• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

lolinka  

Wysłany: 2006-05-06, 13:50   Pasy bezpieczenstwa w autobusach
   Polecający: bierdonka

Cytat:
Na obszarze Unii Europejskiej każdy podróżujący autobusem i mikrobusem już wkrótce będzie musiał mieć zapięty pas bezpieczeństwa. W najbliższy wtorek wchodzą w życie zaostrzone unijne przepisy.

Komisja Europejska chce, by pasażerowie wszystkich pojazdów musieli zapinać pasy, a nie jak dotąd tylko samochodów poniżej 3 i pół tony. Podkreśla, że brak zapiętych pasów bezpieczeństwa jest jedną z przyczyn śmiertelnych wypadków na drogach.

Nowa dyrektywa zaostrza też przepisy dotyczące przewożenia dzieci. Foteliki dostosowane do ich wagi i wzrostu muszą być w każdym samochodzie. Poza tym, od wtorku, nie będzie można wozić dzieci w fotelikach na przednim siedzeniu chyba, że została wyłączona poduszka powietrzna.

12 krajów poinformowało Komisję Europejską, że wdrożyło już do swojego prawa nową dyrektywę. W tej grupie jest Polska. Pozostałe państwa muszą to zrobić do wtorku. W przeciwnym razie grozi im postępowanie przed unijnym trybunałem sprawiedliwości.

zródło: gazeta.pl

ciekawe kiedy będą foteliki w autobusach ;]

Adamus  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-05-06, 13:52   

I jak to niby będą sprawdzać? W samochodzie to jeszcze widać, kto ma zapięte pasy, ale w autobusie?
Skończy się tak jak we Włoszech, że ludzie będą zakładać koszulki z namalowanymi pasami bezpieczeństwa :]

/Mimi Smith, ciotka Johna Lennona/

lolinka  

Wysłany: 2006-05-06, 13:59   
   Polecający: bierdonka

a wogole jak to sie tyczy MPK ? no bo w MPK to sobie stoisz , czasem siedzisz , no bo masz 2 przystanki z punktu A do punktu B ... no i co ? pasy masz zapinać? Ciekawe gdzie te pasy beda przymocowane w MPK . No bo w PKS to juz łatwiej zamontować pasy , ale nie wiem czy tak łatwo bedzie pzrekonac ludzi ,zeby zapinali;] Chociaz kazdy odpowiad za siebie , ale juz raz byłam świadkiem wypadku w którym pasy uniemozliwiły wyciągnięcie poszkodowanego z wypadku ;]

***ArChi***  

Wysłany: 2006-05-06, 14:00   

yyy czy w komunikacji miejsckiej tez bedzie trzeba miec zapiete pasy ??? bo watpie zeby KZKGOP czy inny jakis przewoznik zamontowal pasy we wszystkich autobusach :P a ciekawe co z tramwajami :)

Adamus  

Wysłany: 2006-05-06, 14:04   

Nie no, bez przesady, po to są w autobusach MPK miejsca stojące żeby stać... chyba, że zamontują specjalne klamerki, którymi będzie się trzeba przypiąć do poręczy ;]
Kolejna rzecz do wyrwania/odkręcenia/zepsucia...ale szczerze życzę szczęścia pomysłodawcom tego przedsięwzięcia.

/Mimi Smith, ciotka Johna Lennona/

Kurczol  

Wysłany: 2006-05-06, 14:07   
   Polecający: baba jaga ;P

Nie no w sumie nasi blokersi, dresiaze i inni szybko usuna te pasy wiec dlugo tego problemu nie bedzie, z reszta i tak nikt ich zapinac nei bedzie umowmy sie .. no bo kto niby to zweryfikuje ? oO' ale jak nie maja na co kasy wydawac... ich sprawa .. :suchy:

fazi  

Wysłany: 2006-05-06, 14:55   

Już to widzę w praktyce... Pasy w autobusach.. :)

Chociaż nie powiem, że w busach, mikrobusach (czy jak to się tam nazywa) mogłaby być taka opcja dla chcących.. Tymi gruchotami jeżdżą tacy psychopaci, że ja bym skorzystał. A w samochodzie zawsze zapinam pasy, czasem nawet jak z tyłu siedze. :)

naya  

Wysłany: 2006-05-06, 16:56   

:rotfl: naprawę świetny pomysł... wyobraziła sobie jak jadę rano do szkoły w autobusie załadowanym tak, że wykałaczki nie wciśniesz i każdy ma zapnięte pasy... chyba musiałayby one z sufitu zwisać... z resztą po co pasy w takim tłoku jak tam nawet nie ma możliwości wywrócenia się...
Cytat:
Tymi gruchotami jeżdżą tacy psychopaci, że ja bym skorzystał
więksi psychopaci jeżdżą tramwajami... czasami to z tramwaju wysiadam cała poobijana, jak na łączeniu torów żuca tym tramwajem a maszynista morderca jeszcze specjalnie przyspiesza żeby nam dać dawkę dodatkowych wrażeń...

Krecik  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-05-06, 21:32   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

Nie no, ja tam nie wiem, co wy macie do tych pasów. Może w tych z MPK (nie wiem, nie mam :D ) o nie, ale w zwykłych... No albo w tych busach. Przecież, jak kierowca wjedzie w drzewo, to coś musi trzymać biednego pasażera... :niepewny:

Dishman  

Wysłany: 2006-05-06, 22:55   

Z tego co wiem, to nie będzie tyczyć się to komunikacji miejskiej, czyli MPK. Te autobusy poruszają się z taką zawrotną predkością, że mozna nimi podrózować stojąc.

Będzie to się tyczyć PKSów i autobusów turystycznych.

Jak komuś zależy na bezpieczeństwie, to będzie te pasy przypinał w końcu robi to dla samego siebie, a nie dla Unii, czy policjantów. Ostatecznie podczas wypadku to on sobie rozbije głowę, a nie policja.

Już w chwili obecnej w samochodach osobowych są kontrolki kto nie zapiął pasów. Kierowca nie może kontynuować jazdy, jeżeli ktokolwiek ma niezapięte pasy. Być może w autobusach też pojawi się coś takiego. Biorąc pod uwagę fakt, że w autokarach są tachografy, które pokazują policji ile czasu kierowca jedzie i z jaką szybkością, to możliwe jest, że policja będzie mogła sprawdzić, czy pasy były zapięte, czy nie i które zapięte nie były. Miejcie też na uwadze, że we wszystkich nowych autokarach od stycznia tego roku są tachografy elektroniczne... .

Wiem, że to przyszłość i w chwili obecnej policja nie będzie mogła sprawdzić, czy siedzący na końcu mają pasy, czy nie, ale to się zmienić może.

Ja pasów nie zapinam jak jadę po mieście. Zwyczajnie nie chce mi się z nimi bawić, a nie mieszkam w W-wie, że w centrum śmiga się 120 km/h. Jak wyjeżdżam z miasta to przeważnie pasy zapinam.

faster  

Wysłany: 2006-05-07, 05:02   
   Polecający: Google

a wogóle po co pasy jak autobus (miejski) nie jedzie szybciej niż 60km\h

Ptaq  

Wysłany: 2006-05-07, 11:43   
   Polecający: Ptaq

Juz nie mowiac o kosztach takiego montowania, tez mysle ze tu mieli na mysli PKS'y głównie, bo pewnie czesc osob nie wie jak wyglada nasza komunikacja KZK GOP, w godzinach szczytu to toczy sie walka o miejsce na schodach przy wejsciu do busa ;)
I w takim busie jedzie z 150 osob z tego 40 siedzi z pasami zapietymi :rotfl:

***ArChi***  

Wysłany: 2006-05-07, 20:50   

no tu jak naya napisala w miejskim autobusach nie raz nie ma gdzie wykalaczki wcisnac a co tu mowic o pasach :P a wogole oni nie maja kasy na nowe busy a co tu mowic zeby pasy montowali :)

a tak jak ktos tam pisal to tylko dla naszego bezpieczenstwa a nie po to zeby nas meczyc pasami :)

Dishman  

Wysłany: 2006-05-07, 22:36   

Rany ludzie, odczepcie się od tych autobusów miejskich. Wczoraj w radiu słuszałem, że to tylko PKSy i turystyczne. :P

einsatzkommando  

Wysłany: 2006-05-08, 17:00   

juz widze jak wymieniaja pasy we wszystkich autosanach :D
Aż 120 gumowych kul wystrzelili w stronę pseudokibiców policjanci ochraniający wczorajszy mecz Pogoni Lebork z Gryfem Słupsk. Rannych zostało pięciu policjantów.

Die Fahne hoch

Odpowiedz do tematu