Mam pytanie, czy rzeczywiście w 2009r. będzie obowiązkowa matura z matematyki dla uczniów LO, którzy w ub. roku szkol. rozpoczęli naukę? Sądziłam,że będzie to obowiżkowe dopiero od 2010r. Cześć!!!
Wysłany: 2007-07-16, 20:11
Polecający: bierdonka
Cytat:
Naprawdę, żeby nie zdać nowej matury z matematyki na poziomie podstawowym czyli uzyskać z niej 30% punktów to trzeba się mocno postarać...
no w mojej szkole wiem że pare osob mi znanych nie zdało a naprawde duzo czasu na to poswięcili. Nie każdy ma matematyczny umysł i zdolności kombinowania ;p Ja osobiście ciesze sie ze mogłam sama wybrac co chce zdawać , obowiązkiem był tylko polski.
Naprawdę, żeby nie zdać nowej matury z matematyki na poziomie podstawowym czyli uzyskać z niej 30% punktów to trzeba się mocno postarać...
żeczywiście jeśli chodzi o poziom to naprawdę jest nie za wysoki ale 120 minut na 11 zadań z treścią (gdzie kilka działów matematyki powiązanych jest w jednym zadaniu)) to zdecydowanie za mało...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-07-17, 14:57
naya napisał/a:
żeczywiście jeśli chodzi o poziom to naprawdę jest nie za wysoki ale 120 minut na 11 zadań z treścią (gdzie kilka działów matematyki powiązanych jest w jednym zadaniu)) to zdecydowanie za mało...
Zadanie 1. (3 pkt)
Dane są zbiory:bla bla bla. Zaznacz na osi liczbowej:
a) zbiór A,
b) zbiór B,
c) zbiór C= B\ A.
Zadanie 2. (3 pkt)
W wycieczce szkolnej bierze udział 16 uczniów, wśród których tylko czworo zna okolicę.
Wychowawca chce wybrać w sposób losowy 3 osoby, które mają pójść do sklepu. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych trzech osób będą dokładnie dwie znające
okolicę.
Zadanie 3. (5 pkt)
Kostka masła produkowanego przez pewien zakład mleczarski ma nominalną masę
20 dag. W czasie kontroli zakładu zważono 150 losowo wybranych kostek masła. Wyniki
badań przedstawiono w tabeli.
Masa kostki masła ( w dag ) 16 18 19 20 21 22
Liczba kostek masła 1 15 24 68 26 16
a) Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz średnią arytmetyczną oraz
odchylenie standardowe masy kostki masła.
b) Kontrola wypada pozytywnie, jeśli średnia masa kostki masła jest równa masie
nominalnej i odchylenie standardowe nie przekracza 1 dag. Czy kontrola zakładu
wypadła pozytywnie? Odpowiedź uzasadnij.
Zadanie 4. (4 pkt)
Dany jest rosnący ciąg geometryczny, w którym a1=coś tam i a3= coś tam .
a) Wyznacz iloraz tego ciągu.
b) Zapisz wzór, na podstawie którego można obliczyć wyraz an, dla każdej liczby naturalnej
n ≥ 1.
c) Oblicz wyraz a6 .
Zadanie 5. (3 pkt)
Wiedząc, że (3 nierówności do wybrania kąta + banalne równanie na policzenie tangensa)
a) oblicz tg α ,
b) zaznacz w układzie współrzędnych kąt α i podaj współrzędne dowolnego punktu,
różnego od początku układu współrzędnych, który leży na końcowym ramieniu tego
kąta.
Zadanie 6. (7 pkt)
Państwo Nowakowie przeznaczyli 26000 zł na zakup działki. Do jednej z ofert dołączono
rysunek dwóch przylegających do siebie działek w skali 1:1000. Jeden metr kwadratowy
gruntu w tej ofercie kosztuje 35 zł. Oblicz, czy przeznaczona przez państwa Nowaków kwota
wystarczy na zakup działki P2.
Zadanie 7. (5 pkt)
Szkic przedstawia kanał ciepłowniczy, którego przekrój poprzeczny jest prostokątem.
Wewnątrz kanału znajduje się rurociąg składający się z trzech rur, każda o średnicy
zewnętrznej 1 m. Oblicz wysokość i szerokość kanału ciepłowniczego. Wysokość zaokrąglij
do 0,01 m.
Zad 8(5 pkt)
Dana jest funkcja bla bla
a) Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbiór wartości.
b) Podaj rozwiązanie nierówności f>0
Zadanie 9. (6 pkt)
Dach wieży ma kształt powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego krawędź podstawy ma długość 4 m. Ściana boczna tego ostrosłupa jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem o 60 .
a) Sporządź pomocniczy rysunek i zaznacz na nim podane w zadaniu wielkości.
b) Oblicz, ile sztuk dachówek należy kupić, aby pokryć ten dach, wiedząc, że do pokrycia
1 2 m potrzebne są 24 dachówki. Przy zakupie należy doliczyć 8% dachówek na zapas.
Zadanie 10. (6 pkt)
Liczby 3 i –1 są pierwiastkami wielomianu . bla bla bla
a) Wyznacz wartości współczynników a i b.
b) Oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
Żeby uzyskać 15 punktów wystarczy zrobić zadania 1-4. Śmiem twierdzić, że 120 min powinno wystarczyć.
nie wiem z którego roku wziąłes tę maturę (bo mniemam, że to są zadania maturalne) ale na pewno nie z tego (pisałam także i matme na podstawie w tym roku)... oczywiście dla uzyskania 30% 120 minut wystarczy, ale nie wystarczy by otrzymać jakiś sensowny wynik, z którym można gdzies się pokazać... bo tak naparwdę 30% to proszę, co to jest... śmiech an sali ma się średnie, ale to wszytsko pozostają jedynie studia zaoczne... a wiadomo, że jeśli chodzi o prestiż i możliwości to w grę wchodza jedynie studia dzienne...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-07-17, 20:15
naya napisał/a:
nie wiem z którego roku wziąłes tę maturę (bo mniemam, że to są zadania maturalne)
2006.
naya napisał/a:
oczywiście dla uzyskania 30% 120 minut wystarczy, ale nie wystarczy by otrzymać jakiś sensowny wynik,
Jak ktoś umie to spokojnie wystarczy, żeby napisać całość.
naya napisał/a:
ale nie wystarczy by otrzymać jakiś sensowny wynik, z którym można gdzies się pokazać... bo tak naparwdę 30% to proszę, co to jest... śmiech an sali ma się średnie, ale to wszytsko pozostają jedynie studia zaoczne...
Jeżeli pozostają studia zaoczne to dlatego, że wielu osobom wystarczyło czasu na osiągnięcie dobrego wyniku. Tu się nie przegrywa z czasem, a z innymi.
Jak ktoś umie to spokojnie wystarczy, żeby napisać całość.
to widocznie ja i wszyscy z mojej szkoły, którzy w tym roku pisali matme nie umieją...
dr frasunek napisał/a:
Jeżeli pozostają studia zaoczne to dlatego, że wielu osobom wystarczyło czasu na osiągnięcie dobrego wyniku. Tu się nie przegrywa z czasem, a z innymi.
pozostają studia zaoczne bo inni byli mądrzejsi i wybrali inny przedmiot...
obecna matura to poprostu zenada. a ci co narzekaja,ze niby taka trudna powinni sprawdzic,jak wygladala stara matura. bo to byl egzamin,ktory rzeczywiscie zaslugiwal na to miano...
Matematyka byla kiedys - nie wiem czy jest teraz - ale wg mnie powinna byc. I to wlasnie uczen powinien decydowac poprzez rozwiazywanie zadan jaki stopien mu pasuje. Zadania powinny byc ulozone od najlatwiejszego do najtrudniejszego stopnia trudnosci. Najlatwiejsze (a w rzeczywistosci srednio poziom zaawansowania) to powinno byc dla tych co nie sa dobrzy z matematyki i wola miec ja za soba a wyzszy stopien w matematyce na maturze dla tych co mysla o zdawaniu do studiow o profilu matematycznym. Wtedy takie dobrze rozwiazane zadanie mogloby byc brane przy zdawaniu na dane studia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum