Pierwszym komputerem jaki używałem, był XT z procesorem o "zawrotnej" prędkości 8MHz. I oczywiście działał pod DOS'em (ver.3.30) Problem Windows czy linux nie istniał, był tylko problem; linia poleceń czy NortonCommander
Następny komputer miał Windows 98, potem Windows XP i na końcu Linux. Najpierw Mandreake 9.2 a teraz Knoppix 5.0. Wybrałem Linuxa dlatego, bo nie chciałem używać pirackiej wersji Windows'ów a na instalację nie było mnie stać. Teraz nie mam żadnej ochoty, by wracać do Windows'ów.
Po prostu nie używam prawie gier, a oprogramowanie, które daje Linux mnie wystarcza. FF, Opera, OpenOffice, Kadu, Skype. Mnie wystarcza. A przyjemność grzebania w konfiguracji z poziomu root, toż to odlot , nie mówiąc o kompilacji ze źródeł . Fakt, że czasami, gdy przez kilka dni coś nie działa a ja nie wiem o co chodzi, to mam ochotę wywalić komputer+linux za okno, ale zawsze mi mija.
Gdybym miał polecać system, to zadałbym pytanie: "Co chcesz robić i kim jesteś?" Bo jeżeli chcesz, aby to po prostu działało i samo się ustawiało i robiło prawie wszystko za Ciebie, to bierz w ciemno Windows. A jeżeli chcesz czegoś więcej...
Linux.
I jeszcze jeden głos za linuxem, wirusy się go nie imają
Bardzo radykalna i zdecydowana opinia. Nie rozumiem tylko, jaką emocję wyraża ta emotikonka na końcu Twojego zdania. Ja wybrałem Linuxa, bo mi odpowiada i to jest dla mnie jedno z kryteriów jego przewagi nad Windows. Jeżeli możesz, to spróbuj rozwinąć Twoją ocenę, zaraz po tym jak przestaniesz się śmiać . Chętnie wtedy podejmę dalszą rozmowę. Pozdrawiam, Grzegorz.
Wysłany: 2007-07-28, 11:51
Polecający: Dzięki google.pl :)
Poza tym Linux jest bardziej niezawodny niż "okna", kiedyś zastanawiałem się na przejściem na Linux-a. Jednak jeżeli ktoś jest tak zażartym fanem gier, nie ma większego wyboru. Dodam jeszcze że Microsoft wraz ze swym Windowsem coraz bardziej ściąga z Linux-a, przykładem jest np. wygląd Visty, a również to że coraz mniej się zawiesza
Windows jest dla przecietnego użytkownika, Linux dla bardziej zaawansowanych i rzekł bym dla bardziej hobbystów sam używam FreeBSD to jeszcze inny system niż Linux. Odnosnie systemu Macka jest naprawde fajny i jak to mack nadaje sie najlepiej do grafiki
Wg mnie Windows ma przewagę nad Linuksem - brak obsługi DirectX odstrasza większość użytkowników. (sam z chęcią korzystałbym z linuksa, ale mam młodszego brata i wiadomo o co chodzi ). Jednak ta przewaga Windowsa nad Linuksem może w najbliższych latach prysnąć jak bańka mydlana. Jak zapewne wszyscy wiedzą jakiś czas temu wyszedł directx10. Jednak nie istnieje wersja na Windows XP. W takiej sytuacji producenci mogą zacząć robić gry pod OpenGL'a, który obsługuje te same funkcje co najnowszy DirectX, a ponadto działa na wielu systemach operacyjnych. No ale czas pokaże czy tak się stanie.
No coz jak widac jestesm szczesliwym posiadaczem linuxa ( chociaz raczej nie nieszczesliwym ;/) szczerze mowiac ja wole windowsa bo jest latwiejszy w obsludze. No ale brat chcial doswiadczyc nowych przygod i zainstalowal linuxa odbiegajac troche od tematu moze mi ktos powiedziec czy na tym systemie dziala jakis program na ktorym mozna sciagac piosenki??
_________________ Już nie noszę sukienek,
nie śpiewam ładnych piosenek
i chociaż jestem dziewczyną,
z chłopakami piję wino!
Wysłany: 2007-08-29, 22:12
Powiem tak jako że mam obydwa zainstalowane,
Windows- dla użytkowników którzy nie chcą się męczyć i maja szybszy sprzęt.
Linux(opieram się na wersji madrake 10.1) - bardzo przyspiesza komputer, lecz trzeba znać się na tym, nie chodzą wszystkie gry,(minus nie wykrywa myszek na usb póki ich nie zainstalujemy [rzadko dostajemy płytę wraz z wersją na linuxa])
Widzieliście pulpit Beryl na ubuntu?Zapiera dech w piersiach nawet na słabym sprzęcie. Aero Glassy mogą się schować.
Poważną wadą pingwinka jest jednak niewielka ilość softu, a nawet gry na OpenGLu pisane pierwotnie pod windows nie są kompatybilne z linuxem, a jeśli wychodzi coś na linuxa, to na kilka dystrybucji(red Hat, Mandriva, ManDrake, Aurox, Fedora).
Tyle jeśli chodzi o domowe kompy. Bo w wypadku komputerów biurowych, do pracy i serwerów Debian bije na głowę dowolną windę. niezniszczalny, niewyczerpalny, niepowtarzalny. Sam bym go se wgrał(nawet na kompa w domu), ale rodzinka lubi pogiercować, a dysk za mały żeby odciąć kolejne 15 GB.
A tak w ogóle to głupi temat. De dustibus non est disputandum co znaczy gusta nie podlegają dyskusji.
_________________ "Heave ho, thieves and beggars, never say we die. Some men have died and some are alive..."
Mi się linux bardzo podoba i w weekend zainstaluję go sobie i poinstaluję wszystkie programy. Według mnie linux jest lepszy od windowsa. Szkoda tylko, że nie odczytuje plików exe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum