• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

lolinka  

Wysłany: 2006-03-29, 21:24   Antypolska reklama ?
   Polecający: bierdonka

Cytat:
Kierownictwo sieci sklepów Media Markt zablokowało, po interwencji Ambasady RP w Berlinie, reklamę powielającą antypolski stereotyp Polaka-złodzieja, nadawaną w internecie i częściowo wycofało ją z programów radiowych.
Poinformował o tym zastępca ambasadora RP w Niemczech Wojciech Więckowski.

Zarząd koncernu zastanawia się również nad wycofaniem reklamy z programów telewizyjnych - dodał Więckowski.

List protestacyjny w tej sprawie wysłał w poniedziałek do zarządu firmy ambasador Andrzej Byrt.

Niekonwencjonalne reklamy koncernu Media Markt, przeciwko którym zaprotestowały polskie władze wykorzystują negatywny stereotyp Polaka-złodzieja. W jednej z nich Polak dzwoni do Media Markt i na pytanie o nazwisko odpowiada: Jestem Klaus. - Co kradniesz? - reaguje rozmówca. - Nic nie kradnę - odpowiada. - Wiedziałem, przy tak niskich cenach w Media Markt kradzież się nie opłaca.

W tym tekście wykorzystano grę słów Klaus i klauen (kraść).

zródło: http://wiadomosci.onet.pl/1296705,12,item.html

tutaj przykład prostego działania stereotypów na podświadomosc ... Polacy kradną , Szkoci to skąpcy a blondynki są głupie ... czy nie uwazacie ze coraz częsciej ludzie kieruja sie tylko i wyłącznie stereotypami a nie własnymi doświadczeniami w kontaktach międzyludzkich ? skąd sie biora stereotypy i jak temu zaradzić ? jesli macie jakies ciekawe pomysły zapraszam do dyskusji

pozdrawiam ;p

Sowisko  

Wysłany: 2006-04-01, 13:35   

stereotypy... ludzie lubią się wzajemnie szufladkować
moim zdaniem i tak o wiele bardziej chamska była reklama w Holandii promująca jakąś tam imprezę, używająca zdjęć z Auschwitz i robiąca sobie jaja z dręczonych tam więźniów

ale moim zdaniem poprawność polityczna, oczywiście nie doprowadzona do absurdu, jest dobrym wynalazkiem, a więc mogliby ją niektórzy stosować :) nie uważam, żeby nabijanie się z Polaków albo innych narodów było zabawne

ciekawa jestem kiedy Hiszpanie przystawią się do reklamy margaryny z tym fajtłapowatym kolesiem :)

MadeInPoland  

Wysłany: 2006-04-03, 16:17   
   Polecający: www.google.pl

reklame widzialem juz wczesniej ale nie wiem od kiedy typowo polskim imeniem jest Klaus. Zeby kogos osmieszac trzeba to robic umejetnie niemieckie media markt -zbiorowisko idotow

Odpowiedz do tematu