• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2006-09-09, 15:53
Autor Wiadomość

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 13:31   
   Polecający: bierdonka

ale ludzie kochani! Dziennikarz pracuje i chce zarabiać. Górnik kopie i tez chce zarabiać! Kazdy wyonuje swoja prace tak jak potrafi i chce z tego czerpac korzysci bo oprócz satysfakcji z wykonywanego zawodu dostaje sie jakies pieniązki które t,a satysfakcje wzmagają ;] taka jest rola dziennikarza by gonił za sensacją a jego gazeta pierwsza pokazała ludziom tragedie.

Nie zgodze sie z tym ze wywiady, reportaze powinny byc anonimowe , bez pokazywania twarzy potencjalnych ofiar. Nie jestem za tym aby pokazywac urwane ręce czy nogi po wybuchu bomby , ale ludzi i ich osobiste przezycia związane z jakims cierpieniem jak najbardziej tak. Zauwazcie ze taka Natasha sama zarobi na tym ;] Zyskuje popularnosc a moze i jakies korzysci materialne tez bedzie mieć ;] Gdyby sama tego nie chciała nie wystepowałaby w programach telewizyjnych , gdzie opowiadała o swoich odczuciach;] Wiem bo widzialam. Łzy , rozpacz ale tak naprawde to trzymała sie całkiem niezle jak na kogos kto 8 lat zył pod kluczem psychopaty ;] Wiec czy na serio jest sens sie litowac , jesli sama poszkodowana tego nie chce ? A zreszta my nie mamy pojęcia o co tak naprawde chodzi , byc moze dostaje za te łzy rozpaczy i wywiady gruba kase a ludzi ciągnie za serca ;] W dzisiejszych czasach nikomu nie mozna ufac , a kazda tragedia opisywana w gazetach jest tez troche przyerysowana i tak naprawde dziennikarze nie maja pojęcia co sie dzieje z ich 'ofiarami' , oni tylko to opisuja ze swojego punktu widzenia ... reszta nalezy do oceny widzów ,czytelników ;]

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 13:36   

jusia_like napisał/a:
Jeśli właczysz radio i słyszysz: był atak 3 zabitych, 19 rannych- nie robi to na Ciebie najmniejszego wrażenia- bo jest to suche.

Na mnie robi. Może ja jakaś nienormalna jestem? Tu chodzi o brak empatii chyba. Ludzie muszą widzieć, żeby uwierzyć. Chrystusa ktoś widział, czy dopiero uwierzył w Jego ukrzyżowanie dopiero jak film pokazali? Boli mnie, że ludzie muszą się ofiar naoglądać, żeby uwierzyc, że świat ofiary tworzy. Nie chciałabym być kojarzona z jakąkolwiek tragedią o ile byłabym ofiarą, bo gdybym była sprawcą, to co innego;) Wyobrażacie sobie, jak np. jesteście ofiarą brutalnego pobicia, a Wam "Fakt"owi "dziennikarze" do szpitala na chamca włażą i zdjęcia Wam robią i dotego proszą o uśmiech, żeby nagie dziąsła pokazać. Dosłownie aż zdrowieję w ciągu 10 min... :kwasny:
bez wahania"

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-09-09, 13:43   

lolinka napisał/a:
ale ludzie kochani! Dziennikarz pracuje i chce zarabiać. Górnik kopie i tez chce zarabiać! Kazdy wyonuje swoja prace tak jak potrafi i chce z tego czerpac korzysci bo oprócz satysfakcji z wykonywanego zawodu dostaje sie jakies pieniązki które t,a satysfakcje wzmagają ;]

Jak ktoś chce zarabiać pieniążki poprzez szukanie tanich sensacji to przecież nikt mu tego nie zabroni. Jest popyt na takie usługi najwyraźniej.

Ale żeby nazwać to dziennikarstwem trzeba mieć nie lada tupet.

Złooooooooo :)

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 13:59   

w takim razie masz słabe pojęcie o dziennikarstwie , które ma za zadanie zadowolic kazdego czytelnika , ma byc troche polityki, troche tragedii , troche kontrowersji i troche humoru aby pzreciętna gazeta sie sprzedawała , bo rozumiem dyskutujemy teraz o gazetach codziennych , typu wyborcza , fakt , dziennik itd. Akurat ten rodzaj gazet ma za zadanie informowac społęczenstwo o aktualnych wydarzeniach danego dnia. Dlatego sa tak popularne bo przedstawiaja ogol wydarzen z kraju i ze swiata, maja byc przekrojem tego , co stało sie w danym dniu, a na ten czynnik składaja sie własnie najpopularniejsze tematy. Biorąc kazda z tych gazet zauwazycie ze wszystkie te tematy maja tam miejsce.

Czasopisma typu Polityka, Wprost , nie traktuja o problemie natashy czy wypadku samochodowym pod Krosnem. Tam znajduja sie tematy powazniejsze , zmuszające do większego wysiłku intelektualnego , bo sa to długie, wyczerpujące artykuły , których raczej nie czyta sie w przerwie na kawe w pracy, wiec sa miesiecznikami. Wiec tutaj trzeba zauwazyc istotna róznice. Sa gazety które maja byc codzienne , maja za zadanie pzrekazanie istotnych faktów, informacji , tam pisza dziennikarze własnie którzy specjalizuja sie w wyszukiwaniu gorących niusów, i takie gazety w pełni obrazuja to co sie dzieje w danym dniu w kraju czy na swiecie. I to wystarczy. Nie oczekujcie cudów od gazety Fakt czy Dziennika, bo one nie maja takiego załozenia. Chcecie 5stronicowych wywodów , wiec kupujcie np Newsweeka.

Ale raczej nie wierze ze nikt z was nie ogląda Faktów , Panoramy by czasem zobaczyc z ciekawosci co dzieje sie na świecie. Takie samo zadanie maja gazety codzienne , tyle ze na pismie ;]
Wiec najpierw zastanówcie sie nad sensem gazet, ich rolą w społeczenstwie a dopiero potem negujcie ich zawartosc.

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-09, 14:12   
   Polecający: Google

trusiak napisał/a:
Tu chodzi o brak empatii chyba.

empatia jest teraz w modzie ponoć tylko szkoda że ujawnia się wtedy gdy staje sie cos katastroficznego.
Zgadazm sie z lolinką- dziennikarz to zawód i jak każdy zawód niesie za soba jakies obowiązki!
Zreszta wiadomo że o plotkach i potknięciach gwiazd czy czyms prozaicznym interesuja sie Ci którzy juz nie maja nic innego do robienia.
problemy ludzkie to żer i biora w nim udział Ci którzy świadomie chca i którzy takich problemów szukaja. Nie oszukujmy sie gdyby kazdy myslał ze dziennikarstwo to zerowanie na ludzkiej tragedii to nie było by gazet ani takiej profesji.
trusiak, sa ludzie którzy chcą takich informacji bo to jest ich tok dązenia do "zdobywania wiedzy "- tylko nie wiedza o tym ze sami sa płytcy i sami wływaja na ta tragedie.

Katharsis  

Wysłany: 2006-09-09, 14:19   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

co do slow lolinki: na swiecie zawsze byly powodzie, pozary itp, ale teraz mamy takie media jak internet, telewizja i przewaznie dowiadujemy sie o takich "nieistotnych" wydarzeniach (powtarzajacych sie).

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 14:24   

jusia_like napisał/a:
sa ludzie którzy chcą takich informacji bo to jest ich tok dązenia do "zdobywania wiedzy "- tylko nie wiedza o tym ze sami sa płytcy i sami wływaja na ta tragedie.

Niestety świetnie sobie z tego zdaję sprawę, ale skala zjawiska jest porażająca. Poza tym dalej nie wiem, co do mojego życia ma wnieść wywiad z jakąś ofiarą pedofila. Hmmm chyba tylko dokształcać niewykształconych ludzi, którzy nawet podczas wywiadu na dobrą sprawę mają gdzieś samo zjawisko, ale podniecają się sensacją- komuś się coś stało. Podejrzewam, że tak jak 11 września, czy Chorzowska hala- ludziom inteligentnym nie trzeba pokazywać zmasakrowanych ofiar, żeby zrozumieć co to terroryzm, czy błędne konstrukcje, choć przyznam, że to robi większe wrażenie, ale nie powiecie mi, że 70% społeczeństwa patrząc na to wszystko rozmyśla o zagrożeniu terroryzmem. Ludzie mają pewnego rodzaju radochę, jak sie leje dużo krwi. Też czasami sobie horrory lubię obejrzeć, ale w takich życiowych tragediach mało kto się zastanawia nad źródłem, a raczej nad skutkami. A skutków już się zmienić nie da niestety...
bez wahania"

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 14:27   

jusia_like napisał/a:
trusiak, sa ludzie którzy chcą takich informacji bo to jest ich tok dązenia do "zdobywania wiedzy "- tylko nie wiedza o tym ze sami sa płytcy i sami wływaja na ta tragedie.

nie sądze zeby ludzi Ci byli płytcy , pozbawieni uczuć itd. To jest profesja, zawód, wyszukiwanie informacji i pokazanie ludziom realnego świata. A zapotrzebowanie na takie infomacje jest duze, kazdy , powtarzam , kazdy usłyszy w ciagu dnia chocby jedna wiadomosc o jakiejs tragedii , taki jest nasz swiat ze takich niusów nie brakuje , ale to swoja droga, istota jest to , ze gdyby takich informacji nie było to wtedy bylibysmy pusci ;] Gdyby gazety pokazywały tylko wyniki notowan giełdowych a w tv leciałyby obrady sejmu ludzie czuliby sie napastowani przez polityke , nie mozna ludzi ograniczac , trzeba dać im prawo wyboru, prawo do własnego punktu widzenia , do poszerzania swojej wiedzy o świecie i ludziach , nie tylko przez polityke, gospodarke , ekonomie , sport ale takze przez ludzkie tragedie, wypadki ... to jest nasz świat , dlaczego nie mielibysmy o tym pisac ? Udawac ze jest ok ? Nie ... posługiwanie sie pojedynczymi wypadkami nasuwa inne wnioski. Jakie ? A no takie ze skoro ktos trzymał natasze 8 lat w zamknieciu , to gdzie były władze, policja w tym czasie ? Jesli słyszymy o wypadku samochodowym zastanawiamy sie nad stanem polskich dróg , działanoscia policji itd To nie sa puste reportaze, wbrew pozorom niosa za soba jakies przesłanie i tak naprawde nakłaniaja do myslenia. A jesli dostaniemy do tego porcje zdjęc , wtedy nasze pzremyslenia staja sie intensywniejsze bo zdjęcie pobudziło jeszcze nasza wyobraznie. A jak wiadomo wiekszosc ludzi jest wzrokowcami , łatwiej zapamietuje zdjęcie niz tekst.
I tak własnie pokazanie Natashy wzbudziło na tym forum dyskusje przepełniona wspołczuciem dla dziewczyny a takze innych przemyslen i wniosków ;]

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-09, 14:28   
   Polecający: Google

trusiak napisał/a:
A skutków już się zmienić nie da niestety...

wieć sie powinno zadbac o profilaktyke- ale w tym wypadku cięzko bedzie

mówiąc o ludziach płytkich miałam na myśli adresatów tych inf a nie dziennikarzy ! :)

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 14:36   

jusia_like napisał/a:
mówiąc o ludziach płytkich miałam na myśli adresatów tych inf a nie dziennikarzy ! :)

ja tez ;]

czasem ludzie sa bardziej płytcy czytajac tylko profesorskie wywody , co widac po co niektórych ;]

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 14:38   

lolinka napisał/a:
A zapotrzebowanie na takie infomacje jest duze, kazdy , powtarzam , kazdy usłyszy w ciagu dnia chocby jedna wiadomosc o jakiejs tragedii , taki jest nasz swiat ze takich niusów nie brakuje , ale to swoja droga, istota jest to , ze gdyby takich informacji nie było to wtedy bylibysmy pusci ;]

Podejrzewam, że nikt z nas nie neguje potrzeby istnienia wiadomości o treściach... pesymistycznych, ale tu się bardziej robija o etykę dziennikarską, pewną moralność, a wydaje mi się, że dzisiejsi "dziennikarze" mało swój zawód z nią wiążą :kwasny:

[ Dodano: 2006-09-09, 15:40 ]
Cytat:
I tak własnie pokazanie Natashy wzbudziło na tym forum dyskusje przepełniona wspołczuciem dla dziewczyny a takze innych przemyslen i wniosków ;]

Bo widocznie jesteśmy tą częścią polskiej populacji, która potrafi wyciągać wnioski, a nie bezmyślnie sie pławić
bez wahania"

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 15:01   

trusiak napisał/a:
robija o etykę dziennikarską, pewną moralność,

heh , a co tu jest nieetycznego ? Wywiad z dziewczyna wiezioną 8 lat przez psychopate , która na drugi dzien wystepuje w programie tv ? Nieetyczne jest to gdy obraza sie uczucia religijne, obraża symbole narodowe , wykazuje skrajne poglądy ... w Polsce i na swiecie wiekszosc mediów jest wolne i niezalezne , choc chciało sie to zmienic , lecz sie nie udało, co świadczy o tym jak wielka siłe maja. Akurat znam pewne zasady etyki dziennikarskiej i uwierz mi ze oni nie naruszli zadnej z nich. To sa tylko Twoje odczucia , prywatna ocena , co za tym idzie nie jestes zmuszona do czytania badz oglądania tych informacji. Mozesz kupic Polityke zamiast Gazety wyborczej , choc zaręczam Ci ze do oby dwóch tych gazet moznaby sie przyczepic.

Nie umiesz spojrzec obiektywnie na media , od strony 'technicznej', od strony dziennikarzy , wiec nie mów mi ze wyciagasz racjonalne wnioski , bo tak naprawde te wnioski sa nijakie i przeciętne , własnie Ty myslisz tak jak reszta społeczenstwa , które raz dorwało gazete Fakt i juz na niej budują swój wizerunek mediów , wiec niczym sie nie wyrózniasz od reszty populacji .

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 15:49   

lolinka napisał/a:
Nie umiesz spojrzec obiektywnie na media , od strony 'technicznej', od strony dziennikarzy , wiec nie mów mi ze wyciagasz racjonalne wnioski , bo tak naprawde te wnioski sa nijakie i przeciętne , własnie Ty myslisz tak jak reszta społeczenstwa , które raz dorwało gazete Fakt i juz na niej budują swój wizerunek mediów , wiec niczym sie nie wyrózniasz od reszty populacji .

Mamy różne poglądy na etykę i podejrzewam, że to się raczej nie zmieni. Jeśli dla Ciebie normalne jest, że ludzie zamiast odczekać np.6 miesięcy robią z dziewczyną wywiad po 2 tygodniach po podejrzewam niezbyt radosnych dla niej chwilach (chociaż w sumie kij wie jak było), to ok. Dla mnie to jest niemoralne ze względu na dobro tej dziewczyny i takie praktyki trochę mnie rażą.

A poza tym, gdybyś wyciągała racjonalne wnioski, to wiedziałabyś czego się czepiam.
bez wahania"
Ostatnio zmieniony przez trusiak 2006-09-09, 16:05, w całości zmieniany 1 raz  

lolinka  

Wysłany: 2006-09-09, 15:52   

oczywiscie ze rozumiem , sa ludzie którzy kieruja sie wyłącznie uczuciami a sa tez ci , którzy dodaja jeszcze racjonalne argumenty i nutke obiektywizmu. Zrozumiałabym bez problemu , gdyby nie to ze ta dziewczyna sama wepchneła sie przed kamere telwizyjną . Gdyby nie chciała, zle sie czuła, chciała odpocząc, poczekac z wywiadami , odmówiłaby. Nikt jej pasami do krzesła nie przywiązał, siedziała wygodnie i nawet wyglądała na zdrową psychicznie, pomimo kilku łez ;]

trusiak  

Wysłany: 2006-09-09, 16:04   

w sumie ten temat zaczęłam, kiedy nie było do końca pewne, że dziewczyna wywiadu udzieli. Właściwie trochę sama w szoku byłam, z tym, że nie zmienia to faktu, że niektórzy na takich sprawach żerują. Ladują się wszędzie i nie dbają o zdrowie. To co innego, jeśli sama chcesz wywiadu udzielić a co innego jak Cię prześladują i nie dają spokoju, a do pewnego czasu właśnie z nią tak było. Tego się czepiam- nie tgo, że ona wywiad udzieliła, chociaż temu się dziwię, ale ja to ja, a ona to ona. Nie rozumiem tylko "dziennikarskiej" nieczułości jeśli chodzi o podejście do pewnych ofiar pewnych wydarzeń.
bez wahania"

Odpowiedz do tematu