Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-07-23, 19:54   Przymusowe prace socjalne dla każdego - tylko w Polsce!

Cytat:
RMF FM dotarł do projektu ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - w nim znajduje się rozdział 16a i tytuł "Podejmowanie przez obywateli polskich pracy przy organizacji EURO 2012".

"Każdy obywatel polski w wieku od 18 do 60 lat w przypadku kobiet i 65. roku życia w przypadku mężczyzn, zobowiązany jest do przepracowania w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 dwóch dni w każdym roku kalendarzowym począwszy od roku 2008 - czytamy w ustawie.

Projekt wprowadza również wiele zmian w innych obowiązujących ustawach np. ustawie lustracyjnej - sankcje za złożenie nieprawdziwego oświadczenia mogą zostać skrócone poprzez przepracowanie w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 dodatkowych 20 dni w każdym kolejnym roku kalendarzowym aż do roku 2012 roku.czytaj dalej

Nowelizacja wprowadza nowy rozdział 16a zatytułowany: "Podejmowanie przez obywateli polskich pracy przy organizacji EURO 2012".

Wg dodanych przepisów:

"W celu obrony dobrego imienia Ojczyzny oraz w celu kształtowania jedynie słusznych postaw moralnych i obywatelskich, obywatele polscy oraz osoby fizyczne przebywające czasowo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązani są do pracy społecznej w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012".

Dalej projekt przewiduje zasady wykonywania pracy społecznej przy EURO 2012. W projekcie czytamy m.in.:

"Każdy obywatel polski w wieku od 18 do 60 roku życia (kobiety) i 65 roku życia (mężczyźni) zobowiązany jest do przepracowania w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 dwóch dni w każdym roku kalendarzowym począwszy od roku 2008.

Młodociani zobowiązani są do przepracowania w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 jednego dnia w każdym roku kalendarzowym począwszy od roku 2008.

Osoby fizyczne przebywające czasowo na terytorium Polski zobowiązane będą do pracy społecznej proporcjonalnie do czasu przebywania na terytorium Polski".

Projekt ustawy wprowadza również wiele zmian w innych obowiązujących ustawach np.:

w ustawie lustracyjnej sankcje za złożenie nieprawdziwego oświadczenia lustracyjnego (tzw. kłamstwa lustracyjnego) mogą zostać skrócone poprzez przepracowanie w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 dodatkowych 20 dni w każdym kolejnym roku kalendarzowym aż do roku 2012. Prace te wykonywane będą po uzyskaniu pisemnej zgody Ministra Koordynatora ds. Służb Specjalnych oraz Prezesa IPN na wniosek kłamcy lustracyjnego. Dodatkowe prace wykonywane będą w miejscu wskazanym przez szefa biura organizacyjnego EURO 2012.

Zmiany nie ominęły również ustawy "Karta Nauczyciela". Tam wśród kar dyscyplinarnych pojawiła się dodatkowa kara: praca w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012 w określone przez komisję dyscyplinarną soboty lub niedziele.

Sankcje za uchylanie się od robót wpisane zostały do nowelizacji Kodeksu Wykroczeń:

"Kto nie dopełnia obowiązków wynikających z rozdziału 16a ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy albo odmawia pracy w ramach przygotowań do organizacji EURO 2012:

- uważany będzie za niedojrzałego społecznie i będzie musiał przejść jednodniowe szkolenie patriotyczne w najbliższym Urzędzie Gminy. Następnie ma odpracować przewidziany limit w miejscu wskazanym przez szefa biura organizacyjnego EURO 2012".

Nowelizacja przewiduje, że osoba, która bez należytego usprawiedliwienia nie stawiła się na szkolenie, może zostać doprowadzona siłą do najbliższego Urzędu Gminy celem odbycia szkolenia lub obciążona karą pieniężną w wysokości do 10 000 złotych.

Projekt ustawy nowelizuje również przepisy ustawy "Prawo o ruchu drogowym", zobowiązując Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji do zmian w rozporządzeniu w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego, poprzez wprowadzenie nowego taryfikatora, który będzie przewidywał za niektóre wykroczenia zamiast punktów karnych obowiązek prac przy organizacji EURO 2012.

RMF

Martina  

Zaproszone osoby: 11

Wysłany: 2007-07-23, 20:01   
   Polecający: epuls.pl

gratulacje, czyli będziemy pracować albo uznają nas za niedojrzałych społecznie :rotfl:

POLSKA NIGDY NIE PRZESTANIE MNIE ZADZIWIAĆ :rotfl:

ciekawa jestem jak będzie wyglądać ta praca, wyobrażam sobie że wbiją nam do szkoły i wyczytają z listy kto co będzie robił :rotfl: albo roześlą do wszystkich 38 milionów polaków pocztą polską wymiar dni i godzin pracy :rotfl:

mamoooo :rotfl:

are you such a
dreamer to put the world to right?

WRÓCIŁAM!

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-07-23, 20:01   

1. Mam nadzieje, że to żart.

2. Jeżeli to nie żart, to mam nadzieje, że to nie przejdzie.

Sol  

Wysłany: 2007-07-23, 20:29   

Ja... w to... nie wierzę. Nawet w Polsce takie rzeczy nie powinny być możliwe. Czytając ten cytat nie wiedziałam - śmiać się czy płakać. Proszę, powiedzcie, że to żart... :zdziwko:

"I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Całujcie mnie wszyscy w dupę."

Colorblind  

Wysłany: 2007-07-23, 21:21   

To musi być żart... To nie może być prawda...
Jestem za przymusowymi pracami socjalnymi, albo nawet za pracą w kamieniołach, ale tylko dla pewnej części naszego społeczeństwa - dla więźniów...

'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!' :luka:

wszystko mnie bolly ;D

krzak  

Wysłany: 2007-07-24, 11:05   

:rotfl: Już sobie wyobrażam jak polescy w czynie społecznym zrywają się do pracy aby przygotować Polskę na nadchodzące EURO 2012

" - POMOŻECIE ?!! "

Vanilla Dream  

Wysłany: 2007-07-24, 11:41   

może dzięki nam przynajmniej coś by powstało, bo tam na górze to to tylko plany i plany i ze wszystkim jesteśmy w lesie ;P

ja wezmę grabki - przygotuję teren pod budowę jakiegoś stadionu ;P

kenusarf  

Wysłany: 2007-07-24, 11:49   

Vanilla Dream napisał/a:
ja wezmę grabki - przygotuję teren pod budowę jakiegoś stadionu ;P

Stadion Narodowy czeka, mogłabyś na jutro "zgrabić" Stadion Dziesięciolecia? ;>

Albo niech kibole w czynie społecznym "zgrabią" kupców z jarmarku Europa :D

Vanilla Dream  

Wysłany: 2007-07-24, 11:54   

jak tylko jakiś komitet ds. EURO 2012 pokryje mi koszty transportu to się tam zjawię ;)

kenusarf  

Wysłany: 2007-07-24, 11:58   

Dla ojczyzny będziesz żałowała kilku złotówek na bilet?

Giertych to jednak ma rację, za grosz patriotyzmu wśród młodzieży. :P

Ptaq  

Wysłany: 2007-07-24, 15:03   
   Polecający: Ptaq

Dla tych co dali sie wkrecic:

Cytat:
Nie będzie ustawy o pracach społecznych
Ustawy o Euro 2012 i pracach społecznych nie będzie. To była prowokacja RMF FM. Chcieliśmy wytknąć powolne tempo prac nad przygotowaniami do mistrzostw Europy w piłce nożnej.

wiecej: http://www.rmf.fm/fakty/?id=120884

ale to mowi już, że nie umiemy odróżniać podpuch od prawdziwych rozporządzeń.

gdzie tylko możesz.

Colorblind  

Wysłany: 2007-07-24, 15:12   

Ptaq napisał/a:
Dla tych co dali sie wkrecic

ehh, a ja już sobie w swoim kalendarzyku zaznaczyłam te dwa dnia na te roboty, już nastawiłam się do nich psychicznie - teraz to ja już nie wiem, co zrobię ;) ;P

'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!' :luka:

wszystko mnie bolly ;D

kenusarf  

Wysłany: 2007-07-24, 15:20   

Dla tych co nie wiedzą o czym piszą: :P
Ptaq napisał/a:
ale to mowi już, że nie umiemy odróżniać podpuch od prawdziwych rozporządzeń.

lolinka napisał/a:
RMF FM dotarł do projektu ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy

więc news nie był o rozporządzeniu, a o projekcie ustawy.

Sol  

Wysłany: 2007-07-24, 15:34   

Pomysł mieli niezły, tylko raczej nic on nie da. Prace będą się posuwać do przodu w takim samym tempie jak do tej pory, dopóki nie ustabilizuje się sytuacja w rządzie. Czyli teraz pośmiać się można, a za parę lat będzie śmiać się reszta Europy. :P

"I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Całujcie mnie wszyscy w dupę."

zloty  

Wysłany: 2007-07-25, 20:12   

po 1 to musi być żart...
po 2 BUAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHHAHAHAH
po 3 tylko w naszej kochanej Polsce takie coś jest możliwe
po 4 gdzie oni taką armię znajdą żeby mnie do pracy społecznej zgarnąć...
po 5 płace podatki... z tego niech na to idzie a nie urtwa będę jeszcze swój czas marnował...
tyle :)

Odpowiedz do tematu