Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-08-09, 13:20   Palisz ? Nie pracujesz!

Cytat:

Palący niewydajni w pracy, pójdą na bezrobocie

PRZEGLĄD PRASY: Wojna z palaczami weszła wczoraj w Europie w decydującą fazę. Według komisarza Unii ds. zatrudnienia Vladimira Spidli pracodawca ma prawo odmówić zatrudnienia osoby palącej, bo unijne przepisy nie wspominają o prawach palaczy - pisze "Dziennik"

Gorącą dyskusję o równouprawnieniu osób palących wywołała szkocka eurodeputowana Catherine Stihler, która poskarżyła się Brukseli na irlandzką firmę Dotcom Directories. W zamieszczonej wiosną ofercie pracy firma zaznaczyła, że kieruje ją tylko dla niepalących.

"Prawo Unii zabrania dyskryminacji pracowników ze względu na rasę, pochodzenie etniczne, niepełnosprawność, wiek, orientację seksualną czy religię" - napisał wczoraj Vladimir Spidla w odpowiedzi dla szkockiej posłanki. "Ale oferta pracy, w której pracodawca zaznacza, że "palacze nie powinni na nią odpowiadać", nie mieści się w żadnej z tych kategorii" - podsumował komisarz.

"Dziennik" pisze o tępieniu palaczy w USA i zaznacza, że pracodawcy coraz częściej przebąkują o wprowadzeniu możliwości pozbywania się palących pracowników ze względu na ich nałóg.

Czy w Polsce będzie podobnie? - stawia pytanie "Dziennik". Firmy zajmujące się pośrednictwem pracy twierdzą, że już tak jest. - Wydajniejszy pracownik to ten, który nie robi sobie przerw na dymka - mówi Rafał Osiński zajmujący się rekrutacją.

Pracodawcy mogą liczyć na poparcie wielu posłów. "Daję całkowite prawo pracodawcom, aby jeśli tylko chcą, szukali pracowników wyłącznie niepalących" - mówi Artur Zawisza, poseł PiS.

http://wiadomosci.gazeta....kad=rss&wv=0000

Strzeżcie sie palacze ;p

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-08-09, 13:53   

dobre :) podoba mi sie bo nie rzucilem palenie :)

kapa bedzie jak znow mnie zacznie ciagnac :)

Snoop15  

Wysłany: 2006-08-09, 15:30   

Ja jak miałem 6 lat to zaczołem palić :D I paliłem przez około 1 miesiąc. (sam jestem w zdumieniu jak o tym teraz pomysle). I drugi raz zaczołem w 3 klasie podstawówki. A teraz gdy już troche więcej rozumiem wydaje mi sie to głupie i bezmyślne...

Star  

Wysłany: 2006-08-09, 16:09   

jezeli chodzi o tren artykol to powiem ze w polsce juz tak jest zwlaszcza w biurowcach i wazniejszych instytucjach ^^
jak sie wypelnia formularz do pracy to jest tam, wlasnie pytanie o nalogi ^^

a mi sie to w sumie podoba wolalabym pracowac w zespole ktoy nie preferuje papierosow ^^

jusia_like  

Wysłany: 2006-08-09, 16:40   
   Polecający: Google

Snoop15 napisał/a:
Ja jak miałem 6 lat to zaczołem palić

:zdziwko: hyhy to musisz miec fajne płuca teraz :suchy:
Star napisał/a:
wolalabym pracowac w zespole ktoy nie preferuje papierosow

ja tez...

ale nie dyskryminuje kogos kto pali i to wielkie halooo teraz nagle zwlniac ich z pracY!! Kazdy ma jakis nałóg (był o tym nawet post na forum) wiec ldaczego palacze mieliby miec gorzej :zakrecony:
nie oszukujmny sie ale co 3 osoba pali... wiec czego tu chciec... :/
chyba ze chcemy zeby bezrobocie jeszcze bardziej wzroslo :P

Snoop15  

Wysłany: 2006-08-09, 19:04   

odycham przez respirator :hyhy:

Dishman  

Wysłany: 2006-08-09, 20:42   

Forum to też nałóg i gdybym był pracodawcą i zobaczył, że jakiś typ ciągle ma zminimalizowane okno przeglądarki z forum, to bym z nim poważnie pogadał. Albo pracuje, albo pisze na forum, ale u siebie w domu na bezrobociu, lub zostaje w pracy 2 godziny dłużej.

W wielu firmach w komputerach jest internet, ale dostępny jedynie na odbieranie służbowej poczty (nie można wysłać maila na inny adres niż firmowy) i oglądaniu strony firmy i nic więcej.

Ci co palą, no to ich sprawa, ważne, żeby przerwa na dymek za bardzo się nie przeciągała i żeby nie palili po kiblach i w miejscu gdzie siedzą niepalący. Ale nie może być mowy o łamaniu jakichkolwiek praw. Palenie to ułomność i trzeba to leczyć, a nie domagać się praw. Przecież zawsze można rzucić palenie.

Kurczol  

Wysłany: 2006-08-09, 21:16   
   Polecający: baba jaga ;P

co za glupota O o
rownie dobrze mozna uznac ze Ci co jedza czerwone mieso albo nie cwicza tez powinni temu podlegac bo to tez przeciez niezdrowe O o
rozumiem pilot lekarz strazak czy policjant, zawody takie gdzie zdrowie i dobra kondycja sa najwazniejsze, a reszta to tak jak Dishman mowi. Wazne aby karmili swoje raki w miejscach do tego przeznaczonych i nie zatruwali innych

Kylu12488  

Wysłany: 2006-08-10, 01:27   

:zdziwko: czytam i nie moge powstrzymać śmiechu :rotfl: . Przecież to od prcodawcy powinno zależeć kogo zatrudnia!! I tylko od pracodawcy powinno zależeć kogo (nie)chce za zatrudnić - palacza, czarnucha, mahometanina, pedała, wegetarianina czy aryjskiego katolika.

Elizabeth  

Wysłany: 2006-08-10, 17:25   

Uwazam, ze kazdy pracodawca powinien sam decydowac o tym, czy bedzie zatrudnial osoby palace, a pracownik sam decydowac, czy chce przebywac wsrod palaczy, ale tak, czy inaczej powinny byc do tego wydzielone specjalne miejsca.

.::gawryśka::.  

Wysłany: 2006-08-11, 15:23   

Jak wprowadzą ten przepis na dobre, to wyjdzie na to, że zabraknie ludzi do pracy...

Kylu12488  

Wysłany: 2006-08-11, 17:50   

.::gawryśka::. napisał/a:
Jak wprowadzą ten przepis na dobre, to wyjdzie na to, że zabraknie ludzi do pracy...

Jaki przepis? :/ Koleżanka chyba nie wie o czym dyskusja. (albo ja nie bardzo wiem, ale śmieszne)

elv  

Wysłany: 2006-08-13, 10:17   

Jestem całkowicie za. I zeby jeszcze wprowadzili to, ze w restauracjach pallic nie wolno, albo jest osobne pomieszczenie. Jak ktos chce sie truc, to niech sie truje w domu. Ja nie potrzebuje, zeby ktos na ulicy na mnie dmuchal dymem i mi zycie zasmradzal :]

Waldemar  

Wysłany: 2006-08-13, 21:04   Re: Palisz ? Nie pracujesz!

lolinka napisał/a:
Palący niewydajni w pracy, pójdą na bezrobocie

I czas ku temu najwyższy! Okazuje się, że na straty narażają pracodawcę właśnie palacze... Nie dość, że palą ok. 10-15 min. kilka razy dziennie, to jeszcze nie mogą się skupić na pracy, gdy nadchodzi głód :)

hexa12 

Wysłany: 2006-08-18, 20:48   

Nie zgadzam sie z negatywnymi wypowiedziami, ja pale i nie wydaje mi sie bym byla niewydajna :zly: przez 8 h spalam 4 papaierosy i nie wydaje mi sie by to bylo duzo i nie zajmuje mi to mapewno wiecej niz 15 mnin. razem to jest czas pracy ? racja ale nikt nie patrzy na to jak musze zostac 1 h po pracy za darmo :(

Odpowiedz do tematu