Uczestnictwo w tym wiosennym obrzędzie negatywnie wpływa na psychikę dzieci, ponieważ propaguje przemoc - napisali działacze Automobilklubu Chełmskiego i poprosili ministra edukacji Romana Giertycha, aby w całym kraju wprowadził zakaz topienia marzanny. Sprawę opisuje "Dziennik".
Automobiliści wysłali do ministerstwa oficjalne pismo, w którym szczegółowo uzasadniają szkodliwość prasłowiańskiego obyczaju.
- Topienie marzanny może doprowadzić dzieci i młodzież do przekonania, że najprostszą i najbardziej skuteczną metodą na osiągnięcie celu jest fizyczna likwidacja przeszkody. Wyobraźmy sobie, że uczeń ma same jedynki z matematyki czy chemii. Może dojść do wniosku, że rozwiązaniem problemem jest utopienie nauczycielki - przekonuje w liście prezes Grzegorz Gorczyca.
Członkowie chełmskiego automobilklubu są przekonani, że minister, który zajmuje stanowisko w wielu kontrowersyjnych sprawach, wesprze także ich krucjatę przeciwko słomianej kukle. Jeśli tak się nie stanie, zamierzają podjąć stanowcze działania na własną rękę. - Pierwszego dnia wiosny będziemy blokować mosty, żeby dzieci nie miały skąd zrzucać kukieł - zapowiada w cytowanym przez gazetę liście prezes Gorczyca.
- Rozważaliśmy zablokowanie dróg prowadzących do mostów, ale stwierdziliśmy, że nie będziemy robić konkurencji drugiemu wicepremierowi - czytamy.
Jerzy Krzyszak: Taki zakaz jest konieczny
Postulat grupy chełmian bardzo spodobał się znanym satyrykom. Wszyscy, których "Dziennik" poprosił o komentarz, uważają, że minister Giertych jak najbardziej powinien przychylić się do tej prośby. - Taki zakaz jest konieczny - stwierdza autorytatywnie Jerzy Kryszak.
Aktor proponuje pójść jeszcze dalej i zakazać lepienia bałwana, bo to też może prowadzić do przemocy. - Przecież ta zabawa kończy się wciskaniem marchewki i węgielków w twarz - uzasadnia. - Jakieś dziecko może wpaść na pomysł, żeby tę marchewkę wcisnąć w usta swojego kolegi i tragedia gotowa - kończy.
Wysłany: 2007-03-11, 12:49
nie ma to tamto... brak mi słow po prostu... dojdzie do tego ze (tu cytuje pewna znana osobistosc) "NIE BEDZIE NICZEGO!!"
LOL i nic wiecej... kocham to panstwo...
_________________ Gość, czy widzisz to co ja ?? Coraz wiecej na tym świecie zła...
Topienie marzanny może doprowadzić dzieci i młodzież do przekonania, że najprostszą i najbardziej skuteczną metodą na osiągnięcie celu jest fizyczna likwidacja przeszkody. Wyobraźmy sobie, że uczeń ma same jedynki z matematyki czy chemii. Może dojść do wniosku, że rozwiązaniem problemem jest utopienie nauczycielki - przekonuje w liście prezes Grzegorz Gorczyca.
Jakoś marzanny nie topi się od tego roku, a nauczuciele topieni przez uczniów nie są częstym zjawiskiem
muszę się zgłosić do mojego przedszkola i podstawówki o zadośćuczynienie za spowodowanie nieodwracalnych zmian w mojej psychice poprzez zabieranie mnaie na jakże brutalny i okrytny obrzęd palenia/topienia marzanny...
to jest jeden z pomysłów Giertycha, które są zarazem śmieszne i tragiczne... bo tak naprawdę jak się o tym słyszy to chce się człowiekowi śmiać, ale jak człowiek pomyśli, że coś takiego kołacze się w głowie człowieka odpowiedzialnego za edukację w naszym kraju to zaczyna to być tragiczne...
wydaje mi się, że znanemu ze swoich radykalnie katolickich poglądów Giertychowi może niekoniecznie chodzić o psychikę dzieci a o to, ze topienie marzanny jest zwyczajem/obrzędem pogańskim...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Ej ja nie topie Marzanny... jakos tak wychodzi:P ..ale bałwana.. moze teraz juz nie.. ale zawsze lepiłam... będąc dzieckiem uwielbiałam to robic... jak moze zabronic dziecku lepienia bałwana? .... tyaa głupota sie szerzy..!!!
_________________ I wtem rozległ się beep i z głębi cyfrowego piekła zapełnionego NULLami poczeły się wyłaniać tajemnicze znaki ASCII które zaczeły się układać w tego posta.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum