• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Ptaq
2006-04-18, 21:35
Autor Wiadomość

lolinka  

Wysłany: 2006-04-18, 20:22   Tibia jak narkotyk ...
   Polecający: bierdonka

Cytat:
Pobił matkę krzesłem, bo wyłączyła mu komputer i zabiła bohatera gry. A im dłużej gra się w Tibię, tym więcej można zarobić

Tibia to gra fabularna, która dzieje się w świecie magii. Bohater, w którego wciela się gracz, zdobywa umiejętności i gadżety: dodatkową siłę, doświadczenie, miecze, zbroje, hełmy, a przez to staje się coraz droższy - można go sprzedać za prawdziwe pieniądze na aukcjach internetowych. Tibię wymyślono tak, żeby młodzież siedziała przed komputerem jak najdłużej. Przez pewien czas po wyłączeniu komputera postać pozostaje w grze - bezbronna i unieruchomiona staje się łatwym celem dla innych graczy. Młodzi boją się, że stracą swojego bohatera, wartego z godziny na godziny więcej, i grają.

Wrocławscy strażnicy miejscy zainteresowali się Tibią pod koniec marca, gdy w jednym z gimnazjów spotkali Piotrka. Gra od ponad dwóch lat, po kilkanaście godzin dziennie. 16-latek już raz powtarzał klasę, teraz znowu mu to grozi. Początkowo chodził do kawiarenki internetowej. Wracał po północy. Potem jego matka, choć bezrobotna, zadłużyła się i kupiła mu komputer z dostępem do internetu, żeby tylko siedział w domu. Piotrek rzeczywiście nie wychodził z pokoju nawet przez kilka dni. Nie jadł, nie pił. Chudł w oczach. Matka się przestraszyła. W końcu odłączyła komputer od prądu. Wtedy chłopak wpadł w szał i zaczął okładać matkę drewnianym stołkiem.

Rówieśników Piotrka jego zachowanie nie zdziwiło: - Zdenerwował się, bo mama zabiła mu bohatera, którego mógł sprzedać za kilkaset złotych.

Strażnicy miejscy zaczęli o Tibii rozmawiać z uczniami wrocławskich gimnazjów. Dowiedzieli się, że niemal w każdej klasie gra w nią pięciu do dziesięciu uczniów. Niektórzy nałogowo. Janek przyznaje, że w Tibię gra do późna: - Gdy rodzice śpią, łączę się przez internet z kuzynem z Niemiec i razem zabijamy potwory.

Bo im dłużej grasz, tym więcej możesz zarobić, sprzedając bohaterów swojej rozgrywki. Na aukcjach internetowych roi się od ogłoszeń. Fani gry sprzedają także wirtualne gadżety: miecze, zbroje, hełmy. Wczoraj na allegro.pl ceny postaci dochodziły do 1500 zł.

Dominik Borowski z kawiarenki internetowej Spider: - Przez dwa lata, dzień w dzień przychodził do nas młody chłopak. Grał w Tibię po kilkanaście godzin. W końcu sprzedał swoją postać za 2700 zł.

Zbigniew Matusiak, wicedyrektor Gimnazjum nr 34: - Jeden z moich uczniów kupił postać z Tibii za 800 zł. Pieniądze wysłał pocztą, ale nie dostał bohatera. Wydawało mu się, że oszukał go ktoś ze szkoły, więc wszczynał bójki i kłócił się z rówieśnikami.

Wrocławscy strażnicy miejscy zaczęli akcję informowania o zagrożeniach, jakie wywołuje nałogowa gra w Tibię. Na razie spotykają się z rodzicami w czasie wywiadówek w podstawówkach i gimnazjach.

Imiona bohaterów zmieniliśmy

zródło: http://wiadomosci.gazeta....35,3287549.html

ja zawsze wiedziałam ze komputer to wytwór szatana !! Mozna dostać świra grając w głupie gry , działające na podświadomość , szczegolnie dzieciaki są narazone na to niebezpieczeństwo , i to coraz bardziej ;[
mam kuzynka , 3 lata , wie juz jak sie włącza , wyłącz kompa , ba , umie sobie wlączyć gierke , zna ich nazwy , hasła i do tego całkiem niezle śmiga ;]
jak dla mnie to głupota , zeby takim dzieciakom wogole pokazywać kompa ...
a pozniej dla takiego 3latka przygody Pszczólki Maji to marnota i strata czasu ;]

MadeInPoland  

Wysłany: 2006-04-18, 20:27   
   Polecający: www.google.pl

musze sprobowac tej gry lubie takerzeczy ktore jedwabiscie wciagaja

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-04-18, 20:27   
   Polecający: google

ehh co ta Tibia moze z czlowiekiem zrobic ;/ pare kumpli moich z klasy tez w to gra i niekiedy nawet na lekcje sie spozniaja pytasz ich czemu a oni bo grali w Tibie :/ to jest chore oni sie uzalezniaja dochodzi wlasnie niekiedy do takich przypadkow ze nie wychodza z domu do szkoly bo to skzola przeszkadza im w graniu

[ Dodano: 2006-04-18, 21:29 ]
ach i jeszcze tepostacie :/ nie rozumiem jak mozna wydac tyle kasy na jakaspostac do gry :/ a slysze w skzole takie rozmowy ile dales za ta postac ? odpowiedz brzmi narazie 200 itp :/ ale co to bedzie jak zaczna na to wydawac pensje rodizcow ? (bo zdaza sie ze podkradaja rodzica kase na postac do Tibi) :/

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

fazi  

Wysłany: 2006-04-18, 21:13   

Kiedyś miałem podobnego świra z Diablo II. Rozumiem, że można się zdenerwować ale żeby odrazu matkę krzesłem.. To jest chore..

lolinka napisał/a:
jak dla mnie to głupota , zeby takim dzieciakom wogole pokazywać kompa ...

Ja bym dzieciakowi nie dał siedzieć przy komputerze, a przynajmniej wprowadził jakieś ograniczenia. Sam komputera dopadłem za wczesnego gówniarza i wiem jak to potrafi wpłynąć na życie i choć dzieciak nie zdaje sobie z tego sprawy to raczej nie są pozytywne wpływy.

jackobi 

Wysłany: 2006-04-18, 21:17   

Coz ja gralem w diablo2 kupe czasu. 2 razy okradali mi konto, przeliczajac stracone przedmioty i postacie na ceny allegrowe stracilem okolo 900 zl... i co jakos nie plakalem za nimi. To tylko gra i tak trzeba ja traktowac...

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-04-18, 21:44   

Ja komputer mam od dawna, ale jakoś nigdy aż tak się do niego nie przywiązałem. Czasem pogram w jakieś gry, wejdę na Allegro, napiszę kilka postów na forach i koniec. Wiem znowu, jak wygląda to u niektórych - mój kumpel całe zeszłe wakacje - zamiast pójść z nami na imprezę, czy pograć w kosza - siedział przed Ogame. Nie mam pojęcia co w tej grze jest emocjonującego, ale jedno jest pewne - wciąga. Nie rozumiem, jak można poświęcić poniekąd swoje życie prywatne na rzecz komputera. Chociaż jego życie najwyraźniej teraz obraca się tylko wokół gier przez internet i ludzi na nim poznanych.
The unseen movie of this life.

Dishman  

Wysłany: 2006-04-18, 21:52   

Starzeję się chyba. Pierwsze słyszę, żeby ludzie sprzedawali za normalne pieniądze postacie z gry! Co kto lubi. Jak ktoś woli siedzieć w wakacje większość dnia w domu to jego sprawa, niech zapuści korzenie.

lolinka  

Wysłany: 2006-04-18, 22:01   
   Polecający: bierdonka

no moim zdaniem tez toatalna głupota ... siedzi taki jeden z drugim cały dzien zamknięty w czterech scianach .. tylko on i komputer ... i orgazm bo zdobył 76253265 punktów i zabił 5 potworków ... fascynujące ;] a pozniej boi sie wyjsc na zewnątrz bo światło i świerze powietrze moze go zabić ... nie mówie juz o chorobach oczu , rozstrajaniu nerwów , przymusowej głodówce i ogolnej wyładowywanej agresji na bliskich ... super ? kto chce zagrac ? ;p

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-04-18, 22:06   

Mój brat gra w Tibię. Chce w ten sposób zarobić kasę właśnie przez sprzedaż konta na Allegro. Ceny, tak jak było podane w artykule, są naprawdę wysokie.

BTW Mój brat jednak nie jest uzależniony ;)

Dishman  

Wysłany: 2006-04-19, 06:49   

Zbieracz Puszek napisał/a:
BTW Mój brat jednak nie jest uzależniony

To skoro nie jest uzależniony i nie spędza przed tą grą mnóstwa czasu, to i pewnie całe nic zarobi na tym. Coś za coś - chcesz mieć kasę, musisz nad czymś posiedzieć. Tylko nie wiem czy w tym przypadku warto.

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-04-19, 12:07   

Tibia wbrew pozorom nie jest taka czasochłonna ;) Jego postać już jest warta jakieś 500zł.

Krecik  

Wysłany: 2006-04-19, 12:59   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

Lol, a ja pierwszy raz słyszę o Tibii... :lol:
To ze chłopak potraktował swoją matkę krzesłem nie jest winą samej gry. Skoro skoro brat Zbieracza Puszek nie jest uzależniony to znaczy, że można w nia grać bez uzależnienia. Akurat zdaje się, ze w tej sytuacji winę poniosła też i sama matka (czy ja jestem okrutna?... nie-eee).
nigdy wprawdzie w Diablo2 nie miałam okazji pograć, ale pamiętam jak grałam w jedynkę... eh, to były czasy ^_^

Martina  

Zaproszone osoby: 12
Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-04-19, 13:37   
   Polecający: epuls.pl

ja o tibii wiem tyle tylko, co 'koledzy' mają na opisach:
14:46 You see two Mushroms.

albo

15:56 You lose 168 mana blocking an attack by a demon.

:x

jeden z wyżej wymienionych jest w 'magic level 56'. nie wiem, czy to dużo ;P
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..

Krecik  

Wysłany: 2006-04-19, 15:36   
   Polecający: 'Znaczenie imion' ;)

Hm... i ja ciebie też, Martina! :D
to offtop będzie? :P
'koledzy'... może rozwiń? dlaczemu 'koledzy' a nie koledzy?

Sowisko  

Wysłany: 2006-04-19, 17:29   

Tibii nie znam, w D2 grałam swego czasu zawzięcie, kilka razy przeszłam (oj, kiedy to było)

niestety, studia, a teraz praca, uniemożliwiają mi dalszą karierę gracza :)

mama mi wiele razy przeszkadzała w graniu ("idź do sklepu/pozmywaj/posprzątaj u kotów/chodź ze mną posiedzieć i pogadać") - przez myśl mi nigdy nie przeszło, żeby jej ODMÓWIĆ z powodu gry, nawet jak mnie wołała, żeby pokazać mi coś w telewizji. Co dopiero przypierdzielić jej stołkiem (moja biedna matka jest zresztą o połowę mniejsza ode mnie)! Kurde! Matka dzieciakowi kupiła komputer wiedząc, że gnój jest uzależniony - ja na jej miejscu zadłużyłabym się, żeby go wysłać na jakąś terapię. Najlepiej wstrząsową. Głupi bachor.

Odpowiedz do tematu