• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

darmowe blogi

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-04-13, 20:01   Papież w Polsce

Cytat:
W dniach 25-28 maja 2006 roku Polska gościć będzie Papieża Benedykta XVI. Wizyta w naszym kraju jest hołdem składanym przez obecnego Ojca Świętego Janowi Pawłowi II.

"Jestem szczęśliwy, że odwiedzę Polskę" – mówił Papież w marcu w wywiadzie dla Radia Watykańskiego. Papieska pielgrzymka odbywa się pod hasłem: "Trwajcie mocni w wierze".

Benedykt XVI przybędzie do Polski w czwartek 25 maja i odwiedzi kolejno: Warszawę, Częstochowę, Kraków, Wadowice, Kalwarię Zebrzydowską i Oświęcim. Wizyta w tym mieście, a w szczególności w byłym KL Auschwitz, odbywa się na specjalne życzenie Ojca Świętego. Papież opuści Polskę w niedzielę 28 maja w godzinach wieczornych z krakowskiego lotniska Balice.

Znane są już miejsca, które w poszczególnych miastach odwiedzi Benedykt XVI. Szczegółowy godzinowy program zostanie podany przez Stolicę Apostolską najprawdopodobniej około 23 kwietnia.

W pierwszych dniach kwietnia Polskę jeszcze raz odwiedziła delegacja Stolicy Apostolskiej z dr. Alberto Gasbarrim na czele, który odpowiada za przygotowania do zagranicznych wizyt Ojca Świętego. Dr Alberto Gasbarri omawiał z przedstawicielami Episkopatu i rządu szczegółowy program wizyty Benedykta XVI w Polsce. Podziękował także stronie polskiej za - jak się wyraził - bardzo dobre i dynamiczne przygotowania papieskiej wizyty. Zaznaczył, że sam Benedykt XVI do tej pielgrzymki przywiązuje olbrzymią wagę, gdyż jest to pierwsza zaplanowana przez niego osobiście zagraniczna wizyta apostolska.

Bezpośrednie, robocze przygotowania do wizyty Benedykta XVI w Polsce rozpoczęły się w połowie grudnia ub. r. Jako pierwsza specjalny zespół dla tej sprawy powołała Konferencja Episkopatu Polski. Zespołowi przewodniczy bp Piotr Libera, sekretarz generalny Episkopatu. Wiceprzewodniczącym jest ks. Lucjan Skolik.

Przed świętami Bożego Narodzenia powstał także analogiczny zespół rządowy pod kierownictwem wicepremiera Ludwika Dorna. Jego zastępcami w ramach tego zespołu są Władysław Stasiak, wiceminister w MSWiA oraz Zbigniew Derdziuk, sekretarz stanu w Kancelarii Premiera. Oba zespoły od samego początku pracują intensywnie i odbyły już szereg spotkań. Od wielu tygodni we wszystkich miastach, które będą gościć Benedykta XVI pracują też lokalne zespoły kościelne i świeckie ds. papieskiej pielgrzymki.

Znane jest już logo wizyty. To czerwono-biała łódź z żółtym żaglem zawieszonym na maszcie krzyża, wpisana w niebieski okrąg i otoczona napisem "Trwajcie mocni w wierze". Twórcą projektu jest Jarosław Babikowski, absolwent warszawskiej ASP. Biało-czerwona kolorystyka łodzi nawiązuje do polskich barw narodowych. Maszt w kształcie krzyża, przypominający pastorał Jana Pawła II, wskazuje również na chrześcijańskie korzenie Polski. Żółty kolor żagla, w połączeniu z białym kadłubem statku – budzi z kolei skojarzenie z barwami papieskimi.

Trwają także zaawansowane prace nad projektami ołtarzy papieskich, przy których Benedykt XVI będzie celebrował Msze św. – w Warszawie na pl. Piłsudskiego i na krakowskich Błoniach.

zródło : http://www.b16.pl/program/339.html

mysle ze temat jak najbardziej na czasie , niedługo pierwsza wizyta nowego nastepcy Jana Pawła II . JAk myslicie jak POlacy podejda do tej sprawy ? wiele znanych mi osób nie jest przekonanych co do obecnego papieża , ale ja mysle ze to zbyt krótki okres by cokolwiek powiedziec na jego temat , mysle ze ta pielgrzymka to bardzo dobry pomysł , a ostatnio sama zaczęłam sie przekonywac co do Benedykta XVI , wydaje sie osobą nie mniej ciepłą i otwarta od Jana Pawła II . A wy co sądzicie o tej pielgrzymce ? Ja na pewno zjawie sie pod Jasną Górą w dzien jego wizyty w moim miescie , nie wiem jakie to wzbudzi we mnie emocje , czy takie same jak podczas wizyty Jana Pawła II .;]

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-04-13, 20:16   
   Polecający: google

lolinka napisał/a:
a ostatnio sama zaczęłam sie przekonywac co do Benedykta XVI , wydaje sie osobą nie mniej ciepłą i otwarta od Jana Pawła II .
tez mi sie wydaje bardzo ciepla osoba i jak na niego patzre to kojarzy mi sie on z takim typowym ciepluchnym dziadziusiem ;)
lolinka napisał/a:
A wy co sądzicie o tej pielgrzymce ? Ja na pewno zjawie sie pod Jasną Górą w dzien jego wizyty w moim miescie , nie wiem jakie to wzbudzi we mnie emocje , czy takie same jak podczas wizyty Jana Pawła II .;]
ja tez sie zjawie na tej pielgrzymce ;) a nie wiem czy wbudzi we mnie wieksze emocje niz na pielgrzymce Jana Pawla 2 bo nigdy nie maialm okazji byc na pielgrzymce takiej i zaluje e nie zdazylam :( ... dlatego chce zjawic sie teraz :)

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

Dishman  

Wysłany: 2006-04-13, 20:34   

Cieżko mu będzie, szczególnie w Polsce. W ogóle Benedykt XVI nie ma łatwego zadania, aby zastąpić Jana Pawła II... i chyba nawet z nim o to nie konkuruje.

Krecik  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-04-13, 21:11   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

Ja niestety nie żywię zbyt ciepłych uczyć do niego, ponieważ okropnie mi przypomina naszego proboszcza, którego nie lubię :/
Ale życzę mu, żeby ta wizyta się udała w pełni :)

Sowisko  

Wysłany: 2006-04-13, 23:52   

nowy papież ma ciężko... nie dość, że Jan Paweł II miał bardzo długi pontyfikat, a więc cały świat przyzwyczaił się do niego, to w dodatku Benedykt XVI musi "startować" w zupełnie nowych realiach... czy na początku pontyfikatu Jana Pawła II ktoś się przejmował jego zimową czapką? a tutaj niecałe pół roku po objęciu funkcji papieża widzimy na najważniejszych portalach z wiadomościami w Polsce fotoreportaże mające pokazać, że Benedykt ma czapkę podobną do czapy świętego Mikołaja... żenada i paranoja :)

ja się nie uprzedzam do niego. Wierzę, że nie został tak szybko wybrany na papieża bez poważnych przyczyn. Ponadto widzę, że nie jest jakimś pionkiem w grach politycznych i jest bardzo dobrym dyplomatą.

Artsf  

Wysłany: 2006-04-14, 00:10   

Ja go lubie od samego poczatku i uważam że nie bylo by dobrze gdyby był "sbowtórem czy kopią" naszego Jana Pawła II. I jeszcze jedno - często niektórzy rodacy wypowiadają się w imieniu całego świata - a rzeczywistośc jest całkiem inna.
Reformy w Kościele Katolickim zapoczątkował Jan XXIII (bardzo popularny i lubiany w Polsce mimo ze nie podróżował) , a następcy byli kontynuatorami tych reform.
Benedykt XVI również.

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-05-12, 14:45   

Cytat:

Wicepremier, minister edukacji Roman Giertych zwrócił się w piątek do kuratorów o umożliwienie dzieciom i młodzieży udziału w uroczystościach związanych z pielgrzymką do Polski papieża Benedykta XVI.

Podczas konferencji prasowej wicepremier wyraził nadzieję, że kuratorzy, podobnie jak w ubiegłym roku, podczas pogrzebu Jana Pawła II, odwołają lekcje.

Papież Benedykt XVI będzie przebywał w Polsce z pielgrzymką od 25 do 28 maja. Ma odwiedzić Warszawę, Jasną Górę, Kraków, sanktuarium na Jasnej Górze, Oświęcim, Wadowice i Kalwarię Zebrzyd

zródło: gazeta.pl

jak dla mnie bomba , bedzie 3 dni wolnego ;] choc i tak mi to nie potrzebne bo ja sie wybieram na Jasna Gore ale to i tak papiez bedzie tam po południu , gdy teoretycznie juz skoncze lekcje ... troche to robią" pod publiczke" , chca z tego zrobic swieto narodowe kraju jakze katolickiego i poboznego ;]

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

marlonk  

Wysłany: 2006-05-12, 14:48   

na sile to oni chca zrobic z obiwankenobiego naszego papieza...dla mnie ani ten rzad ani ten papiez nie beda moimi...JP2 to byl moj papiez.

Odpowiedz do tematu