Wysłany: 2008-04-01, 20:24 UWAGA! WŁAMANIE NA SERWER Polecający: Ptaq
Dziś w nocy doszło do włamania na serwer, nie była to wina skryptu phpbb a zabezpieczenia serwer, włamywacz przejął kontrole nad serwerem - zmienił hasła, dlatego dopiero teraz dzięki ludziom z serwerowni udało mi się odzyskać kontrole nad serwerem. Luka poprzez którą doszło do włamania została zlikwidowana.
Mam też złą wiadomość - w logach serwera widać, że haker skopiował całą baze danych - loginy, hasła, maile - niestety możliwe, że przejął kontrolę nad niektórymi kontami - ewentualnych poszkodowanych proszę o kontakt, a wszystkich pozostałych o jak najszybsze zmiane hasła.
Na szczescie samo forum - poza podmianą strony głównej nie ucierpiało.
_________________ To jest mój podpis, mam do niego prawo i nie będę na ten temat dyskutować, bo mam prawo do własnego podpisu, tak, jak Ty masz prawo do swojego
Tak na prawdę nie było, żadnego włamania - hasła wasze nie opuściły serwera, baza forum jest tylko i wyłącznie tutaj - taki mały kawał to był - ale haslo zmieniać raz na jakiś czas nigdy nie zaszkodzi Poza tym tak jak pisał bro - hasła są w bazie danych zakodowane - BARDZO ciężko je by było odczytać jako zwykłe - ale możliwę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum