hymn był pisany w czasie gdy Napoleon był na topie i od tej pory nikt nie ingerował w słowa hymnu.
Nikt tez nie podjał sie próby napisania nowego hymnu. Mi osobiscie ten hymn nie przeszkadza- lecz jesli ktos mysli o napisaniu nowego to niech umiesci tam cos o rozbiorach i 2 wojnie.
jestem ciekawa czy nasz Roman zna w całosci hymn.... nie mówiać juz o reszcie politycznego półswiatka...
Wysłany: 2006-09-02, 13:36
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
jusia_like napisał/a:
Nikt tez nie podjał sie próby napisania nowego hymnu. Mi osobiscie ten hymn nie przeszkadza- lecz jesli ktos mysli o napisaniu nowego to niech umiesci tam cos o rozbiorach i 2 wojnie.
Jako, ze POoska bardzo religjnym krajem jest... II Wojna Swiatowa nie wchodzi w rachube... moze jakas piesn religijna? Jak powrot do korzeni, to moze Bogurodzica Albo wierzszyk ^^
Tadeusz Rydzyk w Toruniu mieszka
czarną sukienkę ma ten koleżka.
Uczy, tłumaczy w Radiu Maryja
kto godny chwały a kto wręcz kija.
Leje na serce miód swoim gościom
do adwersarzy zionie miłością.
Żyda, Masona czuje z daleka
wszystko w nim widzi oprócz człowieka.
Glemp traci nerwy: "Rydzyk - łobuzie",
Tadzio z uśmiechem nadyma buzię.
Pieronek błaga: "Daj na wstrzymanie",
to on rozkręca nową kampanię.
Życiński prosi: "weź - odpuść sobie",
a Rydzyk: "spadaj, co zechcę - zrobię".
Rząd go popiera, prezydent chwali
Lepper z Giertychem pokłony wali.
Czuje się bosko jak w siódmym niebie
do Sejmu wchodzi tak jak do siebie.
A gdy podskoczyć ktoś mu próbuje
armię beretów mobilizuje.
Ich nie obchodzi, co sądzi prasa
- że dla Rydzyka Bogiem jest KASA.
Mohery wielbią swego pasterza
dla nich ważniejszy jest od Papieża!
Jako, ze POoska bardzo religjnym krajem jest... II Wojna Swiatowa nie wchodzi w rachube
Jak sie II wojna ma do religii??? w Polsce jest ponad 90% katolików i jeszcze więcej tych, którzy odczuli ją w jakis sposób na własnej skórze-traca wszystko co mieli.
Nom wyprowadziłabym sie z takiego kraju w którym hymnie wystąpiło by choc słowo o radiu MAryska
Wysłany: 2006-09-02, 13:52
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
jusia_like napisał/a:
Jak sie II wojna ma do religii??? w Polsce jest ponad 90% katolików i jeszcze więcej tych, którzy odczuli ją w jakis sposób na własnej skórze-traca wszystko co mieli.
Mowie ze polska religijnym krajem jest, a wiec hymn powinien byc religijny Niestety, jak sie cofamy, to na maksa. Chodzi mi o to, ze Druga Wojna Swiatowa nie ma nic wspolnego z religia (no okay, antysemici...) dlatego w hymnie nie powinno byc o niej wzmianki zart
Przejdziem Wisle, przejdziem Warte, bedziem Polakami... czesto powtarzam w myslach ten wers, mimo ze jestem za globalizacja
nom Nori, my to raczej nie bardzo- to sie politycy i cały półświatek SBcki cofffaaaaaa jak się patrzy. Wrócimy jeszcze do czasów kamienia łupanego i będziemy sie kłócic o jaskinie i układać hymny o żubrach których juz nie ma
Nori napisał/a:
Druga Wojna Swiatowa nie ma nic wspolnego z religia
oj maaaa i to bardzo duzo. Zaczęła sie głłównie dlatego że opętany Hitler chciał zabic wszystkich Żydów a przy okazji zagarnąć sobie kawał Rosjii co mu w praktyce nie wyszło. <w koncu był opętany a to ma jakiś wymiar religijny >
Wysłany: 2006-09-02, 18:14
hmm właściwie teraz sobie zadałem pytanie... jak nasi politycy maja wychowywac patriotycznie jak nie znaja słow hymnu??
Precz z wychowaniem patriotycznym a politycy niech ucza sie słów naszego pieknego hymnu
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum