ja jestem przeciwny z bardzo socjalnego punktu widzenia...
Więźniowie mają taki niepisany kodeks, jeśli chodi o pedofili - nienawidzą ich... jeśli przypadkiem trafi taki sku.rwy.syn do 4-5 osobowej sali, to po tygodniu będzie modlił się o izolatkę dla siebie...
_________________ When it's time to party, We will PARTY HARD!
jestem Deviantem...
Wysłany: 2006-07-31, 14:18
Polecający: google
Bartek napisał/a:
Anton napisał/a:
jestem przeciw... moim zdaniem człowiek ostatnio zbyt często zaczyna bawić się w Pana Boga
"Oko za oko, ząb za ząb- Jeśli kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego" {Rdz 9,5 n}...oto słowa samego Pana Boga Bóg dał wolną wolę człowiekowi aby czynił dobro a zło niszczył.
5. nie zabijaj
_________________ Futuristic Caramel Cow
All animals are equal but some animals are more equal then others.
Dwa lata temu napisałam takie wypracowanie na temat kary śmierci, ze dostałam 6. Byłam przeciw.
A teraz- niech ich szlag. Niech umierają. Płacić nie będę.
Alucard, czy ja wiem, czy to taka dobra resocjalizacja? No już pomijając samego pedofila, a patrząc na samych więźniów.
Nie, jestem za karą śmierci. Już
_________________ A za zakrętem czekał... Kret!
+___+
Dobry Kret nie jest zły
jestem przeciw... moim zdaniem człowiek ostatnio zbyt często zaczyna bawić się w Pana Boga
"Oko za oko, ząb za ząb- Jeśli kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego" {Rdz 9,5 n}...oto słowa samego Pana Boga Bóg dał wolną wolę człowiekowi aby czynił dobro a zło niszczył.
5. nie zabijaj
List Św. Pawła do Rzymian: "[władza] nie na darmo nosi miecz".
Kościół Katolicki nie potępia kary śmierci.
Katechizm Kościoła Katolickiego:
"Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem."
Osobiście jestem za. Ale, jak powiedziała moja profesorka od wychowania do życia w rodzinie, "jako ostateczność".
Niestety jest to jedna z tych rzeczy których współczesnza demokracja(większośc społ. jest podobno za) nie uznaje.
Fanrastyka, SF, gry RPG - OK.
Ale do Sosnowca do ze 100 km bedzie
ArCHi napisałeś... i tak własnie zabijają się kibice....i nadal będą się zabijać, a wiesz dlaczego?..bo niema na nich bata, bo czują się bezkarni. Napisałeś..."zło mamy niszczyć, ale nie tak"...to moze powiedz mi jak?? Adamus.. napisałeś że kara śmierci nie ma żadnej wartości dydaktrycznej i ze skazany nie będzie mial nauczki... Adamusie, nie bądz śmieszny... czy ty sądzisz ze taki zwierzak okaze kiedyś skruchę, ?czy kara, nawet ciężkich robót zmieni jego psychikę??..bardzo w to wątpię. I na koniec.... Panowie jesli czytaliscie mój pierwszy post na ten temat, to wyraznie tam piszę ze jestem za karą śmierci dla gwałcicieli i m orderców dzieci oraz wielokrotnych morderców, a więc nie dla wszystkich bez wyjątku.
kara śmierci dla pedofili? dla mnie jest to rozważanie nad tym czy go zabić czy dać go na pożarcie żywcem więźniom ?
jestem za KS, ale za karą śmierci wykonywaną na wzór chińskich kar śmierci... oni mają wymyślne sposoby na upodlenie człowieka przed śmiercią... nie jestem za karą śmierci w amerykańskim tego słowa znaczeniu, bo jest to jak dla mnie humanitarny sposób wykonywania tej kary...
Bartek napisał/a:
Kara pozbawienia wolnosci dla takich Bestii to za mało.
kara więzienia dla pedofila często kończy się poniżeniem do tego stopnia , że gościu nie wytrzymuje i zabija się... w więzieniach jest pełno "samobójstw", są też samobójstwa wspomagane... czyli zabicie gostka po uprzednim upodleniu go i upozorowania samobójstwa... nikt z nas nie lubi pedofili, wprost ich nienawidzimy, ale więźniowie nie tylko ich nienawidzą, ale mają także możliwość okazania im tego w dosadny sposób...
Adamus napisał/a:
Większy sens mają ciężkie, dożywotnie roboty,
powrót do obozów pracy? na to nie ma szans... dzisiejszy świat prędzej zaakceptuje natychmiastową śmierć niż powrót do tego co stworzyli Hitler i stalin...
Adamus napisał/a:
ofierze i jej rodzinie za wiele to nie pomoże,
dla wielu ofiar jedyną sprawiedliwą karą za wyrządzone im krzywdy jest kara śmierci... chcą zobaczyć jak ich oprawca umiera... to im pomaga... daje im to poczucie sprawidliwości...
Bartek napisał/a:
"Oko za oko, ząb za ząb- Jeśli kto przeleje krew ludzką, przez ludzi ma być przelana krew jego" {Rdz 9,5 n}...
Adamus napisał/a:
"Nie sprzeciwiajcie się złemu, a jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi" (Mt 5,39)
Anton napisał/a:
5. nie zabijaj
Kylu12488 napisał/a:
List Św. Pawła do Rzymian: "[władza] nie na darmo nosi miecz".
nie rozumiem co tu ma Bóg do rzeczy... istnieje rozdzielenie władzy świeckiej od kościelnej... i nie rozumiem co do prawa świeckiego ma prawo Boskie (klerykalne)...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
istnieje rozdzielenie władzy świeckiej od kościelnej... i nie rozumiem co do prawa świeckiego ma prawo Boskie (klerykalne)...
Chodzi o to że mamy nieszczęsną d***kracje i 90% wyborców to katolicy. Gdyby nie powyższe wypowiedzi zaraz ktoś by się odezwał "to paradoks że w kraju gdzie jest tyle katolików, większość społeczeństwa jest za karą ostateczną." Żaden paradoks, te dwa zdania się nie wykluczają.
PS
Rozdział Kościoła i państwa nie ma sensu, jako że przedstawiciele państwa są wybierani w 90% przez Kościół.( i tu dopiero mamy paradoks)
Kylu12488, tak naprawdę ten paradoks tworzą ludzie, którzy w temacie o prawie karnym (świeckim) przetaczają słowa z Biblii i odwołują się do praw kościelnych (Boskich)... i nie przesadzałabym tak z tymi 90% katolikow w naszym pięknym kraju...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Ale w czym problem? Jeżeli w d***kratycznym kraju większość jest częścią Kościoła, to prawo chyba powinno się opierać o Biblie. Tak jest np. w Iranie, tam ustrój jest nazywany po imieniu, republika islamska. Naturalnym jest to, że w Polsce powinna być republika katolicka
Zdaję sobie sprawę z tego, że połowa katolików w Polsce jest niepraktykująca(i ja chyba ostatnio przestałem prakykować (nie chodzi tu o moją wiarę, satanista też wierzy w Boga)). Ten paradoks jest spowodowany poprostu głupotą władzy. Jeżeli Kościół nie wtrąca się w sprawy państwa i na odwrót to po co komu był konkordat. Już sam zapis w prawie mówiący o podziale Kościoła i państwa wskazuje na to, że Kościół ma wpływ na państwo i na odwrót.
Wysłany: 2006-08-05, 21:59
5.NIEZABIJAJ
Ja jestem przeciwny karze śmierci.
Mamy taką historyjke jest sobie taki pedofil i sąd sie wacha kara śmierci czy dożywocie. Argumenty po stronie kary śmierci: zginie zapłaci szybką śmiercią za swoje grzech a w więzieniu gdzie będzie miał dość wszystkiego będzie prosił o śmierć ale ona nienastąpi szybko nie tak ja by tego chciał będzie tam gnił długimi latami aż postrada zmysły i umrze o ile niepopełni wcześniej samobójstwa.
S T O P Karze Śmierci
_________________ Zajmij się polityką albo
ona zajmie się tobą.
Mamy taką historyjke jest sobie taki pedofil i sąd sie wacha kara śmierci czy dożywocie. Argumenty po stronie kary śmierci: zginie zapłaci szybką śmiercią za swoje grzech a w więzieniu gdzie będzie miał dość wszystkiego będzie prosił o śmierć ale ona nienastąpi szybko nie tak ja by tego chciał będzie tam gnił długimi latami aż postrada zmysły i umrze o ile niepopełni wcześniej samobójstwa.
S T O P Karze Śmierci
O piątym już pisałem!
Sam wymyśliłeś tą historyjkę? Nie było w niej gwałciciela - mordercy recydywisty? Zwróc uwagę, że w kraju w którym nie ma kary śmierci, dożywocie sprawia, iż człowiek staje się bezkarny. Bo co, zabije współwięźnia, ucieknie, wyrżnie w pień pół miasta i co mu zrobią, dadzą dożywocie ?
Ale w czym problem? Jeżeli w d***kratycznym kraju większość jest częścią Kościoła, to prawo chyba powinno się opierać o Biblie. Tak jest np. w Iranie, tam ustrój jest nazywany po imieniu, republika islamska. Naturalnym jest to, że w Polsce powinna być republika katolicka
w tym problem, że w demokratycznym kraju nie każdy musi być katolikiem, a w republice katolickiej raczej byłoby to wymagane... prawo opierające sie na Biblii ?... hehehe...
Snoop15 napisał/a:
Argumenty po stronie kary śmierci: zginie zapłaci szybką śmiercią za swoje grzech a w więzieniu gdzie będzie miał dość wszystkiego będzie prosił o śmierć ale ona nienastąpi szybko nie tak ja by tego chciał będzie tam gnił długimi latami aż postrada zmysły i umrze o ile niepopełni wcześniej samobójstwa.
dlatego jestem za karą śmierci na wzór tej kary w chinach... wcale ta śmierć nie będzie szybka, lekka i przyjemna...
***ArChi*** napisał/a:
a kto z was chcialby byc katem ??
wybór kata należy do wymiaru sprawiedliwości... ale tak się wydaje, że my tutaj sobie siedzimy i uważamy, że "ja to bym nigdy nie zabił/a człowieka..."... a nie wiemy tak naprawdę tego dopuki nie znajdziemy się w sytuacji gdy będziemy "musieli" zabić... zdziwilibyśmy się ilu z nas stałoby się katem... ja nie mówię , że katem bym nie mogła być...
Ja chyba zostałem źle zrozumiany. Niech nikt tu nie myśli, że ja jestem za wprowadzeniem republiki katolickiej. Ja tylko stwierdzam fakty. Jakby ktoś miał wątpliwości to powiem dosłownie. Ludzie sprawujący władze w Polsce/Europie są idiotami/mendami (nie potrzebne skreślić). Ponad to d***kracja to głupota.
Teraz kara śmierci to już nie to samo co kiedyś - ćwiartowanie, łamanie kołem, nabicie na pal, krzyż, ech .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum