Wysłany: 2007-01-26, 18:12 zmarł Ryszard Kapuściński.
23.01.2007r. zmarł ceniony przez wiele osob felietonista Ryszard Kapuściński. Zal i tęsknota ogarneła wiele osob ubóstwiających jego reportarze. Osobiście uwielbiam Heban i Imperium. Do dziś mogę dalej czytać te ksiązki.
Zastanawialem sie czy zalozyc taki temat... tylko nie wiedzialem czy dac go do wiadomosci czy do ksiazki i filmu. Taki ogólny tamat o Kapuscinskim... bo warto.
Może przytocze jedną z przygód Kapuscinskiego. w czasie jednej ze swych podróży w Afryce stanął twarzą w twarz z rebeliantem. Wymierzył w niego z kałasza, to mogły być ostatnie chwile Kapuscinskiego. Reporter jednak nie błagał o litości ale... uśmiechnął sie do bojówkarza. Ten zaś był tak zdezorientowany tym uśmiechem, że postanowił go puścić wolno...
Kapuscinskiego cenie najbardziej za jego pasje do podróży. Potrafił w prosty i dostepny sposób opisywać ludzi, wydarzenia. Podczas tych podróży był wielokrotnie narażony na utrate zycia. Warto dodać, że miał 4 wyroki śmierci, ale żadnego z nich nie wykonano.
_________________ "w naszych źrenicach jest za mało Boga, a droga jest prosta, czy jest kręta droga?"
Szkoda, ze umarl, moj ojciec lubi czytac jego ksiazki, niestety juz nic nowego sie nie ukaze...
_________________ A scarab beetle which toils through it's phases
From an egg through a larva to the protector of the dawning Sun
Out of the Unmanifest into the Matrix of Manifestation
One word which opens the gates to the worlds
Ja sądze, że tu chodziło o to, że mimo iż był na celowniku, za chwile mogł stracić zycie to on
iż był tak przyajżnie nastawiony do ludzi, życia poprostu się uśmiechnął... nie przejął się i to zdziwiło rebelianta i go puścił
Jezeli chodzi o Kapuścińskiego to uwielbiałam jego ksiązki bo pisał je prostym jezykiem, który nie nudził !!! a wręcz ciekawił... potrafił dotrzec do wszystkich grup wiekowych ja czytam jego ksiażki moja mama imoja babcia i wszystkie go uwielbiamy
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum