Wysłany: 2008-08-11, 17:00
Każdy konflikt zbrojny nie niesie ze sobą nic dobrego, a jedynie śmierć i cierpienie. W jakimś źródle czytałem, że 90% ofiar tej wojny to niczmu nie winni cywile, poprostu ludność w tym dzieci czy kobiety. Konflikt oczywiście powinien zakończyć się zawieszeniem broni, rozejm jest tu jedynym słusznym rozwiązaniem. W przeciwnym razie Gruzja poprostu w niedługim czasie przejdzie do historii. Faktem jest, że już od dłuższego czasu tam wesoło nie jest, ale świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi.
_________________ Do trjumfu zła wystarczy tyle by dobrzy ludzie nic nie robili...
świat ma zmydlone oczy wojną w Iraku czy Afganistanie, do tego doszedł Tybet, a Rosjanie wykorzystali moment i zamiast dyplomatów wysłali czołgi
To nie jest kwestia "zamydlania oczu" innymi wojnami, tylko kwestia interesów. Nikomu nie opłaca się walczyć z Rosją, dlatego takie sytuacje jak na Kaukazie będą zawsze wygraną Rosji.
_________________ "Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty!!"
Piszczałka
Ciężko mi oceniać, bo trudno mi się rozeznać w sytuacji, ale z tego co się dowiedziałem to co można usłyszeć w tv, że Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-11, 19:38, w całości zmieniany 1 raz
moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??
_________________ "Raz łapię chwile te słodziutkie, choć krótkie. Innym razem te bezpowrotne i ulotne."
Czy można rozwiązać to nie jest takie pewne. Ja podobnie jak dj jestem średnio w tym obeznany, ale wiem, że ten konflikt ciągnie się już od wielu lat i jakoś rozwiązania pokojowego nie widać.
Zresztą nie widzę tutaj żadnego dobrego rozwiązania konfliktu. Żadnego możliwego kompromisu.
Przez Gruzję biegnie ropociąg Baku - Tbilisii - Ceyhan oraz gazociąg. Z tego co wiem, to umożliwiają transport ropy i gazu z pominięciem Rosji, co jest Moskwie nie na rękę. Na pewno Rosjanie go nie oszczędzą, choćby tutaj o tym wspomniane.. A Europa na bierności może przez to stracić, bo nie będzie alternatywnego źródła gazu i się jeszcze bardziej uzależni od Rosji.
Jedyne co mnie w tym wszystkim tutaj, to prezydent Kaczyński, wychylający się przed szereg. Już mu się chce tam jechać. Gruzji swoimi popisami nie pomoże, a Polsce zaszkodzić za to może.
Polska ze względu na swoją historyczną walkę o niepodległość powinna wspierać narody które walczą o niezależność czyli Gruzję, wydaje mi się głupi, bo przecież to Osetyjczycy walczą o niezależność od Gruzji.
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?
Cytat:
moim zdaniem to jedna wielka głupota, przez jakis tam głupi konflikt, ktory mozna rozwiazac poprzez negocjacje, tylu niewinnych ludzi musi opuszczac swoje domy, swoj kraj, zeby ujsc z tego wszytkiego z zyciem i po co to wszystko ??
Po to aby pokazać kto rządzi? Aby odciąć dopływ źródeł energii omijający Rosję? Aby przetestować reakcję zachodu? Sporo się tego znajdzie.
I dlatego Rosja pozwoliła sobie na zbrojne działania na terenie Gruzji np. w Poti, Gori etc.?
Z tego co ja rozumiem to najpierw Gruzini najechali na Osetię i dlatego Rosjanie mieli pretekst do najechania na Gruzję. Nie chcę rozstrzygać po czyjej stronie jest "słuszność historyczna", ale to nie z powodu historii walki o niepodległość,ale Polska jest po stronie Gruzji ze względu na bieżące interesy, a nie ze względu na walki o niepodległość.
_________________ Unless I'm wrong, which, you know, I'm not...
człowiek honoru napisał/a:
ja nawet jak dobije do 600postów odczekam kolejny miesiąc i dopiero wtedy bede starałs ie o niebieskosc.
Ostatnio zmieniony przez dj RKNZ 2008-08-12, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
Wojna jak wojna, ale jakby wkręciły się Stany byłoby ciekawie i może byłoby wkońcu mniej komuchów. Rosja jest zagrożeniem dla świata, tak samo jak inne komunistyczne i"demokratyczne na papierze" kraje, trzeba je nawrócić albo zutylizować:) Ale to moje i tylko moje zdanie.
_________________ Kim Ty jesteś, że tak Cię nienawidzę?
Oczywiście ropa to nie jedyny powód. Rosjanie bardzo by chcieli odsunąć Saakaszwiliego od władzy i zainstalować tam mniej prozachodni rząd, by nie obawiać się członkostwa Gruzji w NATO i powstania amerykańskich baz wojskowych tuż przy swojej granicy. Jeśli rząd w Tibilisi przetrwa, sprawa członkostwa Gruzji w NATO może przyspieszyć, a jeśli zakończy się pozytywnie, to Rosja przegra na tym wszystkim.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
ale abstrahując od tego - wtrącanie się Kaczyńskiego w konflikt i udawanie wielkiego wpływowego przywódcy bardzo mnie denerwuje. za słabi jesteśmy by wtrącać się w takie konflikty.
_________________ egzystuję więc myślę.
niestety to drugie nie wszystkim jest dane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum