Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-09-16, 13:11   To się nazywa "tolerancja" ;)

Cytat:
Serwis aukcyjny eBay zakazuje sprzedaży albumów z muzyką blackmetalową, które - zdaniem jego szefostwa - są kontrowersyjne - poinformowała Paula Hogan z Manic Music & Distribution i Candlelight Records USA.
"Kilku naszych sprzedawców ustaliło, że ich pozycje zostały wycofane bezpośrednio przez eBay. Lista, którą zebraliśmy obejmuje płyty, które zostały zakazane do sprzedaży na wszelakich aukcjach i przez wszystkie serwisy eBaya" – napisała w liście Paula Hogan.

"Usunięto wiele wystawionych przeze mnie płyt oraz zawieszono działanie konta za to, że sprzedaję black metal. Wygląda to na działanie jakichś religijnych grup, które doniosły, że wystawiam albumy blackmetalowe (mimo tego, że w eBayu black metal funkcjonuje jako gatunek), które według nich są pełne rasizmu i elementów dyskryminujących" – dodaje Dan Ferguson ze sklepu Abyss Records. Ferguson otrzymał maila od serwisu eBay, w którym wyjaśniono powody usunięcia blackmetalowych płyt z aukcji.

"eBay nie pozwala sprzedającym na wystawianie towarów, które promują lub gloryfikują nienawiść, przemoc lub nietolerancję rasową. Dotyczy to także organizacji promujących takie wartości" – napisano w liście do Dana Fergusona.

Według ustaleń Pauli Hogan zakaz eBaya dotyczą między innymi takich tytułów, jak:

Burzum - wszystko
Emperor – "IX Equilibrium"
Wotanorden – "From The ..."
1349 – "Beyond The Apocalypse"
Darkthrone – "Panzerfaust"
Darkthrone – "Total Death"
Zyklon B – "Blood Must Be Shed"
Emperor - Demo
1349 – "Hellfire"
Darkthrone – "Hate Them"
Nokturnal Mortum – "Weltanschauung"
Satyricon – "Now, Diabolical"

Czekam aż będą ścigać ludzi ubranych na czarno, albo robić nachód na dom w celu przeszukania, czy osobnik ten nie ma płyt black metalowych. Gdy obwołano BMFest we mnie się już gotowało, teraz brakuje mi słów by określić to, co dzieje się w naszym kraju...
The unseen movie of this life.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-16, 13:14   

może zamkną mojego brata, bo słucha black metalu:D
Bez przesady... z takim myśleniem, to można zakazać sprzedaży płyt hip- hopowych, bo promują palenie trawki, wszelkiego disco, bo promują goliznę... Najlepiej to słuchać chóru w kościele, bo nawet disco polo wywyższa durne wartości
bez wahania"

Psycho Krusher  

Wysłany: 2006-09-16, 13:16   

:dobani: To ponure. Niedługo bez specjalnego zdziwienia przywitam powrót cenzury pod nasze dachy. Tylko czemu akurat blackmetal i rasizm? Pierwszy raz sie spotykam z połączeniem tych dwóch słów.

Kliknij tu po więcej fotek ;*

Katharsis  

Wysłany: 2006-09-16, 13:18   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

taa.... w sumie racje maja! Ale inne gatunki sa rownie kontrowersyjne...

trusiak napisał/a:
z takim myśleniem, to można zakazać sprzedaży płyt hip- hopowych, bo promują palenie trawki, wszelkiego disco, bo promują goliznę... Najlepiej to słuchać chóru w kościele, bo nawet disco polo wywyższa durne wartości

jestem za, podoba mi sie Twoja idea :>

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-09-16, 13:20   

Zbieracz Puszek napisał/a:
eBay nie pozwala sprzedającym na wystawianie towarów, które promują lub gloryfikują nienawiść, przemoc lub nietolerancję rasową. Dotyczy to także organizacji promujących takie wartości

IMO eBay ma do tego prawo. Niepokojąco by było gdyby takiego prawa nie miał.

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-17, 15:04   
   Polecający: Google

..a za 5 lat przestana sprzedawac muzyke klasyczna jako działającą na nerwy hiphopowcom :P :oczami:

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-09-17, 19:24   

za bardzo pobudza intelektualnie więc sie nie dziwie ;p W Panstwie idiotów i kretynizmu wtórnego to jest niedopuszczalne! ;p

axss  

Wysłany: 2006-09-17, 23:00   
   Polecający: ktoś.

bardzo ...mundry...pomysł, ale:

Psycho Krusher napisał/a:
czemu akurat blackmetal i rasizm?

tutaj akurat nie masz racji. nurt NSBM [narodowosocjalistyczny black metal] jest całkiem silny, chociażby Burzum. pieprzą głupoty o wyższości białej rasy etc.

w 2 tygodnie straciłem równo 14 dni.

Star  

Wysłany: 2006-09-18, 12:38   

no osobiscie tego gatunku nie slucham nalogowo, ale jak dla mnie to kretynizm O.o
skoro mamy prawo wyboru to dlaczego nam tego zakazuja....
a jezeli nakazal to ktos zwiazany z religia to chyba wie o tym ze i tak bedzie to kupowane na allegro ... czyli innymi slowy straca klientow :oczami:

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-09-18, 17:50   

Wspominałem w pierwszym poście o odwołaniu BM Festivalu. Następna ciekawostka - w Opolu nie zagra Azarath i Vesania na trasie Blitzkrieg, ponieważ ktośtam uznał, że są to "satanistyczne" kapele, LOL.

kenusarf  

Wysłany: 2006-09-18, 19:08   

Jakim prawem chcecie mówić firmie e-bay co ma robić?

Dorośnijcie.

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-09-18, 20:58   

Dokładnie. Wydaje mi się to trochę dziwne, że w Polsce wszystkiego, co związane z muzyką black metalową się zakazuje. Jakim prawem jakiś burak - odwołujący koncerty, zakazujący sprzedaż płyt, już nieważne o co dokładnie chodzi - ma mi w pewien sposób mówić, czego mogę słuchać, a czego nie. Nie słuchajcie black metalu, bo jest zły i szotoński... albo nie, my się tym zajmiemy - odwołamy wam koncerty szatańskie sukinsyny, co byście się nawrócili, wy diałby jedne zwyrodniałe. Się pytam: jakim prawem? To jest chyba z czymś niezgodne. Mogę chodzić gdzie chcę, słuchać tego, czego chcę, robić to, na co mam ochotę, bylebym nie łamał prawa, ale nie słyszałem o czymś takim jak zakaz uczęszczania na koncerty black metalowe.

I czemu komentujemy? Bo nie rozumiemy, dlaczego eBay zakazuje sprzedaży płyt black metalowych. Takie kurewskie uogólnienie jak dla mnie, bo nie wszystkie kapele śpiewają o sejtanie - zresztą niech se śpiewają, jak ktoś to lubi to jego sprawa i może słuchać sobie o sejtanie albo chóru w kościele, pieprzone gusta.
Ostatnio zmieniony przez Zbieracz Puszek 2006-09-18, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-09-18, 20:59   

dr frasunek napisał/a:
Jakim prawem chcecie mówić firmie e-bay co ma robić?

a jakim prawem ona ma selekcjonowac płyty które sa ogolnodostępne ? Straca klientów , proste i logiczne.

kenusarf  

Wysłany: 2006-09-19, 10:49   

lolinka napisał/a:

a jakim prawem ona ma selekcjonowac płyty które sa ogolnodostępne ?

Oni tylko decydują co będzie sprzedawane na ich aukcjach. To jest ich prawo.

lolinka napisał/a:
Straca klientów , proste i logiczne.

Widać odbiorcy blackmetalu są niewiele wartą grupą konsumentów, a równie dobrze mogą zyskać klientów jeżeli dbają o wizerunek firmy, która:

Cytat:
nie pozwala sprzedającym na wystawianie towarów, które promują lub gloryfikują nienawiść, przemoc lub nietolerancję rasową. Dotyczy to także organizacji promujących takie wartości

I czemu komentujemy? Bo nie rozumiemy, dlaczego eBay zakazuje sprzedaży płyt black metalowych. Takie kurewskie uogólnienie jak dla mnie, bo nie wszystkie kapele śpiewają o sejtanie

Z tekstu nie wynika, że eBay zakazuje sprzedaży wszystkich płyt blackmetalowych. Jest to jedynie relacja ludzi, kto uznał się za osoby przez tę firmę pokrzywdzonego, czyli raczej obiektywne nie są. I nie są to osoby prywatne, ale ludzie z firm płytowych.

zresztą niech se śpiewają, jak ktoś to lubi to jego sprawa i może słuchać sobie o sejtanie albo chóru w kościele, pieprzone gusta.

Jak ktoś lubi to jego sprawa i sam zdecyduje czy chce, aby jego firma pośredniczyła w handlu takim, a nie innym produktem.

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-19, 15:54   
   Polecający: Google

własnie wpadłam na pomysł że może właściciel tego portalu jest hip hopowcem i nienawidzi metalu a ze został skrzywdzony w dzieciństwie to się mści :P

Odpowiedz do tematu