• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2006-09-09, 15:53
Autor Wiadomość

Katharsis  

Wysłany: 2006-09-08, 16:02   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Trusiak, o ile sie nie myle, to w wywiadzie ta Natasza przyznala, ze ten list napisal jej psycholog... Czy on chce to dla siebie zachowac? :D

Dishman  

Wysłany: 2006-09-08, 17:26   

Zgadzam się z lolinką. Wyobraźcie sobie, że za jakiś czas nasza cywilizacja upadnie. Kolejna po nas, będzie szukać i odkrywać przeszłość (tak jak my bawimy się w grzebanie mumiom w ciałach). Niech zachowa się niewielki procent tych wszystkich informacji, niech ledwie połowę nowa cywilizacja będzie potrafiła odczytać. Wyobrażasz sobie jak gigantyczną i dokładną wiedzę o swoich przodkach będą mieli?
trusiak napisał/a:
Poza tym nie uważam, żeby pedofili w dzisiejszych czasach było więcej, ale teraz się o tym mówi

Jakby za dawnych czasów wszyscy wiedzieli, że trzeba myć ręce przed każdym posiłkiem, to byłoby zdecydowanie mniej chorób i zgonów. Teraz wiesz, jakie potencjalne zagrożenie czyha na Twoje dziecko, możesz zacząć z tym walczyć.

Informacja to najpotężniejsza broń, potężniejsza od militariów, czy pieniędzy.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-08, 17:33   

Cytat:
Zgadzam się z lolinką. Wyobraźcie sobie, że za jakiś czas nasza cywilizacja upadnie. Kolejna po nas, będzie szukać i odkrywać przeszłość (tak jak my bawimy się w grzebanie mumiom w ciałach). Niech zachowa się niewielki procent tych wszystkich informacji, niech ledwie połowę nowa cywilizacja będzie potrafiła odczytać. Wyobrażasz sobie jak gigantyczną i dokładną wiedzę o swoich przodkach będą mieli?

Ekhm jakich informacji? O pedofilii? Przyszle pokolenia bedą wiedzieć jacy zdegenerowani byliśmy? Albo nie wiedząc co to jest zaczną sie tego uczyć. Pycha.

Dishman napisał/a:
Jakby za dawnych czasów wszyscy wiedzieli, że trzeba myć ręce przed każdym posiłkiem, to byłoby zdecydowanie mniej chorób i zgonów. Teraz wiesz, jakie potencjalne zagrożenie czyha na Twoje dziecko, możesz zacząć z tym walczyć.

Dziwne, że taką sprawę porównujesz do mycia rąk. To nie prowadzi do załóżmy śmierci, czy fizycznej choroby, ale do degeneracji psychiki człowieka. Ludzie to nie manekiny, ale żywe istoty. "Myjąc ręce" nie zlikwidujesz moralnego upadku. Poza tym wiedząc, że jest kupa pedofili i zboczeńców wokół jak mam z tym walczyć? Każdego znajomego przeswietlić za pomocą psychologicznego skanera, który noszę w kieszeni? A może dzieciaka zamknąć w domu i nigdzie nie puszczać? Napewno wtedy miałabym zdrowe psychicznie dziecko...
bez wahania"

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-09-08, 17:45   

Dishman napisał/a:
Wyobrażasz sobie jak gigantyczną i dokładną wiedzę o swoich przodkach będą mieli?

A już najlepszą jak się do archiwum "Faktu" dokopią. Takie tanie dziennikarstwo tylko obraz zafałszuje. O wiele lepszym źródłem będzie dokumentacja, którą wykonają jacyś naukowcy. Takie ONZ zamawia co roku całą masę raportów o stanie świata. To jest wspaniałem źródło, a nie jakieś tam wywiady robione dla dużej oglądalności.

Dishman napisał/a:
Teraz wiesz, jakie potencjalne zagrożenie czyha na Twoje dziecko, możesz zacząć z tym walczyć.

Nagłaśnianie ekstremalnych przypadków to droga do społecznej histerii, a nie poprawy czegokolwiek. Co bardziej nerwowe mamusie zaraz dzieci zaczną w domu zamykać, żeby ich ktoś nie porwał. Tak jakby bez takich reportaży rodzice nie dbali o dzieci.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-08, 19:16   

dr frasunek napisał/a:
Co bardziej nerwowe mamusie zaraz dzieci zaczną w domu zamykać, żeby ich ktoś nie porwał. Tak jakby bez takich reportaży rodzice nie dbali o dzieci.

Racja. A i jeszcze jedno- zamkając dziecko w domku i popadając w panikę nie uchronimy dziecka przed złem, bo skąd wiemy, że nie wiążemy się ze zboczeńcem. Ale po co zakładać takie rzeczy. Trzeba żyć jak dotąd.
bez wahania"

Dishman  

Wysłany: 2006-09-08, 20:26   

trusiak napisał/a:
Ekhm jakich informacji? O pedofilii? Przyszle pokolenia bedą wiedzieć jacy zdegenerowani byliśmy? Albo nie wiedząc co to jest zaczną sie tego uczyć. Pycha.

O wszystkim. O pedofilii, o internecie o komputerach, itd. Słowem o naszej cywilizacji. Obecnie tysiące archeologów na całym świecie siedzą i dłubią patykiem w ziemi w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, dlaczego w jakieś cywilizacji składano ofiary z ludzi. To jest analogiczna sprawa.

Inna rzecz. Jak ważne są nagrania wideo i zdjęcia np. obozów koncentracyjnych. A też ktoś je zrobił, wykorzystując największe nieszczęście jakie spotkało człowieka.
W chwili obecnej nie brakuje debili, którzy twierdzą, że to niemożliwe, żeby większość Warszawy była zniszczona, że obozy to fikcja i nadmuchanie sprawy. Są dowody, zdjęcia, raporty, itd.
Media i dziennikarze wykonują podobną pracę.
Poza tym pełnią rolę IV władzy. W jakiś posób kontrolują sytuację na najwyższych szczeblach, odkrywają afery, pomagają ludziom, itd.

trusiak napisał/a:
Poza tym wiedząc, że jest kupa pedofili i zboczeńców wokół jak mam z tym walczyć?

To już jest inna kwestia. Wiedząc jaka jest sytuacja w niektórych rejonach Twoje miasta, przupuszczam, że mając córkę proponowałabyś jej np. odbiór z dyskoteki i ustalonej porze, zmiast leżeć w łóżku i myśleć, że wraca do domu i może jej się coś stać.
Przede wszystkim, znając zagrożenie, możesz mu przeciwdziałać, czy to zrobisz, to już Twoja osobista sprawa.

Znam kilka osób, które widząc w jakim kierunku zmieżą zachowanie uczniów w szkołach (głównie chodzi o chamstwo i prostactwo) rezygnuje ze starania się o bycie nauczycielem.

dr frasunek napisał/a:
A już najlepszą jak się do archiwum "Faktu" dokopią. Takie tanie dziennikarstwo tylko obraz zafałszuje. O wiele lepszym źródłem będzie dokumentacja, którą wykonają jacyś naukowcy

Głównie chodzi tu o popularność zjawiska i jego ilość. Łatwiej odkryć coś, czego jest dużo.

dr frasunek napisał/a:
Co bardziej nerwowe mamusie zaraz dzieci zaczną w domu zamykać, żeby ich ktoś nie porwał. Tak jakby bez takich reportaży rodzice nie dbali o dzieci.

Ogromna masa materiałów prasowych przyczyniła się do zmiany postępowania rodziców. Dawniej kontrole autokarów przed wyjazdem to było coś niespotykanego. Autobus turystyczny jadący np. z Polski do Włoch był zatrzymywany tylko na granicach. W chwili obecnej po głośnych wypadkach i odkryciu, że autokary są w koszmarnym stanie technicznym, rodzice sami zgłaszają policji niemal każdy wyjazd. Przez co podróżowanie jest znacznie bezpieczniejsze.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-08, 20:42   

Dishman napisał/a:
Jak ważne są nagrania wideo i zdjęcia np. obozów koncentracyjnych. A też ktoś je zrobił, wykorzystując największe nieszczęście jakie spotkało człowieka.

Nie mówię, że nie są ważne, ale wtedy nikt na to nie szedł za kasę. Takich zdjęć się nie sprzedawało do gazet. Nie porównywałabym tego. Mi chodzi o zarabianiu na ludzkiej tragedii (no chyba, że chodzi Ci o przerabianiu ludzi na mydło), o dokumentowaniu tego... chociaż nawet dokumentowaniem bym tego nie nazwała.

Dishman napisał/a:
Wiedząc jaka jest sytuacja w niektórych rejonach Twoje miasta, przupuszczam, że mając córkę proponowałabyś jej np. odbiór z dyskoteki i ustalonej porze, zmiast leżeć w łóżku i myśleć, że wraca do domu i może jej się coś stać.
Przede wszystkim, znając zagrożenie, możesz mu przeciwdziałać, czy to zrobisz, to już Twoja osobista sprawa.

Ekhm. O wychowaniu dzieci niewiele wiem, ale patrząc jak ja byłam wychowana, to rodzice nie wpadali w panikę, jeśli chodzi o moje bezpieczeństwo. Martwili się, ale nie zamartwiali. To, czy będę potrafiła dziecko wychować dobrze to jedna sprawa, ale niestety prawda jest taka, że nie uchronię go przed wszystkim i nic nie da, że będę córkę na dyskoteke wozić i z niej odwozić, skoro na dyskotece mnie z nią nie będzie.

Dishman napisał/a:
Ogromna masa materiałów prasowych przyczyniła się do zmiany postępowania rodziców. Dawniej kontrole autokarów przed wyjazdem to było coś niespotykanego. Autobus turystyczny jadący np. z Polski do Włoch był zatrzymywany tylko na granicach. W chwili obecnej po głośnych wypadkach i odkryciu, że autokary są w koszmarnym stanie technicznym, rodzice sami zgłaszają policji niemal każdy wyjazd. Przez co podróżowanie jest znacznie bezpieczniejsze.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o milczenie, jeśli chodzi o społeczne zjawiska, czy tragedie, tylko o brak szacunku dla ofiar. Ktoś może opisać jakąś historię, ale po co odrazu dawać zdjęcie z pokazaną twarzą? Historię mogą być anonimowe, bo kto ma wyobraźnie i jest inteligentny, to nie musi widzieć ofiary, żeby sobie coś tam wyobrazić. Dla mnie zdjęcia z wypadków czy podobne dokumenty są brakiem szacunku. Można zrobić podobny reportaż, ale z większą anonimowością
bez wahania"

lolinka  

Wysłany: 2006-09-08, 21:30   
   Polecający: bierdonka

wiesz , zdjęcia przyciagaja uwage , czytelnik patrzac na zdjęcie auta po wypadku w Radomiu bedzie widział ogrom tragedii i jej skutki. Czy zdjęcia z obozów w Aushwitz nie przerazają ? Nie pokazują ze tam rzeczywiscie była tragedia ? Slowa , teksty pisane mozna łatwo zmieniać, pzrerabiac itd. Czytałas Rok 1984 Orwella ? Tam była taka wzmianka o łatwosci zmieniania tekstów pisanych. Zdjęcia sa aktualnie najbardziej porządanym aktem dowodowym w kazdej sprawie , politycznej , społecznej. A na pewno umieszczanie zdjęc w gazetach ma na celu wstrząśniecie człowiekiem, jesli bedziemy pokazywac tylko to co ładne i przyjemne to ludziom sie to znudzi , aby ruszyć masy potrzeba porzadnego kopa , zdjęcia w gazetach sa po czesci takim kopem , działaja na wyobraznie czytelnika, moge sie pokusic o stwierdzenie ze nakazuja wspołczuc chorym na AIDS w Afryce czy potepic polityka za branie kopert. Ludzie potrzebuja dowodów, potwierdzenia w tym świecie fałszu i obłudy.

A po za tym w całosci zgadzam sie z Dishmanem.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-08, 21:47   

a ja się w całości nie zgodzę ;)
Niestety ciężko mi zrozumieć pewne rzeczy, chociaż wiem, że właśnie takie sprawy poruszają tłumy.Poprostu boli mnie, że ktoś posługuje się drugim człowiekiem i to niestety żadko w celach "pokazowych". Rozumiem, że ludziom trzeba skutki pokazać, bo część nie ma wyobraźni, ale czemu to się robi kosztem kogoś? Tym bardziej, że jeśli chodzi o konkretną sprawę, to naprawdę nic nam taki wywiad nie daje... chyba, że komuś dał, to zwracam honor.

Każdy ma swoje zdanie i każdy ma swój kręgosłup moralny.
bez wahania"

Dishman  

Wysłany: 2006-09-08, 22:54   

Zdjęcia są niezbędne. Można opisać barwnie zamach w Londynie, ale żadne słowa nie oddadzą zdjęcia, które przedstawi to co się tam stało.
Pytanie zatem, czy można pokazywać rannych z takiego wypadku, czy nie? Moim zdaniem tak.
Inaczej, czy poczulibyśmy skalę tragedii jaka była w Chorzowie, gdy to zawalił się dach bez materiałów pokazujących pracę strażaków, bez zdjęć zawalonego budynku, bez zdjęć oszołomionych gołębi siedzących gdzieś obok na dachu i wielu ,wielu innych? Nie. Zdjęcia wzmagają przekaz, pokazują to co się tam faktycznie stało.

Inna sprawa, że jak człowiek ogląda codziennie jakiś serwis informacyjny, to przyzwyczaja się do wybuchów, do tragedii, powodzi i wkrótce zwisa mu to.

kenusarf  

Wysłany: 2006-09-09, 07:39   

Dishman napisał/a:

Media i dziennikarze wykonują podobną pracę.
Poza tym pełnią rolę IV władzy. W jakiś posób kontrolują sytuację na najwyższych szczeblach, odkrywają afery, pomagają ludziom, itd.
(...)

Tylko, że to jest zupełnie inne dziennikarstwo niż płacenie komuś, żeby się na antenie popłakał. Właściwie to hien z brukowców nie powinno się nazywać dziennikarzami.

A jak oni płacą tej Natashy za wywiad to skąd mamy wiedzieć, że np. nie uzależnią wypłaty od tego jak mocny to będzie materiał?

Dishman napisał/a:
Pytanie zatem, czy można pokazywać rannych z takiego wypadku, czy nie? Moim zdaniem tak.
Inaczej, czy poczulibyśmy skalę tragedii jaka była w Chorzowie, gdy to zawalił się dach bez materiałów pokazujących pracę strażaków, bez zdjęć zawalonego budynku, bez zdjęć oszołomionych gołębi siedzących gdzieś obok na dachu i wielu ,wielu innych? Nie.

To mamy zupełnie inną wrażliwość, bo na mnie taki medialny show nie robił na mnie szczególnego wrażenia.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 09:08   

dalej Dishman, nie rozumiesz o co mi chodzi. Tu nie chodzi o dokumentowanie tragedii typu zawalenie się hali w Chorzowie, który powinniec byą nagłośniony z innego powodu- rodziny mogły o tym nie wiedzieć,a media dały im znak do niepokoju. Wiem jak moi znajomi zareagowali- od razu zaczęły się telefony, czy mi przypadkiem nie odbiło i nie postanowiłam na gołębie iść. Ale nie pokazywali ofiar śmiertlenych. Tzn. nie pokazywali ich twarzy. Co później rodzina robiła, to już inna sprawa, ale mi nie chodzi o rzetelne (żetelne) dziennikarstwo, tylko jak podkreślił dr frasunek, brukowych gazet dziennikarzami nie nazywaj, a mi właśnie o brukowce chodzi, których nie interesuje stan psychiczny ofiary.
bez wahania"

Dishman  

Wysłany: 2006-09-09, 12:56   

Hmm... temat jest o zarabianiu na tragedii. Zarabia się na tragediach i w czymś takim nie widzę nic złego. Wszystkie najbardziej liczące się rozgłośnie radiowe i stacje telewizyjne wypromowały się, bo najszybciej powiadomiły o jakieś tragedii. :P

NatalkaS  

Wysłany: 2006-09-09, 12:59   
   Polecający: Dzieki reklamie

Jamoge tylko dodać to co każdy wie, kazda tragedia była wiadomo władzom USA i to jest dlamnie chore poswiecic tysiace dlamilionów(ludzi - dla pieniedzy) :szok: eh to nie ludzie to maszyny do robienia pieniedzy pozbawione uczuc...

www.Melory18.fotka.pl

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-09, 13:29   
   Polecający: Google

dr frasunek napisał/a:
Nagłaśnianie ekstremalnych przypadków to droga do społecznej histerii, a nie poprawy czegokolwiek

więc milczmy wszyscy zgodnie o tym co sie NAPRAWDE na świecie dzieje a będziemy życ długo i szczęsliwuie..... I wmawiajac sobie ze na swiecie nie ma pedofili wojen itp.... troche to infantylne co :luka:

Dishman napisał/a:
żadne słowa nie oddadzą zdjęcia, które przedstawi to co się tam stało.

dokładnie. Jeśli właczysz radio i słyszysz: był atak 3 zabitych, 19 rannych- nie robi to na Ciebie najmniejszego wrażenia- bo jest to suche. Ale jesli widzisz zdj to wstrzasa to toba i pozostawai jakis ślad. To nie jest wykorzystywanie drugiego człowieka do jakis potwornych celów- pokazuja tylko ogrom tragedii.

Odpowiedz do tematu