Jak dla mnie Windows, chyba probowalam juz wszystkiego, nie ma oprogramowania idealnego, ale Windows jest najlepszy do potrzeb malej firmy.Pracujemy na XP
http://przygody.prata.wyczeslawa.patrz.pl
Jeżeli chcesz się sam zacząć bawić w LinuXa to możesz zacząć od Mandriva/ Mandrake lub czegoś na LIVE CD [ żebyś nie musiał instalować i przez przypadek czegoś nie popsuł /sformatował sobie dysku czy wyczyścił się z przydatnych danych].
Teraz linux ma graficzne interfejsy więc jest w miarę intuicyjny w obsłudze. Tak na prawdę w Linuxie do wszystkiego masz dostęp, wszystko możesz modyfikować, lecz skoro dopiero zaczynasz i linux ma służyć tylko jako tani środek zastępczy to i tak tego nie będziesz robił. Dobrze jak zna się obsługę linuxa z poziomu konsoli - bez tego ani rusz, szczególnie jeśli chcesz się trochę zagłębić w tajniki linuxa - a sporo siły w nim drzemie:)
Ubuntu / madriva / opensuse na sam początek wystarczą. Polecam trochę pobawić się z konsolą.
Jak się rozwiniesz zachęcam do FEDORY.
ps. do firm jednak polecam Windę XP/2000 jako systemy klienckie [dla noob-userów łatwiejszy i jednak nikt mi nie powie że wszystko działa na linuxie i jest w pełni kompatybilne z windą - chociażby dokumenty OFFICE /są odpowiedniki OPEN OFFICE- które btw można instalować i pod windą ale ich kompatybilność pozostawia wiele do życzenia [wystarczy że nie będzie samego tekstu tylko kawałek obrazka lub tabelki i robi się rozjazd na maxa]/ natomiast na serwer oczywiście bardziej stabilny Linux.
jeszcze niemialam linuxa ale z tego co slyszalam to jest to bardzo dobry system... przy nastepnym formacie kompa zmienie XP na linuxa... zawsze mozna wrocic do poprzedniego
jeszcze niemialam linuxa ale z tego co slyszalam to jest to bardzo dobry system... przy nastepnym formacie kompa zmienie XP na linuxa... zawsze mozna wrocic do poprzedniego
żeby był wilk syty i owca cała polecam 2 systemy na kompie
XP, zmieniac na linuxa? absurdalny pomysl kompletnie . jesli masz tego XP oryginalnego, to nie zamieniaj nalinuxa, jak piracisz to sie nei przyznawaj i pozbadz sie tej wersji, bo teraz naloty robia na prywatne mieszkania
Czego się czepiasz? Czy ja pisałem, że jej bronię? Albo, że mi to przeszkadza? Czytaj ze zrozumieniem. Niech se zainstaluje Linuxa, mnie to raczej ryba, po prostu W MOJEJ opinii 2 systemy są niepotrzebne, zwłaszcza wtedy, gdy jednym z nich jest Linux, ale to tylko mój osąd, z którym przecież nie musisz się zgadzać. Co nie znaczy, że musisz go uważać za gorszy od swojego.
_________________ I am on your side, Mr.Gość
I like it when you vote, bitch, // Shake'em titties when you vote, bitch!
wypowiedź magdy666 daje do zrozumienia, że jej system jest korsarsk
bez takich XD ja pirata niemam ^^ wiekszosc plyt mam orginalnych, bo moj ojciec ma jakas fobie na punkcie orginalnych plyt skoro tak bardzo chce to niech kupuje legalnie mi to nie robi duzej roznicy...
Cytat:
żeby był wilk syty i owca cała polecam 2 systemy na kompie
niewiem czy moj komputer to wytrzyma XD ale warto sprobowac ^^
grg7133 napisał/a:
Czego się czepiasz? Czy ja pisałem, że jej bronię? Albo, że mi to przeszkadza? Czytaj ze zrozumieniem. Niech se zainstaluje Linuxa, mnie to raczej ryba, po prostu W MOJEJ opinii 2 systemy są niepotrzebne, zwłaszcza wtedy, gdy jednym z nich jest Linux, ale to tylko mój osąd, z którym przecież nie musisz się zgadzać. Co nie znaczy, że musisz go uważać za gorszy od swojego.
spokojnie grg7133 niegoraczkuj sie tak kazdy ma prawo do swojego zdania ^^
spokojnie grg7133 niegoraczkuj sie tak kazdy ma prawo do swojego zdania ^^
Muszę, jak mi ktoś nienapisane zdania wciska, nie lubię Linuxa i już nic tego nie zmieni.
_________________ I am on your side, Mr.Gość
I like it when you vote, bitch, // Shake'em titties when you vote, bitch!
Mialem opensusa bardzo kruciotko, brakuje mi w nim czegos takiego jak w windowsie ze szybciej mozna sie samemu domyslec gdzie co zrobic, jak rozwiazac problem, brak jest duzej ilosci sterownikow, ciezko ogolnie jest mi sie polapac w tym systemie, a windows-wszystko jest jakies takie latwiejsze, ogromna ilosc rzeczy robi sie tak intuicyjnie, linux tego nie i wlasnie brakuje mi tego czegos z windowsa, jak dla mnie to linux jeszcze baaardzo dlugo zostanie z tylu, i jeszcze moje takie tylko zdanie, ze na linuksa najlepiej sie przesiasc jak jest to czyms narzucone np. praca, wtedy to sie oplaca a jesli jest windows od poczatku i nie przeszkadza, to uczenie sie linuksa nie ma wiekszego sensu bo i tak powrocimy do systemu microsofta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum