• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

krzak  

Wysłany: 2006-11-26, 14:10   

gessa napisał/a:
Politycy postanowili zaplusować u wyborców, telewizja znalazła sobie kolejny sensacyjny temat któremu mogła dużo czasu poświęcić, bo przecież na krzywdzie ludzkiej zawsze można zarobić.

ale tak dokladnie jest i trzeba sie z tym liczyc.

gessa napisał/a:
A tak naprawdę, to ilu ludzi się tym przejęło - skoro wszyscy wczoraj sobie imprezy andrzejkowe robili? :/ :zdziwko:

nie rozuniem w jaki sposob ludzie mieli by sie tym przejac?
ja uwazam ze owszem powinienem w jakis sposob wyrazic szacune dla tych ludzi i dla ofiary jaka poniesli. ale moge to zrobic np. minuta ciszy albo przypieciem sobie jakiejs czarnej wstazki do ubrania. to i tak tylko symbole. nie widze powodu aby moje zycie mialo sie cos przez to zmienic. dalej musze zyc swoimi sprawami bo tym ludziom zycia juz nic nie wroci. zadna zaloba.
Ostatnio zmieniony przez krzak 2006-11-26, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

jusia_like  

Wysłany: 2006-11-26, 14:31   
   Polecający: Google

no żałoba była. czarne flagi itp. itd. to były symbole ale zycie toczy sie dalej dlatego podejrzewam ze zadna załoba nigdy nie zmobilizuje wszystkich ludzi do prawdziwej zaloby. Kwestia jeszcze dla niektorych tak co to znaczy prawdziwa zaloba.....

farbenheit  

Wysłany: 2006-11-29, 14:29   
   Polecający: Przeznaczenie

To katastrofa ake Ci ludzie wiedzieli ajkei niebezpieczeństwo niesi z asobą ich praca.

naya  

Wysłany: 2006-11-29, 18:28   

Poszczelona napisał/a:
powiedzmy ginie prezydent osoba wazna dla kraju oO ale jak napisalas co ja mam z tym wspolnego
co mam wspólnego z prezydentem... to "przywódca" mojego kraju... osoba, która reprezentuje mnie w oficjalnych (i nieoficjalnych) wizytach za granicą... ktoś kogo wybrał lód na tego "przywódcę"...to jest ktoś ważny dla każdego obywatela kraju, ponieważ to jest człowiek od którego zależy jak będzie nam się żyło, czy będziemy płacić gigantyczne podatki, czy Rosja podniesie nam cenę gazu, czy nasi żołnierze pojadą na niepolską wojnę (patrz Irak czy Afganistan)... no właśnie "to" mam z tym wspólnego...
Poszczelona napisał/a:
nie rozumiem wlasnie takiego gadania ze powinno sie "wywyzszac" tych ludzi publicznych jak dla mnie kazdy rowny
ja nie mówiłam o ludziach publicznych, tylko o ludziach, którzy odgrywają znaczącą rolę w państwie, ludzie ważni dla kraju... owszem można by powiedzieć, że każdy jest ważny: sprzątaczka z osiedla (bo dzięki niej jest czysto), piekarz ( bo mamy dzieki niemu chleb) ten górnik (bo mamy dzięki niemu węgiel)... ale chyba nie muszę tłumaczyć (bynajmniej mam taka nadzieje), że to nie o to chodzi... jak dla mnie każdy inny wsyzscy równi, ale jedni równiejsi od innych... i IMO żałoba narodowa nie powinna dotyczyć każdego równego tylko tych równiejszych...i tu nie chodzi w sumie o jakieś wywyższanie tylko o jakąś logikę, a nielogiczne jest wprowadzanie żałoby narodowej z powodu śmierci tzw. zwykłego ludka...
gessa napisał/a:
A tak naprawdę, to ilu ludzi się tym przejęło - skoro wszyscy wczoraj sobie imprezy andrzejkowe robili?
no i właśnie o to chodzi z tym bezsensem wprowadzania żałoby narodowej po śmierci ludzi, którzy w znikomym stopniu są ważni dla ogółu społeczeństwa... bo prawie nikt poza górnikami nie "przestrzegał" tej narodowej żałoby... bo większości społeczeństwa ta śmierć w żaden sposób nie dotyczyła... a czy wyobrażacie sobie np. impreze w dzień po śmierci papieża?

krzak  

Wysłany: 2006-11-29, 22:17   

dla nmie tez wszyscy ludzie sa rowni i nie rozumim dlaczego mial bym bardziej przejmowac sie smiercia papieza czy prezydenta niz smiercia gornika z kopalni "Halemba". szanuje papieza za to kim byl, szanuje gornikow za to co robia, prezydent akurat jeszcze na moj szacunek nie zaprcowal. a zaloba jest dla mnie niczym wiecej jak wyrazeniem szacunku dla zmarlej osoby.

naya  

Wysłany: 2006-11-30, 12:51   

aham... no to mam rozumieć, że ty w każdym momencie pogrążąsz się w żałobie, bo w każdej setnej sekundy ktoś umiera. Ja szanuję śmierć (i to bardzo), ale nie wyobrażam sobie żebym miała żałować i pogrążać się w zadumie i smutku po każdej zmarłej osobie (podkreślam każdej). Żałoba powinna własnie mieć taki skutek, powinna prowadzić do zadumy, jakiejś chociaż chwili postoju od codzienności i przemyśleniu pewnych spraw... żałoba jest dla nas żyjących - byśmy zrozumieli... nie dla zmarłych... sorry, ale śmierć tych górników w większości narodu nie wywołała żałoby... a śmierć papierza ją wywołała...

żałoba narodowa jest wyrażeniem zadumy i smutku narodu (jako ogółu) po starcie oosby ważnej dla kraju, osoby, która odegrała w nim znaczącą rolę...

Odpowiedz do tematu