• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

krzak  

Wysłany: 2006-10-28, 21:16   

ja w pelni zgadzam sie z agamen, dlaczego dobrze wychowywane dzieci maja byc skazane za przebywanie z tymi niewychowanyni i to praktycznie przez wiekszosc dnia. niech ktos mi powie za co ma spotykac ich taka kara?
HajperGT napisał/a:
od lat jedynymi odpowiedzialnymi za wychowanie są RODZICE

no wlasnie problem zaczyna sie wtedy gdy rodzice nie potrafia albo nie interesuja sie wychowaniem swoich dzieci. ale czy ztym cos mozna zrobic?

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-10-28, 21:36   

krzak napisał/a:
dlaczego dobrze wychowywane dzieci maja byc skazane za przebywanie z tymi niewychowanyni

Kto jest dobrze wychowany, a kto źle to jest dość względne.

Skończy się na tym, że Ci nauczyciele którzy przez własną głupotę stracili autorytet, będą odsyłać do takich szkoły wszystkie dzieci, które się ich nie słuchają.

agamen napisał/a:
to byc moze stworzenie specjalnych osrodkow dla mlodocianych bandziorow

A poprawczaki to czym są jeżeli nie specjalnymi ośrodkami dla młodocianych bandziorów?

krzak  

Wysłany: 2006-10-28, 22:15   

dr frasunek napisał/a:
Kto jest dobrze wychowany, a kto źle to jest dość względne.

ale chyba jakies ogulne normy dobrego wychowania sa.
dr frasunek napisał/a:
Skończy się na tym, że Ci nauczyciele którzy przez własną głupotę stracili autorytet, będą odsyłać do takich szkoły wszystkie dzieci, które się ich nie słuchają.

dlatego takiej wladzy nie powinien miec pojedynczy nauczuciel
krzak napisał/a:
mysle ze takie prawo dyrekcja szkoly powinien miec dopiero wtedy gdy uczen ma juz konkretne zatargi z prawem. jakis wyrok albo nadzor koratora. ewentualnie na wniosek poparty przez wiekszosc nauczucieli. a napewno nikt nie powie mi ze wiekszosc nauczycieli w szkole moze byc tak bardzo nietoleranyjna

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-10-28, 22:22   

1.Po wyroku to się ląduje w poprawczaku.

2. Na pewno nie brakuje w Polsce szkół gdzie nawet większość nauczycieli będzie gotowa pójść na łatwiznę. W sumie wystarczy, że dyrektor(pojedyńczy nauczyciel) będzie zdecydowany, żeby reszta nauczycieli choćby ze strachu poparła wniosek.

ainaFEAnara  

Wysłany: 2006-10-28, 22:52   

dr frasunek napisał/a:
1.Po wyroku to się ląduje w poprawczaku.
znajomy z gimnazjum 3 lata temu czekal na miejsce, a teraz... dalej jest w tym gimnazjum

te szkoły byłyby bez sensu. jeśli jest tak zwana "zła młodzież" (czy jakoś tam inaczej) to niech udowidnia im wine i posla do poprawczaka, a jeśli winy nie udowodnia, to prawdopodobnie jej nie ma, bo skoro maja czas i pieniadze i wszystko na nowe szkoly, to maja sam czas na udowodnienie winy potencjalnyum "bandziorom". Jesli winy nie udowadnia, znaczy jej nie ma, to jaki jest problem? to ze ktos sie inaczej ubiera, czy slucha inej muzyki, ma inny styl bycia i kulture, nie jest powodem wyrzucania do szkoly dla zlych dzieci.

krzak  

Wysłany: 2006-10-28, 23:02   

dr frasunek napisał/a:
Po wyroku to się ląduje w poprawczaku.

chyba tylko po wyroku skazujacym na poprawczak.
dr frasunek napisał/a:
W sumie wystarczy, że dyrektor(pojedyńczy nauczyciel) będzie zdecydowany, żeby reszta nauczycieli choćby ze strachu poparła wniosek.

raczej wirze ze dyrektorzy szkol to odpowiedni ludzie wybrani na te stanowiska. ale jaki sens widzial by dyrektor w wydaleniu ucznia ktory problemow nie sprawia. pozatym uczen czy raczej jego rodzice powini byc wczesniej uprzedzeni o tym ze uczen sprawia w szkole klopoty i co przesto mu grozi. jezeli rodzice uznali by ze to wina nauczycieli mogli by wczesniej zmienic szkole.
dlatego zadnego zagrozenia w tym nie widze.

agamen 

Wysłany: 2006-10-29, 11:30   

HajperGT,
widze,zejestes bardzo mocnyw gebie,Hajper,dajesz super ady,aby wychowywac dziecko tak,aby dawalo sobie rade z bandziorami w szkole. ale ciekawi mnie, jakbys byl 9-letnia dziewczynka, ktora atakuje banda 12-13 latkow?jakbys sie zachowal? Stanalbys jeden slaby fizycznie przeciw nim wszystkim?Ty chyba nie masz dzieci, bo widze,ze kompletnie nic nie wiesz o wychowaniu.Takie rady schowaj sobie w kieszen, a nie agresywnie mnie atakujesz.Widze, ze masz problemy emocjonalne.Pozdrawiam.

Jestem tu  

Wysłany: 2006-10-29, 22:18   

Taki pomysł że niegrzecznych uczniów izoluje się od reszty i nakłada się kary, bez zrozumienia, wysłuchania i dania możliwości naprawy młodemu człowiekowi, to efekt będzie zupełnie odwrotny od zamierzonego.
To ma iść w stronę naprawy, nie pogorszenia a jednak ze słów polityków można wnioskować, że to ma być oddzielenie od społeczeństwa, co jest niedobrym sygnałem na przyszłość.

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-29, 23:10   

agamen napisał/a:
Ty chyba nie masz dzieci, bo widze,ze kompletnie nic nie wiesz o wychowaniu.

no nie mam dzieci, ale jestem zdrowo wychowanym człowiekiem i wiem co należy robić tak, aby dzieci były normalne..
I wiem, że problemem numer jeden jest to, że każdy jest niewinny : ) - że każdy mówi, że dobrze wychowuje dziecko.. więc skąd się bierze ta patologia?
Wiecie skąd? Stąd że ludzie nie dojrzeli w większości emocjonalnie do posiadania dzieci, do bycia Rodzicami : ) - do tego, że ludzie w wieku 22-24 lat zakładają Rodziny - nie mając własnego mieszkania.. samochodu.. pracy.. dobrej sytuacji materialnej.. a może nawet nie tyle co dobrej, co stabilnej..

więc jeśli moim problemem emocjonalnym jest to, że chcę mieć Dziecko dopiero jak będę miał 300 metrowe mieszkanie, dobry samochód i oszczędności na tyle, by móc odejść z pracy w każdej chwili w której sytuacja rodzinna tego będzie wymagała i chcę zapewnić dziecku swobodę wyboru drogi edukacji.. to tak mam problemy emocjonalne..

krzak  

Wysłany: 2006-10-30, 12:57   

HajperGT napisał/a:
do tego, że ludzie w wieku 22-24 lat zakładają Rodziny - nie mając własnego mieszkania.. samochodu.. pracy.. dobrej sytuacji materialnej.. a może nawet nie tyle co dobrej, co stabilnej.

samochodu bym do tej listy nie zaliczal bo nie jest przedmiotam niezbednym do zycia. ale mieszkanie i staly dochod jak najbardziej. nie czepial bym sie tutaj wieku bo raczej ma on miejsze znaczenie. do to zalezy od tego jak dugo juz ktos pracowal i ile zarabial. sytuacja 30 latka wcale nie mosi byc bardziej stabilna od sytuacji 20 latka. ale takie zjawisko obserwujemy teraz w polsce. ujemny przyrost naturalny spowodowany tym ze mlodzi ludzie w dzisiejszych czasach czuja sie nie stabilnie i boja sie zakladac rodziny.

problem jest w tym ze takie rodziny zakladaja osoby ktore takiej nieodpowiedzialnosci nauczyly sie od swoch rodzico i napewno odpowiedzialnosci nie naucza teraz swoich dzieci. problem jest falowy i nie zniknie jezeli bedziemy zakladac ze jedynym osrodkiem wychowawczym ma byc rodzina.
HajperGT napisał/a:
więc jeśli moim problemem emocjonalnym jest to, że chcę mieć Dziecko dopiero jak będę miał 300 metrowe mieszkanie, dobry samochód i oszczędności na tyle, by móc odejść z pracy w każdej chwili w której sytuacja rodzinna tego będzie wymagała i chcę zapewnić dziecku swobodę wyboru drogi edukacji.. to tak mam problemy emocjonalne..

mozesz tak myslec jezeli masz na tyle dobra prace ktora pozwoli Ci na to szybko zarobic. ale co powiesz czlowiekowi ktory zarabia 800 zl. ze ma poczekac z zalozeniam rodziny do szescdziesiatki. taki czlowiek musi w zyciu pojsc na kompromis i z czegos zrezygoniwac. ale mam madzieje ze sytuacja w kraju sie poprawi i nie bedzie juz tak smiesznych zarobkow.

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-30, 22:48   

krzak napisał/a:
mozesz tak myslec jezeli masz na tyle dobra prace ktora pozwoli Ci na to szybko zarobic. ale co powiesz czlowiekowi ktory zarabia 800 zl. ze ma poczekac z zalozeniam rodziny do szescdziesiatki. taki czlowiek musi w zyciu pojsc na kompromis i z czegos zrezygoniwac. ale mam madzieje ze sytuacja w kraju sie poprawi i nie bedzie juz tak smiesznych zarobkow.

nikt mu nie bronił inwestować w siebie - wykształcenie nie boli i wybacz, ale po prostu mamy ogólnodostępne szkoły - wyższe również.. i przy odrobinie dobrych chęci można coś osiągnąć w życiu.. tylko trzeba chcieć, a nie życiowy minimalizm..

Dishman  

Wysłany: 2006-10-30, 23:16   

Tak patrzę na ten rynek pracy i widzę, że do łask dobrze płatnych prac wracają zawody "roboli". Przykłady? Kierowca TIRa - miesięcznie ok. 4000 zł, kiedyś w dzienniku mówili o kierowcy jakiegoś specjalnego walca - ok. 5000 zł, w budownictwie stawki też są bardzo ładne.

Być może jest to tymczasowy popyt na takich ludzi, a być może utrzyma się nie co dłużej. Dla każdego coś dobrego :)

HajperGT  

Wysłany: 2006-10-31, 03:03   

Dishman napisał/a:
Tak patrzę na ten rynek pracy i widzę, że do łask dobrze płatnych prac wracają zawody "roboli". Przykłady? Kierowca TIRa - miesięcznie ok. 4000 zł, kiedyś w dzienniku mówili o kierowcy jakiegoś specjalnego walca - ok. 5000 zł, w budownictwie stawki też są bardzo ładne.

Być może jest to tymczasowy popyt na takich ludzi, a być może utrzyma się nie co dłużej. Dla każdego coś dobrego :)

utrzyma się on dłużej - bo Polacy wreszcie dojrzeli do inwestowania w nieruchomości i nie boją się już inwestować w mieszkania, ani w nieruchomości użytkowe, mamy krótko mówiąc boom na budownictwo, więc pracownicy budowlani są w cenie.. : ) - w górę idą ceny wykończonych mieszkań i realizacji budowlanych a więc w górę idą te usługi : ) - co za tym idzie zarabiają chlopaki więcej : ). Boom na budowlankę będzie trwał jeszcze długo.. : )

krzak  

Wysłany: 2006-10-31, 22:12   

Dishman napisał/a:
Tak patrzę na ten rynek pracy i widzę, że do łask dobrze płatnych prac wracają zawody "roboli". Przykłady? Kierowca TIRa - miesięcznie ok. 4000 zł,

kierowca TIRa - mieszkanie w kabinie samochodu, mycie sie i jedzenie w przydroznych barach, ciagla odpowiedzialnos jaka maja prowadzac takie maszyny po drogach. i pewnie wiele innych nieudogodnien tego zawodu. przeciez tych ludzi musi cos motywowac.
HajperGT napisał/a:
bo Polacy wreszcie dojrzeli do inwestowania w nieruchomości i nie boją się już inwestować w mieszkania

zeby inwerstowac najpierw trzeba bylo miec co zainwestowac czyli kapital. co to znaczy dojzec do inwestowania? uwazasz ze ten kapital lezal w skarpetach i dopiero teraz ludzie pomysleli ze lepiej te pieniadze wydac na bubownictwo. wydaje mi sie ze ten kapital dopiero sie pojawil i w duzej mierze nie jest to polski kapital.
Dishman napisał/a:
w budownictwie stawki też są bardzo ładne.

zalezy do czego porownasz. bo napewno nie w stosunku do stawek pracownikow budowlanych na zachodzie.
HajperGT napisał/a:
pracownicy budowlani są w cenie.

zapomniales dodac ilu pracownikow budowlanych woli pracowac na zachodzie za konkretne pieniadze wiec w polsce ma prawo teraz ich brakowac.
HajperGT napisał/a:
Boom na budowlankę będzie trwał jeszcze długo.

jeasi chodzi o budownictwo to w polsce jest jeszcze duzo do zrobienia i zgadzam sie ze to bedzie wymagalo czasu. a budownictwo bedzie dawalo prace i napedzalo gospodarke.

jusia_like  

Wysłany: 2006-11-02, 15:10   
   Polecający: Google

nowy pomysł Romka G http://wiadomosci.onet.pl/1427456,11,item.html

Odpowiedz do tematu