Nie dziwne, że Jarosława Kaczyńskiego na niedzielnym kongresie PiS, na którym po raz kolejny wybrano go na prezesa tej partii, opanowały emocje. Ale żeby do tego stopnia, że zapomniał słowa naszej narodowej pieśni, której już w przedszkolu uczy się każde dziecko?
Posłuchaj, jak Jarosław Kaczyński śpiewał "Mazurek Dąbrowskiego" -> zródło
Niedawno Ewelina Igańska w "Naszym Dzienniku" pisała o Grzegorzu Jarzynie, który jakoby znieważył godło narodowe: "Gdzie jego poczucie patriotyzmu narodowego, jeżeli nie szanuje takich symboli? Dlaczego może bezkarnie, za pieniądze podatników, poniżać wszystkich Polaków, dla których Bóg, honor i Ojczyzna, a przez to godło, barwy narodowe i hymn państwowy są największymi świętościami?" Ciekawe, co napisałaby o tak niekonwencjonalnym wykonaniu hymnu narodowego.
Interesuje nas także, co to jest "wolska", do której wg prezesa PiS prowadził Dąbrowski z ziemi polskiej?
heh ... jak to pokazali wczoraj w Faktach, rozległ sie gromki śmiech w moim domu ;]
Swoja drogą , ciekawe jaki bedzie hymn na mundialu , kto bedzie zagrzewał do walki naszych reprezentantów ? mam nadzieje ze ktokolwiek by to był , nie zhańbi sie tak jak to zrobiła Edytka ;] Hymn to hymn , zadnych kombinacji, bo traci swoją wartośc, tradycyjnośc, podniosłość itd
No ale conajmniej śmieszne jest to , ze politycy, ludzie publiczni , narazeni na szczegolna krytyke, mylą słowa , czegoś co powinien znac kazdy przeciętny Polak ;]
Myślę, że kaczuch powinien zaśpiewać hymn przed meczem Polska-Ekwador, wtedy nasi piłkarze, tak zagrzani do boju, dwoiliby się i troili w wysiłkach na boisku...
Zwróciliście uwagę na tę subtelną linię melodyczną zaproponowaną i zaintonowaną przez naszego światłego nowego (starego), lepszego prezesa? Miód na moje uszy, wspaniała wariacja na temat Mazurka - Wybicki niech się schowa.
_________________ Gitara jest w porządku Johnie, ale grając na niej nie zarobisz na życie...
ale u nas przynajmniej większość ludzi zna słowa hymnu. w Niemczech i USA większość nie potrafi zaśpiewać nawet pierwszej zwrotki. w Niemczech np. Polska to "kraj, gdzie każdy zna swój hymn narodowy".
_________________ C'est la vie
C'est la guerre
C'est la 9ieme legere!
wiem ze to nie piosenkarz ale ten fałsz..brzmi jakby przejach paznokciem po tablicy<bleee>
a jeżeli chodiz o pomyłke to jest to tylko dla niego hanba...i niech sobie z nia żyje
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
Otorz to... Sami mowią : "społeczeństwo polskie musi wiedziec więcej o przeszłosci narodu!", a oni nawet nie znają refrenu hymnu Myslę, że to nie jakis maly zarcik ze strony J. Kaczyńskiego; przypadek i wina nieprzespanej nocy
MaRtI przydałoby się im, ale nie zapominajmy to jest władza
No każdy może się pomylić. On napewno zna cały hymn(min. 3 zwrotki) bo by go wcześniej złapali na tym że niby nie umie. Spiewał go wiele razy publicznie wcześniej, i żadnej afery nie było.Ale jednak uważam to za smutne.
Powiem szczerze,że nasz prezydent jest dziwny i nie mam pojęcia jak to się stało,że nim został..
Ale jak już się mu udało to jednak mogł się nauczyć tego hymnu i nie robić sobie wielkiej SIARY.
Spadłam z krzesła jak zobaczyłam ten SKECZ
dajcie spokój-śmiechu warte.
Wysłany: 2006-08-22, 19:38
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
skorupa napisał/a:
ale u nas przynajmniej większość ludzi zna słowa hymnu. w Niemczech i USA większość nie potrafi zaśpiewać nawet pierwszej zwrotki. w Niemczech np. Polska to "kraj, gdzie każdy zna swój hymn narodowy".
Niemcy nie znaja swojego hymnu, to prawda. Jako jedyny z klasy wiedzialem, kto napisal muzyke i tekst do hymnu, zagialem wszystkich (jestem Polakiem, mieszkam w Niemczech od roku i jako jedyny to widzialem, wstyd) oplacalo sie isc na ten kurs prowadzony przez Niemke, ta chyba jakas wyjaktowa byla ^^
August Heinrich Hoffmann von Felersleben i Joseph Hajdyn (drugie nazwisko napisalem jak sie mowi, kurs mialem dwa lata temu, nie pamietam jak sie pisze)
Okej, teraz troche o polskim hymnie... nie sadzicie, ze to dziwne, ze nasz hymn popiera Napoleona... czlowieka o klasie Hitlera! Ale akurat nam sie przysluzyl... no okej, ale nie dziwmy sie Ukrainie, ze Hitlera wychwalaja, w koncu to on ich uniezaleznil...
jeszcze jeden powód do wywalenia mazurka dąbrowskiego, osobiście nie cierpię.
wychwalanie napoleona jest rzeczywiście żałosne. byliśmy u niego ledwie mięsem armatnim, choć nie chcemy o tym pamiętać.
ale żeby pierwszy narodowiec, największy PATRYJOTA kraju nie wiedział na czym stoi, no to jest śmiech na sali. zrozumiałbym Szewacha Weissa, nawet Olejniczaka [w końcu w obiegowej opinii lewica/liberałowie nie mogą być patriotami], ale nie prawie sprawiedliwego jarka...
_________________ pewnego dnia postanowiłem zmienić swoje życie. przestać pić, rzucić palenie, zacząć chodzić na siłownię i zdrowo się odżywiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum