Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2006-09-09, 16:53
Autor Wiadomość

trusiak  

Wysłany: 2006-09-06, 16:03   zarabianie na tragedii

Właśnie przeczytałam artykuł o 18-sto letniej dziewczynie, która przez 8 lat była więziona przez pedofila. Dziewczynie dwa tygodnie temu udało się uciec... nie na długo. Wszystkie stacje telewizyjne w Austrii prześcigają się w ofertach za wywiad. I tu zaczyna mnie trafiać przysłowiowy szlag, bo dziewczyna dopiero co zwiała, prawdopodobnie nigdy nie dojedzie do równowagi psychicznej, bo dzieciństwo, które się pamięta i wczesną młodość spędziła z jakimś zwyrodnialcem, a tłuszcza musi sobie wszystko obejrzeć, nasłuchać się, "poahować" nad jej nieszczęściem. Czy ludzie nie mają sumienia?????? Rozumiem, że takich spraw przed społeczeństwem nie powinno się ukrywać, ale ta dziewczyna przeżyla koszmar, bo podejrzewam, że koleś nie porwał jej, żeby mu gotowała!!!! Jesteśmy coraz bardziej nieczuli. Lubimy oglądać ludzkie nieszczęście, bo ono nas bezpośrednio nie dotyczy. Jak widzę "Uwagę" w TVN to mi się siekiera otwiera, bo ludzie kupują cudzą prywatność. Po co? Żeby zapomnieć w jakim syfie sami siedzą?

Całość artkułu: http://wiadomosci.onet.pl...8,kioskart.html
bez wahania"

PoŁaMaNy^LuDziK  

Wysłany: 2006-09-06, 16:27   

Ludzie lubia wiedziec, ze ktos ma gorzej niz oni, lubiqa sie litowac a media to wykorzystuja, zamiast pokazywac dobro to w kolko pokazuja zlo, jak dla mnie powinni skasowac juz dawno wszystkie tego typu programy

trusiak  

Wysłany: 2006-09-06, 17:10   

tylko najgorsze jest to, że te programy i tak nic nie dają. I co z tego, że się dowiemy, że ktoś tam pierze rodzinę, molestuje dzieci, jak i tak słysząc odgłosy awantur zamykamy okna, przechodzimy do innego pokoju, wychodzimy z domu?
bez wahania"

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-09-06, 19:19   

mnie ogolnie śmieszy to ze , ludzie jak usłysza czyjąś tragedie , choc ich ona nie dotyczy , natychmiast włączaja w sobie efekt wspołczucia i politowania. Ludzie litują sie nad wszystkim : nad bezdomnymi , a tak naprawde maja w dupie to czy w zime maja gdzie spać albo czy jedli dzisiaj sniadanie ; nad niepełnosprawnymi - jak to oni maja cięzko, ale sami maja w dupie tak naprawde to czy w kazdym sklepie jest podjazd ; nad gejami ze społeczenstwo ich nie toleruje a pod nosem wyzywaja ludzi od pedałow .. itd itd . A wszystko to po to zeby społeczenstwo nie uznałao nas za bezdusznych , nie czułych na ludzka krzywde itd Szukanie sensacji swoją drogą , to zostawmy gazetom , one musza na czyms zerować. Zastanawia mnie ludzkie zakłamanie i udawanie uczuc tylko na pokaz.
Co do dziewczynki - wspołczucie ? nie , raczej nie , kolejna telenowela, kolejne mięso rzucone na pożarcie sępom , kolejna pozywka , która karmia nas gazety a my czytając ronimy łze ... ale mysle ze to mało ma wspolnego z wspołczuciem, raczej z tym ze "tak wypada" wspołczuć , po jakims czasie nikt nie bedzie pamietał o dziewczynce ;]

Katharsis  

Wysłany: 2006-09-06, 19:22   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

rozumiem, ale Lolinko, postaw sie w miejscu tej dziewczyny... czy chcialabys byc w jej miejscu? Raczej nie. To jej wspolczuj :P

:rotfl:

trusiak  

Wysłany: 2006-09-06, 20:58   

lolinka napisał/a:
ale mysle ze to mało ma wspolnego z wspołczuciem, raczej z tym ze "tak wypada" wspołczuć , po jakims czasie nikt nie bedzie pamietał o dziewczynce ;]

To wcale nie jest współczucie. To jest brak uczuć, bo chyba nie można nazwać współczuciem kupowania kogoś, jego zwierzeń. Jeśli taka osoba chce o tym porozmawiać, chce się podzielić swoim przeżyciem, to się sama zgłasza. Poza tym najważniejszy jest szacunek, a w sciganiu się, gdzie wygraną ma być taki wywiad żadnego szacunku nie widzę... współczucia tym bardziej
bez wahania"

Elizabeth  

Wysłany: 2006-09-06, 21:22   

Swiat to globalna wioska i nikt komu przytrafilo sie cos przykrego lub radosnego a co na codzien nie zdarza sie innym zwyklym ludziom nie jest wstanie obronic sie przed mediacja tego wydarzenia. Spoleczenstwo jest zadne sensacji pod kazda postacia.

Dishman  

Wysłany: 2006-09-06, 22:58   

Co do konkretnej sprawy. Zacznijmy od tego, że ta dziewczyna wcale nie było taka biedna, nie była przykuta łańcuchami do ściany. Przez te kilka lat miała zapewne setki okazji aby nawiać. Nie zrobiła tego. Zatem z mojej strony nie widzę dla niej żadnego współczucia. Dobrze jej było z tym facetem... .

Co do mediów. Takie ich zadanie. Trzeba mieć silną psychikę, żeby robić zdjęcia ludziom po wypadkach, podczas konfliktów, itd. Nie zapominajmy jednak, że to dzięki dokumentacji i wielu zdjęciom dziennikarskim wiemy o tym czego potrzebują jacyś ludzie i możemy im pomóc.

Inna sprawa, że oglądając taką Uwagę miesiąc temu nie ma zielonego pojęcia jaki był w niej temat. To taka sensacja na krótką chwilę.

trusiak  

Wysłany: 2006-09-07, 00:36   

Tylko nie rozumiem na jaką cholerę ludziom słuchać jak koleś kogoś macał, albo był macany? Poza tym co to za dokumentacja? z czego? Może poprosimy jakiegoś mordercę, gwałciciela, zboczeńca, żeby na żywo nam spektakl zrobił... hmmm to jest myśl. Nieźle bym zarobiła... a co tam ofiara... kasę mam pełną...
bez wahania"

Dishman  

Wysłany: 2006-09-07, 13:57   

Materiały, choćby z wojny. Zdjęcia dziennikarzy z zmasakrowanej Warszawy po powstaniu są obecnie na wagę złota.

Takie programy to również informacja. Rodzice pilnujcie swoich dzieci, przed coraz większą liczbą pedofili. Wspomóżcie schronisko dla zwierząt w którym panują koszmarne warunki. Jeżeli możesz pomóż 4 letniej Oli chorej na ciężką chorobę, itd.
Po części to żerowanie na cudzym nieszczęściu. Ale po części to zaspokojenie ludzkiej ciekawości. Nie wierzę, że nie było nikogo kto nie chciał zobaczyć 11 września 2001 roku zawalających się wież WTC.

Mnie to trochę irytuje z innego powodu. Żyjąc na Mazowszu telewizja chce abym martwił się problemami Śląska, albo Nowego Jorku. Większość informacji jest mi po prostu zbędna.

jusia_like  

Wysłany: 2006-09-07, 14:05   
   Polecający: Google

Na tym polega cos takiego jak dziennikarstwo!
Nikt nie cche słuchc programu o jakijs babci która robi majtki z włny tylko ludzie chcą jakichś emocji,dreszczu kontrowersji...
To tani temat i dzinnikarz wie ze moze na tym zarobic. zreszta na cierpieniu człowieka juz nie jeden zarobił.

Co do tego przypadku tej Natashy to wg mnie dobrze że o takim czymś mówi sie głośno. To jest przypadek skrainej pedofilii bo ten porywacz porwal ja po to aby sobie WYCHOWAĆ przyszła żone! tak on myslal. Z jedej str gośc po studiach ale z umysłem psychopaty. Takie sprawy powinny byc omawiane na forum społeczności zeby mozna bylo zapobiec innym takim przypadkom!

Jesli chodzi o zerowanie na tragedii to jest to smutne do czego moze sie posunąć człowiek aby zdobyć jakies unikalne zdj z wypadku czy cos....

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-09-07, 14:38   

jusia_like napisał/a:

Takie sprawy powinny byc omawiane na forum społeczności zeby mozna bylo zapobiec innym takim przypadkom!

Takie sprawy powinny być omawiana przez ekspertów, a na forum społeczności niech trafiają tylko wnioski.

Tanie show nic poprawi, a za to zwiększy poziom niepotrzebnych emocji, które tylko uniemożliwiają znalezienie racjonalnego rozwiązania(o ile takie w ogóle istnieje).

trusiak  

Wysłany: 2006-09-07, 15:04   

dr frasunek napisał/a:
jusia_like napisał/a:

Takie sprawy powinny byc omawiane na forum społeczności zeby mozna bylo zapobiec innym takim przypadkom!

Takie sprawy powinny być omawiana przez ekspertów, a na forum społeczności niech trafiają tylko wnioski..

Racja. Chyba psycholog lub inny ekspert bardziej sie zna na rzeczy, niż dziennikarz, któremu zależy na sensacji.

Poza tym nie uważam, żeby pedofili w dzisiejszych czasach było więcej, ale teraz się o tym mówi. Homoseksualistów też kiedyś było mniej? Nie myślę. (od razu przepraszam za "przyłożenie" do pedofilii homoseksualizmu)
bez wahania"

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2006-09-07, 15:45   

Bo teraz masz lepsze dojscia do informacji , zauwaz ze dawniej nie moznabyło wsiąśc w wóz z kamera i w 2 godziny byc na miejscu jakiegos sensacyjnego zdarzenia. Na tym polega dziennikarstwo! Na szukaniu tematów , sensacji, pokazac ludziom zycie, ludzkie losy i wypadki, a to czy to jest fajne czy nie mozna dyskutowac , bo znajdzie sie gazeta brukowa , szukająca zarobku na relacji z otwarcia mc donalds i znajdzie swoich nabywców tak samo jak Polityka czy Focus itd. Rózni ludzie rózne potrzeby. Mnie osobiscie nie obchodzi sytuacja Natashy czy kogoś tam , wypadek w Radomiu czy powódz w podkarpackim. Nie zaspokajaja mnie takie informacje, aczkolwiek chcac nie chcac i tak sie o tym dowiem ,ale jakos takie niusy nie wzbudzaja we mnie wspołczucia. Kto co lubi. Przed zyciem codziennym nie da sie uciec , zawsze na świecie dzieje sie jakas tragedia , gazety o tym pisza , to sa informacje , ludzi to ciekawi i tak jak napisał Dishman takie informacje trafiaja do archiwum, i staja sie juz zapiskiem historycznym mozna rzec, za 50 lat ktos otworzy sobie taka gazete i bedzie wiedział co sie działo na swiecie , a jakiej rangi to bedzie wiadomosc to juz temat do dyskusji;]

trusiak  

Wysłany: 2006-09-07, 17:04   

lolinka napisał/a:
a jakiej rangi to bedzie wiadomosc to juz temat do dyskusji;]

więc właśnie o tym dyskutujemy ;)

Dzisiejsi dziennikarze to hieny. Ja współczuję tej dziewczynie, ale właśnie dlatego, że nie może w spokoju dojść do siebie. Najbardziej mnie rozwaliło, że gdu dziewczyna na piśmie dała do zrozumienia, że o swoim życiu erotycznym będzie rozmawiać tylko ze swoim psychologiem, dziennikarze uznali to za mistyfikację... kurka czy w dzisiejszym świecie jaka kolwiek moralność i etyka nie ma znaczenia? Czy nasze człowieczeństwo ma być tylko wyrazem tragedii, jaką potrafiy opisać? Czemu dziennikarze o swoich dewiacjach, zboczeniach i tragediach nie piszą? Nie trąbią na lewo i prawo?
bez wahania"

Odpowiedz do tematu