Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2006-10-18, 16:43
Autor Wiadomość

domino  

Wysłany: 2006-10-21, 17:42   

polska ma cienkie fundusze ale to sie musi zmienić

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-10-22, 11:35   

Namieszałem z tą encyklopedią :)

Po prostu chciałem zwrócić uwagę, że co innego wiedza muzyczna, a co innego słuchanie najnowszych utworów.

Co ciekawe właśnie wczoraj się dowiedziałem, że w internecie już taka encyklopedia muzyki jest.

axss  

Wysłany: 2006-10-22, 12:36   
   Polecający: ktoś.

może zrobię taki lekki offtop. pamiętam, że koło 3 lat temu płaciłem za zagraniczny nowy album w okolicach 40 - 50 zeta. przy moich funduszach z tamtego czasu to było do zaakceptowania, muzyka była moim głównym [ale nie jedynym] elementem kieszonkowego budżetu. mimo wszystko dobrze czuję się ze świadomością, że wspieram wykonawcę, którego cenię [w kręgu moich znajomych chyba mam najwięcej oryginalnych płyt :P ]. minęło trochę czasu, moje finanse wzrosły. ale że na spadek zainteresowania oryginalnymi płytami ZAiKS wpadł na pomysł podniesienia cen... 75 to dla mnie ciut za dużo. jako 17-to latek z klasy średniej stanowię główny target, w który pompuje się 'muzykę młodzieżową'. ale jeśli mam dylemat - kupić płytę, lub wyjść gdzieś z dziewczyną, siłą rzeczy wybieram to drugie [już olewam nawet kwestię innych dóbr, typu ubrania]. są ludzie, którzy i tak ściągają, bo lubią. ja ściągam, bo nie mam innego wyboru i nie czuję się z tym dobrze. i fallus mnie strzela, kiedy wytwórnie fonograficzne zamiast dostosować się do potrzeb rynku, skazują mnie na piracenie.

[że o podziałce na regiony w przypadku DVD i DRM'ach w mp3 nie wspomnę.]

w 2 tygodnie straciłem równo 14 dni.

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-23, 16:51   

Wrednota napisał/a:
Mnie na przykład nie stać na album ulubionego zespołu, wiadomo czasy sa ciężkie

a wiesz, że ściągając te kawałki z netu to okradasz ten swój ulubiony zespół?

Dishman  

Wysłany: 2006-10-23, 16:57   

HajperGT napisał/a:
a wiesz, że ściągając te kawałki z netu to okradasz ten swój ulubiony zespół?

A co to ją obchodzi? Myślisz, że złodziej mercedesów, który wyciąga nowe furki z salonów martwi się tym, że okrada niemiecki koncern?

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-23, 16:59   

saferłel napisał/a:
A do cholery powiedzcie mi skąd ja mam mieć nowy singiel pet shop boys - numb, skoro w polsce ich nie wydają, nie ma w internecie polskim a za zakup w innym kraju zapłace 2 razy więcej (wysyłka)

to powiedz mi dlaczego na przykład ja kupiłem samochód w Niemczech mimo że drozej mnie to wyniosło niż to samo auto w Polsce - przecież mogłem ukraść komuś to auto w Polsce.. bo przecież nie ma go w ofercie żadnego komisu : )
kradzież nie ma żadnego uzasadnienia..
saferłel napisał/a:
co wy nato, jakaś petycja, dla mnie chore i nieprzemyślane do końca...

idąc za Twoim tokiem myślenia dajmy wiec złodziejom którzy okradną Ci mieszkanie amnestię.. i nie karajmy ich - ba nawet nie szukajmy.. to co Ty na taka petycję? bo oni też muszą być na bieżąco mieć kasę itp : )
axss napisał/a:
gdyby płyty zagranicznych wykonawców nie kosztowały 80 zeta, bym kupował.

za 80 zł kupiłem ostatnio podwójny album jednego z zagranicznych wykonawców.. wiec o czym Ty tak naprawdę mówisz? popatrz po Merlinie.. często da się asiory zagraniczne wyłapać za śmieszne pieniadze.. a płyty kosztujace po 80 złotych to już zamierzchła przeszłość
Nori napisał/a:
No niestety, Polska - biedny kraj.

nie wiem ja jakos nie muszę sobie niczego odmawiać.. wystarczy zainwestować w siebie, wykształcenie, kwalifikacje i uwierzcie mi ze to się zwraca z nawiązką - stać mnie na zakup płyt i na brak wyrzutów sumienai z tego powodu i nie ma co pierdzielić że PL to bidny kraj : )

[ Dodano: 2006-10-23, 17:02 ]
Cytat:
A co to ją obchodzi? Myślisz, że złodziej mercedesów, który wyciąga nowe furki z salonów martwi się tym, że okrada niemiecki koncern?

nie dziwcie sie tylko że policja chce dochodzić praw wykonawców i dlatego są takie akcje - które ja popieram z całego serca : )

axss  

Wysłany: 2006-10-24, 20:20   

HajperGT napisał/a:
za 80 zł kupiłem ostatnio podwójny album jednego z zagranicznych wykonawców.. wiec o czym Ty tak naprawdę mówisz? popatrz po Merlinie.. często da się asiory zagraniczne wyłapać za śmieszne pieniadze.. a płyty kosztujace po 80 złotych to już zamierzchła przeszłość

facet... wiesz co? ja nie piszę rzeczy, które tylko mi się 'wydają'. z miesiąc temu szukałem płyt AC/DC w trafficu. wydawałoby się, że stary rock nie powinien wiele kosztować. równo 79,99. raz na jakiś czas patrzę ile kosztują albumy daft punk, od roku niezmiennie 74,99 w empiku. tyleż samo płyty pink floyd, a ummagumma w porywach do 100.

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-24, 22:14   

axss napisał/a:
facet... wiesz co? ja nie piszę rzeczy, które tylko mi się 'wydają'. z miesiąc temu szukałem płyt AC/DC w trafficu. wydawałoby się, że stary rock nie powinien wiele kosztować. równo 79,99. raz na jakiś czas patrzę ile kosztują albumy daft punk, od roku niezmiennie 74,99 w empiku. tyleż samo płyty pink floyd, a ummagumma w porywach do 100.

popatrz na jedną rzecz - mówisz o płytach które są importowane do Polski a nie są oficjalnie w Polsce wydane.. nie ma ich wydawcy polskiego, tylko jest polski importer.. a że jest to polski oddział firmy która wydała tą płytę to nie ma większego znaczenia..

axss  

Wysłany: 2006-10-24, 23:24   

ale facet co to ma do rzeczy? ja piszę o płytach zagranicznych wykonawców, które tyle kosztują. wydawca mnie wali, niech to będzie SonyBMG, niech to będzie EMI, niech Polygram. gówno, to wszysstko jest to samo. i czy ma polski oddział czy nie, też nieważne. ważna jest cena. nie komplikujmy.

ważne dla mnie jest to, że ZAiKS podnosi ceny zamiast obniżać, kiedy spada popyt. właśnie sprawdziłem, na amazonie płyty ac/dc kosztują niecałe 10$. więc kwestia importu jest tutaj drugorzędna. import nie może kosztować 1,5 tyle, co płyta.

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-25, 00:12   

axss napisał/a:
ale facet co to ma do rzeczy? ja piszę o płytach zagranicznych wykonawców, które tyle kosztują. wydawca mnie wali, niech to będzie SonyBMG, niech to będzie EMI, niech Polygram. gówno, to wszysstko jest to samo. i czy ma polski oddział czy nie, też nieważne. ważna jest cena. nie komplikujmy.

to jest właśnie ważne - bo kupujesz towar importowany a nie "krajowy" - czyli wydany załóżmy w Wielkiej Brytanii, czy w Finlandii, a nie w Polsce - płyty zagranicznych wykonawców wydane również w Polsce są tańsze niż płyty również zagranicznych wykonawców importowane do Polski

Kwestia importu nie jest wcale drugorzędna.. do ceny dochodzi cło, podatek, koszty własne producenta, wysyłka.. i robi się kolejnych 10-12 $ do tych wspomnianych 10$ które bazowo w USA kosztuje płyta..
sam koszt wysyłki wynosi 2.04 $/ 0,02 kg [czyli ~ 1 płyta z opakowaniem] + 5$ opłaty transferowej - czyli wychodzi Ci 7,04$ za jedna płytkę przesyłka kosztuje.. ot i tyle..

kenusarf  

Wysłany: 2006-10-25, 08:27   

axss napisał/a:
75 to dla mnie ciut za dużo.

To ja się spytam:
A czemu nie znajdziesz sobie 2-3 znajomych o podobnym guście muzycznym, z którymi będziesz mógł kupować płyty na spółkę?

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-10-25, 18:48   

dr frasunek napisał/a:
A czemu nie znajdziesz sobie 2-3 znajomych o podobnym guście muzycznym, z którymi będziesz mógł kupować płyty na spółkę?

bo świadomośc posiadania płyty ulubionego wykonawcy na połce jest zabojcza dla prawdziwego słuchacza , którego nie zadawalają mp3jki ściagane z sieci, bo płyte trzeba dotknąc , powąchać i poczuć ;p czujesz sie tak jakby to był jedyny egzemplarz który akurat Ty masz w ręce ;p

ot , taki lekki fanatyzm ;p kto wie ten zrozumie ;p

axss  

Wysłany: 2006-10-25, 18:48   

chcesz się bawić w takie wafle? proszę bardzo: nie mam znajomych o podobnym do są ludzie, którzy czasem słuchają tego co ja, ale to jednostki. i zwykle i tak nie wydaliby na moją muzykę iluśtam złotych. chyba, że pink floyd i adamus :] poza tym to i tak łamanie prawa.

problem może nie leżeć nawet w cenie ale w tym, że jako ten naiwniak, który kupował oryginałki czuję się traktowany jak śmieć. bo jeśli zaiks ma zamiar na mnie żerować i zamiast (zgodnie z prawem popytu i podaży) obniżać ceny je podwyższa, to niech się pocałuje w rzyć.

kenusarf  

Wysłany: 2006-10-25, 20:28   

axss napisał/a:
problem może nie leżeć nawet w cenie (...) zamiast (zgodnie z prawem popytu i podaży) obniżać ceny je podwyższa,

Problem nie leży w cenie, ale w tym że cena zamiast być obniżana jest podwyższana.

Sam sobie przeczysz...

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-25, 22:15   

axss napisał/a:
problem może nie leżeć nawet w cenie ale w tym, że jako ten naiwniak, który kupował oryginałki czuję się traktowany jak śmieć. bo jeśli zaiks ma zamiar na mnie żerować i zamiast (zgodnie z prawem popytu i podaży) obniżać ceny je podwyższa, to niech się pocałuje w rzyć.

ja kupuję oryginały i nie czuję się traktowany jak śmieć.. więc jak widać to jest to Twoje względne i prywatne zdanie : >
normalne jest to, że ZAIKS prócz praw podaży i popytu ma swoje własne wewnętrzne strategie sprzedażowe i własną politykę ustalania cen..

Odpowiedz do tematu