ForumNasze.Net Strona Główna

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

ogame

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

xannta 

Wysłany: 2007-12-11, 05:18   

magda123 napisał/a:
Trzeba dać szansę na obronę. I szansę, by spróbować się zmienić.

Jeśli ktoś w danym czasie mordował, gwałcił, też miał szanse na opamiętanie się, zmiany swego okrutnego czynu - nie zrobił tego jednak, tylko dokończył to co zaczął. Więc czemu teraz trzeba dać takiemu komuś szanse?
Uczynił zło, niech zapłaci za to! :zly:

magda123  

Wysłany: 2007-12-11, 18:26   

MissIndependent napisał/a:
magda123 napisał/a:
I szansę, by spróbować się zmienić.

wątpię, żeby np. wielokrotny morderca albo seryjny gwałciciel chciał się zmienić... ale to tylko moje zdanie.

Chodziło mi o danie szansy tym, którym da się jeszcze pomóc. Jak już pisałam to powinno zależeć od zbrodni. A takich pedofilów na pewno leczyłabym psychiatrycznie, bo takie postępowanie nie jest normalne. W takich przypadkach może powinno się rozpatrywać karę śmierci. Jak ktoś nie potrafił zachować się jak człowiek...
"Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...

naya  

Wysłany: 2007-12-11, 19:38   

dawanie szansy, resocjalizacja i zmiana... owszem możliwe... ale w przypadku huligana czy złodzieja, drobnego bandyty... nie w przypadku gwałciciela, mordercy... człowieka, którego życie opierało się dotychczas na krzywdzie, na krzywdzeniu innych... takie moje zdanie... podobno zbrodniarze, osoby szczególnie agresywne posiadają chromosomy XYY (standardowo mężczyzna ma XY, kobieta XX), tego drugiego Y nie da się wyplewić resocjalizacją... przynajmniej tak mówią genetycy...
magda123 napisał/a:
to powinno zależeć od zbrodni.
to raczej oczywiste

magda123  

Wysłany: 2007-12-11, 21:18   

naya napisał/a:
podobno zbrodniarze, osoby szczególnie agresywne posiadają chromosomy XYY (standardowo mężczyzna ma XY, kobieta XX), tego drugiego Y nie da się wyplewić resocjalizacją... przynajmniej tak mówią genetycy...

a jakie chromosomy ma kobieta-zbrodniarz? czyli to dziedziczne? stereotyp,że dzieci zbrodniarza też będą zabijać, bo mają to we krwi...A co do resocjalizacji to nie każdego się da zmienić, szczególnie przy naznaczeniu genetycznym...
"Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę..." Taka już jestem...

k0573k  

Wysłany: 2007-12-11, 22:17   
   Polecający: www.google.pl

nie tylko za tego typu zbrodnie, ale i za wiele innych nalezy sie kara smierci.
pozatym zmniejszyloby to znacznie ilosc tego przestepstw z powodu strachu przedutrata zycia. Teraz potencjalny morderca pedofil czy gwalciciciel (tak im nalezy sie kara smierci) jesli jest swiadomy swojego czynu rozwaza mozliwosc zlapania w sposob
-przypadku mordercy trudno dozywocie moze wypuszcza mnie po 25 za wzorowe zachowanie
-gwalciciel wyjde za jaki9es 7 lat
-pedofil max 15 jak trafie na dobra cele to nawet bez szfanku
Teraz wyobrazmy sobie ze za te przestepstwa zostaje wprowadzona kara smierci. mysleze na dziendobry ich liczba maleje o 30%

obrany cel narodowe dąrzenia
ziścił się sen tego pokolenia
obrany cel wielka Polska na wieki
pod znakiem Falangi po wolność idziemy

De nołbadis łona bi sambadis<spojrz na siebie Gość>

magda123  

Wysłany: 2007-12-12, 21:31   

Czasem śledząc polskie prawo przychodzi na myśl kodeks Hammurabiego i zasada śmierć za śmierć, szczególnie gdy dotyczy to nas bezpośrednio. Jak można za zabicie kogoś dać karę w zawiasach ??? Niemożliwe, a jednak taka Polska...

SamarRKS 

Wysłany: 2007-12-16, 17:43   

wg. lepiej zeby zabic niz jak mamy placic za jego dozywocie w wiezeniu lub zeby wyszedl i znowu zrobil to samo ;[[

naya  

Wysłany: 2008-01-01, 16:24   

magda123 napisał/a:
czyli to dziedziczne?
a czy chromosomy są dziedziczne? po rodzicach dziedziczymy DNA, nie chromosomy...
magda123 napisał/a:
a jakie chromosomy ma kobieta-zbrodniarz?
nie wiem...
magda123 napisał/a:
stereotyp,że dzieci zbrodniarza też będą zabijać, bo mają to we krwi...
ten stereotyp raczej nie ma na myśli (na uwadze) genetyki, a wychowanie... chodzi chyba o to, że zbrodniarz nie wychowa wzorowego obywatela...
k0573k napisał/a:
zmniejszyloby to znacznie ilosc tego przestepstw z powodu strachu przedutrata zycia.
naprawdę w to wierzysz?...
magda123 napisał/a:
Czasem śledząc polskie prawo przychodzi na myśl kodeks Hammurabiego
wnioskuję (z dalszej wypowiedzi), że byłabyś za jego wprowadzeniem... to ja pytam : przeczytałaś kodeks hammurabiego (chociażby kawałek) czy znasz go tylko ze stwierdzenia "oko za oko, ząb za ząb" ?... jeżeli nie czytałaś to ok (ok pod względem, że jesteś za wprowadzeniem, nie ok pod względem, że nawiązujesz do czegoś o czym nie masz pojęcia lub masz pojęcie bardzo oględne)... jeżeli przeczytałaś, to nie rozumiem dlaczego chciałabyś w państwie 'demokratycznym' wprowadzić prawo opierające się na wyższości jednych nad drugimi?...
magda123 napisał/a:
Jak można za zabicie kogoś dać karę w zawiasach ???
można... pamiętajmy też, że są różne zabójstwa... zmierzam do zabójstw w afekcie...

jaro21_89  

Wysłany: 2008-01-01, 16:38   Re: kara śmierci

jusia_like napisał/a:
Cytat:
LPR chce by Sejm zajął się nowelizacją kodeksu karnego wprowadzającą karę śmierci za zabójstwo dzieci na tle seksualnym.

ja jestem przeciwna poniwaz wg mnie to nie człowiek powinien decydować o smierci drugiego człowieka nawet tak podłego jak pedofil ...

Z checia podejme role egzekutora... Skoro Oni mieli prawo do odebrania komus zycia to my mamy prawo ich ukarac....

w sumie to za wiele innych przestepstw powinno sie karac tych bydlakow smiercia....

Apc  

Wysłany: 2008-01-02, 02:32   
   Polecający: muzykę Klubową xD

jaro21_89 napisał/a:
Z checia podejme role egzekutora... Skoro Oni mieli prawo do odebrania komus zycia to my mamy prawo ich ukarac....

w sumie to za wiele innych przestepstw powinno sie karac tych bydlakow smiercia....

Popieram! W 100% ... jeśli oni mogą, my wręcz musimy..

goga  

Wysłany: 2008-01-02, 09:30   

A ja jestem przeciwna karze śmierci. Dożywocie za morderstwo bez możliwości odwoływania się. Większe, dłuższe kary za przestępstwa wobec drugiego człowieka.
a skoro jeszcze
to mnie nie powala
to nie jest tak źle
co nie zabija wzmacnia
wzmocni i mnie

kielbasa 

Wysłany: 2008-01-02, 14:58   

lolinka napisał/a:
a ja jestem za kara śmierci! i tyle w tym temacie ;]

Oczywiście możesz i na tym polega demokracja. Pytanie tylko po co...
żadne wyniki badań kryminologicznych nie potwierdzają tezy, że wprowadzenie kary śmierci ma wpływ na zmiejszenie ilości przestępstw. Po drugie kara ma mieć nie tylko aspekt prewencyjny, ale również wychowawczy którego nie spełni KS.

naya  

Wysłany: 2008-01-02, 19:06   

kielbasa napisał/a:
aspekt (...) wychowawczy którego nie spełni KS.
a dożywocie ma aspekt wychowawczy?...
kielbasa napisał/a:
żadne wyniki badań kryminologicznych nie potwierdzają tezy, że wprowadzenie kary śmierci ma wpływ na zmiejszenie ilości przestępstw
żadne badania kryminologoczne nie potwierdziły, że kara śmierci jest straszakiem dla potencjalnych przestępców... czy w takim razie ona też jest bezsensowna?...

Mamasita  

Wysłany: 2008-01-02, 19:18   

Uważam, że nie mamy prawa kogoś uśmiercać. Niektóre zbrodnie są potworne ale nie nam zabijać innych. Najlepsza byłaby kara dożywotniego pobytu we więzieniu ale takim, jak ja to sobie wyobrażam. Cela metr na metr, żadnego wygodnictwa, chleb i woda. Tam gdzie śpi tam je, sika i całą resztę życia tak sobie siedzi. Dodatkowo gwałcicieli i pedofilów pozbawia się tego i owego. Ale nie zabijać.

mmmasha  

Wysłany: 2008-01-02, 20:26   
   Polecający: olenkaa1690

Mamasita napisał/a:
Najlepsza byłaby kara dożywotniego pobytu we więzieniu ale takim, jak ja to sobie wyobrażam. Cela metr na metr, żadnego wygodnictwa, chleb i woda. Tam gdzie śpi tam je, sika i całą resztę życia tak sobie siedzi. Dodatkowo gwałcicieli i pedofilów pozbawia się tego i owego.

może to byłby całkiem niezły pomysł, ale raczej nie ma szansy, aby wszedł w życie. Zaraz, by sie odezwali jacyś obrońcy praw człowieka... czy inni tego typu...
choć nie wiem czy gwałcicieli, pedofilów itp. można nazwać jeszcze człowiekiem :/

Glory, glory... Manchester United

Odpowiedz do tematu