Wysłany: 2007-01-02, 19:48
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Cytat:
No wiesz nie tylko gospodarka decyduje o jakości życia, ale Ty jak widzę jesteś na poziomie przeciętnego Amerykanina, który uważa za nazistę kogoś, kto chwali Hilera za charyzmę...
Nie, tamci sami mowili (przyznawali sie?), ze sa nazistami, przyklad z gospodarka najbardziej zapadl mi w pamiec. Wiekszosc niemieckich nazistow chwali Hitlera, niekoniecznie za charyzme
Za naziste uwazam kogos, kto ma... nazistowskie poglady
Koniec off topa
_________________ A scarab beetle which toils through it's phases
From an egg through a larva to the protector of the dawning Sun
Out of the Unmanifest into the Matrix of Manifestation
One word which opens the gates to the worlds
Nie ma czegoś takiego jak wyznawcy ideologii Hussajna...
Husajn miał własną ideologię... jego zwolennicy popierali jego a więc i jego ideologię... więc chcąc, nie chcąc byli zwolennikami ideologii Husajna...
Nori napisał/a:
wychwalali gospodarke za Hitlera....
bo akurat jego plan gospodarczy był/jest godny wychwalenia... przecież Hitler wyprowadził Niemcy z największego kryzysu gospodarczego w historii Niemiec... jego III Rzesza była potęgą a powstała z upadającej II Rzeszy...
Nori napisał/a:
nacjonalizm jest dobry, bardzo dobry, popatrzcie jak to bylo za Hitlera,
nacjonalizm może i ujdzie, ale przeobrażony w faszyzm czy nazizm staje się niebezpieczny... i na ideologię nie składa się tylko gospodarka, więc nawet jeśli dana ideologia gwarantuje wspaniały rozwój gospodarczy to trzeba jeszcze spojrzeć na jej inne "składniki"...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-01-03, 19:22
naya napisał/a:
Husajn miał własną ideologię... jego zwolennicy popierali jego a więc i jego ideologię... więc chcąc, nie chcąc byli zwolennikami ideologii Husajna...
Mocno naciągane jest to co napisałaś. IMO Husajn nie miał ideologii, on był po prostu cyniczny, a jego zwolennicy to jedynie ludzie, którzy czerpali korzyści z jego rządów. Nikt w Iraku nie walczy za Husajna, tam się albo się walczy przeciw USA, albo są to "walki plemienne"
naya napisał/a:
Nori napisał/a:
nacjonalizm jest dobry, bardzo dobry, popatrzcie jak to bylo za Hitlera,
nacjonalizm może i ujdzie, ale przeobrażony w faszyzm czy nazizm staje się niebezpieczny...
Nori to raczej ironizował jak to pisał, więc nie ma sensu znowu rozpoczynać tego offtopa.
Tak czy owak facet miał jaja. Żadnego strachu przed śmiercią. Obrzydliwe natomiast było jego publiczne w zasadzie powieszenie.
No bo co tak na prawdę widzieliśmy?
Klasyczny amerykański show sądowy, gdzie zarówno wyrok i jak sposób jego wykonania ma odpowiadać w pełni oczekiwaniom społeczeństwa. Z reguły tym najniższym. Kasety z nagraniem konającego zbrodniarza wysyłane krewnym ofiary, czy ich obecność przy egzekucji to to samo.
Jak go już musieli zabić mogli to zrobić przy zamkniętych drzwiach, w obecności kata, lekarza sądowego i kilku naprawdęniezbędnych osób.
_________________ C'est la vie
C'est la guerre
C'est la 9ieme legere!
(...)Obrzydliwe natomiast było jego publiczne w zasadzie powieszenie.
No bo co tak na prawdę widzieliśmy?
Klasyczny amerykański show sądowy, gdzie zarówno wyrok i jak sposób jego wykonania ma odpowiadać w pełni oczekiwaniom społeczeństwa. Z reguły tym najniższym. Kasety z nagraniem konającego zbrodniarza wysyłane krewnym ofiary, czy ich obecność przy egzekucji to to samo.(...)
A ja uważam że dobrze jast tak jak było. Media wpychają się do każdej sprawy i być może "odpowiednie osoby" nie chciały aby media pokazywały samo powieszenie. Należy się cieszyć że zobaczyliśmy cokolwiek. A poza tym to nie Ameryka dlatego też (moim zdaniem) nieupublicznili tego aż tak bardzo.
Zabicie Husajna było najgorszą rzeczą jaką można było zrobić. Stał sie meczennikiem.
Wg mnie powinno sie go w miare dyskretnie usunąć, tak jak to zrobiono z Slobodanem Milosevicem. Sądzono go za WSZYSTKO, i w między czasie "zmarło mu się".
_________________ "w naszych źrenicach jest za mało Boga, a droga jest prosta, czy jest kręta droga?"
zgadzam sie taka publiczna egzekucja Husajna to tylko prezent dla jego zwolenikow ktory pomoze uczyc im z upadlego dyktatora menczenika i legede. niewiem jaki jest sens takich publiczych egzekucji. co ludzie w tym widza ze sie tym interesuja i chca to ogladac. jaka maja w tym satysfakcje jesli widza ze ktos zostaje zgladzony. mnie napawa to obrzydzeniem.
_________________ W świcie pełnym absurdów na próżno doszukiwać się jakiejś logiki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum