Zła wiadomość dla satanistów, ludzi oczekujących na apokalipsę oraz zespołów heavy metalowych i ich fanów. Badania nad najstarszą istniejącą kopią Nowego Testamentu wskazują, że demoniczna numerologia będzie musiała zamienić liczbę "666" na "616".
Dr Ellen Aitken, historyk wczesnego chrześcijaństwa na McGill University: - Uczeni sprzeczali się o tę kwestię już od dawna. Teraz wygląda na to, że oryginalną liczbą bestii jest 616.
Badanym przedmiotem jest cieniutki fragment papirusu zawierającego część Objawienia (Apokalipsy) św. Jana. Zapisany w języku greckim papirus ma ponad 1500 lat. Podczas gdy późniejsze wersje NT wymieniają jako liczbę bestii trzy szóstki, najstarsza kopia Pisma zawiera liczbę 616. - To bardzo wczesne potwierdzenie liczby, wcześniejsze, niż wszystkie, jakie dotąd znaliśmy. Jest starsze od kopii dotychczas uważanej za najstarszą o jakieś 100 lat – mówi dr Aitken.
Jej zdaniem współcześni badacze przychylają się do opinii, że sama liczba raczej ma niewiele wspólnego z diabłem. Bardziej prawdopodobnym jest, że to numeryczna zagadka w języku greckim, wskazująca czyjeś imię. - To numeryczne puzzle - twierdzi Ellen Aitken. - Większość uważa, że odnoszą się one do Nerona - dodaje.
Badacze uważają, że Objawienie jest w znacznym stopniu polityczną krytyką, w której imiona zamieniono w liczby, aby uchronić autorów pism i wczesnych chrześcijan od represji. - To bardzo polityczny dokument. To krytyka polityki i społeczeństwa Imperium Rzymskiego, jednak zapisana w zakodowanym języku i zagadkach - uważa pani doktor.
Lębork > Chuligani starli się z policją
Policja użyła broni
Aż 120 gumowych kul wystrzelili w stronę pseudokibiców policjanci ochraniający wczorajszy mecz Pogoni Lebork z Gryfem Słupsk. Rannych zostało pięciu policjantów.
a to ten, w ktorego tak bardzo wierza mroczni szatanisci i punki :D
Aż 120 gumowych kul wystrzelili w stronę pseudokibiców policjanci ochraniający wczorajszy mecz Pogoni Lebork z Gryfem Słupsk. Rannych zostało pięciu policjantów.
Wysłany: 2006-06-09, 20:13
od kiedy to punki wierza w szatana jakos ja slucham punka moi znajomi zreszta tez a jakos jego wyznawcami nie jestesmy jakies dziwne stereotypy siedza w twojej glowie ;p nie bierz tego do siebie ale tak jest
_________________ Sztuką jest żyć, ale arcydziełem jest żyć i nie stoczyć się na dno....... Mój photoblog
wejdz na echujsa peel
tam wiekszosc nastoletnich punkow to szatanisci zadni krwi
Wysłany: 2006-06-09, 21:11
Polecający: Nori
karola_xD tez slucham punka i rzeczywiscie nie jestem jakas satanistką chociaz te trzy szóstki wyglądają tak ładnie (joke).
Szatan? ee.. tam , wcale nie taki zły jak go malują ;P
Ale wole wierzyc w Anioły nawet te "czarne" ^^
mhm nie wiem czy wiecie ale ta informacja jest bardzo stara, sam czytałem tekst dotyczący tego tematu prawie dwa lata temu, znaleziono wtedy manuskrypty czy jakoś tak potwierdzające że to nie 666 tylko 616 jest liczbą zła. Jak do tej pory numerologia nie została zmieniona a jakoś nikt też nie kwapi się żeby podać to na szerszą skalę.
a to ten, w ktorego tak bardzo wierza mroczni szatanisci i punki :D
Również słucham punka, i również nie jestem satanistką
O tym fakcie [666 czy 616] słyszałam już dość dawno...[moja qleżanka się tym troche interesuję ] Najciekawsze jest to, że od dnia 06.06.06 ta liczba [6] mnie prześladuję, i okazało się, że w legitymacji mam 666 napisane^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum