Wysłany: 2006-10-15, 20:54 Co zrobić żeby net szybciej chodził? Polecający: Przeznaczenie
Mój się strasznie wlecze. Jest na zwykłym kablu. Sieć lan.
Szlak mnie z nim trafi. Nieraz musze czakać parę minut zanim mi się coś ściągnie nawet strona
ps. Tylko bez takich jak Zmień se dostawce;P
_________________ Punkiem się nie bywa nim się poprostu jest
Przede wszystkim radziłbym przeszukać komputer antywirusem, tylko z zaktualizowaną bazą danych. Problemem mogą być trojany, wirusy, programy szpiegowskie, etc.
Po drugie zobacz czy masz takie programy jak BearShare, eMule, czyli p2p. Domyślnie często mają ustawione uruchamianie podczas uruchamiania systemu. Tym samym jeżeli nie masz ustawionych ograniczeń co do ściągania okreslonej ilości plików, to one mogą zamulać łącze.
Radziłbym się też skontaktować z usługodawcą. Jeżeli to jest sieć na kilka osób np. w klatce to być może one sobie szaleją do woli Twoim kosztem.
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Antywir raczej będzie prędzej zamulał procka, a nie internet, ale spróbuj go po prostu wyłączyć, oraz wyłączyć zupełnie BearShare i sprawdź jak wczytuje się stronka.
_________________ Gość chcesz dowiedzieć się więcej o wilkach? Strona dla miłośników przyrody:
www.wilk.boo.pl
Wejdz sobie na stronke http://dsl.cz i sprawdz szybkosc loncza, jesli bedzie zastraszajaco niska, to sprawdz czemu tak jest.
Mozna sprawdzic jakie aplikacje wywoluja ruch sieciowy programami typu NetLimiter. Zreszta w Menadzeze Zadan (CTRL+ALT+DEL) masz zakladke siec i tam tez mozesz zobaczyc jaki jest aktualny ruch sieciowy.
PS. wszystkie te czynnosci wykonuj na wylonczonych aplikacjach sieciowych (wyloncz wszystkie programy do sciagania, przeglodarki, komunikatory i firewalle.
Jesli dalej nic nie zuzywa transferu to mozesz wykonac polecenie "ping onet.pl -t" i sprawdzic czas odpowiedzi, u mnie jest to w granicach 10-20ms (nie sugeruj sie tym bo nawet 30 to niezle, ale 100 tonaprawdze przesada). Jesli ping bylby bardzo wysoki to mozesz miec problem z serwerami DNS, Wtedy najlepiej jest zienic adres pierwszego serwera DNS na lokalny czyli poprostu wpisac tam adres bramy.
Ten Program zmienia adresy DNS na szybsze - prościej mówiąc: nasz internet "chodzi" szybciej ( nie zaleca się instalowania tego programu użytkownikom Neostrady ) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum