• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

sprezyna  

Wysłany: 2006-11-28, 15:13   

ja byłam ze starszą u dyrektora. powiedział, że nie będzie tyranem i nie każe mi obciąć, ale mam je schludnie nosić. to zapewne dzięki temu, że nie są jeszcze skończone i jak są zwiazane to nieprzypominają dredów. upiekło mi się :luka:

SadSuicider  

Wysłany: 2006-11-28, 15:43   
   Polecający: dzieki sobie

na mnei to sie lampia dziwne :| jedna dziewczyna miala dredy ale sie wylamala i obciela :) a ja mam problemy nei przez dredy tylko przes siebie :) ale siebie nie zniszcze, nie? :>

Dred  

Wysłany: 2006-11-28, 16:28   

Nie trzeba ścina dredów jeśli nie ma zmianki o że dredów nie wolno nosić :P

tyna  

Wysłany: 2006-11-28, 18:45   

u mnie dzisiaj jest wywiadówka ale jestem pwena że żadnych problemów nie bedzie, nikt mi nigdy o dredy problemów w szkole nie robił i mam nadzieje że tak zostanie, w szkole tylko ja mam dredy na całej głowi ;D reszta tylko jakies pojedyncze ale jak nauczyciel coś mówił chociaz mega żadko sei to zdażało to mówił ze fajne. ;D

yakuza  

Wysłany: 2006-11-28, 20:13   

jak dla mnie to ten zakaz to jest totalna głupota ale wkońcu są ludzie i taborety a ten zakaz to chyba wymyśleli ci drudzy :P

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-11-28, 20:57   
   Polecający: google

tyna napisał/a:
u mnie dzisiaj jest wywiadówka ale jestem pwena że żadnych problemów nie bedzie, nikt mi nigdy o dredy problemów w szkole nie robił i mam nadzieje że tak zostanie, w szkole tylko ja mam dredy na całej głowi ;D reszta tylko jakies pojedyncze ale jak nauczyciel coś mówił chociaz mega żadko sei to zdażało to mówił ze fajne. ;D

u mnie tez tak clay czas bylo no procz dyrki bo na cal yczaspodchodzila i fuj i wlasni wczoraj tata wrocikl z wywiadowki i mi gada ze sie czepiaja o dready a wczesniej nic nie bylo nicc ;/

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

sekkmet  

Wysłany: 2006-11-30, 13:00   

Poszczelona napisał/a:
U was tez jest tak w szkolach ? ze nie mozna nosic dreadow ? bo u mnie to niestety jest tak ze kiedys rozmawialismy z jedna baba n ten temat i ona mowi ze i tak jeszcze nikt w tej szkole nie mial dreadow to ja pytam ja a co jak by sobie ktos zrobil a ona no to wedy by dopiero zostalo to zapsiane ze nie mozna :/ czy to jest chore ? bo wedlug mnie tak ... powinni nas oceniac po tym co mamy w glowach a nie po tym co na niej mamy !

Poszczelona jesli w regulaminie szkoły nie ma takiego podpunktu a propo noszenia i nie noszenia dredów nikt nie moze Ci zabronić. Popros w sekretariacie o regulamin szkoły. Poszukaj dokładnie co jest napisane na temat wyglądu w szkole. Jesli jest napisane że trzeba być schludnym, czystym i estetycznym, to odpowiedz nasuwa sie sama - mozesz je nosic. Jesli jednak regulamin ma podpunkt "Zakaz noszenia dredów" to niestety nie mozesz ich nosic, ale tu też można szukać pomocy. Od tego jest biuro praw ucznia i dziecka.

sprezyna napisał/a:
Mnie to samo irytuje... mam w planach właśnie zrobienie dredów, pytałam się wcześniej wychowawcy... 'wicedyrektorzy nie wyrazili zgody..' i co teraz? jak sobie zrobie to co mi mogą zrobić? wyrzucić ze szkoły? kazać ściąć? a jak nie zetnę to co?
To jest chore poprostu... brak mi słów.. :wallbash:

Sprężyna jak wyżej, nie musisz nikogo prosić o zgodę, a o regulamin. Jeśli jesteś osobą pełnoletnią masz prawo decydowania o sobie, jeśli nie tylko Twój rodzic. Szkoła to placówka, która się zajmuje Twoją edukacją nie wyglądem. Wygląd ma nie gorszyc...to wszystko. Zaden nauczyciel nie ma prawa pozwalac czy nie.

lolinka napisał/a:
polecam najnowsze wydanie POlityki i artykuł "Forma i norma" ( str 116 ;p) , fajnie napisana nota na temat wąłsnie ubioru i zasad w niktórych szkołach w Polsce http://www.polityka.pl/po..._id=18&layout=1

tu macie fragment , polecam przeczytac calosc , wraz z obrazkami ;p niektóre szkoły w Polsce sa tolerancyjne ,a do dyrektora mówi sie po imieniu , wyglad wyraza naszą osobowosc moim zdaniem , to jacy jestesmy często wyrazamy za pomocą ubioru , fryzury , to jest częsc nas , więc nie powinno nam sie tego zabierac , sa granice , oczywiscie , bo swoim wygladem czesto mozemy wzbudzac w ludziach odczucia lęku albo agresje , co np tyczy sie skinów czy metalowców , którzy często swoim wyglądem sprawiaja ze sie boimy podejsc , oczywiscie trzeba uwzglednic to , ze jesli rodzice sie na to zgadzaja , to szkoła nie moze nam tez tego zabronic ..

ja tą szkołę skończyłam, szkołę gdzie do nauczycieli mówi się po imieniu, gdzie nie ma dzwonków, a młodzież im bardziej indywidualna tym bardziej chwalona...nauczyli nas tam tez walczyc o swoje prawa, jak bardzo potrzebne jest biuro praw dziecka i ucznia.

Agacior napisał/a:
U mnie w gimnazjum nikt nie nosił dreadów więc nie wiem, czy było to zakazane :P
A w LO...na początku pare osób nosiło dready i było wszystko w porządku, a niedawno grono pedagogiczne ustaliło, że owszem można mieć dready, ale trzeba je wiązać :| Jedna taka dziewczyna ma bardzo krótkie dready i musi chodzić w opasce cały czas, bo innaczej nie da rady ich związać. :roll:

bo to jest wlasnie ta estetyka, kiedys w szkolach bylo obowiazkowe wiazanie wlosow, i mysle ze tutaj jest ta sama kwestia jesli chodzi o dredy, to dobry kompromic - niech noszą dredy, ale niech specjalnie nie przykuwaja uwagi, a beda zwiazane w zwyczajny kucyc, czy pod chustka.

marry jane napisał/a:
u mnie w szkole nie pisze w regulaminie nigdzie że nie można mieć dredów.. ale niestety nie mozna ich posiadać choc nie jest to udokumentowane;) Myślicie że dredy mogą wpłynąć jakoś na przyjęcie do innej szkoły? (z gim do LO...)

wiec masz prawo je nosic, nie moga Cię wyrzucic ze szkoły, ani w zaden inny sposob ukarac, skonczylo by sie to dla szkoly sprawa w kuratorium....ktora by jednak przegrali

pandorian napisał/a:
U mnie w szkole bylo bodaj kilka osob, ktore nosily dready i z tego co wiem nie mialy z tym problemow.
Za to utkwil mi w glowie przypadek postawienia przez jednego kolesia irokeza.
Dyrekcja kazala mu zgolic wlosy, tudziez obciac irokeza... i chyba dostal nagane :rotfl:
Dla mnie takie zakazy/nakazy sa smieszne. W koncu to nie to co nosimy na glowie, jak sie ubieramy swiadczy o tym co mamy w glowie. Widocznie PiS & LPR juz wczesniej zaczal wkraczac do szkol :oczami:

i tak jak w powyzszym przypadku, szkoda ze chlopak nie postawil na swoim i nie podal sprawy wyzej, bo jesli w regulaminie szkoly tego nie ma to ma prawo nie nie tylko nosic irokeza ale i zadosc uczynienia w postaci np. oficjalnych przeprosin

skorupa napisał/a:
I bardzo dobrze! Młodzież szkolna ma być obcięta krótko, higienicznie i w ząbek.
Zlepionym kołtunom mówimy "NIE".

szkoda ze tego typu szkoly wyrzadzaja najwieksza krzywde ucznia, bo nie potrafia w przyszlosci walczyc o swoje. To nie zlepionym kołtunom mówicie "NIE". To prawu wyboru, wolności i swobody mówicie "STOP"

einsatzkommando napisał/a:

A wszy skaczą z łba na łeb.

krowa ktora duzo ryczy malo mleka daje, czlowiek ktoremu wydaje sie ze wie - nic nie wie....z dredami jestes jak dolar - zielony, z wszami zreszta tez - dredami sie zarazasz nie chodujesz....na biologi tego ucza. Ale moze w Waszej szkole nie postawili na poziom nauki a na chodowle niemyslacych robotów?

Jeremiah napisał/a:
a bym zakazal noszenia lysin.. buehehe :D

A co z ludźmi, którym wypadają włosy ? Z powodu chorób ? Im tez zakażesz ?

a czemu nie, jesli sa szkoly ktore zabraniaja marzen i pasji?

ojojojojojojoj. pśyklo mi.

Łysina jest łysiną, obojętnie czy włosy wypadną czy sam je ogolisz.

głupota jest głupota obojętcznie czy nazwiesz ją rygorem czy pseudointeligencją
o z biologią u Was kiepsko i z polskim

Cytat:
po drugie: a co z ludzmi ktorzy maja naturalne koltuny? z powodu nieczesania wlosow? im tez zakazesz? :P

Naturalne kołtuny to nie dready.
Poza tym ja nikomu nie zakazuje, tylko wyrażam własne zdanie.

i z historią u Was kiepsko

ShaGGY napisał/a:
Nieczytałem wszytkich postów i niewiem czy to było ale ma takie pytanie , wiecie czy można mieć dready w szkole gastronomicznej (oczywiscie technikum) ?? , może ktoś z forum chodzi do gastronoma i wie co i jak.Ja sie wybieram własnie do szkoły gastronomicznej i niewiem czy jest to akceptowane w kuchni ?? :/

podobnie jak w innych szkolach, wazne zeby na zajeciach w kuchni dredy byly przykryte czepkiem, tak jak kazde wlosy, natomiast jesli nie ma tego w regulaminie....droga wolna

Poszczelona radze Ci udać z rodzicami do dyrektora i powiedzenia o możliwości złożenia sprawy do biura praw ucznia i dziecka, w razie wiekszych problemow skontaktuj sie ze mna, mialam szczescie wspolpracowac z jendym z biur z byla rzecznik praw ucznia

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-11-30, 13:29   
   Polecający: google

sekkmet napisał/a:
Poszczelona radze Ci udać z rodzicami do dyrektora i powiedzenia o możliwości złożenia sprawy do biura praw ucznia i dziecka,

to to raczej mi sie nie uda bo moi rodzicie tez zabardzo nie akceptuja moich dreadow a ju napewno nie pojda do dyrektorki zeby o to walczyc oO predzej by mi kazali sciac

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

sekkmet  

Wysłany: 2006-11-30, 15:12   

to udaj sie sama i popros o regulamin szkoly, poczym powiedz dyrektorce ze udasz sie z nim do biura praw ucznia by dowiedziec sie jakie masz prawa

sem  

Wysłany: 2006-12-12, 19:01   

U mnie w szkole ostatnio jest z tym dość nieciekawie :/
Chodzę do liceum z długą tradycją, zawsze szkoła ta była wyjątkowo tolerancyjna, miała cholernie dobry klimat... Czuć było dobrą atmosfere w jej brudnych, szarych murach, wrzyscy byli życzliwi... Czasem nawet na auli odbywały sie koncerty szkolnych zespołów (m. in. reagge :D ) w czasie lekcji. Ludzie byli ambitni, inteligentni, rozsądni, o wolnej myśli... Całe gimnazjum przygotowywałem się, żeby tam się dostać (jedno z najlepszych LO jakie było dostępne). Udało się, dostałem się na najlepszy profil w szkole, z roszerzoną biologią chemią i fizyką (szczerze mówiąc to, jedynie to pierwsze jakoś znosiłem i znosze :P ). Nie wyobrażacie sobie nawet jaki byłem dumny :)

Jednak nie wszystko okazało się być tak cudowne :/
Od razu na przywitanie okazało się, że nastąpiła zmiana dyrektora szkoły, przeprowadzany jest generalny remont i szykują się do zmiany regulaminu szkoły...
Naprawdę w tym momencie szok totalny.
Dni mijały... okazało się że ludzie też już nie są tej mentalności co kiedyś... Cieżko mi to powiedzieć ale myśle, że tak absurdalnie bezmyślnego rocznika ta szkoła już dawno nie miała...
Już pierwszego dnia byłem tak skołowany, że nie wiedziałem co robić. Okazało się, że moja wychowawczyni uczy biologii i jest ekhm... dość oryginalna... Starsza babka, zawsze w spódniczce (nie mówię o spódnicy!), w sumie dość przyjemna... Oczywiście nie dla mnie... Kocha dziewczynki o kolorze włosów blond, lubujących się w skąpych strojach najlepiej różowych... Urocze prosiaczki... Takim za piękne oczy 5 lecą...
A ja co? No zakuwam ostro, ale jakbym się nie starał i tak nie dostane oceny wyższej niż 4 :/ To jeszcze jest do przeżycia, lecz kiedy nie ma mnie w szkole, przykładowo z powodu choroby mówi otwarcie na forum klasy, co myśli o mojej fryzurze oraz co myśli o mnie. Nigdy nie odważyła się tego powiedzieć mi w twarz. Powiedziała też, że postara się żebym miał obniżone z tego powodu zachowanie, co było do tej pory rzeczą naprawdę niespotykaną! Szykują się już ponoć zmiany w regulaminie regulujące "te sprawy" :/
W sumie zamierzam coś działać, aby do tego niedopuścić. W sumie nie jest to dla mnie najważniejsze. Najwyżej będe miał gorsze zachowanie... Teraz mam po prostu ochotę, pokazać mojej wychowawczyni jej brak obiektywizmu podczas oceniania, uświadomić jej że gdy ocenia prace nie patrzy na treść tylko na nazwisko (może sama tego nie zauważa :/ ).
Mam też zamiar zmienić profil na humanistyczny, choć wcale nie mam pewności czy tak będzie lepiej... Mimo wszystko czuję się jednak bardziej humanistą niż biologiem :P

Myśle, że jakoś wybrnę z tej sytuacji, tylko szkoda mi tego czasu jaki poświeciłem na to aby osiągnąć swe cele, spełniać marzenia... Strasznie się zawiodłem...
A mogłem się dostać do każdej szkoły ponadgimnazjalnej w okolicy bez żadnych problemów...

Sorka, że się tak rozpisałem ale bardzo to przeżywam :P

Nomad 

Wysłany: 2006-12-14, 18:13   

A ja się najpierw zapytałem wychowawczyni o kwestię możliwości/niemożliwości posiadani dredów i ona po konsultacji z dyrem powiedziała kategoryczne "NIE", a nieoficjalnie wytłumaczyła, że może i nie ma tego w regulaminie, ale jesli nie chcę mieć problemów z ukończeniem, to żebym się nie wyrywał z dredami :kwasny: a to była klasa maturalna, sami rozumiecie, wolałem nie ryzykować i potem ścinać :kwasny: Oto jak idiotycznie postrzegana może być "elytarność" liceum...

Dredy oczywiście mam, zrobiłem je na studiach, czasem gdy wpadam do swojego liceum to nauczyciele mnie nie poznają :)

byebus  

Wysłany: 2006-12-14, 20:03   

Ja nie mam zamiaru się nikogo pytać, czy mogę mieć dredy w szkole! Nawet gdyby przyjechał do mnie, osobiście sam pan Romek nie zrezygnuję z dredów!! Nie chodzi tu o samą fryzurę! Tu chodzi o coś więcej!! O ideologie! Wartości preferowane w życiu! O wolną wolę jaką każdy z nas jest obdarzony!! Żyjemy w państwie demokratycznym i każdy ma prawo do kreowania swojego wizerunku takim jakim chce go kreować! żaden dyrektor nauczyciel, pedagog, profesor, kurator, policjant, minister i nikt inny z jakimiś głupimi uprzedzeniami nie będzie miał nade mną władzy absolutnej!! Co mnie oni wszyscy i ich beznadziejne stereotypy obchodzą?? Będą mi chcieli obniżyć zachowanie? Proszę bardzo! Mam to w D***! Będą chcieli mnie wywalić ze szkoły? Zgłoszę się do ludzi zajmujących się prawami ucznia/człowieka!! Jesteśmy takimi samymi ludźmi jak nauczyciele! Mamy prawo do własnych wyborów! Ja im nie karzę żyć niezdrowo, tak jak ja żyję, więc oni nie będą mi kazać być takim "świętym", jakimi oni są!!

http://www.silesian.pl/mp3/ceen/Piekny_swiat.mp3

Evul 

Wysłany: 2006-12-15, 04:13   

nie ma to jak nauka 'moralnosci w niemoralnym swiecie' ;/

SadSuicider  

Wysłany: 2006-12-15, 08:46   
   Polecający: dzieki sobie

ja mam dredziosze i male problemy z nauczycilami ale moja stara wie ze ja zawsz bylam buntownikiem i ze bez dredow tez mialam obnizone zachowanie, wiec dupa wisi mi to. Matce zalezy tylko zeby meni z budy nei wyzucili, wiec zapieram sie recyma i nogyma by zostac ale kto wie kiedy nawet nauczyciele sie mnei pytaja czy mi sie tam cos nie zaleglo, alebo zebym wreszcie szczotki uzyla :/
najfajniejsze jest to ze w regulaminie nie ma czegosc takiego jak zakaz noszenia DREDÓW wiec wolno mi nosic dopoki nie bedzie wypisane ze czegos takiego nosic nei mozna. A jak bedzie to zmiana szkoly :)

sem  

Wysłany: 2006-12-15, 23:26   

Dzisiaj się dowiedziałem że chcą rownież wprowadzić punkt odnośnie długich włosów u chłopców! No z tym to już przeginają. Myślę, żeby zorganizować jakiś masowy sprzeciw wobec polityki naszej nowej pani dyrektor. Może jakaś petycja, protest publiczny? Raczej niewiele to da, ale warto spróbować zawsze to lepsze niż nie robienie nic i narzekanie...

Odpowiedz do tematu