• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-05-06, 11:12   Czeka nas edukacyjna rewolucja?

Cytat:
Wejście Giertycha do rządu może oznaczać rewolucją w szkołach. Lider Ligi jest bowiem założycielem Młodzieży Wszechpolskiej.

Członkowie tej organizacji, znani Polakom głównie z bijatyk na ulicach, uznają Romana Giertycha za najwyższy autorytet. Teraz okazuje się, że wszechpolacy, których wyczyny, w tym huczne pijackie imprezy, szeroko nagłaśniały media, mogą wkroczyć do Ministerstwa Edukacji i wziąć się za wychowywanie młodych Polaków - alarmuje "Dziennik".

- To główne zaplecze Romana Giertycha i na pewno lider weźmie ich do ministerstwa - potwierdza Bogusław Rogalski, który odszedł z LPR.

Wszechpolacy aż rwą się do nowych zadań. Etyka katolicka, patriotyzm, moralność, autorytet, dyscyplina - takimi hasłami szermują, gdy mówią, czego potrzeba polskiej oświacie.

Szkoły powinny organizować obchody świąt narodowych, akcje społeczne i wypełniać młodzieży czas wolny - mówią działacze Młodzieży Wszechpolskiej. I podkreślają, że wychowywanie młodzieży w duchu katolickich i narodowych wartości, to główna misja ich organizacji.Bez ogródek mówią, że będą zmieniać podręczniki, tak aby wychowywały młodzież. Chcą też zaostrzyć szkolną dyscyplinę. Krzysztof Bosak, poseł LPR i szef MW uważa, że w polskich szkołach potrzebne są rządy silnej ręki.

- Uczniowie muszą wiedzieć, że za złamanie dyscypliny grozi im wyrzucenie ze szkoły - mówi Bosak. - Bo proces wychowywania składa się z kar i nagród.

Jak donosi "Dziennik", Wszechpolacy deklarują, że szkoła powinna być wolna od ideologii. - Religia nie musi być obowiązkowa, ale nie wolno też zmuszać młodzieży do agitowania na rzecz Unii Europejskiej - mówią.

W deklaracji ideowej wszechpolaków czytamy, że ich celem jest "odnowa moralna i narodowa młodego pokolenia" oraz walka "z doktrynami głoszącymi samowolę, liberalizm, tolerancjonizm i relatywizm".

Obaw przed Giertychem w Ministerstwie Edukacji i jego młodzieżowym zapleczem nie kryje sam Jarosław Kaczyński. W piątek w Radiu Maryja mówił, że Giertychowi od początku bardzo zależało na objęciu resortu edukacji i o to rozbijały się rozmowy. Bo edukacja dla PiS jest tak samo ważna jak dla LPR - czytamy w "Dzienniku".

Kaczyński potwierdził, że Giertych postawił sprawę twardo - albo wejdzie do rządu i weźmie edukację, albo nie wzmocni koalicji rządowej.

- Pytanie, jak ta kandydatura zostanie przyjęta przez środowiska nauczycielskie - mówił prezes PiS i apelował do poczucia odpowiedzialności lidera LPR.

Tymczasem wszechpolacy już teraz starają się edukować młodzież szkolną. Dotąd nauczyciele mogli ich usuwać ze szkół. Teraz będzie inaczej - to wszechpolacy będą decydować, co i przez kogo będzie w szkole wykładane.

źródło
interia.pl

hia hia hia :) wpolczuje wam :) o nie jak to wam przeciez moje dzieci tez moga chodzic do takiej szkoly :(

no ale tak na powaznie co o tym sadzicie???

Kurczol  

Wysłany: 2006-05-06, 14:31   
   Polecający: baba jaga ;P

***ArChi*** napisał/a:
Wszechpolacy aż rwą się do nowych zadań. Etyka katolicka, patriotyzm, moralność, autorytet, dyscyplina - takimi hasłami szermują, gdy mówią, czego potrzeba polskiej oświacie.

co do etyki katolickiej to nie jestem pewna, ale patriotyzm, moralnosc, autorytet, dyscyplina to sie przyda polskim dziecia, teraz w ogole takiego czegosc nie da sie zaobserwowac w ich zachowaniu czy postepowaniu. Jak ja mialam 7 lat to sie balam powiedziec "kurcze", a teraz ? Dzieci sie wychowuja same bo rodzice biegna za pieniadzem, a szkola tez powinna wychowywac. Oczywiscie wszystko powinno byc utrzymane w rozsadnych granicach, a znajac wiele osob z młodziezy [tak mam takich znajomych, tak sa skinami] wiem ze to siegnie o wiele dalej za rozsadne granice i tego wlasnie trzeba sie obawiac, a nie tego ze w koncu ktos wyrysuje granice dla dzieci i wytlumaczy im ze pieniadz to nie wszystko. well we'll see

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-05-06, 18:30   

Cytat:
Ponad 100 osób uczestniczy w demonstracji przeciwko nowemu ministrowi edukacji. Demonstracje zorganizowała Inicjatywa Uczniowska, przyłączyły się do niej także inne organizacje lewicowe i anarchistyczne.

Młodzi ludzie wyruszyli z Placu Defilad i idą w stronę Sejmu by zakończyć marsz protestem przed budynkiem Ministerstwa Edukacji i Nauki. Protestujący niosą transparenty i flagi, cały czas skandują także pokojowe i antyfaszystowskie hasła.

Tadeusz Kordek, który idzie z młodzieżą przebrany za księdza, przyniósł na manifestacje bat - jak mówi - jest to bat na klerykalizację polskich szkół.

Janek Żaczek z Federacji Anarhistycznej podkreśla, że manifestujący protestują nie tylko przeciwko Romanowi Giertychowi, ale przeciw całej polityce PIS.

Krystian Legierski, do niedawna właściciel warszawskiego klubu Le Madame mówi, że politycy prawicy rozprawili się już z mniejszościami seksualnymi, a teraz chcą sobie wychować zastępy ideologicznych bojówek. Jego zdaniem, to że Giertych - faszysta - będzie wychowywał polskie dzieci to po prostu skandal.

Roman Giertych odebrał tekę ministra Edukacji zaledwie wczoraj, a już spotyka się to z protestami na ulicach. Młodzi ludzie boją się, że religia w szkołach będzie obowiązkowa, a jedyną organizacją która będzie mogła wchodzić do szkół, będzie Młodzież Wszechpolska.

wtf ?

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

Adamus  

Wysłany: 2006-05-06, 18:57   

W takich chwilach czuję się komunistą. Fajnie, że ktoś myśli o wychowywaniu młodzieży, ale dlaczego musi to być akurat Młodzież Wszechpolska? Kto będzie łaził po tej ziemi? Sami faszyści, ksenofobiczne homofoby ;] w najlepszym przypadku.

/Mimi Smith, ciotka Johna Lennona/

Dishman  

Wysłany: 2006-05-06, 20:24   

A ja bym nie chciał, aby ludzie związani z np. Le Madame wykorzystywali młodych ludzi, których podjudzić przeciwko Giertychowi jest łatwo. Młodzież nie chce być sterowana przez rząd, którego nie popiera, ale ja się zastanawiam, czy nie są oni sterowani przez te siły liberalne? Może nie, a może tak... .

Zmiany w polskiej edukacji muszą być bez dwóch zdań. Nie może być czegoś takiego, że uczniowie są rozwydrzeni, chamscy, ordynarni. To jest skandal i porażka domu, jak i szkoły, że nauczyciel daje sobie założyć śmietnik na głowę. Ale to jest głównie porażka tych młodych ludzi, którzy zachowują się jak zwierzęta, którzy nie mają poszanowania dla nauczyciela, ale i dla kolegów, co możemy zaobserwować w temacie o "ofiarach losu".

Siostra mająca praktyki w gimnazjum była zaszokowana chamstwem tamtejszej młodzieży, totalnym olewaniem wszystkiego. Po kilku tygodniach mówiła, że ma wrażenie, że dla tych młodych ludzi liczy się tylko dupa i nic więcej, żadnych wartości, żadnego szacunku dla innych i dla czyjeś pracy. W pale nawet mnie się nie mieści, żeby uczeń V klasy podstawówki zwraca się do nauczycielki, gdy ta grozi wizytą u dyrektora, że może sobie go tam wysyłać, bo jemu to zwisa. OK, za moich czasów (jak to brzmi ;) ) ktoś mógł tak pomyśleć, ale w zyciu nie odważyłby się tego powiedzieć.

Skoro bezstresowe wychowanie nie pomaga, to faktycznie może MW ma rację i trzeba silnej ręki. Chciałbym jednak, aby tą silną ręką był ktoś inny niż Młodzież Wszechpolska.

Ludzie zastanówcie się nad sobą, serio.

Adamus  

Wysłany: 2006-05-06, 21:08   

Całkowicie się zgadzam z Dishmanem w kwestii wychowania. Co do demonstracji młodzieży - po części kierowała nimi jakaś organizacja anarchistyczna... też nienajlepiej. Miejmy nadzieję, że młodzież zacznie sama protestować. Chociaż z drugiej strony pewnie dużo to nie da, bo zbyt wielu protestujących nie ma.

/Mimi Smith, ciotka Johna Lennona/

Krecik  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-05-06, 21:11   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

lolinka napisał/a:
a teraz chcą sobie wychować zastępy ideologicznych bojówek

Trafnie ujęte :)

Dishman, po raz kolejny idealnie ująłeś to, co chciałam powiedzieć. I teraz mi głupio, bo będę się powtarzać.
Silnej ręki trzeba. To jest oczywiste. Ale są różne rodzaje "silnych rąk". Tą silną ręką winien być nauczyciel, który ma szacunek u młodziezy.
Wolę nie myśleć co będzie, jeśli Wszechpolacy darwą to ministerstwo. Dwa wyjścia- albo uda im się "wychować" młodzież, albo owa młodzież będzie (zwyczajem uczniowskim) się buntować. Ani jedna, ani druga perspektywa mi się nie podoba...

Dishman  

Wysłany: 2006-05-07, 00:13   

Ja bym tylko nie chciał zmuszania młodzieży do jakiś pochodów pierwszomajowych, do wymuszonego patriotyzmu, itd.
W II klasie liceum, nasza klasa została wytypowana do reprezentowania szkoły w pochodzie wszystkich szkół w mieście. Podstawówki, gimnazja, technika, licea, itd. Wiadomo było, że iść musieliśmy, ale jakbyśmy się uparli, to by się zjawiło może z 5 osób. Poszedłem na ten pochód, choć myślałem, że będzie wiocha. Nie wiem czy to coś mi dało, było wesoło jak zwykle i tyle. Korona mi z głowy nie spadła.

Nauczycielem, który miał poszanowanie u nas w szkole była... siostra tylko, że ubrana po cywilnemu. Nikt specjalnie religii nie opuszczał, wiadomo było, że jak był jakiś problem, to siostra nam pomoże. Ale potrafiła nas opierdzielić, że mimo trzech dni wolnych od szkoły nie chodzimy na rekolekcje, chodziła wkurzona, że coś jej nie szło z organizacją przedstawienia itd. Nie zawsze była słodka i milutka.

Silną ręką wychowywała nas za to matematyczka z 40 letnim stażem pracy. Typ rasowej suki. Pały stawiała na zawołanie, gardło sobie zdzierała. Fakt, miała spokój na lekcjach, ale szanować to ja jej nigdy nie będę.

Szczerze mówiąc to chyba nie umiałbym być nauczycielem i poradzić sobie z grupą 30 przemądrzałych osób. To trzeba mieć naprawdę podejście. :hyhy:

Hans Kloss  

Wysłany: 2006-07-10, 12:23   

Zmiany w szkole są konieczne.Młodzież Wszechpolska nie jest do końca taka jak mówią media.Przecież media zawsze zarabiały na sensacjach i to częste zjawisko.Jestem sympatykiem MW bo mają statut w porządku. Prowadziłem dyskusje z dwoma członkami MW i nie są tacy jak mówią media.Żadnych wulgaryzmów w wypowiedziach nie było.Podpisałem apel na rzecz dobrej szkoły,bo potrzeba zmian. Co do linka do strony MW,jeśli nie chce ktoś klikać to nie zmuszam,jednak warto przejrzeć statut organizacji. Nie krytykujmy ruchów narodowych ale zatroszczmy się o nasz kraj.Wielka Polska dla każdego - to moje hasło.

wezewe  

Wysłany: 2006-07-10, 13:04   
   Polecający: www.google.pl

No zmiany w szkonictwie niby są konieczne ale nie takie jakie chce wprowadzić 'Romek'!!
Popatrzcie tu

Odpowiedz do tematu