Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Metall  

Wysłany: 2007-03-22, 11:28   Czy dzieci i nauczyciele nie są zmuszani do wspierania WOŚP?

Cytat:

"Gazeta Wyborcza": Ministerstwo Edukacji Narodowej nakazało kuratorom, żeby sprawdzili, czy uczniowie, nauczyciele i rodzice są zmuszani do udziału w akcjach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
E-maile z poleceniem ministerstwa dolnośląskie kuratorium oświaty rozesłało do szkół w poniedziałek: - W związku z pismem MEN-u w sprawie napływających sygnałów na temat wywierania presji na uczniów, nauczycieli i rodziców, aby uczestniczyli w różnego typu akcjach charytatywnych, w tym również w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy, uprzejmie proszę o przekazanie informacji, czy w Państwa placówkach wystąpiły sytuacje wskazujące nieprawidłowości w tym zakresie - czytamy.

Dyrektorzy szkół mają zgłaszać te informacje w kuratoriach do końca tygodnia. Kto i jak miałby wywierać presję - nie wiadomo.

- Polecenie wykonujemy, a o jego interpretację proszę mnie nie pytać. Resort tego nie wyjaśnia. Prosi jedynie, by sprawdzić, czy takie przypadki miały miejsce - mówi dziennikowi Janina Jakubowska z dolnośląskiego kuratorium. Zapewnia, że do tej pory żadnych sygnałów o presji nie było. Dyrektorzy szkół też o nich nie słyszeli. Są zdziwieni.

- Nikogo nie zmuszamy, nie namawiamy. Dzieci same się umawiają i bardzo chcą to robić - mówi dyrektorka Gimnazjum nr 23 we Wrocławiu Jadwiga Żakowska. - Do tej pory to był plus dla ucznia, że angażuje się w działalność społeczną - podkreśla.

Wicedyrektorka Gimnazjum nr 2 Danuta Serafinowicz dodaje: - Orkiestra jest w niedzielę, a wtedy dzieci są pod opieką rodziców. Szkoła nie ma tu nic do gadania.

Anna Żdan z biura prasowego MEN długo szukała odpowiedzialnego za polecenie. W końcu ustaliła, że wyszło z Departamentu Młodzieży i Wychowania. - Dostajemy listy od rodziców, od nauczycieli, a nawet od samych dzieci, że były zmuszane do udziału w Orkiestrze - wyjaśnia. - Kuratorzy w ramach nadzoru pedagogicznego mają zbadać, czy uczniowie są werbowani - dodaje.

Jerzy Owsiak mówi "Gazecie Wyborczej": - Jest pełna dobrowolność. Fundacja dostaje zgłoszenia od chętnych do zorganizowania Finału Orkiestry. Zapraszamy też szkoły do udziału w programie "Ratujemy i uczymy ratować". Przeszkoliliśmy już prawie pięć tysięcy nauczycieli. Nie spotkaliśmy się z zarzutami ze strony szkół, rodziców czy uczniów, że wywieramy presję.

czy nie wydaje wam się to conajmniej śmieszne ? myślę że MEN już nie ma o co sie czepiać i czepia się do ratowania zycia. jest to jedna z waniejszych akcji ratująca zdrowie małych dzieci. poza tym jak wiadomo akcja nie jest przymusowa, ale i tak kazdy chętnie ją wspiera. cuda na kiju ;/

jusia_like  

Wysłany: 2007-03-22, 12:16   
   Polecający: Google

Jak wiadomo szeroko - i jest to temat wałkowany od kilku dobrych miesięcy -wiadomo kto stoi za całym systemem szkolnictwa ... i kieruje głupawymi decyzjami...
nie zdarzyło mi się jeszcze spotkac -przynajmniej w mojej szkole- żeby jakikolwiek nauczyciel zmuszał uczniów do zbierania na WOŚP ;?

zloty  

Wysłany: 2007-03-23, 11:42   

ja /brzydkie słowo/ !!! Ci urzedasy juz naprawde nie maja sie czego czepic... brakuje mi słow... jak ktos kogos moze zmuszac zeby brac udział w takim pozytywnym wydarzeniu!!??!! Ci w MEN z całym jej szefem juz naprawde sie nudza...
pozdro

farbenheit  

Wysłany: 2007-03-23, 22:33   
   Polecający: Przeznaczenie

Źle się dzieje. MEN zakazało już wszystkich przyjemności. NO SEX NO DRAKS NO music NO WOŚP. :zly: :zly: :zly:

Krzyśq  

Wysłany: 2007-05-15, 19:13   

Farbenheit zabomniałeś dodać też NO SMOKING! ;P
A Zaniedługo będzie NO LIFE! :zdziwko: :rotfl: :rotfl: :rotfl: DEB'S :kwasny:

Kevin  

Wysłany: 2007-05-15, 20:10   

Cytat:
Czy dzieci i nauczyciele nie są zmuszani do wspierania WOŚP?

A może i rzeczywiście...?
Zawsze, odkąd pamiętam, z każdej klasy wyznaczana była delegacja do stania pod kościołem z naklejkami, w alternatywnej wersji spacerowania po rynku czy oferowania czerwonych serduszek pasażerom w tramwajach.
Osobiście nie mam nic do WOŚP, ale jeśli ktoś chce w tym uczestniczyć, to powinien to uczynić z własnej woli, a nie dla lepszej oceny z zachowania czy dodatkowego punktu rekrutacyjnego.
Nie jestem do końca pewien, czy angażowanie się szkoły w tego typu akcje jest dobrym rozwiązaniem.

boliwia 

Wysłany: 2007-06-18, 21:37   

Kevin napisał/a:
Nie jestem do końca pewien, czy angażowanie się szkoły w tego typu akcje jest dobrym rozwiązaniem.

sama pracowałam nad organizacją ostatniego finału w moim mieście i nie wiem, czy można tu mówić o angażowaniu szkół. fakt, w szkołach były wywieszane ogłoszenia o możliwości zostania wolontariuszem i o nadchodzących spotkaniach, ale wydaje mi sie, że przez szkołę najłatwiej dotrzeć do ludzi. bo czy ktoś kupując chleb w sklepie bedzie czytał ogłoszenie o szkoleniach na wośp?

szkoła nie miała nic więcej do rzeczy. przynajmniej w moim sztabie.

Jendrek9  

Wysłany: 2007-06-19, 08:16   

ahah ale udręke mieliscie :rotfl: stac pod kosciolem to ja bym z skrzynka pieniedzy nawet nie stanal a co dobiero z serduszkami jak dziecko z rosji :rotfl: o boze jak dobrze byc w prywatnym gimnazjum :padam:

Czarodziejka 

Wysłany: 2007-06-30, 00:43   

idiotyzm jakis...Chyba maja za duzo wolnego czasu...

ktosiktam 

Wysłany: 2007-06-30, 00:57   

hmm a ja się zgadzam ze złotym to jest pozytywne przedsięwzięcie i nie spotkałam się z tym, że ktoś kogoś zmuszał do uczestnictwa w nim.

pi 

Wysłany: 2007-08-18, 12:51   

Zmienila sie wladza (i jak dobrze pojdzie to moze sie jeszcze zmieni) to moze wymysla cos sensownego i odejda od chorych pomyslow jak lista lektur czy wojna z WOŚP.

thinker  

Wysłany: 2007-09-23, 17:56   

istnieją szkoły, w których nauczyciele dostają polecenie służbowe uczestnictwa w 'Orkiestrze'. niestety. jak to fajnie żyć w wolnym kraju.

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-09-26, 11:12   

Kevin napisał/a:
ale jeśli ktoś chce w tym uczestniczyć, to powinien to uczynić z własnej woli, a nie dla lepszej oceny z zachowania czy dodatkowego punktu rekrutacyjnego.

A jak dla mnie każdy powód jest właściwy by czynić dobro (jakkolwiek infantylnie by to nie brzmiało).

Paulutka  

Wysłany: 2007-09-26, 12:20   

duzo przesada. Mysle, ze tu nawet nei trzeba zmuszac do brania udzialu w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy bo wszyscy bardzo chetnie biorą w niej udzial:)

Odpowiedz do tematu