jeżeli ptak jest zarażony, chory, nieuleczalnie, to rozumiem, że należy ukrócić jego cierpienie. ale po zo pozbawiać przy okazji życia jego kilkudziesięciu kompanów?
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
Wysłany: 2006-04-22, 16:48
Polecający: bierdonka
Orange napisał/a:
jeżeli ptak jest zarażony, chory, nieuleczalnie, to rozumiem, że należy ukrócić jego cierpienie. ale po zo pozbawiać przy okazji życia jego kilkudziesięciu kompanów?
noz eby choroba sie nie rozprzestrzeniała , bo kazdy z tych ptaków moze miec jakis nosnik i pzrekazac wirus dalej ;]
ja i tak jestem przy stanowisku takim ze dobro ludzkie jest wazniejsze od dobra ptaków jesli chodzi o zagrozenie zycia ;]
a i nie mozna porównywac ludzi do zwierząt bo tym sie róznimy ze my jestesmy istotami myslącymi , mamy swój rozum , odczucia i wartosci , a zwierzeta tego nie maja i argument ze zwierze tez czuło i miało matke jest dla mnie zabawny ;] i ja sie czuje co najmniej dziwnie jakby mnie ktos porównał do osła albo salamandry plamistej ;] to ze sie mówi do kochanej osoby 'kotku" czy "rybko' to niekoniecznie ma sie na mysli zwierzęce cechy u tego człowieka ;]
Wiadomo, z nieba nie zleciało. A co krówce za róznica, czy zjadłyby ją wilki, czy człowiek. Może tylko róznica jest taka, że wilki mogłyby ją spożywać gdy jeszcze żyła, a człowiek razi prądem i dopiero wtedy spuszcza krew.
Martina napisał/a:
kotlet schabowyto to samo co twój ulubiony piesek wylegujący się na kanapie
Nie do końca. Zapewne mięso z psa i krowy różni się w smaku, skoro są wyraźne różnice w smaku między wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Jeszcze nie słyszałem, że u kogoś w mieszkaniu krowy wylegiwały się na kanapie.
Martina napisał/a:
a jak chciałabyś żeby się ciebie nazywało skoro jesz padlinę?
Za padlinę zwykło się uważać mięso śmierdzące i zepsute. No ale jeżeli ktoś upiera się, żeby nazywać tak smaczne mięsko, to proszę Cię bardzo nazywaj mnie padlinożercą. Przynajmniej wiem co dobre i nie zamykam sobie niepotrzebnie walorów smakowych.
Adamus napisał/a:
Na punkcie zwierząt mam prawdziwego kota. Niby wiem, że powinno się unikać zagrożeń i chore ptaki wybijać "humanitarnie" (fajnie brzmi w połączeniu z czasownikiem "wybijać"), ale jakoś przeraża mnie perspektywa unicestwienia w jednej chwili setek istnień. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z tego, że świata nie zmienię, jedyne przeciw czemu można działać, to znęcanie się nad tymi zwierzętami. Przeżywam konflikt tragiczny
Ja rozumiem, że to może działać na wyobraźnię, zabicie tylu zwierzaków. Piszesz, że świata nie zmienisz. A ja się pytam. Czy popierasz to, że gdy gdzieś zlokalizuje się ognisko jakieś choroby, to wybija się wszystkie (przeważnie zdrowe) ptaki w promieniu chyba 3 km. Popierasz, czy nie?
Gdybyśmy się tak rozczulali nad życiem tysięcy zabitych kur, to nie wiem czy nie siedzielibyście teraz w szpitalu. W chwili obecnej masowa likwidacja drobiu, czy wczesniej krów to jedyny tak skuteczny sposób walki z epidemiami. I ja to popieram wszystkimi kończynami, bo jeżeli mam wybrać zdrowie moje, czy krowy, to wybiorę siebie.
Ćwiczenia też popieram, bo sprawiają, że służby od epidemii robią swoją robotę bardziej profesjonalnie i tym samym ratują rozpłaszczone tyłki zagorzałych wegetarian.
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
a ja uważam, że lepiej byłoby zabijać tylko chore ptaki, a resztę BADAĆ. nie ZABIJAĆ.
a ćwiczenia to głupota. równie dobrze mogliby ćwiczyć na sztucznych ptakach.
a mój tyłek wcale nie jest rozpłaszczony.
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Niestety nie da się zabijać tylko chorych ptaków. Wiesz przecież jak rozprzestrzeniają się wirusy, nie? Poza tym, te ptaki były przeznaczone tak czy siak do uboju. I tak by zginęły.
_________________ A za zakrętem czekał... Kret!
+___+
Dobry Kret nie jest zły
a ja uważam, że lepiej byłoby zabijać tylko chore ptaki, a resztę BADAĆ. nie ZABIJAĆ
Nie zawsze jest taka możliwość. Niby zdrowy kurak, może później zafundować "jajko niespodzienakę". W efekcie pewie i tak więcej kurczaków byśmy powybijali.
Martina napisał/a:
a ćwiczenia to głupota. równie dobrze mogliby ćwiczyć na sztucznych ptakach.
W ogóle niech siądą przy stole i tylko powtórzą procedurę. Po co się babrać z tymi kurczakami? Żołnierze niech nie biegają po poligonie, tylko powtarzają procedury, co trzeba zrobić, gdy nieprzyjaciel strzela do nich zza krzaka... .
Martina napisał/a:
a mój tyłek wcale nie jest rozpłaszczony
bez komentarza. A jak żartujesz, to chciaż daj emiotkę.
Jak wygląda to od strony kurczaka. I tak mu łeb utną i tak. Czy dla niego ma znaczenie, czy ma to miejsce na ćwiczeniach, czy nie? Gdyby kurczaki protestowały, żeby nie zabijać ich dla ćwiczeń, to być może szukalibyśmy innych rozwiązań. Tymczasem nie sądzę, żeby kurczak gdyby mógł, to by powiedział: "moglibyście mnie chociaż zjeśc, żeby moja śmierć nie poszła na darmo".... co on żołnierzem jest?
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Gdyby kurczaki protestowały, żeby nie zabijać ich dla ćwiczeń, to być może szukalibyśmy innych rozwiązań.
Ok. To powiedz mi, jakim sposobem ma zaprotestować? Napisze sobie transparent 'nie zabijajcie mnie'?
Żołnierze niech nie biegają po poligonie, tylko powtarzają procedury, co trzeba zrobić, gdy nieprzyjaciel strzela do nich zza krzaka... .
ALE ŻOŁNIERZE SIĘ NIE ZABIJAJĄ NAWZAJEM W RAMACH ĆWICZEŃ!
Dishman napisał/a:
bez komentarza. A jak żartujesz, to chciaż daj emiotkę.
tak się składa że nie żartuję
Dishman napisał/a:
tym samym ratują rozpłaszczone tyłki zagorzałych wegetarian.
tak w ogóle, to wegetarianin chorego ptaszyska by nie zjadł, więc nie zachoruje
Czytam to i czytam.
wiecie co?!
Jestem ciekawa czy zglosilibyście się na takie ćwiczenia?!
Sami, dobrowolnie.
tak o.!
Bo trzeba poćwiczyć.
A teskt o protestowaniu kurczaków, był śmieszny- jagby zwierzęta mówiły ludzkim głosem to byscie wszyscy mordy zamknięli, bo to tez istoty żywe, tez mają uczucia! Miały matki, ojców. Ciekawe co by miała do powiedzienia twoja mama jesli by cię zabili tak o?!
dishman yy...tyłki wegetarian?! yyyy... Przecięz wegetarianie nie jedza miesa wiesz?! Więc, jak mają się zarażyć bo nie rozumiem?! Tak całkiem mozliwe że zachoruje na coś czytając takie głupoty.
Widziałam tyłek Martiny i nie jest rozpłaszczony, mój zresztą tez nie, chcesz fotke? xD
No więc jak?! Może będe w ciebie strzelac, dla ćwiczeń, bo chciałabym się nauczyć?! /ironia/
Nikt nie zagłuszy nie zatrzyma
Wojny, którą w sobie skrywam
Wysłany: 2006-04-23, 12:07
Polecający: bierdonka
Pod_Oslona_Nocy napisał/a:
dishman yy...tyłki wegetarian?! yyyy... Przecięz wegetarianie nie jedza miesa wiesz?! Więc, jak mają się zarażyć bo nie rozumiem?! Tak całkiem mozliwe że zachoruje na coś czytając takie głupoty.
haha chyba tylko ja zkumałam o co chodzi Dishmanowi ... a czy wy myslicie ze ptasia grypa to sie zarazisz tylko jak zjesc mięsko ? haha fajne macie pojęcie , to po co w takim razie te maty do wycierania butów na lotniskach , po co maski na twarz (oczywiscie nie móie tutaj o POlsce ylko innych krajach w których to zagrozenie bło wielkie , co nie znaczy ze u nas tego moze nie byc ;]) po co mycie rąk ? myslicie ze jak ktos jest wegetarianiznem to wszystkie choroby go ominą ? dobre
a mi sie juz wydaje ze nie macie argumentów i czepiacie sie spłaczszonych tylków i jakis pierdoł a nie widać sensu rozmowy ;] hail !
wiesz, rozumiem ukrócić cierpienie ptaków które sa chore. A NIE ZABIJANIE ISTOT ŻYWYCH DLA ĆWICZEŃ. czy ktokolwiek [nie liczac mnie martiny i orange] widzi rożnicę?!
:wallbash:
Nikt nie zagłuszy nie zatrzyma
Wojny, którą w sobie skrywam
Nie wiem co się z tym forum dzieje. Wykasowało wszystkie wiele dzisiejszych postów. Przeciez odpowiadałem w tym temacie, a mojego posta nie ma... dziwne.
www.wilk.boo.pl
Tak apropo tych myślacych, czujących zwierząt, które nie różnią się od ludzi bo mają matkę i ojca.. Ilekroć oglądam Naszynal Dżeografik czy inne tam takie programy to pokazują jak rodzice zwierzęta zagryzają swoje młode, pozostawiają "rodzinę" na pastwę losu, tata lew leży sobie na słoneczku i patrzy jak zjadają jego żonę itd itp, i myślę, że taki dziki duży kotek nie zastanawiałby się czy taki wegetarianin ma uczucia i matkę tylko ze smakiem odgryzł by mu nogę i to tylko dlatego, że byłby głodny.
Także nie zgadzam się z robieniem z ubicia paru kur ludobójstwa.
_________________ fuck it, dude.. let's go bowling
jasne fazi, ludzie też się zabijają wzajemnie i po co robić z tego jakikolwiek problem? po co więzić morderców? przecież co za różnica czy ktoś zginie naturalnie czy ktoś go zabije ;]
Nie no, Martina, tu się zgodze z Fazim. Wiadomo, że zwierzęta postrzegają inaczej niż my. Takie są prawa natury. Ale to nie zmienia faktu, że one też czują ból! Ludzie....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum