Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

jusia_like  

Wysłany: 2006-07-17, 16:31   sytuacja w Libanie
   Polecający: Google

Cytat:
Izrael twierdzi, że w ciągu swojej sześciodniowej ofensywy w Libanie zniszczył ok. jednej trzeciej rakiet Hezbollahu, mogących dosięgnąć odległych celów w głąb Izraela - poinformował izraelski wywiad wojskowy.
"Sądzimy, że zestrzeliliśmy ok. 30 proc. rakiet o zasięgu co najmniej 45 kilometrów" - podało to źródło. Izrael oszacował, że bojownicy Hezbollahu pierwotnie mieli kilkaset takich rakiet.

Hezbollah ma prawdopodobnie również tysiące rakiet krótkiego zasięgu typu Katiusza. Według izraelskiego wywiadu wojskowego, wiele z nich wystrzelono z terytorium Libanu, a "niezliczoną liczbę" zniszczyła strona izraelska. Rakiety Hezbollahu ponownie spadły na Hajfę - duże, strategiczne miasto w Izraelu. W odpowiedzi, izraelskie lotnictwo przeprowadziło serię nalotów na Bejrut.

Jedna z szyickich rakiet trafiła w trzypiętrową kamienicę w Hajfie, poważnie ją uszkadzając. Jej siedmioro mieszkańców zostało rannych. W mieście ogłoszono alarm przeciwrakietowy.

Rakiety Hezbollahu spadły też na kilkanaście izraelskich miejscowości na północy kraju, między innymi nad Jeziorem Galilejskim, w dolinie Hula, na Górny Nazaret, Akko, Cfat. Sięgnęły 40 kilometrów w głąb Izraela, aż do Afuli.

Izraelskie dowództwo zdecydowanie zaprzeczyło libańskim i arabskim doniesieniom o rzekomym zestrzeleniu myśliwca F16. Eskadry samolotów wciąż przeprowadzają ataki na Bejrut. Na celowniku znalazła się stacja telewizji Al-Manar oraz ponownie kwatera główna Hezbollahu. Na południu Libanu lotnictwo i artyleria zrównują z ziemię wszystkie bazy, stanowiska i obiekty Hezbollahu, który całkowicie kontrolował tę część kraju.

W ciągu sześciu dni izraelskich działań wojennych w Libanie zginęło ponad 150, a kilkaset zostało rannych. Dzisiaj zginęło 19 osób.

co uważacie na ten temat?? czy myslicie że MY-Polacy mamy sie czego obawiać??

Dishman  

Wysłany: 2006-07-18, 00:22   

A czego mamy się obawiać? Że nas jakaś rakieta trafi w oko? Obawiać mogą się Polacy tam mieszkający, bo wojna to wojna, mogą przypadkiem kogoś zastrzelić.

Żydzi, naród gnębiony przez tyle lat, paradoksalnie niczego się nie nauczył i gnębi innych. Najpierw Palestynę, teraz Liban... .

naya  

Wysłany: 2006-07-18, 18:30   

czy my mamy się czego bać ? nie... ale tak jak napisał Dishman ci co tam mieszkają powinni uciekać, i dobrze, że to robią...

ja jestem pacyfistką i na widok wojny chce mi sie płakać... nie rozumiem wojen... nie rozumiem co tak naprawdę daje wojna... nie rozuimem jak naród dręczony (jak oni-żydzi sami uważają) może teraz dręczyć innych... zabijać niewinnych ludzi... dla mnie każda wojna to czyste zło nie przynoszące w rezultacie żadnych kożyści, a jedynie straty...

Wojtex  

Wysłany: 2006-07-19, 09:49   

Mój ojciec jest żołnierzem zawodowym i w tamtym roku był w polskim kontyngencie ONZ w Libanie.Teraz przeżywa tą całą sytuacje bo tam są jego kumple :(

Dishman  

Wysłany: 2006-07-19, 23:44   

A tak na marginesie. Ile zarabia taki wojak? Ile jak pojedzie gdzieś do Libanu, albo innego Afganistanu, a ile jak siedzi w Polsce? Nieźle zarabiają, czy jak? Bo swojego czasu miałem zapędy na żołnierza, ale nikt w rodzinie żołnierzem zawodowym nie był, wszyscy kumple od wojska uciekali, to i mnie się jakoś tak nie złożyło (sorry za offtop, ale jestem ciekawy).

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-07-19, 23:52   

no taki wojak ma sporo forsy z tego ze wyjezdza na misje , mysle ze dlatego m.in tacy goscie sie na to godza , zostawiając rodziny w domu ;)

Wojtex  

Wysłany: 2006-07-21, 06:30   

lolinka napisał/a:
no taki wojak ma sporo forsy

Wcale nie jest tak jak by się wydawało.Wcale kokosów nie mają za takie misje.Niby im pensja leci tu w polsce jak są na misji,ale dodajmy do tego rozłąke z rodziną no i ryzyko,to to co przywiozą z tamtąd to są grosze.Zapewniam was że robiąc inną robotę(spokojną i bezpieczną)nie związaną z wojskiem, za granicą jesteście w stanie wjęcej zarobić niż taki żołnierz na misji.

SamaSamotna  

Wysłany: 2006-08-09, 09:03   

Tak tak tak czytam wasze posty i nie macie o niczym pojęcia Izrael jest mlodym krajem bo ok 80 lat temu amerykanie ukradli kawalek terytorium Palestyny i osiedlili tam zydow a teraz zydzi kradna inne nie swoje ziemie. A wiecie czemu bo tysiac lat temu na 200 czy 300 lat tam sie osiedlili. Wiec polska moze chciec swoje terytorium przed zaborami od Baltyku do moza czarnego albo wlochy polowe europy bo przecierz starozytny rzym mial wielkie terytorium
i to ma byc sprawiedliwosc a unia nie interweniuje bo ropa zdrozeje :zly:
Ostatnio zmieniony przez SamaSamotna 2006-08-11, 08:10, w całości zmieniany 1 raz  

naya  

Wysłany: 2006-08-09, 13:23   

SamaSamotna, widze za to, że ty jesteś obeznana... tylko nie wiem czemu piszesz o Iranie... o ile mi wiadomo to państwem Żydów jest Izrael i to on teraz toczy wojnę z Libanem... więc nie wiem skąd wziął ci się ten Iran... i mam wielkie wątpliwości co do twojej teorii na temat chęci odebrania przez Polskę "swojego" terytorium sprzed zaborów... po co nam to?... stworzymy drugą Polskę na drugim końcu Europy... czy może połączymy je dwie tunelem przez całą Europę?... naprawdę nie czaję tego... i co do sprawiedliwości... nie ma jej, nie było i nie będzie...

Behemot  

Wysłany: 2006-08-31, 17:34   

SamaSamotna napisał/a:
Tak tak tak czytam wasze posty i nie macie o niczym pojęcia Izrael jest mlodym krajem bo ok 80 lat temu amerykanie ukradli kawalek terytorium Palestyny i osiedlili tam zydow a teraz zydzi kradna inne nie swoje ziemie.

Uhuhu alem się uśmiał :D oj dziecko... jakie "ukradł" widać że na historię się nie chodziło. Otóż Żydzi którzy nie mięli swojego państwa po wojnie emigrowali głównie do USA tam dorabiając się wykupywali kawałek po kawałku pustynię od Arabów. I pewnym czasie po 45 roku powstało państwo Izrael... oczywiście dzięki USA i ONZ :] no ale cóż.. do kogo mają pretensje Arabowie?? a Żydzi to bardzo mądry naród który przekształcił ową "pustynię" w kraj miodem i mlekiem płynący. No to na tyle historii;]

Co do konfliktu cóż... to nie jest konflikt z Libanem ale z Hezbollachem czyli organizacja terrorystycza która utworzyła państwo w państwie. Taka sytuacja miała miejsce w Palestynie pare ładnych latek temu. Żydzi zniszczyli owa organizajcę ale byli na tyle zachłanni że się nie wycofali zatem o tym konflikcie można dyskutować. Jednak Liban a raczej Hezbollah który jest wciąż uzbrajany przez Syrię i Iran 2 obecnie największe państwa o podłozu terrorystycznym zaatakował Izrael.. a raczej robił to sukcesywnie :] Więc alleluja za Żydów. (lubie ich głównie za militarystyke i moj ulubiony czołg... MErkava Mk3:P)

Nori zajeb... avatar :D

Dishman  

Wysłany: 2006-09-01, 19:47   

Kraj w którym żyje naród gnębiony, sam teraz gnębi ludzi i wysadza budynki z cywilami. Historia lubi zataczać koło.

Behemot  

Wysłany: 2006-09-02, 18:57   

do dodania mam tylko tyle ze nie podniecałbym sie smiesznymi komentarzami reporterow o tym jak wojsko Izraela zabija cywiłów... Wojownicy libanscy własnie z mieszkan cywilnych i z cywilnych budynkow dokolnyja ostrzałów... wiec jesli taki prosty libanczyk tego nie widzi i nie spierdziela gdzie pieprz rosnie no to wybaczcie...

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-02, 19:19   
   Polecający: Google

W kazdej wojnie bywają ofiary- a cywile tym bardziej. O to w wojnie głównie chodzi żeby zdobyc jak najwięcej za wszelką cene-nawet kosztem życia niewinnych ludzi. Im to nawet na ręke bo im więcej ludzi zabija tym mniej sie będzie sprzeciwiać i wywoływac rewolucjie.

Behemot  

Wysłany: 2006-09-02, 19:23   

oj... przeczytałaś co ja napisałem?? Przeciez nie strzelaja do kobiet i dzieci... jej... zreszta libanczycy sa mistrzami w mordowaniu cywili.
I mylisz sie... własnie w syt. kiedy cywile gina wtedy sa najwieksze rewolucje...

Jolka  

Wysłany: 2006-10-21, 22:20   
   Polecający: Internet))

noo... temat jest "czy musza obawiać się polacy tej sytuacji"...ale chcę powiedzieć co myślę o tym wszystkim ogólnie...naprawdę się boję ..to znaczy bałam się...tej wojny..tych terraktów...i prawie codzień..gdy siadałam za komputer...i czytałam blogi jednej dziewczyni..dziękowałam Bogu..losu i nie wiem komu jeszcze za to że mieszkam tutaj....
moja znajoma mieszka w Israelu...jej chłopaka odesłali do Libanu... jej najlepsza koleżanka (ta której blogi czytam) też ....ma chłopaka, który też został odesłany(( nie będę teraz pisała wszystkiego..bo to chyba zajmie mi jak najmniej godzinę...innym razem jakoś jeżeli natchnienie będzie :)
po prostu chciałabym zaytać was - jak widzicie tę wojnę oczami palestyńczyków i żydów ??
=(

Odpowiedz do tematu