Nie wiem, kto umieścił na tej liście w-wski Pałac Kultury.
nie wiem kto go umiescił, ale ja na niego zagłosowałam... dlatego, że jest ściśle związany z polską historią... dlatego, że jest symbolem tego co było ważne dla Polski... jest symbolem Rosji w Polsce i symbolem PRL'u - jego chwały i upadku.... jest symbolem powstania i upadku PZPR... wiąże się z wieloma ważnymi dla Polski sprawami historycznymi...
Niechże sobie z tą historią związany będzie, tego nie neguję, ale "cudem" tego paskudztwa bym nie nazwała, obojętnie, jakiego by mu nie przypisywać ładunku emocjonalno-historycznego.
Są w Polsce ładniejsze miejsca, a o wybór najładniejszych chyba chodzi w rankingu.
myślałem, że cuda traktuje się z pkt widzenia estetyki, a nie historii
tak... to źle myslałeś... zastanów się dlaczego 7 cudów świata starożytnego to właśnie to co jest tymi cudami... przez to, ze pięknie wygląda (czy wyglądało) czy przez historię...
sis napisał/a:
Niechże sobie z tą historią związany będzie, tego nie neguję, ale "cudem" tego paskudztwa bym nie nazwała, obojętnie, jakiego by mu nie przypisywać ładunku emocjonalno-historycznego.
Są w Polsce ładniejsze miejsca, a o wybór najładniejszych chyba chodzi w rankingu.
"Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba"... mi sie bodoba nie to co jest fajne i kolorowe, ale to co coś znaczy...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
W wielkim plebiscycie "Rzeczpospolitej" wybrano 7 cudów Polski. Zaszczytny tytuł zdobyły:
-Kopalnia soli w Wieliczce,
-Stare Miasto i nadwiślańska panorama Torunia,
-zamek w Malborku,
-Zamek Królewski i katedra na Wawelu,
-Kanał Elbląski,
-Zamość - renesansowe miasto idealne,
-Rynek Główny i zespół staromiejski w Krakowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum