Wysłany: 2006-08-25, 19:13
Jestem już dość leciwy i pamiętam jeszcze szkolne mundurki. Chodziłem w takim czymś gdzieś do trzeciej klasy podstawówki. Nie lubiłem tego ale chodziłem. Nie mam nic przeciw temu aby mundurki wróciły. Może przez to zakonczy się szkolna rewia mody.
I ja jestem ZA mundurkami !
Tylko wiadomo... szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum ostatecznie.. chociaż wydaje mi się, że mundurki wprowadzone do liceów mogłyby wywołać burzę sprzeciwów.
Jak to wiadomo.. młodzież licealna jest już bardziej buntownicza.
Ta młodsza młodzież nie powinna się krzywić tylko poddać
ja tam moglabym miec w liceum mundurek..
(teraz juz sobie moge, bo liceum mam już za sobą)
biala koszulka, moze krawacik hehe spodniczka ; D tez moze byc seksownie ..
elegancko, a przede wszystkim jednakowo
pomysł dObry, pomimo tego, że Giertycha?
pozdr.
Wysłany: 2006-08-31, 16:27
jestem przeciwny. To nie jest do cholery komunizm ze wszyscy muszą być różni. Jestem całkowiciem za indywidualnością. a Giertych to burak i już ;] i wpadł mu do głowy kolejny idiotyczny pomysł.
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
według mnie mundurki to jest poroniony pomysł. teoretycznie mają znieść róznice w ilości pieniędzy, które się na sobie nosi. ale ta ideologia jest tak dziurawa, że aż piszczy. biedak kupi szary garnitur, czy jakby ów mundurek miał wyglądać, w lumpeksie, a bananowy dzieciak w marks & spencer. tylko ślepiec nie zobaczy różnicy. że o butach nie wspomnę etc. etc.
jeśli ktoś będzie chciał pokazać, że jest bogaty, zrobi to w taki czy inny sposób. a w kwestii 'strojących się dziewczyn' - spódniczkę zawsze można skrócić. a jeśli długość spóczniki miałaby być regulowana ustawowo - to ja witam rimejk Piotra I, zwanego wielkim.
a sama idea by zakazać się stroić rodzi się po prostu z kompleksów. wg mnie to naturalne, że jeśli ktoś ma ładne ciało to chce je pokazać. ktoś nie chce patrzeć, to niech nie patrzy. ale czemu ma zabronić innym? w mojej szkole jest przekrój przez wszystkie subkultury, style ubierania się i wszyscy ze sobą dobrze żyją. wystarczy odrobina chęci, zamiast ustawiania wszystkiego pod swoje widzimisię. a że ubraniem człowiek mimo wszystko wyraża siebie, to już inna sprawa.
_________________ pewnego dnia postanowiłem zmienić swoje życie. przestać pić, rzucić palenie, zacząć chodzić na siłownię i zdrowo się odżywiać.
Niekoniecznie. Jesli wprowadza mundurki to szkoła daje wzór wszystko jest z tego samego materialu itp.
Popatrzcie sobie na Japonie np. Tam jak idziesz do szkoły, masz taki sam strój jak wszyscy . Wyrózniasz sie tylko tym jaki z Ciebie jest człowiek i w jaki sposób obchodzisz sie z innymi. Natomiast po szkole Japonczyki ubieraja te wszystkie swoje stroje kolczyki fryzurki i co tylko maja i staja sie innymi ludźmi niż w murach szkoły.
Mundurki nie ograniczają indywidualizmu bo i tak kazdy w jakis sposób go pokaże- przez strój nie zapomni o tym czego słucha bądź jakie ideały wyznaje.
Wysłany: 2006-09-01, 13:16
eee.... WZÓR był dobry w średniowieczu.. (wzór rycerza itp) ale do licha mamy XXI wiek... nie po to walczyliśmy z cenura i ie po to była rewolucja kulturalna żeby teraz znowu być wzorzastym.... nie wazny jest sam problem ubiory w szkole lecz sama edukacja... więc zamiast zajmowac sie jak Anglicy pierdołami to niech zajmą się własna oświata która w szkołach publicznych jest na strasznym poziomie
_________________ "Sialalala zrób mi dobrze w rytmie ska"
SKA RULEZ!
Wysłany: 2006-09-01, 14:08
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Behemocie, nie wyglaszaj glosno swojego zdania, jeszcze rzad uslyzy, Szatanem cie nazwie i na stosie spali Polska sie cofa, niestety, mundurki to tylko czesc planu apokalipsy xD
oni chca zbudowac wielką sciane przed zachodnia europa... cofnąc sie dolat 80 eh P.O.J..B.Y
nie chca pozwolic sie rozwijac, wciagnac nowoczesnemu zyciu. . .
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
Niekoniecznie. Jesli wprowadza mundurki to szkoła daje wzór wszystko jest z tego samego materialu itp.
Popatrzcie sobie na Japonie np. Tam jak idziesz do szkoły, masz taki sam strój jak wszyscy . Wyrózniasz sie tylko tym jaki z Ciebie jest człowiek i w jaki sposób obchodzisz sie z innymi. Natomiast po szkole Japonczyki ubieraja te wszystkie swoje stroje kolczyki fryzurki i co tylko maja i staja sie innymi ludźmi niż w murach szkoły.
Mundurki nie ograniczają indywidualizmu bo i tak kazdy w jakis sposób go pokaże- przez strój nie zapomni o tym czego słucha bądź jakie ideały wyznaje.
wg mnie nie powinniśmy porównywać kultury japońskiej do polskiej, która jest ZUPEŁNIE inna. podążąjąc tym ciągiem myślowym 6-cio letnie dzieciaki powinny siedzięć 8-20 w szkołach, mężczyźni nocować w pracy, bo zasiedzieli ostatnie metro etc. etc.
ja nie chcę po kolei wyliczać, co uniformizowanie robi z ludzi. nie zapominaj, że w grupie wyłącza się 'tryb indywidualista', a zaczyna 'szara masa'.
___
z innej beczki. jeśli to miałoby być w kwestii szkoły, to ja chciałbym zobaczyć jak owa szkoła realizuje zamówienie na 500 garniaków. coś by im budżet wykorkował. nawet jeśli większość by się zwróciła, to koszty kredytu i tym podobne.. nasza oświata nie jest jakoś 'majętna'.
a od mundurków są większe priorytety, jak chociażby pensje nauczycielskie, komputeryzacja, modernizacja sal gimnastycznych, ratowanie szkół w małych miejscowościach. znajdzie się w cholere o wiele ważniejszych projektów, które przy okazji nie będą wzbudzać *konsternacji*. hm?
_________________ pewnego dnia postanowiłem zmienić swoje życie. przestać pić, rzucić palenie, zacząć chodzić na siłownię i zdrowo się odżywiać.
...a cała historia z mundurkami powinna sie zaczynac od słówa..."GDYBY"....
Gdyby był budzet....
gdyby bylo inne szkolnictwo i system edukacji....
gdyby rodzice byli prawdziwymi rodzicami a nauczyciele nauczycielami....
...
Jestem ani za ani przeciw ale logicznie rzecz biorac cieszylabym sie gdyby niektóre dzieciaki zostaly utemperowane i zaczely sie w koncu zachowywac jak uczniowie a nie jak jakies lalki z American Dream Show.
Jestem ani za ani przeciw ale logicznie rzecz biorac cieszylabym sie gdyby niektóre dzieciaki zostaly utemperowane i zaczely sie w koncu zachowywac jak uczniowie a nie jak jakies lalki z American Dream Show.
Najbardziej w mundurku to bym chyba chciała zobaczyć te wszystkie "panienki", które zawsze się stoją jak na choinke xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum