Linux ciągle posiada pewne niedoskonałości, może kiedyś ktoś poprawi obsługę Soundbalstera 128. Oczywiście głośność mikrofonu jest na maksa.
Własnie mówiłem mniej więcej o takich problemach. Linux widocznie nie dla Ciebie skoro nie potrafisz sobie poradzić -_-
Karta dźwiękowa Creative Soundblaster 128 to chyba na tyle popularny model, żebym nie musiał sam poprawiać jej obsługi.
A Linux jest na moją kieszeń. Miałem powerpacka 2006 Mandrivy - super sprawa: sterownik nvidia, flash i java od razu po instalacji. Większość ludzi i tak używa wersji free, która nie jest gorsza od wersji komercyjnych.
Ubuntu, Mandriva, Windows - jedna rodzina. Każde dobre na swój sposób Wojna Linux czy Windows, albo która dystrybucja jest bez sensu. Dobre jest to, co działa.
Jamiałem sieciówke realtek rtl 8139 tez bardzo popularna i co? Nie zawsze dzialała. Ale trzeba samemu poczytac i sie poineteresowac pokombinować. W windowsie samo się instaluje wszystko a w Linuxie sam instalujesz. Nie zrobisz juz 'next next next zakończ' Musisz pomyslec tak samo instalacja sterowników. Zawsze Ci zabraknie jakiejś paczki.
Powerpack? wole sam zainstalowac nowsza wersje niż sprzed roku poza tym lepsza satysfakcja jest jak poinstalujesz wszystko sam niz ściagniesz paczke gdzie ponad połowy nie będziesz uzywał nigdzy tylko sobie zaśmiecasz dysk. Walnij sobie do repo to co potrzebujesz i od czasu do czasu
Walnij sobie do repo to co potrzebujesz i od czasu do czasu
Kod:
apt-get update
KONIEC
To ci nie wiele da
Bo zaktualizujesz tylko wersje lokalnie w pliku, ale system pozostanie ze starymi plikami
Trzeba potem jeszcze wykonać
Kod:
apt-get upgrade
albo
Kod:
apt-get --dist-upgrade
(tego ostatniego nie jestem pewien
Phoenix napisał/a:
Tak, nawet Bill wie co dobre:
Niezłe
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
www.BlueMan.pl devBlog - nie tylko o programowaniu
No zrozumiałem, że mówimy o aktualizacji aktualnego oprogramowania do najnowszego, a nie ściąganie najnowszego softu podczas instalacji
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
choć wole windowsa bo jestem do niego przyzwyczajony:P
Przyzwyczajenie można zmienić, więc to nie jest wyznacznik "dobrego systemu"
To, co jest dobre na Linuksie to brak wirusów. Jest więc lepszy do internetu.
Gorzej z grami - te chodzą na windowsie. Ale jak ja np nie gram - to mnie Linux całkiem zadawala.
Linux jest zdecydowanie za mało popularny, jak na system bezpłatny. Z biegiem czasu staje się coraz lepszy - i coraz więcej ludzi go zainstaluje.
Myślę, że także i z biegiem czasu pojawią się wirusy na linuxa...
Linux jest zdecydowanie za mało popularny, jak na system bezpłatny.
Że tak zapytam jaki inny system jest darmowy prucz linuxa? I dlaczego stwierdzasz, że jest mało popularny? Tu sie absolutnie nie zgodze, bo prawie wszyscy słyszeli o czyms takim jak Linux i wiedzą co to jest aczkolwiek mogli go nie widzieć na oczy ale wiedzą. A to, że nie przeniosa sie na niego to wina samego człowieka dla którego wszystko co nowe jest złe i niedobre. Nowe = gorsze. Każdy narzeka na Windowsa (ok prawie) ale nikomu sie nie chce z tym nic zrobić. Każdy narzeka na władzę (KAŻDY!) ale nikt tez z tym nic nie zrobi a niech inny zrobia ja się dołącze jak inni będa walczyc i cos z tym robić. Tak.. ludzie....
Co do wirusów to myslę, że nie bedzie takiego czegos bo łatki na linuxa wychodzą codziennie na windowsa co pół roku Linux jest o wiele wiele wiele bardziej zabezpieczony. Poza tym wirusy tworza Linuxowcy więc nie będa zaśmiecac sobie własnego systemu ;p
Że tak zapytam jaki inny system jest darmowy oprócz Linuksa? I dlaczego stwierdzasz, że jest mało popularny? Tu sie absolutnie nie zgodze, bo prawie wszyscy słyszeli o czyms takim jak Linux i wiedzą co to jest aczkolwiek mogli go nie widzieć na oczy ale wiedzą.
Wchodząc na fora o tematyce komputerowej ma się wrażenie, że Linux to system znany i ceniony. Wchodząc na stronę www.ranking.pl czyta się natomiast, że Linuksa używa 0,5 % internautów. Używając Linuksa ma się wrażenie, że używa się systemu szeroko znanego - statystyki mówią inaczej.
Darmowe jest też FreeBSD (też system uniksowy), jak i Solaris - ale nie są tak rozwinięte, jako komputery na biurko Jasia Kowalskiego. Prędzej jako komp na serwer.
Jak ja chodziłem do szkoły, to mówiono tylko o DOS-ie i Windowsie - Linuksa jeszcze nie znano, dopiero dzisiaj jest o nim głośniej, bo jest po prostu lepszy. Dzisiaj to już nie tylko serwery, ale rozwinięte pulpity graficzne KDE i Gnome. Sprawdzające się w korzystaniu z internetu, jak i w korzystaniu z edytora tekstów. Czasami da się nawet zagrać w jakąś grę. Windows za drogi aby kupić? - Polecam Linuksa - Mandrivę, Ubuntu, Suse, Fedorę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum