• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Zombwbij  

Wysłany: 2007-02-13, 20:08   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

vere napisał/a:
A II Wojna wybuchła tylko i wyłacznie przez to że człowiek będący u steru jednego z największych i najpotężniejszych krajów tamtej Europy był chorym psychicznie paranoikiem.
Po I WW Niemcy czuli się przegrani (z wieloma kombatantami na czele). Hitler postawił na produkcję ciężkiego sprzętu, przez co rozbujał gospodarkę. Jak tego sprzętu narobiono, to zaszła potrzeba jego używania, żeby móc produkować dalej (np. amunicję). Wykorzystując powojenne nastroje i chęć społeczeństwa do odegrania się, rozpoczął wojnę, która stała się II WW. Resztę znamy...

vere napisał/a:
Potencjał atomowy naziemny czyli ten w wyrzutniach nieruchomych Rosji i Stanów wystarczy by rozłupac nasza planetę na pół i uczynić z niej nieurodzajną pustynie
Potencjał atomowy całego świata wystarczy do dewastacji obszaru porównywalnego z powierzchnią Wielkiej Brytanii, a nie do rozłupania planety. Bardzo trudno byłoby rozłupać Ziemię, bo nie jest stałą bryłą, tylko wypełnioną cieczą powłoką zastygniętych skał.
Ale to już inna historia...

vere napisał/a:
nic ciekawego już tutaj się nie wniesie. No może poza rozważaniami o koncu świata który nigdy nie nasąpi ...
Nastąpi przypuszczalnie w czasie wchodzenia Słońca w fazę czerwonego olbrzyma, który pochłonie Merkurego, Wenus i być może Ziemię. Ale to też inna historia...

vere napisał/a:
żadny zdrowy
Żaden zdrowy ;)

Co do tematu, to iście 'kaczorowym" posunięciem było posłanie niemal szeregowego pracownika do Monachium. Po co wysyłać odpowiednich (chociaż ostatni odpowiedni złożył dymisję) ludzi, skoro wszystko, co nas dotyczy, to tylko jakaśtam "tarcza" Wujka Sama, która ma u nas stać i go chronić.
Szkoda tylko, że my nic pożytecznego nie będziemy z niej mieli...

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-02-13, 20:35   

Wengosh napisał/a:
Prezydent Władimir Putin ostro skrytykował w sobotę w Monachium USA za dążenie do dominacji w świecie, łamanie prawa międzynarodowego i prowokowanie nowej rundy zbrojeń.

Nie wiem jak z tym łamaniem prawa międzynarodowego, ale co reszty to miał rację.
Twardziel napisał/a:
To raczej rozgrywka mająca pokazać Rosjanom, że mają silnego prezydenta i sposób na wynegocjowanie zwycięstwa gospodarczego Rosji na europejskim rynku. Dlatego bawi mnie "wymachiwanie szabelką",

A "wymachiwanie szabelką" to też jest głównie, żeby coś pokazać niektórym wyborcom. I mnie ono nie bawi...
Twardziel napisał/a:
Europa po raz kolejny ułoży sobie w miare dobre stosunki z Rosją ponad głowami Polaków i znów przegramy kolejną gospodarczą batalię.

Jesteśmy w UE , a veto ma w Polsce naprawdę porządną tradycję (pewnie to jest nasz wkład kulturowy do Europy i sposób na zachowanie tożsamości narodowej.)

A w wybuch III WŚ po prostu nie wierzę. To się nikomu nie opłaca.

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-13, 20:45   

Zombwbij napisał/a:
Potencjał atomowy całego świata wystarczy do dewastacji obszaru porównywalnego z powierzchnią Wielkiej Brytanii, a nie do rozłupania planety. Bardzo trudno byłoby rozłupać Ziemię, bo nie jest stałą bryłą, tylko wypełnioną cieczą powłoką zastygniętych skał.
Ale to już inna historia...

Tak w kwestii formalnej. Jedna z największy bomb atomowych ZSRR wypróbowana na Nowej Ziemi spowodowała odparowanie lokalnych wysepek a fala sejsmiczna była wyraźnie wyczuwalna na Allasce. Jej moc została zmniejszona ze znamionowej (150 MT) do 58 MT, więc odnoszę wrażenie, że potencjał atomowy wszystkich państw jest nieco większy niż mówisz.

[ Dodano: 2007-02-13, 20:47 ]
dr frasunek napisał/a:

Ja też nie twierdzę , że ona nas czeka.

kenusarf  

Wysłany: 2007-02-13, 20:54   

W sumie to szkoda, że premier nie pojechał na ten szczyt, bo bym z chęcią zobaczył jak walczy wręcz z byłym pułkownikiem KGB :)

Twardziel napisał/a:

dr frasunek napisał/a:

Ja też nie twierdzę , że ona nas czeka.

A ja nie twierdzę, że Ty twierdzisz , iż ona nas czeka:P Ot tak sobie postanowiłem coś o III WŚ napisać na koniec, a już mi się nie chciało szukać żadnych apokaliptycznych cytatów :)

Zombwbij  

Wysłany: 2007-02-13, 20:55   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

Twardziel napisał/a:
odnoszę wrażenie, że potencjał atomowy wszystkich państw jest nieco większy niż mówisz
Piszesz pewnie o "zabójcy miast"o ile się nie mylę. Takich bomb się dziś nie robi z wiadomych względów. I dlatego potencjał atomowy świata nie jest aż tak wielki żeby rozłupać planetę. Ale wyobraźmy sobie ile szkód może narobić siła wystarczająca do zrównania Anglii z wodą. Podpowiem, że bomb nie wysadza się na pustyniach...

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-13, 21:16   

Zombwbij napisał/a:
Piszesz pewnie o "zabójcy miast"o ile się nie mylę. Takich bomb się dziś nie robi z wiadomych względów. I dlatego potencjał atomowy świata nie jest aż tak wielki żeby rozłupać planetę. Ale wyobraźmy sobie ile szkód może narobić siła wystarczająca do zrównania Anglii z wodą. Podpowiem, że bomb nie wysadza się

Podejrzewam, że zakładasz użycie wszytkich głowic na terenie Anglii w celu spalenia jej na żużel. Jest to zupełnie bezsensowne z taktycznego punktu widzenia - promień rażenia bomby jądrowej jest dużo większy niż sama strefa zero, bo fala uderzeniowa i termiczna działa na dużo większym obszarze (celowo pomijam efekt opadu promieniotwórczego, który zmieni olbrzymie obszary w radioaktywne pustynie i to przy zastosowaniu jednej głowicy). Największym problemem jednoczesnego uzycia broni jądrowej na małym obszarze jest zjawisko silnej fali elektromagnetycznej (do dziś jet to problem nierozwiązany, choć mało się o tym mówi) który powoduje, że eksplozja jednej głowicy uszkadza elektronikę innych głowic w pewnym obszarze powodując ich niezadziałanie.

Tak jak mówię, promień rażenia to nie zasięg strefy zero i jest dużo większy. Dlatego mniej więcej nie sprawdziła się amerykańska doktryna ograniczonej wojny jadrowej, która miała prowadzić do zastosowania taktycznych ładunków na konwencjonalnym polu walki.

A tak na marginesie obecnie prymat jeśli chodzi o możliwośc prowadzenia nieograniczonej wojny atomowej posiada USA.

sagi2007 

Wysłany: 2007-02-14, 15:00   

Czy może wybuchnąć nowa wojna ? Nie wiem , ale są obawy---->>

Niemieckie federalne prawo o wypędzonych [1] z 1953 przyznaje status "wypędzonego" wszystkim Niemcom, którzy z jakiegokolwiek powodu opuścili tereny zajmowane przez III Rzeszę podczas wojny. Zgodnie z tym prawem status "wypędzonego" posiadają również żołnierze Wehrmachtu oraz członkowie SS i ich rodziny, którzy okupowali Polskę; do tej właśnie kategorii zalicza się Erika Steinbach). Jest bez wątpienia moralnie naganne przyznawanie statusu "wypędzonego" (czyli osoby pokrzywdzonej) członkom zbrodniczej organizacji (tak Trybunał Norymberski określił SS) oraz żołnierzom okupującym bezprawnie zajęte państwa.

Jak to się ma do sojuszu polski z USA przy umowie dotyczacej rury bałtyckiej ?
SOJUSZ Z USA TO JEDYNE WYJŚCIE !!!

Twardziel  

Wysłany: 2007-02-14, 20:08   

Niemcy z historycznego punktu widzenia nigdy nie byli naszymi sprzymierzeńcami. Ja akurat należę do mniejszości któa zawsze twierdziła, że U.E. stopniowo doprowadzi do supremacji Niemiec w Europie, a prawda jest taka, że duży może więcej. Być może dożyjemy czasów, kiedy polski rząd bedzie musiał przeprosić za partyzantkę po 39 roku, która bezprawnie mordowała obywateli III Rzeszy, mimo, że były to tereny Generalnej Guberni prawnie należące do Niemiec.

farbenheit  

Wysłany: 2007-02-14, 22:20   
   Polecający: Przeznaczenie

Twardziel napisał/a:
ć może dożyjemy czasów, kiedy polski rząd bedzie musiał przeprosić za partyzantkę po 39 roku

A czy już nie przeprasza??? Przeciesz gineli "niewinni" ludzie.
Czy nie jest żenujące ze sobie na to pozwalamy???

Nasi mają wypłacać odszkodowania wojenne niemcom. Jakieś roszczenia za stracone mienie. Związki wypędzonychi tp. Ja sie nawed zgadzam, ale pod warunkiem że najpierw niemcy odadzą Polaką wszystkie obrazy, złoto, meble, antyki i niech wypłacą choć 1 ojro za każdego zabitego na ziemiach Polskich.
niemcy mają do nas roszczenia za Pom. Zachodnie. Z jakeij racji? To przeciesz Ruskie zabrały nam kresy i dali to. Na kresach zostało dużo PolaKów a tam są lepsze ziemie.
To wszystko to zakłamanie historyczne!

sagi2007 napisał/a:
Jak to się ma do sojuszu polski z USA przy umowie dotyczacej rury bałtyckiej ?
SOJUSZ Z USA TO JEDYNE WYJŚCIE !!!

Słuchał ktoś wiadomości albo pożal się Boże radia maryja. Ciągle gadają ze USA jest ok a Ruckie to szmaty. Patrząc z zupełnie obiektywnego punktu widzenia: jeżeli wybuchłaby wojna to JERZELI BY ZAREAGOWAŁo Usa to ma kilka tysięcy kilometrow żeby do nas przzyjecieć, Ruskie w tym czasie by już nas dawno zniszczyło, albo odbudowało. Podkreślam JEŚLI.
Z rOsją jako sąsiadami powinniśmy trzymać sztamę. Takie jest moje zdanie. ŁAtwiej się dogadać, oba narody słowiańskie :hyhy: a przede wszyskim są bliżej.

vere  

Wysłany: 2007-02-14, 22:32   

Twardziel napisał/a:
Niemcy z historycznego punktu widzenia nigdy nie byli naszymi sprzymierzeńcami. Ja akurat należę do mniejszości któa zawsze twierdziła, że U.E. stopniowo doprowadzi do supremacji Niemiec w Europie, a prawda jest taka, że duży może więcej. Być może dożyjemy czasów, kiedy polski rząd bedzie musiał przeprosić za partyzantkę po 39 roku, która bezprawnie mordowała obywateli III Rzeszy, mimo, że były to tereny Generalnej Guberni prawnie należące do Niemiec.

I tu zawarty jest cały paradoks.
Trybunał Haski uznał dziłania Niemiec po 39r za bezprawne ale nigdy nie zakazał roszczeń na podstawie tych dziłań i własnie dlatego mamy takie absurdalne powódzctwa jakie mamy.
Taka jest prawda że gdyby żył np Hess to mógłby pozwać Izraelskie (tą organizację zajmująca się sciganiem zbrodniarzy III Rzeszy nie pamiętam jak się zwie) władze do Trybunału Praw Człowieka o szkalowanie, szykanowanie i nagonkę na jego osobe.
W sumie mógłby nawet poprosić władze państwa w którym przebywa o ochronę.
To jest smieszne ale wynika z nieładu jaki zapanował wsród sojuszniczych wygranych
mocarst po II wojnie.
A przynajmniej tak mi się zdaje :) Jesli się myle poprawcie mnie :)

Cytat:
Słuchał ktoś wiadomości albo pożal się Boże radia maryja. Ciągle gadają ze USA jest ok a Ruckie to szmaty. Patrząc z zupełnie obiektywnego punktu widzenia: jeżeli wybuchłaby wojna to JERZELI BY ZAREAGOWAŁo Usa to ma kilka tysięcy kilometrow żeby do nas przzyjecieć, Ruskie w tym czasie by już nas dawno zniszczyło, albo odbudowało. Podkreślam JEŚLI.
Z rOsją jako sąsiadami powinniśmy trzymać sztamę. Takie jest moje zdanie. ŁAtwiej się dogadać, oba narody słowiańskie :hyhy: a przede wszyskim są bliżej.

Błąd, siły Stanów zjednoczonych, siły szybkiego reagowania są w stanie w ciągu 24-72h uderzyć w każdym miejscu na kuli ziemskiej więc tak zupełnie bezbronni w Europie to oni nie są.
Myśle że nasza dzielna armia utrzymałaby się to 72h a nawet więcej.
Druga sprawa ... o tyle o ile ktoś pofatygowałby się żeby nas ratować ... patrzą na historię to troche w to wątpię ...

"Spalcie ich wszystkich. Bóg rozpozna swoich"

"Od czego umarł ? Od nadmiaru ołowiu kaliber 7.62 w potylicy."

kenusarf  

Wysłany: 2007-02-16, 16:03   

Twardziel napisał/a:
Niemcy z historycznego punktu widzenia nigdy nie byli naszymi sprzymierzeńcami. Ja akurat należę do mniejszości któa zawsze twierdziła, że U.E. stopniowo doprowadzi do supremacji Niemiec w Europie,a prawda jest taka, że duży może więcej.Być może dożyjemy czasów, kiedy polski rząd bedzie musiał przeprosić za partyzantkę po 39 roku, która bezprawnie mordowała obywateli III Rzeszy

Być może w sobotę trafię szóstkę w lotka.
vere napisał/a:
Taka jest prawda że gdyby żył np Hess to mógłby pozwać Izraelskie (tą organizację zajmująca się sciganiem zbrodniarzy III Rzeszy nie pamiętam jak się zwie) władze do Trybunału Praw Człowieka o szkalowanie, szykanowanie i nagonkę na jego osobe.

Wyróżniamy trzy rodzaje prawd:
cała prawda,
tyż prawda
a to powyżej to ten trzeci rodzaj prawdy.
vere napisał/a:
A przynajmniej tak mi się zdaje :) Jesli się myle poprawcie mnie :)

IMO zdecydowanie się mylisz. A jeżeli chcesz się przekonać jak bardzo, proponuje np. pojechać do Austrii i zacząć głosić, że holocaust to bujda wymyślona w celu szkalowania nazistów.

vere  

Wysłany: 2007-02-16, 16:49   

Cytat:
vere napisał/a:

Wyróżniamy trzy rodzaje prawd:
cała prawda,
tyż prawda
a to powyżej to ten trzeci rodzaj prawdy.

To teraz mi to udowodnij. Podaj konkretne przypisy prawne które taki rodzaj działania będą uniemożliwiały.
Nie będe uwzględniał argumentów w stylu :
"Bo tak nakazuje przyzwoitości żadne państwo na to nie pójdzie"
Bzdura. Po trzykroć bzdura.

Cytat:
IMO zdecydowanie się mylisz. A jeżeli chcesz się przekonać jak bardzo, proponuje np. pojechać do Austrii i zacząć głosić, że holocaust to bujda wymyślona w celu szkalowania nazistów.

Ale dlaczego ? Czyż nie na takiej zasadzie działają te wszystkie organizację wypędzonych wygonionych, biednych i szkalowanych Niemców ?
Te wszystkie roszczenia i inne bzdety na zasadzie "Tak naprawdę to my jesteśmy pokrzywdzeni, bo wszystkie państwa w tych czasach były przeciwko nam" ?
Hm z doświadczenia własnej rodzinki wiem że nawet z oficera Waffen SS można zrobić bohatera narodowego.
Mój dziadek zeznawał w procesie haskim jednego ze swoich podwładnych (był majorem Wehrmachtu, potem po 44r wcielony do Waffen SS wzięty do niewoli w Normandi w lipcu 44r) i gdyby nie jego zeznania ten człowiek odpowiedzialny za masakre kilku fracuskich wiosek uniknąłby odpowiedzialności.
Więc przestań wciskać głodne kawałki.
Świat jest pewien absurdów i paradoksów.

A co do cytatu hmm myśłę że wielu Austryjaków uwierzyło by, sądzać po poziomie wiedzy młodych Niemców na temat holokaustu.
Ja uważam się za inne pokolenie i szczerze mówiąc za przeproszeniem w czterech literach mam co robił mój dziadek czy dzadek kolegi Żyda czy Francuza. Mogli nawet kurde okładać się kolbami karabinów wjednym okopie ale mi nic do tego.
Podobne podejście mają też obywatele innych państ.
Holokaust był bardzo zły, jako historyk mam tego pewną świadomośc ale nie róbmy z tego czegoś świętego.
Myślę że taki młody znaczy w moim wieku Austryjak powiedziałby : "Zdarza sie" A potem zaprosił mnie na piwo.
O tyle o ile znam Austryjaków, a kilku znam.

kenusarf  

Wysłany: 2007-02-16, 17:30   

vere napisał/a:
To teraz mi to udowodnij. Podaj konkretne przypisy prawne które taki rodzaj działania będą uniemożliwiały.Nie będe uwzględniał argumentów w stylu :
"Bo tak nakazuje przyzwoitości żadne państwo na to nie pójdzie"
Bzdura. Po trzykroć bzdura.

Rudolph Hess został skazany, więc ciężko mówić o zniesławieniu.
vere napisał/a:
Czyż nie na takiej zasadzie nie działają te wszystkie organizację wypędzonych wygonionych, biednych i szkalowanych Niemców ?
Te wszystkie roszczenia i inne bzdety na zasadzie "Tak naprawdę to my jesteśmy pokrzywdzeni, bo wszystkie państwa w tych czasach były przeciwko nam" ?

One działają na zasadzie, że ludzie zostali wysiedleni bez wypłacenia odszkodowań.
Czy wszystkim wysiedlonym zostały udowodnione zbrodnie wojenne?
vere napisał/a:
A co do cytatu hmm myśłę że wielu Austryjaków uwierzyło by, sądzać po poziomie wiedzy młodych Niemców na temat holokaustu.

Tyle, że Ty byś siedział w więzieniu.
vere napisał/a:
Mój dziadek zeznawał w procesie haskim jednego ze swoich podwładnych (był majorem Wehrmachtu, potem po 44r wcielony do Waffen SS wzięty do niewoli w Normandi w lipcu 44r) i gdyby nie jego zeznania ten człowiek odpowiedzialny za masakre kilku fracuskich wiosek uniknąłby odpowiedzialności.
Więc przestań wciskać głodne kawałki.
Świat jest pewien absurdów i paradoksów.

To straszne, że w tym świecie absurdów i paradoksów przyjęto zasadę, udowadniania winy przed wymierzeniem kary.

vere  

Wysłany: 2007-02-16, 17:38   

Cytat:
Rudolph Hess został skazany, więc ciężko mówić o zniesławieniu.

Oj taki przykład. W miejsce słowa "Hess" wstaw sobie "jakikolwiek inny zbrodniarz wojjeny który nie został skazany i jeszcze żyje, niekoniecznie zbrodniarz II WW"

Cytat:
One działają na zasadzie, że ludzie zostali wysiedleni bez wypłacenia odszkodowań.
Czy wszystkim wysiedlonym zostały udowodnione zbrodnie wojenne?

Nie wszystkim.
Ale spora cześć na tym bazuje.
Zresztą wydaje mi się troche śmieszne dociekanie gdzie czyj stał za przeproszeniem kibel po 60 latach.

Cytat:
Tyle, że Ty byś siedział w więzieniu.

O tyle o ile kogoś by to obeszło.
A czy obeszłoby ? No z tym mógłbym się kłucić.

Cytat:
To straszne, że w tym świecie absurdów i paradoksów przyjęto zasadę, udowadniania winy przed wymierzeniem kary.

Hm szczerze mówiąc tego kawałka nie rozumiem. Mógłbyś wyjaśnić ?

kenusarf  

Wysłany: 2007-02-16, 19:41   

vere napisał/a:
W miejsce słowa "Hess" wstaw sobie "jakikolwiek inny zbrodniarz wojjeny który nie został skazany i jeszcze żyje, niekoniecznie zbrodniarz II WW"

1. A czemu zbrodniarz nie z II WŚ miałby skarżyć tę organizację?
2. Gdyby się jakiś objawił i poszedł na drogę to skończyłoby się na tym, że byłaby rozprawa czy był zbrodniarzem. Ja w tym nie widzę nic dziwnego.
vere napisał/a:
Zresztą wydaje mi się troche śmieszne dociekanie gdzie czyj stał za przeproszeniem kibel po 60 latach.

Nikt takich dociekań nie prowadzi. Tu chodzi o całe majątki za które IMO odszkodowanie powinien wypłacić rząd RFN.
Te wysiedlenia nie były też karą za II WŚ(bo nie dotknęły wszystkich Niemców) tylko wynikiem zmiany granic i nie powinno się mieszać odszkodowań za wysiedlenia z orzekaniem o tym które państwo jest odpowiedzialne za II WŚ.
vere napisał/a:
Mógłbyś wyjaśnić ?

Jak Ty wyjaśnisz czemu nie podoba Ci się to, że został skazany zbrodniarz, który zmasakrował kilka wiosek.

Odpowiedz do tematu