Wysłany: 2006-03-29, 21:24 Antypolska reklama ? Polecający: bierdonka
Cytat:
Kierownictwo sieci sklepów Media Markt zablokowało, po interwencji Ambasady RP w Berlinie, reklamę powielającą antypolski stereotyp Polaka-złodzieja, nadawaną w internecie i częściowo wycofało ją z programów radiowych.
Poinformował o tym zastępca ambasadora RP w Niemczech Wojciech Więckowski.
Zarząd koncernu zastanawia się również nad wycofaniem reklamy z programów telewizyjnych - dodał Więckowski.
List protestacyjny w tej sprawie wysłał w poniedziałek do zarządu firmy ambasador Andrzej Byrt.
Niekonwencjonalne reklamy koncernu Media Markt, przeciwko którym zaprotestowały polskie władze wykorzystują negatywny stereotyp Polaka-złodzieja. W jednej z nich Polak dzwoni do Media Markt i na pytanie o nazwisko odpowiada: Jestem Klaus. - Co kradniesz? - reaguje rozmówca. - Nic nie kradnę - odpowiada. - Wiedziałem, przy tak niskich cenach w Media Markt kradzież się nie opłaca.
W tym tekście wykorzystano grę słów Klaus i klauen (kraść).
tutaj przykład prostego działania stereotypów na podświadomosc ... Polacy kradną , Szkoci to skąpcy a blondynki są głupie ... czy nie uwazacie ze coraz częsciej ludzie kieruja sie tylko i wyłącznie stereotypami a nie własnymi doświadczeniami w kontaktach międzyludzkich ? skąd sie biora stereotypy i jak temu zaradzić ? jesli macie jakies ciekawe pomysły zapraszam do dyskusji
stereotypy... ludzie lubią się wzajemnie szufladkować
moim zdaniem i tak o wiele bardziej chamska była reklama w Holandii promująca jakąś tam imprezę, używająca zdjęć z Auschwitz i robiąca sobie jaja z dręczonych tam więźniów
ale moim zdaniem poprawność polityczna, oczywiście nie doprowadzona do absurdu, jest dobrym wynalazkiem, a więc mogliby ją niektórzy stosować nie uważam, żeby nabijanie się z Polaków albo innych narodów było zabawne
ciekawa jestem kiedy Hiszpanie przystawią się do reklamy margaryny z tym fajtłapowatym kolesiem
_________________ przed chwilą miałeś/aś zaszczyt przeczytać wypowiedź Sowiska. Jak się czujesz?
reklame widzialem juz wczesniej ale nie wiem od kiedy typowo polskim imeniem jest Klaus. Zeby kogos osmieszac trzeba to robic umejetnie niemieckie media markt -zbiorowisko idotow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum