Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Psycho Krusher  

Wysłany: 2007-03-25, 15:41   

BlueMan napisał/a:
Psycho Krusher napisał/a:
A jak słysze o kompilowaniu jądra to mnie nachodzą brzydkie skojarzenia :]
Rzadziej się to robi, niż wykonujesz format partycji c, więc nie ma się o co martwić ;) wszystkiego można się nauczyć
Oh
"format c" to ja robie raz w roku więc i to mi nie przeszkadza :]

Kliknij tu po więcej fotek ;*

Raelag  

Wysłany: 2007-05-07, 20:48   

Windows The best! Linux ciągle się gdzieś zacina

BlueMan  

Wysłany: 2007-05-07, 23:21   
   Polecający: Ptaq

Raelag napisał/a:
Linux ciągle się gdzieś zacina
Gdzie ci się linux zacina niby?
Nie miałem z nim pod tym względem nigdy problemów !

HeadShot  

Wysłany: 2007-05-08, 00:54   
   Polecający: Google

Linux teoretycznie lepszy, sam mialem kiedys Aurox Live 9, ale nie dzialal mi w nim net, przerzucilem sie na Berry Linux Live i nawet spoko, odpalam plytke i wszystko smiga bez potrzeby konfiguracji, jednak byly problemy z instalacja programow. Narazie siedze na Windzie, jak poznam dobrze ten system, to moze w przyszlosci zmienie na Linuxa.
Poza tym na Windows sa lepsze giery :D

ezaris 

Wysłany: 2007-06-10, 16:46   

ludzie dlaczego wypowiadacie się na temat linuxa że jest gorszy skoro nawet widać, że nie widzieliście go na oczy? Przynajmniej niektóre osoby które mowia ze sie zacina albo ze nie ma na niego gier. Też słyszałem taki plotki ale to nie jest prawda. Prosze bardzo poczytajcie sobie o WINE program który pozwala kozystać z gier i programów pod Winde.

Teraz kozystam z Windy z jednego powodu. Lunux nie ma ActiveX który jest w lamerskim IE ;/ Nie chciało cos działac jednego.

Ktos tu powiedział dobrze, Linux jest dla zaawansowanych Linux to prawie cały czas jedna wielka konfoguracja. I to jest właśnie piekne :)

Podsumowanie:

Windows jest łatwiejszy... Ale to co łatwiejsze wcale nie znaczy, że lepsze ;>

Pocecam Ubuntu dla początkujących środowisko takie, że nie pogubicie sie bardzo przyjazne. www.ubuntu.pl <-- tam możecie sobie zamówić płyty z ubuntu za darmo przysla Wam do domu nie musicie nawet instalowac odpala sioe z płyty. Najpierw odpalcie potem sie wypowiadajcie.

Don_Satanos  

Wysłany: 2007-06-11, 17:12   

Przez ostatni tydzień miałem tylko Linuxa. I miałbym nadal, tylko mam za słabą kartę graficzną(nie mogłem znaleźć działających sterów do GF2 Ultra) i nie działało mi 3D:( Jaksobię walnę GF8800 to wrócę na stałe do Ubuntu, świetna sprawa, pierwszy raz czułem się bezpiecznie hehe i te instalowanie ze źródeł, dobieranie i szukanie bibliotek - hardcore! Gry mi niepotrzebne, wystarczą mi emulatory starych konsolek i gra gitara:)

ezaris 

Wysłany: 2007-06-12, 17:26   

Don_Satanos napisał/a:
i te instalowanie ze źródeł, dobieranie i szukanie bibliotek - hardcore!

Ot cała bajka i urok Linuksa Kocham to :) Tu wystarczy 2X klik w Linuxie przeba mysleć :)

Pamietam pierwszy raz przez 3H instalowałem flasha do FF :P Ale jaki byłem potem dumny :DDD

Phoenix 

Wysłany: 2007-06-15, 19:57   

Ja od półtorej roku używam Linuksa Mandrivę. I jest to dla mnie system porównywalny z windowsem. Potrzeba więcej czasu na poznanie go, ale całkiem dobrze sprawuje się np w przeglądaniu internetu (Ma dobre przeglądarki www firefox i opera).

Ale żeby był lepszy od windowsa, to mit. Jest dla mnie dobrą, tanią alternatywą wobec drogiego windowsa. Używam go bo działa, a windows XP jest dla mnie za drogi.

Wybrałem distro Mandrivę, bo można wiele wyklikać. Instalowałem Ubuntu i wyleciało z dysku po godzinie pracy. SUSE dzisiaj jest na drugim miejscu (wg Distrowatch.com ) wśród linuksów, ale z tego co wiem jest porównywalne do Mandrivy, która po prostu działa).

Ale są pewne mankamenty - czcionki (skopiowane z windows) wyglądają ciut gorzej niż na windows, mikrofon na Skype jest za cicho, do niektórych rzeczy używam windowsa 98 - bo chociaż jest oprogramowanie Open Source, to na dzień dzisiejszy tylko podstawowe (np Krasnala do tworzenia stron www i Pajączka się nie uruchomi).

Ale to, że siedzę na linuksie a nie na windowsie, świadczy o tym, że Linuks może zastąpić windowsa - choć dobrze jest mieć na dysku obok windowsa dla programów, które nie chodzą pod linuksem.

ezaris 

Wysłany: 2007-06-16, 14:01   

Ale bzdura. Po pierwsze Mandriva to największy smieć i nigdy go nie zainstaluje.

Powiedz mi dlaczego ubuntu wyleciał od Ciebie po godzinie?

To, że linux ma ff i opere o niczym nie świadczy na Winde tez mozesz sobie sciagnac te przeglądarki za free wiec to nie jest argumentem :|

Mikrofon masz za cicho? I to wina linuxa tak? hahaha. OK n/c xD

Co do programów okóre odziwo Wam sie nie uruchamiaja a mi jakos owszem - http://pl.wikipedia.org/wiki/Wine

[ Dodano: 2007-06-16, 23:57 ]
Teraz własnie siedze na debianie. Konfiguracja automatyczna. Nawet niewiem jak to sie stało ale nie musiałem wpisywać IP bramki itd. Sam mi wszystko wczytał. Po prostu Bajka :)

Phoenix 

Wysłany: 2007-06-17, 15:46   

ezaris napisał/a:
Ale bzdura. Po pierwsze Mandriva to największy smieć i nigdy go nie zainstaluje.

Nie udawaj takiego eksperta. Mandriva bardzo dobrze się sprawuje jako system na Desktop. Śmieć, niedawno wyczytałem "syf" - brak szacunku dla ludzi, którzy ją rozwijają. Mandriva jest łatwa w obsłudze i posiada pulpit KDE podobny do windowsa - ale to nie znaczy, że jest śmieciem.
Cytat:
Powiedz mi dlaczego ubuntu wyleciał od Ciebie po godzinie?

Nie wytrzymałem nieostrych, rozmazanych czcionek w Ubuntu. Na Mandrivie umiem zrobić ostre jak na windowsie, a strona jak zrobić ostre czcionki na Gnome była po angielsku (nie miałem czasu i ochoty jej tłumaczyć). Po drugie moim zdaniem na Mandrivie od razu po instalacji mam lepsze oprogramowanie - zainstaluj i używaj.
Nie mówię, że Ubuntu jest złą dystrybucją - ale Mandriva po zainstalowaniu z 4CD lub 1DVD jest lepiej wyposażona i lepiej się prezentuje.
Cytat:
To, że linux ma ff i opere o niczym nie świadczy na Winde tez mozesz sobie sciagnac te przeglądarki za free wiec to nie jest argumentem :|

Używam linuksa bo jest legalny - jak wspomniałem windows XP jest za drogi. Nie mam na niego kasy, a Linux przecież działa.
Cytat:
Mikrofon masz za cicho? I to wina linuxa tak? hahaha. OK n/c xD

A czyja wina? Linux ciągle posiada pewne niedoskonałości, może kiedyś ktoś poprawi obsługę Soundbalstera 128. Oczywiście głośność mikrofonu jest na maksa - żebyś się nie śmiał "jak głupi do sera".
Cytat:
Co do programów okóre odziwo Wam sie nie uruchamiaja a mi jakos owszem - http://pl.wikipedia.org/wiki/Wine

Wypowiedział się użytkownik pirackiego pewnie windowsa. Wine nie jest doskonały i też nie wszystko się na nim ładnie uruchomi, chociaż zawsze trzeba próbować.
Cytat:
Teraz własnie siedze na debianie. Konfiguracja automatyczna. Nawet niewiem jak to sie stało ale nie musiałem wpisywać IP bramki itd. Sam mi wszystko wczytał. Po prostu Bajka :)

Zainstalował Debiana dla szpanu i się cieszy, że sieć mu chodzi. Na Mandrivie też mi sieć chodzi :)

Jendrek9  

Wysłany: 2007-06-17, 16:52   

aha a poropo gier to polecam cedege i WINE :) ostatnio odpalilem 3d studio max na mandrivie 2007 :hyhy:

BlueMan  

Wysłany: 2007-06-20, 10:27   

Phoenix napisał/a:
Nie mówię, że Ubuntu jest złą dystrybucją - ale Mandriva po zainstalowaniu z 4CD lub 1DVD jest lepiej wyposażona i lepiej się prezentuje.
A jak doinstalujesz kolejne 10 DVD to w ogóle będzie najlepszą dystrybucją z każdym (no prawie) dostępnym softem w sieci !
To jest bez sensu porównanie instalacji DVD vs CD :/ A po drugie - nie każdy potrzebuje takiej dużej ilości software na dysku z których się nie korzysta. Dlatego przeszedłem z SuSE na Ubuntu - bo po pierwsze i tak większość tego SuSE nie wykorzystywałem, a po drugie - nie chciało mi się ściągać za każdym razem DVD z neta :/ CD jest wygodniejsza pod tym względem.

Phoenix napisał/a:
Mandriva jest łatwa w obsłudze i posiada pulpit KDE podobny do windowsa - ale to nie znaczy, że jest śmieciem.
Dlatego właśnie Mandriva nie jest lubiana w środowisku linuksowym - zbyt podoba do Windowsa, nie ma takiej duszy linuxa.

ezaris napisał/a:
Na wersji Etch wszystko ładnie się konfigurowało jak masz serwer DHCP ;) Nic nie trzeba wtedy konfigurować

Jendrek9 napisał/a:
cedege
Co to jest? Bo w moim repo nie ma takiej aplikacji...

ezaris 

Wysłany: 2007-06-20, 12:57   

Phoenix napisał/a:

Nie udawaj takiego eksperta. Mandriva bardzo dobrze się sprawuje jako system na Desktop. Śmieć, niedawno wyczytałem "syf" - brak szacunku dla ludzi, którzy ją rozwijają. Mandriva jest łatwa w obsłudze i posiada pulpit KDE podobny do windowsa - ale to nie znaczy, że jest śmieciem.

Nie mówie ze jest śmieciem bo posiada pulpit KDE :| Po prostu jest tak samo komercyjna jak Windows.

Phoenix napisał/a:

Nie wytrzymałem nieostrych, rozmazanych czcionek w Ubuntu. Na Mandrivie umiem zrobić ostre jak na windowsie, a strona jak zrobić ostre czcionki na Gnome była po angielsku (nie miałem czasu i ochoty jej tłumaczyć). Po drugie moim zdaniem na Mandrivie od razu po instalacji mam lepsze oprogramowanie - zainstaluj i używaj.

Po 1 skoro nie masz czasu zagłębiać się w linuxa i nie masz ochoty ropzwiązywać problemów to zainstaluj sobie winde bo w Linuxie napotkasz nie jeden problem.
Po 2 Co znaczy lepsze oprogramowanie? :| Ja mam tylko to co mi jest potrzebne, ściagnij sobie to co chcesz przez
Kod:

apt-get

Wcześniej dodając cos do repo.

Phoenix napisał/a:

A czyja wina? Linux ciągle posiada pewne niedoskonałości, może kiedyś ktoś poprawi obsługę Soundbalstera 128. Oczywiście głośność mikrofonu jest na maksa - żebyś się nie śmiał "jak głupi do sera".

Własnie mówiłem mniej więcej o takich problemach. Linux widocznie nie dla Ciebie skoro nie potrafisz sobie poradzić -_-

Phoenix napisał/a:

Wypowiedział się użytkownik pirackiego pewnie windowsa. Wine nie jest doskonały i też nie wszystko się na nim ładnie uruchomi, chociaż zawsze trzeba próbować.

Yyy.. Kożystam z linuxa a nie z windy :| Poza tym windy bym nigdy nie kupił bo to Oni sa złodziejami nie ja...
Co do Wine owszem nie wszystko, Linux nie jest do gier, a jak chcesz program z windy to znajdziesz jego odpowiednik w sofcie Linuxowym więc nie widze problemu..

Phoenix napisał/a:

Zainstalował Debiana dla szpanu i się cieszy, że sieć mu chodzi. Na Mandrivie też mi sieć chodzi :)

Tak dla szpanu, xD
Chodzi mi o to, że w windowsie musisz sam konfigurować w Debianie nie...

BlueMan napisał/a:

Na wersji Etch wszystko ładnie się konfigurowało jak masz serwer DHCP Nic nie trzeba wtedy konfigurować

Nom :) ale teraz zdegradowałem go do Lenneto (test version) mam o wiele nowsze łatki itd :) W Ethe sa łatki sprzed 2 lat xP

BlueMan napisał/a:

Co to jest? Bo w moim repo nie ma takiej aplikacji...

Cedege to cos jak Wine mozliwe, że nawet lepsze ale płatne ;/

BlueMan  

Wysłany: 2007-06-20, 15:57   

ezaris napisał/a:
Chodzi mi o to, że w windowsie musisz sam konfigurować w Debianie nie...
jak masz neta bez podanych parametrów IP,bramki to w windowsie także nie musisz konfigurować :] Wpinasz wtyczkę i już :P

Jendrek9  

Wysłany: 2007-06-20, 20:54   

dokładnie to: CEDEGA Komercyjny emulator środowiska Windows dla gier. odpalaja na ni mnajnowsze gry lecz jest platny ;/ ale mozna miec triala i reinstalowac go non stop lub zlamac prawo (FUJ!)

Odpowiedz do tematu