o matko ... 616, 666 i co z tego, że liczby cos oznaczają, jak niewiemy NAPRAWDE co, bo słyszymy o tym od kogos, albo z telewizji i niewiemy kim jest domniemany szatan.
Kojarzy się on nam tylko z czyms złym, niektorym bardzo to imponuje i specjalnie zakładają jakies grupki czczenia go. Może jest w jakichs symbolach tochę prawdy, ale napewno bardzo mało. Ludziom spodobało się odnajdywac jakies przerozne "teorie" w przedmiotach sprzed lat. Przykładem teraz są liczby, ktore wyrażają "szatana" ...
Wysłany: 2006-07-01, 23:08
Polecający: dzięki sobie ;)
srytyty... najlepiej byc nie wierzacym i tyle... ;p a szatan zawsze bedzie w liczbie 666, czy tego chcemy czy nie... ta liczba ma moc zza swiatow ;p ;]
srytyty... najlepiej byc nie wierzacym i tyle... ;p a szatan zawsze bedzie w liczbie 666, czy tego chcemy czy nie... ta liczba ma moc zza swiatow ;p ;]
a co z reformami kalendarza, których było kilka; i to zarówno gregoriańskiego jak i juliańskiego ?
w pierwszym Kościele liczbę 666 tłumaczono jako "Augustus Nero" choć unikano oficjalnej intepretacji. w roku 1666 protestancką część Europy ogarneła powszechna panika w oczekiwaniu na przyjście rogatego. I co ? i nic.
ostatnio fundamentalni amerykańscy protestanci odkryli, że "www" w jednym z alfabetów egipskich oznacza właśnie 666. Super.
_________________ C'est la vie
C'est la guerre
C'est la 9ieme legere!
Wysłany: 2006-07-10, 00:08
Polecający: bierdonka
kaska. napisał/a:
To było chyba z Twojej strony niegrzeczne, czytam biblię, więc niczego nie insynuuj
to w takim razie słabo czytasz , skoro twierdzisz ze nie wiemy skąd sie wzięło pojęcie szatana ;] a czy to było niegrzeczne ? ja biblii namiętnie nie studiuje i nie czułabym sie obrazona , gdyby ktos mi zwrócił uwage ;] no ale taki wątek o szatanie znaja małe dzieci ;]
kaska. napisał/a:
To ty powiedziałaś. Sama to tak zrozumiałaś więc mnie nie oskarżaj.
co najwyżej napisałam ;] i o jakich oskarzeniach tu piszesz to ja nie wiem ;] widocznie nie umiesz przyjąc krytyki i wszystko odbierasz jako atak ;]
w biblii najczesciej wystepuje liczba 7 a liczba 666 jest jakby potrójnym niedopełnieniem do liczby 7 co symbolizuje niedoskonałość czyli szatana jakoś to tak szło...
i o jakich oskarzeniach tu piszesz to ja nie wiem ;]
Sama napisałaś , że z mojej wypowiedzi wynika, że każdy chrześcijanin jest głupi... Żenada...
Cytat:
widocznie nie umiesz przyjąc krytyki i wszystko odbierasz jako atak ;]
JAKA KRYTYKA, JAKI ATAK!!! ??? xD
Chcę napisać , że szatan jest w Polsce i chyba wszystkich krajach tematem tabu. A nowy symbol do użycia w naszym języku jako "616" nic nie zmieni. Oznacza... lolinka więc powiedz mi kim jest szatan. Bo, że jest zły to ja wiem... ;] ;] ;]
W sumie nie będę czekała na kolejną wypowiedź : "upadły anioł z wielką mocą" bo to słyszę ciągle. Kim TERAZ jest szatan ;]
Wysłany: 2006-07-10, 12:57
no i masz napisane czarno na białym więc o co Ci chodzi ?
więc jak nie rozumiesz , ze szatan i jego pojęcie to tylko symbol w chrzescijanstwie to ja juz nie wiem ;] Oczywiscie był pzredstawiany jako rózne postacie , ale to nadal tylko symbol ;] tak samo jak nie masz pewnosci ze Chrystus istniał tak samo nie masz pewnosci ze był szatan;] Jedynym zródłem wiedzy tutaj jest Biblia ;] a to jak kto ja interpretuje jest indywidualna sprawa ;]
dla Ciebie szatan jest zły , dla innych bedzie on symbolem sprzeciwu przed narzuconymi prawami Biblii i chrzescijanstwa , gdzie pisze kto ma byc zły kto dobry , interpretacje tego sa rózne ;]
Nie chce sie na ten temat spierać , wystarczy popatrzec na rózne grupy BM , Nergal z Behemotha mówił ze szatan , symbole , odwrócone krzyże , krew to tylko sposób na innosc , na pokazanie ludziom ze jest cos innego niz to co narzucaja nam pewne kręgi , jak rodzina , kosciół, polityka , to wszystko ma postac przenosni , i ma nauczyc człowieka ze ma wolnośc wyboru. I tutaj mozemy rozwazac nad szatanem w postaci osoby,liczby albo w postaci wartosci ;]
Wysłany: 2006-07-10, 13:22
no jego wygląd jest podobny to głowy kozła , co widać na obrazku , jak rozmieszczone sa jego częsci ciała;] no i symbolizuje tą złą moc ;] i jest pzreciwienstwem pentagramu normalnego , z jednym wierzchołkiem u góry , który symbolizuje dobroć ;] nie pamietam dokładnie tej teorii , ale mniej wiecej tak to wygląda ;]
pentagram (ten normalny, niodwrócony) jest symbolem w niemal każdej religii... oznacza między innymi moc, a w chrześcijaństwie jest symbolem... pięciu ran Chrystusa.
_________________ I don't have low self-esteem. I have low esteem for everybody else.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum