Ja osobiście czasem piszę bez "ogonków" ale staram się pisać poprawnie pod względem ortograficznym, natomiast załamuje mnie jak ktoś pisze : "pójdom", "wezmom", "koleżankom" etc. ale to chyba główna przypadłość dzieci neo.
Jestem tu nowy i się może nie powinienem czepiać, ale zwróciłem uwagę na ten temat, a pod wszystkimi miga mi to
Najczęstszy błąd, jaki spotykam (bo za własne sie biczuję, ale się do nich publicznie nie przyznaję)...
_________________ fałszywcom nie chcę być swakiem, ni drużbą -
niechaj nas morza przedzielą i step -
w miejsce korony wdziałem wilczy łeb.
Co mnie razi, to nadużycie i to w dodatku niepoprawne słowa "bynajmniej".
Wg słownika języka polskiego:
bynajmniej I «partykuła wzmacniająca przeczenie zawarte w wypowiedzi, np. Nie twierdzę bynajmniej, że jest to jedyne rozwiązanie.»
bynajmniej II «wykrzyknik będący przeczącą odpowiedzią na pytanie, np. Czy to wszystko? – Bynajmniej.»
Czyli wszelkie "bynajmniej ja tak mam" i tym podobne użycia tego słowa jako synonimu "przynajmniej" jest po prostu bezsensowne.
_________________ Dum spiro, spero
"I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;
Całujcie mnie wszyscy w dupę."
Co do błędów ort, literówek i takich tam, jest fajna stronka: http://schroniskodlaslow.pl/
Ludzie tam wrzucają przekręcone wyrazy i tłumaczą znaczenia. Np:
porządanie
stan podniecenia wywołany przebywaniem w otoczeniu pełnym ładu i harmonii
pacałunek
buziak na do widzenia
[jestem tu od wczoraj, więc jeśli już tutaj o tej stronie wspomnieliście - przepraszam]
_________________ Dobre imię już w rujnacji ?
Możesz hulać bez krępacji !
Dzieki Ci nikt kogo sie pytalem nie wiedzial co jest poprawne, a w Quickborn polskich nauczycieli brak
TĘ jest poprawne. Wyczulony jestem, bo od lat to (znaczy:TĄ) zwalczam. W zasadzie niektórzy jezykoznawcy dopuszczają - tylko w mowie, jak zauważyła Sol - ale lepiej i tam to omijać. W piśmie zawsze to błąd, a wspomagany jest tym, że jednak większość w języku mówioym używa błędnej formy i to promieniuje tak, że człowiek się przyzwyczaja.
_________________ fałszywcom nie chcę być swakiem, ni drużbą -
niechaj nas morza przedzielą i step -
w miejsce korony wdziałem wilczy łeb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum