Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Akila  

Wysłany: 2007-10-03, 19:11   robienie szydełkiem

Czy ktoś Mi powie jak dokładnie sie robi dredy Szydełkiem? nie chodzi o to że sie do szydełkowywuje pojedyncze włosy do dreda , tylko Jak Sie robi dredy szydełkiem od poczatku?? bo jakoś szukam i szukam i znaleść nie moge... (albo jakis link mozna podać?)
a i ejszcze jedno pytanie... jak niby ma sie zrobić KWADRATOWE sekcje ?

ash 

Wysłany: 2007-10-03, 19:39   

odp. na pyt. 1

bierzesz pasmo włosów, możesz je lekko skręcić przy skórze ( bo zaczynamy dredować od nasady) no i plączesz te włosy szydełkiem jak sie da, tak jakby wciągając te włosy do środka pasma (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć), szarpiesz je szydełkiem i zasadniczo zbijasz je razem do kupy. jest to technika dość mozolna, pracochłonna i bolesna (mówię szczególnie o palcach w które szydełko wbija się niemiłosiernie przy początkowym braku w prawy). ja jednak sugerowałabym wcześniejsze natapirowanie pasma włosów i dopiero wtedy szydełkowanie (idzie to znacznie łatwiej i szybciej ), ale oczywiście wszystko da sie zrobić więc powodzenia :) sama robiłąm tak swoje dredy do przedłużenia, i muszę powiedziec że są one od razu dobrze zbite i nie wyłażą z nich włosy tak szybko jak przy metodzie tapirowanie + szydełko. aha i sugerowałabym poćwiczenie na czyichś ŚCIĘTYCH włosach a nie na swoich eee przytwierdzonych do czaszki :P lub nie daj boże na przytwierdzonych włosach kogoś innego bo może niestety wyjść mała masakra :P a i wprawy szybciej nabierzesz "na sucho ":)

odp. na pyt.2

załóżmy ze robisz dredy z włosów na dole (od podstawy czaszki tudzież karku jak kto woli). robisz tak jakby prosty "przedziałek" ale POZIOMY. powstaje nam linia prosta. i teraz dzielisz ten poziomy pas włosów na równe kwadraciki liniami pionowymi (takimi małymi przedziałkami :P ). hmm chyba inaczej tego wytłumaczyć się nie da :P

pozdrawiam i raz jeszcze powodzenia :)

Akila  

Wysłany: 2007-10-03, 20:23   

ok , dzięki :Pale... nie rozumiem tego ,,wciągać włosy do środka pasma" (tego co nie umiesz inaczej wytłumaczycxD). To ma w ogóle środek -.-"?

P.S.:
Akurat w wbijaniu kolców co ciała nie mam problemów ani ćerpień :P

AvallDream  

Wysłany: 2007-10-03, 23:31   
   Polecający: Google

ash napisał/a:
ja jednak sugerowałabym wcześniejsze natapirowanie pasma włosów i dopiero wtedy szydełkowanie

Tak jak mowi ash, najpierw musisz te pasemko wlosow natapirowac najlepiej gęstym metalowym grzebieniem zaczesujac je w strone glowy, jak juz powstanie cos w stylu zalążka dreada to dopiero wtedy bierzesz szydelko i przebijajac tego dreada lapiesz wlosy z drugiej strony i przeciagasz je w srodek dreada i tak w kolko i z kazdej strony.
(nie wiem czy dobrze zrozumialem to czego nie rozumiesz :P )

Akila  

Wysłany: 2007-10-04, 14:08   

nom , rozumiem . . .

sekkmet  

Wysłany: 2007-10-04, 22:10   

raczej plastikowym gęstym grzebieniem (metalowe są okrągłe, a więc nie spiczaste i metal jest bardziej śliski niż plastik używany w grzebieniach, i są mniejsze odstępy), najlepiej takim w kiosku kupowanym ;) lub z metalowym szpicem, którym możesz od razu robić kwadraty.

Akila  

Wysłany: 2007-10-04, 22:29   

a no wlasnie :P nie JAK ale CZYM zrobic te kwadratowe sekcje?...

sekkmet  

Wysłany: 2007-10-04, 22:38   

albo drugą stroną szydełka, albo szpicem grzebienia np takim http://www.sintec.com.pl/...r%C5%82owy.html
albo niektóre grzebienie mają jeden ząbek bardziej oddalony od reszty

Akila  

Wysłany: 2007-10-05, 15:02   

aha , wiem jakie xD

Stan 

Wysłany: 2007-10-06, 14:52   

A te kwadraty proponowałbym związywać gumką recepturką którą wytniemy po skończeniu pracy, wtedy sie syf nie zrobi i nie bedziemy wciagac szydelkiem włosów z innego dreada

Boruch  

Wysłany: 2007-10-06, 15:40   
   Polecający: god bless google

Gumki recepturki może nie są najlepszym pomysłem. Lepsze są gumki takie bardzo malutkie. Żeby nie obwiazywać ich kilka razy tylko po prostu założyć. Można kupić w wiekszości sklepów ze spinkami i innymi bajerami do włosów.

dżodżo  

Wysłany: 2007-10-31, 20:43   

Boruch napisał/a:
Gumki recepturki może nie są najlepszym pomysłem. Lepsze są gumki takie bardzo malutkie. Żeby nie obwiazywać ich kilka razy tylko po prostu założyć. Można kupić w wiekszości sklepów ze spinkami i innymi bajerami do włosów.

Fakt, lepsze, ale nie widzę nic złego w recepturkach. Wiadomo, że się ich już nie rozplącze, ale żaden problem wyciąć, natomiast mają tą zaletę, że przy robieniu nie naciąga się aż tak bardzo włosów i klienta boli mniej :)

Gruby-XxX 

Wysłany: 2007-11-21, 18:59   

A ja jestem początkujący i mam pytanie, ktoś napisał ze po tapirowani i zrolowaniu włosów trzeba je szydełkować co to znaczy ? i jak to sie robi z góry dzięki.

Wengosh  

Wysłany: 2008-01-16, 21:21   
   Polecający: google

Ja jestem właśnie w trakcie robienia dredów, tzn. koleżanka mi robi, może już ktoś pisał, jeśli tak to powtórzę - robienie dreadów boli, naprawdę! (Najbardziej boję się aż będzie mi robić przy skroniach - rozłożyła pracę na ok. 3 dni)

Panna_Nikt  

Wysłany: 2008-01-21, 16:30   
   Polecający: google

a ja mam pytanie.

jak mam już dredy i mam szydełko 0.6 mm : P

to mi tłumaczyli,ze przebijam dreda na wylot,a ten dziubek wystaje nad dredem. potem ciągnie szydełko na dól,a dziubek szydełka znika w dredzie.nie wyciągam szydełka,tylko kila razy,robie "góra dól" czy to poprawne i dobre?
Sennego dnia w królestwie mroku...''

Odpowiedz do tematu