Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

KonradK  

Wysłany: 2005-12-26, 10:38   Ciężarówki
   Polecający: Google

Moim hobby od wielu lat są ciężarówki jak i transport drogowy. Chce być kierowcą międzynarodowym, i jeździć jakim porządnym wózkiem. Moje zainteresowanie wzieło się, od tego ,że mój tato i mój dziadek jeździli ciężarówkami, mój ojciec nadal jeździ. Poprostu to już tradycja rodzinna. Jednak nie podoba mi się zachowanie ludzi, którzy myślą o ciężarówkach jak najgorzej. Ludzie mówi o ciężarówkach bardzo źle. Wyzywają od "bandytów", "zabójców". Nie rozumiem takich ludzi. Mój tato jest kierowcą ciężarówki jeździ już ponad 20 lat, nie miał żadnego wypadku z jego winy, gdy miał wypadek w którym zjechał w drzewo ponieważ nie chciał, by niedoświadczony kierowca poloneza ucierpiał. Osądzono go ,że to z jego winy doszło do wypadku. Kierowca Poloneza zachował się poprostu nie uczciwie, nie przyznał się do błedu że to z jego winy mój tato, rozbił samochód (pare zadrapań na ciele), by uratować życię kierowcy osobówki. Mój ojciec zachował sie bohatersko, nie dość że narażał swoje życie, i chciał uratować czyjeś. Powiedziecie mi dlaczego jest tak wiele ludzi złych, którzy myślą o kierowcach ciężarówki jak najgorzej. Nie rozumiem tego. Mam nadzieje, ze ta nienawiść kiedyś przeminie.

Pozdrawiam !

Petmen  

Wysłany: 2005-12-26, 11:10   

KonradK napisał/a:
Chce być kierowcą międzynarodowym,

Oj to duze wyzwanie byc takim kierowca duzo wysilku bedziesz musial w to wlozyc bedzidesz malo spal a duzo jezdzil ale przyzwyczaisz sie po jakims czasie do takiego trybu zycia. Jaka twoj tata ma ciezarowke ?

KonradK  

Wysłany: 2005-12-26, 11:15   

Petmen napisał/a:
Oj to duze wyzwanie byc takim kierowca duzo wysilku bedziesz musial w to wlozyc bedzidesz malo spal a duzo jezdzil ale przyzwyczaisz sie po jakims czasie do takiego trybu zycia.

Tak, to bardzo duży wysiłek często nawet w święta mnie nie będzie w domu, ale ja chce takie życie. Muszę jeszcze język angielski opanować, i moze w przyszłości rosyjski lub niemiecki. Ja mam kolege, co raz na miesiąc przyjeżdża do domu.

Petmen napisał/a:
Jaka twoj tata ma ciezarowke ?

Volvo FL10, na tą firmę co jeździ wystarczy mu narazie taka. W bliskiej przyszłości chce kupić ciągnik siodłowy.

Petmen  

Wysłany: 2005-12-26, 11:17   

A ty za ile lat bedziesz chcial juz jezdzic ?
A wogole to potrafisz prowadzic ta maszyne ?
Pytania zadaje ci bo jestem tego ciekaw :)

KonradK  

Wysłany: 2005-12-26, 11:26   

Petmen napisał/a:
A ty za ile lat bedziesz chcial juz jezdzic ?
A wogole to potrafisz prowadzic ta maszyne ?
Pytania zadaje ci bo jestem tego ciekaw

Chciałbym, już zacząć jeździć od 25 roku życia, czy potafię prowadzić maszynę ? hmmm.... trudne pytanie, kiedyś jeździłem i napewno dobrze mi poszło, ale jestem jeszcze za młody.

Petmen  

Wysłany: 2005-12-26, 11:34   

Jak ja bym wsiadl za kolko tej machiny to nie widzialbym za co mam sie najpierw zabrac.Za duzo biegow tam jest zamotalbym sie to nie robota dla mnie :D

Ptaq  

Wysłany: 2005-12-26, 12:18   
   Polecający: Ptaq

Ja uwazam ze kierowcy ciezarowek to sa jedni z najlepszych na drodze nie mowie o takich kierowcach co np. jakis Jozek z budowy wsiadl do stara i wiezie piasek bo z tymi to roznie bywa, ale tacy co juz jezdza zawodowo to zawsze wiedza jak sie zachowac na drodze. Prosty przyklad droga chyba Toruń - Gdańsk jest jeden pas w jedna drugi w druga i takie duze pasy pobocza niemal jak pasy. I jak sobie tak jechalem to ciezarowki ladnie zjezdzaja na to pobocze ze spokojnie mozna je minac, niektore nawet tak zjezdzaly ze mozna bylo spokojnie pasem przejechac nie zjezdzajac na przeciwny ;) A baaarzo wiele jest aut - np. takich maluszkow co 'zesra sie a nieda sie' czyli ciska te 100km/h auto cale sie telepie, klapa od silnika z tylu otwarta ( :lol: ) ale jedzie centralnie prawie linią srodkową - i nawet jak jakis rowerzysta jedzie z naprzeciwka to go nie wyminiesz... :roll: Ogólnie tez jak sie chce wjechac najakas glowna ulice a jest duzy ruch to najwieksze szanse wlasnie sa ze Cie ciezarowka wpusci.

Co do tego przypadku co opisales to dokladnie nie wiem o co chodzi. Ale np. jak jest sytuacja ze ktos kogos wymija a ty jedziesz z naprzeciwka ciezarowką i masz wybór albo sieknac w niego powiedzmy jadac 100km + on 120 (i wiecej) czyli przy 220km/h przy zderzeniu ciezarowki z osobowka to nic nie zostanie. Ale mozesz to zrobic - sam zapewne tez odniesiesz obrazenia ale przezyjesz - ale to nie bedzie Twoja wina po prostu kolesia co wymijał. Albo zjedziesz na pobocze no ale to wiadomo ze przy wiekszych predkosciach sie auto przewroci/rozbije mozliwe ze cos jeszcze z tylu na nia wpadnie, ale taka kolizja na pewno nie bedzie az tak niebezpieczna jak czolowka z osobowka - tylko wiadomo ze to bedzie traktowane jako Twoja wina - no bo sie w koncu zjechalo na pobocze.... to jest kwestia wyboru...

gdzie tylko możesz.

Petmen  

Wysłany: 2005-12-26, 13:30   

Ogolnie mowiac to jest trudna praca ale kasa z tego jest i to nie az taka zla. Poprostu podziwiam takich ludzi :P

KonradK  

Wysłany: 2005-12-26, 13:40   

Petmen napisał/a:
Poprostu podziwiam takich ludzi

Dziękuję, w imieniu moim i innych kierowców. Płace nie są złe ale i nie najlepsze. Są takie firmy co płacą 25 gr za 1 kilometr, więc to jest strasznie mało. Praca kierowcy jest trudna, ale ciekawa. Najważniejsza jest jazda ciężarówką, a sam pojazd to rzecz drugorzędna :) . No bo przecież bez jazdy nie było by ciężarówki :) .

Petmen  

Wysłany: 2005-12-26, 13:43   

no widze ze jestes rozgadany na ten temat fajne masz zainteresowanie moze w krotce tez sie tym zainteresuje :)

Aszer  

Wysłany: 2005-12-26, 14:10   
   Polecający: brak

Cytat:
Ja uwazam ze kierowcy ciezarowek to sa jedni z najlepszych na drodze nie mowie o takich kierowcach co np. jakis Jozek z budowy wsiadl do stara i wiezie piasek bo z tymi to roznie bywa,

:D Józek niekiedy jezdzi takze Tatra.. ale wracajac do tematu to sadze ze.. kierowcy ciezarowek jezeli chodzi o zarobki to stoja dosc wysoko

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-01-02, 15:27   

no ja uwielbiam ciezarowki a bardziej tiry amerykanskie z przodem wysunietym :) cos pieknego :) zawsze chcialem taka jezdzic ale chyba nie jest mi to dane :) co do kierowcow ciezarowek to nie powiedzialbym ze sa najlepszymi kierowcami bo to nie zalezy czym sie jezdzi tylko kto tym jezdzi :) jest wiele idiotow ktorzy jezdza ciezarowkami a rownie duzo jest ktorzy jezdza osobowkami :) i tu bym nie mowil kto jest lepszy kto gorszy :0 PtaQ ja tez puszczam samochody na skrzyzowaniach a w ciezarowce nigdy nie siedzialem :)

Krecik  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-01-03, 20:02   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

te amerykański są zdaje się nazywane 'big nose' albo jakoś tak... coś od wielkich nosów. mnie dreszcz przechodzi jak idę do sklepu i jedzie tir... brrr ^^" ulica wąska i to się jeszcze tak przechyla Oo
ale bestie są fajne, a niektóre naprawdę piękne :> a jak wielki fan ciężarówki zrobi jej jeszcze drobny lifting, to miodzio a nie ciężarówka ^^ podziwiam kierowców... chociaż mam niezbyt miłe doświadczenia z nimi... jakos nie trafiałam na fajnych kierowców ciężarówek...
KonradK jak kiedyś będziesz jechał nad morze daj cynk, chętnie się z tobą zabiorę ;)

KonradK  

Wysłany: 2006-01-05, 20:19   

Krecik napisał/a:
KonradK jak kiedyś będziesz jechał nad morze daj cynk, chętnie się z tobą zabiorę

Hehe... nie ma problemu.... jeżeli będe sie wybierał w trase dam na forum posta. Mi również podobają mi się amerykańskie trucki szczególnie Kenworth T2000. Jeżeli macie do mnie jakieś pytania dotyczące ciężarówek piszcie śmiało chetnie odpowiem.

Marcinozo123 

Wysłany: 2006-04-06, 16:02   ...

witam

no u mnie też jest to rodzinne tzn. dziadek kierowcą był, tata jest, wujek jest i ja chce iśc w ich ślady tylko ja chce jeździc też ciągnikami siodlowymi. Czy to jest naprawde bardzo cieżka praca?? i to jest prawda tak jak niektórzy mówią że wogóle niejest sie w domu? i ile wynisi taka pensja kierowcy?? JA tego nierwiem bo wujek jeździ teraz w MPK a tata jeździ dostawczym (kiedyś jeździł scanią)

Odpowiedz do tematu