• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Backspace  

Wysłany: 2008-08-10, 00:37   Wojna w Gruzji

Wchodząc na forum pomyślałem sobie że pewnie już jest o tym temat.. a tu sie okazuje że nie...

Co sądzicie, kto ma racje w tej wojnie, czy słusznie Rosjanie walczą o Osetie i Abchazje?

Jak powinien się zakończyć ten konflikt?

laksen  

Wysłany: 2008-08-11, 17:00   

Każdy konflikt zbrojny nie niesie ze sobą nic dobrego, a jedynie śmierć i cierpienie. W jakimś źródle czytałem, że 90% ofiar tej wojny to niczmu nie winni cywile, poprostu ludność w tym dzieci czy kobiety. Konflikt oczywiście powinien zakończyć się zawieszeniem broni, rozejm jest tu jedynym słusznym rozwiązaniem. W przeciwnym razie Gruzja poprostu w niedługim czasie przejdzie do historii. Faktem jest, że już od dłuższego czasu tam wesoło nie jest, ale świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi.

bro  

Wysłany: 2008-08-11, 17:27   

laksen napisał/a:
świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi
To nie jest kwestia "zamydlania oczu" innymi wojnami, tylko kwestia interesów. Nikomu nie opłaca się walczyć z Rosją, dlatego takie sytuacje jak na Kaukazie będą zawsze wygraną Rosji.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-08-11, 18:48   

Ciężko mi oceniać, bo trudno mi się rozeznać w sytuacji, ale z tego co się dowiedziałem to co można usłyszeć w tv, że Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-11, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

BabciaKartoflanka  

Wysłany: 2008-08-11, 20:02   
   Polecający: Google ;p

moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??

Plastik NIE jest fantastik.

charon  

Wysłany: 2008-08-11, 20:52   
   Polecający: Colorblind

BabciaKartoflanka napisał/a:
ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje

Czy można rozwiązać to nie jest takie pewne. Ja podobnie jak dj jestem średnio w tym obeznany, ale wiem, że ten konflikt ciągnie się już od wielu lat i jakoś rozwiązania pokojowego nie widać.

Zresztą nie widzę tutaj żadnego dobrego rozwiązania konfliktu. Żadnego możliwego kompromisu.

Przez Gruzję biegnie ropociąg Baku - Tbilisii - Ceyhan oraz gazociąg. Z tego co wiem, to umożliwiają transport ropy i gazu z pominięciem Rosji, co jest Moskwie nie na rękę. Na pewno Rosjanie go nie oszczędzą, choćby tutaj o tym wspomniane.. A Europa na bierności może przez to stracić, bo nie będzie alternatywnego źródła gazu i się jeszcze bardziej uzależni od Rosji.

Jedyne co mnie w tym wszystkim tutaj, to prezydent Kaczyński, wychylający się przed szereg. Już mu się chce tam jechać. Gruzji swoimi popisami nie pomoże, a Polsce zaszkodzić za to może.

Dodam jeszcze ciekawy komentarz na ten temat.
Eternally

last.fm
Ostatnio zmieniony przez charon 2008-08-11, 21:13, w całości zmieniany 1 raz  

morfina 

Wysłany: 2008-08-12, 01:19   

Cytat:
Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?
Cytat:
moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??
Po to aby pokazać kto rządzi? Aby odciąć dopływ źródeł energii omijający Rosję? Aby przetestować reakcję zachodu? Sporo się tego znajdzie.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-08-12, 01:39   

morfina napisał/a:
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?

Z tego co ja rozumiem to najpierw Gruzini najechali na Osetię i dlatego Rosjanie mieli pretekst do najechania na Gruzję. Nie chcę rozstrzygać po czyjej stronie jest "słuszność historyczna", ale to nie z powodu historii walki o niepodległość,ale Polska jest po stronie Gruzji ze względu na bieżące interesy, a nie ze względu na walki o niepodległość.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-12, 10:05, w całości zmieniany 1 raz  

morfina 

Wysłany: 2008-08-12, 12:17   

Cytat:
Z tego co ja rozumiem to najpierw Gruzini najechali na Osetię i dlatego Rosjanie mieli pretekst do najechania na Gruzję.
Biorąc pod uwagę pretekst "misji pokojowej" mogli co najwyżej wskoczyć do Osetii Pd...

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-08-12, 17:00   

laksen napisał/a:
Każdy konflikt zbrojny nie niesie ze sobą nic dobrego,
Doprawdy? A ja myślę, że ludzie siedzący w przemyśle ciężkim, zbrojeniowym mają jednak w takiej sytuacji powód do radości ;>

need a hug.
anyone?

Don_Satanos  

Wysłany: 2008-08-12, 17:10   

Wojna jak wojna, ale jakby wkręciły się Stany byłoby ciekawie i może byłoby wkońcu mniej komuchów. Rosja jest zagrożeniem dla świata, tak samo jak inne komunistyczne i"demokratyczne na papierze" kraje, trzeba je nawrócić albo zutylizować:) Ale to moje i tylko moje zdanie.

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-08-12, 17:14   

Don_Satanos napisał/a:
Wojna jak wojna, ale jakby wkręciły się Stany byłoby ciekawie i może byłoby wkońcu mniej komuchów
Mniej by zostało też wspaniałych i pięknych zwolenników demokracji.

Stany się nie wkręcą bo im sie nie opłaca jak na razie.

Tró
Ostatnio zmieniony przez Psycho Krusher 2008-08-12, 17:14, w całości zmieniany 1 raz  

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-08-12, 18:18   

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7555858.stm
Rosjanie twierdzą, że już skończyli. Szybko poszło.

charon  

Wysłany: 2008-08-12, 18:34   
   Polecający: Colorblind

Kolejny ciekawy artykuł o coś mało obecnym w mediach wątku rurociągu.

Oczywiście ropa to nie jedyny powód. Rosjanie bardzo by chcieli odsunąć Saakaszwiliego od władzy i zainstalować tam mniej prozachodni rząd, by nie obawiać się członkostwa Gruzji w NATO i powstania amerykańskich baz wojskowych tuż przy swojej granicy. Jeśli rząd w Tibilisi przetrwa, sprawa członkostwa Gruzji w NATO może przyspieszyć, a jeśli zakończy się pozytywnie, to Rosja przegra na tym wszystkim.
Eternally

last.fm

thinker  

Wysłany: 2008-08-12, 21:12   

przecież to Gruzja zaczęła wojnę :]

ale abstrahując od tego - wtrącanie się Kaczyńskiego w konflikt i udawanie wielkiego wpływowego przywódcy bardzo mnie denerwuje. za słabi jesteśmy by wtrącać się w takie konflikty.

Odpowiedz do tematu