To ja Was uswiadomie dordzy maturzyści
kochany pan Giertych podpisał dzis albo wczorja rozporzadzeni zgdonie z którym:
1) jest ta amnestia
2) uczen wybiera jeden z pozimów matury z wybranego przedmiotu- a nie jak dotychczas musiał pisac i arkusz podst i rozszerz .z tym ze jak wybiera arkusz rozszerz tez musi uzyskac min.30 % aby zdac jak nie- to punky mnozy sie jako1,5 i uzyskany wynik zostaje wpisany jako wynik z arkusza podstawowoeg (choc pisales rozszerz)
dopóki sie nie zdecydowałam geo zdawac bylam zadowolona teraz juz mniej....
są jeszcze inne drobniejesz ezmiany: np. nie mozna zdawac wosu jako przedmiotu obowiązkowego ;/
Wysłany: 2006-09-09, 18:32
Polecający: google
Dishman napisał/a:
Coś mi się o uszy obiło. Maturzysta musi zaryzykować i dlatego jednego przedmiotu mozna nie zdać + na maturze ma być matematyka. Te wszystkie zmiany mają być chyba za 3 lata, a może i Giertych wprowadzi taki system w następnym roku. Jeżeli tak, to musi się pospieszyć. Do 30 wrzesnia chyba muszą być wybrane tematy na polski, tak?
jeżeli za 3 lata to mnie to na szczęście nie obejmie... bo co do jednego przedmiotu po prostu nie jestem pewna i nie wiem czy zdałabym rozszerzony, waham się jeszcze, nie wiem czy się wyrobię bo mam górę zaległości ( przez gimnazjum - jeden z debilniejszych pomysłów).... ale w sumie jeżeli amnestia będzie obowiązywać to tak czy siak zdam... biologia...- ktoś zdawał biologię? trudna jest?
_________________ Futuristic Caramel Cow
All animals are equal but some animals are more equal then others.
2) uczen wybiera jeden z pozimów matury z wybranego przedmiotu- a nie jak dotychczas musiał pisac i arkusz podst i rozszerz .z tym ze jak wybiera arkusz rozszerz tez musi uzyskac min.30 % aby zdac jak nie- to punky mnozy sie jako1,5 i uzyskany wynik zostaje wpisany jako wynik z arkusza podstawowoeg (choc pisales rozszerz)
powiem ci ze chyba sie nie wsłuchałas bo to akurat bedzie dotyczyc nastepnych rocznikow,mnie nie obejmie poniewaz pisze w tym roku i byłam juz inaczej przygotowywana....
Behemot napisał/a:
taaa dzis podpisal a do studiow zostalo 3 tyg w zyciu nie wydadza tych swiadectw na czas i bardzo dobrze
ale z amnestia na uniwersytety i tak by sie nie dostali... nawet gdyby były wolne miejsca wiec zostaja im zapizdziałe szkoły badz prywatne a do prywatnych to jeszcze teraz sie mozna zapisac
[ Dodano: 2006-09-10, 10:25 ]
jusia_like napisał/a:
nie mozna zdawac wosu jako przedmiotu obowiązkowego ;/
w tym roku jeszcze mozna
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
ja nie zdawalam ale wielu moich znajomych zdawalo i albo ledwo zdali alebo objela ich amnestia
_________________ Panie, chciałabym żebyś zesłał na mnie taki deszcz...taki szalony, wściekły, ogromny deszcz...który zmyłby ze mnie wszystkie wyrzuty sumienia...
Wysłany: 2006-09-10, 11:40
Oj Natalko S zdziwiłabyc się... np w Państwowych Wyższych Szkołach Zawodowych czli oddziałach większych uniwersytetów albo w uczelniach prywatnych przyjmują takich ludzi... głównie z braku laku... i to jest niesprawiedliwe...
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
NatalkaS, tez zdaje teraz mature i u mnie w szkole jest głosno o tym że to teraz obowiązuje i próbne w listopadzie będziemy pisac juz na nowych zasadach. Tk ja sie dowiedziałam. Wiem że myslicie o tej zasadzie ze zmiany na maturze powinno sie wprowadzac 2lata wczesniej ale giertych olewa wszsytko . u niego prawo dziala wstecz! <Głupi młotek!>
a Jezeli Natalka ma racje to ja sie ciesze również ale się zobaczy.
ja robiłam matme- i serio jesli ktos sie juz bierza za zdawanie czegos to musi sie niezle natrudzic zeby...nie zdac ...
ja tez robiłam matme... i naprawdę niektóre zadania wydaja mi się conajmniej smieszne jak na egzamin maturalny, bo obliczanie średniej, naszkicowanie wykresu czy wyliczenie ilorazu w ciągu geometrycznym mając podane dwa wyrazy ciągu... to dla mnie coś oczywistego... więc jak ktos tego nie umie to sie dziwie, że w ogóle zdał do trzeciej klasy i został dopuszczony do matury...
lolinka napisał/a:
nie jednokrotne poziom rozszerzony jest łatwiejszy niż podstawy ;] wiem bo widziałam arkusze maturalne, z tego roku i poprzednich , sama zdaje rozszrzona historie
wiecie co jest zabawne, że uczniowie mówią, ze matura z historii rozsz. jest prostsza od podst. a u mnie w szkole historycy mówią, że matura z tamtego roku była jedną wielką pomyłką, że była katastrofalna... aham i nikt u mnei w skzole jakoś specjalnie nie poleca historii, a Ci co ją zdają to są cimocno zdeterminowani... ja sama zmieniłam historię na wos...
jusia_like napisał/a:
nie mozna zdawac wosu jako przedmiotu obowiązkowego
bo okazał się za prosty, a wrzucając go na dodatkowy nie daje się wyboru typu, podst. czy rozsz. bo przedmioty dodat. zdaje sie tylko rozsz. ... (mam prośbę mogłabyś podać źródło tych informacji bo chętnie sobie je przeczytam jako uczennica klasy maturalnej)
jusia_like napisał/a:
taki wnisek ze tamci z amnestia
taki wniosek, że Girtych chcąc pomóc zaszkodził... bo nowej matury nie można poprawić (w sensie, że jak ktoś uważa, że stać go na więcej i pisze jeszcze raz by dostać więcej pkt, mimo, że zdał to chce zdać lepiej)... i tak naprawdę Ci co odebrali maturę Giertychowską są skazani już do końca życia na tak naprawdę świadectwo maturalne z niezdanym przedmiotem...
skoro temat o maturze, to mam pytanie do maturzystów: jaki temat na ustną z polskiego wybraliście?... i czego sie tak najbardziej boicie na maturze?...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Wiem że myslicie o tej zasadzie ze zmiany na maturze powinno sie wprowadzac 2lata wczesniej
ja tak nie mysle tylko wiem co nam przekazano... i to samo mówił miniester regionu opolskiego jakprzyjechał do nas... pozneij dyrekcja dzwoniła w tej sprawie zeby siedowiedziec... bo musielismy ułozyc plan fakultetow !!!
naya napisał/a:
u mnei w skzole jakoś specjalnie nie poleca historii,
u mnie jakos nie odradzajaale mówia ze jak sie zdecydujemy to bedzie ostry zapierdziel !
jusia_like napisał/a:
nie mozna zdawac wosu jako przedmiotu obowiązkowego
i jeszcze raz mówie ze w tym roku jako ostatnim mozna, nawet jak teraz wypełniałam podanie to wpisywałamjako obowiazkowy:]
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
Wysłany: 2006-09-11, 20:33
Polecający: bierdonka
boze , ale sie stresujecie ;] Nauczyciele musza gadac ze bedzie zapierdziel , z kazdego pzredmiotu nam to mówia ... szczerze to gorzej jest z Wosem niz histą ;] Widziałyscie arkusze z poprzednich lat ? takie bardzo trudne ? wystarczy przysiąśc , powtórzyc , zwrócic uwage na obrazki , mapy , teksty zródłowe ... macie ponad poł roku na przygotowanie ... ja tez rysowałam czarne scenariusze ale teraz mysle realnie , wiem na ile mnie stac , co moge zrobic a czego moge nie dac rady ... ale wszystkiego sie w zyciu miec nie bedzie a ja wcale na 100 proc ze wszystkich przedmiotów nie licze , wole sie mile zaskoczyc niz rozczarować , ze liczyłam na wiecej. Jeszcze jest czas do matur.
A z tymi zmianiami to ja nie wiem jak jest w Opolu , ale u mnie nikt nic nie mówił o takich rzeczach, wszystko mamy po staremu.
(mam prośbę mogłabyś podać źródło tych informacji bo chętnie sobie je przeczytam jako uczennica klasy maturalnej)
na tablicy informacyjnej w mojej szkole ale znajdziesz to na stronie cko
naya napisał/a:
jaki temat na ustną z polskiego wybraliście?...
ja sie zastanawiam nad motywem ptaka ale nie wiem jeszcze...
naya napisał/a:
i czego sie tak najbardziej boicie na maturze?...
hyhy ze podczas egzaminu na który jakby nie patrzec ucze sie juz 13 lat nagle zemdleje albo cos sie mi stanie i szlag mnie trafia!!
to ciesze sie ze niebedzie tych podziałow na rozszerz albo podst.
co do zapierdzielu to u mnie w szkole jest masakra -szkola od lat jest najlpesza w miescie i ze wszystkich przedmiotów jestesmy najlepsi- dlatego teraz dyrektor i nauzyciele wymagaja od nas masy rzeczy z matmy dostaje do zrobienia 20 zad na nastepny dzien a na ten weekend mam 4 arkusze zad + 20 powtórkowych i siedze głwonie w matmie nie majac czasu ani na pol ani na ang .! to jest dopiero schiza!!
<zakupiłam magnez i pije 3 razy dziennie= bedzie good >
z matmy dostaje do zrobienia 20 zad na nastepny dzien a na ten weekend mam 4 arkusze zad + 20 powtórkowych i siedze głwonie w matmie nie majac czasu ani na pol ani na ang .! to jest dopiero schiza!!
a jesli ktos nie zdaje matematyki? poza tym uwazam ze to bez sensu, bo kazdy powinien sie do tego przygotowywac indywidualnie i poswiecac tyle czasu na kazdy przedmiot ile mu jest potrzebne
_________________ Na marmurowej wyrył płycie czas wieczne prawa dla ludzkości:
Nic piękniejszego ponad życie,
W życiu - nic ponad czar miłości
u mnie w kalsie wszyscy zdaja matme na poziomie rozszerz tylko 1 os na podst.
z kazdym dniem przekonuje sie ze to wcale nie jest takie glupie bo patrzac logicznie jakbym miala do zrboienia 20 zad ktore sobie sama gdzies znalazlam i nie miala motywacji to bym pewnie czekala do ost chwili ze z robieniem ich a tak to teraz mam siekiere nad głową i musze te zad robić. To mnie poniekad zmusza do myslenia co jest oki ale i tak to jest masakra jak dla mnie;/
bedzie good
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-09-15, 10:18
Zrobię mały off-top. Mam nadzieję, że mi wybaczycie.
jusia_like napisał/a:
<zakupiłam magnez i pije 3 razy dziennie= bedzie good >
Nie wierz w te bzdury. No chyba, że lekarz stwiedził u Ciebie niedobór magnezu.
Cytat:
Wielu uczniów czy studentów uważa, że magnez wpływa korzystnie na zdolności zapamiętywania. To prawda, ale nie do końca. Kłopoty z pamięcią pojawiają się dopiero przy dużych niedoborach tego pierwiastka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum