Wysłany: 2007-10-03, 19:11 robienie szydełkiem
Czy ktoś Mi powie jak dokładnie sie robi dredy Szydełkiem? nie chodzi o to że sie do szydełkowywuje pojedyncze włosy do dreda , tylko Jak Sie robi dredy szydełkiem od poczatku?? bo jakoś szukam i szukam i znaleść nie moge... (albo jakis link mozna podać?)
a i ejszcze jedno pytanie... jak niby ma sie zrobić KWADRATOWE sekcje ?
bierzesz pasmo włosów, możesz je lekko skręcić przy skórze ( bo zaczynamy dredować od nasady) no i plączesz te włosy szydełkiem jak sie da, tak jakby wciągając te włosy do środka pasma (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć), szarpiesz je szydełkiem i zasadniczo zbijasz je razem do kupy. jest to technika dość mozolna, pracochłonna i bolesna (mówię szczególnie o palcach w które szydełko wbija się niemiłosiernie przy początkowym braku w prawy). ja jednak sugerowałabym wcześniejsze natapirowanie pasma włosów i dopiero wtedy szydełkowanie (idzie to znacznie łatwiej i szybciej ), ale oczywiście wszystko da sie zrobić więc powodzenia sama robiłąm tak swoje dredy do przedłużenia, i muszę powiedziec że są one od razu dobrze zbite i nie wyłażą z nich włosy tak szybko jak przy metodzie tapirowanie + szydełko. aha i sugerowałabym poćwiczenie na czyichś ŚCIĘTYCH włosach a nie na swoich eee przytwierdzonych do czaszki lub nie daj boże na przytwierdzonych włosach kogoś innego bo może niestety wyjść mała masakra a i wprawy szybciej nabierzesz "na sucho ":)
odp. na pyt.2
załóżmy ze robisz dredy z włosów na dole (od podstawy czaszki tudzież karku jak kto woli). robisz tak jakby prosty "przedziałek" ale POZIOMY. powstaje nam linia prosta. i teraz dzielisz ten poziomy pas włosów na równe kwadraciki liniami pionowymi (takimi małymi przedziałkami ). hmm chyba inaczej tego wytłumaczyć się nie da
Wysłany: 2007-10-03, 23:31
Polecający: Google
ash napisał/a:
ja jednak sugerowałabym wcześniejsze natapirowanie pasma włosów i dopiero wtedy szydełkowanie
Tak jak mowi ash, najpierw musisz te pasemko wlosow natapirowac najlepiej gęstym metalowym grzebieniem zaczesujac je w strone glowy, jak juz powstanie cos w stylu zalążka dreada to dopiero wtedy bierzesz szydelko i przebijajac tego dreada lapiesz wlosy z drugiej strony i przeciagasz je w srodek dreada i tak w kolko i z kazdej strony.
(nie wiem czy dobrze zrozumialem to czego nie rozumiesz )
_________________ "Remember: its better to burn out than to fade a way"
Wysłany: 2007-10-04, 22:10
raczej plastikowym gęstym grzebieniem (metalowe są okrągłe, a więc nie spiczaste i metal jest bardziej śliski niż plastik używany w grzebieniach, i są mniejsze odstępy), najlepiej takim w kiosku kupowanym lub z metalowym szpicem, którym możesz od razu robić kwadraty.
_________________ warkoczyki (od 200zł), dredy (od 50zł), piercing (50zł), tatuaże
Wysłany: 2007-10-04, 22:38
albo drugą stroną szydełka, albo szpicem grzebienia np takim http://www.sintec.com.pl/...r%C5%82owy.html
albo niektóre grzebienie mają jeden ząbek bardziej oddalony od reszty
_________________ warkoczyki (od 200zł), dredy (od 50zł), piercing (50zł), tatuaże
A te kwadraty proponowałbym związywać gumką recepturką którą wytniemy po skończeniu pracy, wtedy sie syf nie zrobi i nie bedziemy wciagac szydelkiem włosów z innego dreada
Wysłany: 2007-10-06, 15:40
Polecający: god bless google
Gumki recepturki może nie są najlepszym pomysłem. Lepsze są gumki takie bardzo malutkie. Żeby nie obwiazywać ich kilka razy tylko po prostu założyć. Można kupić w wiekszości sklepów ze spinkami i innymi bajerami do włosów.
_________________ Alcohol doesn't cause hangovers.
Waking up does...
Gumki recepturki może nie są najlepszym pomysłem. Lepsze są gumki takie bardzo malutkie. Żeby nie obwiazywać ich kilka razy tylko po prostu założyć. Można kupić w wiekszości sklepów ze spinkami i innymi bajerami do włosów.
Fakt, lepsze, ale nie widzę nic złego w recepturkach. Wiadomo, że się ich już nie rozplącze, ale żaden problem wyciąć, natomiast mają tą zaletę, że przy robieniu nie naciąga się aż tak bardzo włosów i klienta boli mniej
A ja jestem początkujący i mam pytanie, ktoś napisał ze po tapirowani i zrolowaniu włosów trzeba je szydełkować co to znaczy ? i jak to sie robi z góry dzięki.
Ja jestem właśnie w trakcie robienia dredów, tzn. koleżanka mi robi, może już ktoś pisał, jeśli tak to powtórzę - robienie dreadów boli, naprawdę! (Najbardziej boję się aż będzie mi robić przy skroniach - rozłożyła pracę na ok. 3 dni)
_________________ " S : Nie wiem czemu, ale jak się wysram to mi zawsze na włoskach w dupie zostaje gówno...?
Z : A ja używam papieru toaletowego."
Nie ma to jak mieć kumpli, którzy dogłębnie dzielą się z innymi swoimi tajemnicami!
Wysłany: 2008-01-21, 16:30
Polecający: google
a ja mam pytanie.
jak mam już dredy i mam szydełko 0.6 mm : P
to mi tłumaczyli,ze przebijam dreda na wylot,a ten dziubek wystaje nad dredem. potem ciągnie szydełko na dól,a dziubek szydełka znika w dredzie.nie wyciągam szydełka,tylko kila razy,robie "góra dól" czy to poprawne i dobre?
_________________ 'Na pewno każdy chodź raz
Utracił wiarę jak ja
Obym nie bliżej stał
Sennego dnia w królestwie mroku...''
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum