Wysłany: 2007-12-12, 12:36 Odciążenie forum Polecający: Ptaq
Mamy problem z serwerem - mianowicie konto na którym stoi forum może wykorzystywać max. 5% zasobów serwera - obecnie obciąża 22%. Administratorom serwera to już zdecydowanie przeszkadza.
Na szybko musiałem wyłączyć widoczność użytkowników przez ostatnie 24h, obchodzących urodziny oraz wyłączyć gry forumowe.
Obawiam się, że mimo wszystko to może być za mało
Zobaczymy co z tego będzie.
_________________ Pomóż nam w konkursie, dodaj link:
Nie wiem, czy to coś da i ma jakikolwiek sens, ale może by tak:
po pierwsze: pokasować tematy, znajdujące się w Koszu, skoro i tak są pozamykane i nikt do nich nie zagląda?
po drugie: pousuwać konta wszystkich tych martwych użytkowników, którzy po dziś dzień nie napisali ani jednego posta i nie pojawili się tu od momentu rejestracji? Statystyka wygląda ładnie, ponad 10000 zarejestrowanych, ale ilu z nich rzeczywiście się na forum pojawia?
sis ma rację, to chyba najlogiczniejsze wyjście. Statystyki statystykami, ale tacy martwi użytkownicy to de facto żaden pożytek dla forum. Kosz też mógłby być po prostu regularnie opróżniany np. co tydzień czy co dwa tygodnie.
Prawdopodobnie w najbliższych dniach zmienimy skrypt forum na phpBB3 może części z Was to coś powie, ale operacja przejścia na to nie będzie za prosta, myślę jednak, że damy radę
_________________ Pomóż nam w konkursie, dodaj link:
Ale po co taki zamrożony kosz, który tylko obciąża dodatkowo serwer? Na każdym innym forum, na którym jestem - i tych mniejszych i większych - zawartość kosza jest regularnie usuwana. Przecież i tak tam nikt nie zagląda.
Przecież obciążenie nie jest generowane przez stare, nie czytane tematy.
Skoro czatu nie używacie, to także nie jest to jego wina. Tym bardziej, że skrypt czatu nie jest integralną częścią Forum, a korzysta z zewnętrznych źródeł do obsługi tego skryptu.
Problemem nie jest miejsce i transfer, problemem jest procesor i ilość pamięci.
A w/w rzeczy są obciążane przez użytkowników, którzy na bieżąco przeglądają forum - zobaczcie, że średnio jest ~20 userów online !!
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
www.BlueMan.pl devBlog - nie tylko o programowaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum