• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Momo  

Wysłany: 2007-11-03, 15:12   

na temat nienoszenia dreadów nic nie ma, ale jak im to wypomniałam to od razu obronili się tym, że w regulaminie jest napisane "coś" na temat wyglądu ucznia i jego higienie, że ja się nie kwalifikuje itp...
teraz moja mama zabrania mi ich dokręcać i mówi, że rozczesujemy i koniec...
Walczę jak mogę, chociaż wiem, że nie wygram.
W naszej szkole nawet chłopcy nie mogą mieć długich włosów.
Żaden nie ma, od razu każą ścinać... Nie wyobrażam sobie jak bym miała je rozczesać, przecież dużo włosów mi wypadnie, zresztą i tak nie wiem jak.
Jedynie to udało mi się wywalczyć z mamą, że niby kilka z tyłu mam zostawić i nosić pod koszulką.
Strasznie mi ich szkoda, bo zrobienie ich dużo mnie kosztowało i było moim marzeniem.

End3r  

Wysłany: 2007-11-03, 17:38   

mi sie to naprawde w glowie nie miesci.. jakies faszystowskie zasady. co to w ogole jest "chlocy nie moga miec dlugich wlosow" - przeciez to jakas paranoja jest. nie maja zadnego prawa Wam czegos takiego zabronic. Jesli jest napisane o higienie itp to mimo wszystko pod to nie podchodzisz, widocznie idioci mysla ze "tego sie nie myje" i ze "to ma wszy" - co za banda kretynow, do rzadu by sie nadawali. naprawde szlag mnie trafia jak czytam o takich sytuacjach. ja bym sie po prostu nie dal i tyle, za zadne skarby, szkole bym zmienil nawet jesli by trzeba bylo, ale najpierw bym to tak naglosnil ze odechcialo by sie im. zadzwon do programu uwaga, do prasy, poszperaj w necie, powysylaj maile gdzie trzeba. naprawde, rpzydalaby sie taka grubsza akcja naglosnieniowa, moze by sie poprawila sytuacja co do tego w innych szkolach.
Above us only sky

HeartcoreMadame 

Wysłany: 2007-11-03, 19:14   

Cześć.
1. Ja bym miała gdzies, doprawy gdzieś szkołę... bo co ci mogą zrobić? Zachowania nagannego nie maja prawa, jezeli uczysz sie raczej dobrze i nie sprawiasz problemów wychowawczych. Dogryzac ci i jezdzic po tobie tez nie maja, bo szkola ma swoj kodeks, ale ty masz swoje prawa ucznia. Trzeba było pojsc z rodzicami do dyr. i przedstawic argumenty-wazna jest dyskusja.
2. z jakiego jestes miasta?
3. jaka to szkola w ogole? srednia, gimnazjum, podstawowka? duze miasto? male?
4. skoro nic sie nie udało, to próbuj odratowac co tylko się da ...teraz to i tak juz lufa po paleniu, bo i tak czy siak stracisz duzo wlosow. dobrze,ze masz czas do ferii... nic z nimi nie rob, niech sobie rosną... potem obetnij to, czego nie da się rozczesac ...
pozdro, powodzenia.

Klaudik  

Wysłany: 2007-11-04, 10:16   

a Ty jesteś już w gimnazjum, czy liceum? bo sorry,ale nie powinni się do tego przyczepiać. U mnie w szkole szczerze mówiąc nauczycieli to wali jakie mamy włosy. W sumie wiesz...niby możesz się jeszcze przepisać do jakiejś innej szkoły, bo szkoda dreadków takich:)

moniatychy  

Wysłany: 2007-11-04, 11:12   

Ja swoje tez rozczesac musiałam... wiem ze boli na serduchu:(
ja rozczesywałam na takie srednio mokre złamanym szydełkiem
włos po włosku....
włosów straciłam duzo.. teraz mija drugi miesiąc kiedy dredow nie mam i stan moich włosó odżył... moja rada to po rozczesaniu uzywaj duzo odzywek i roznych pierduł odżywczych

Momo  

Wysłany: 2007-11-04, 11:18   

chodzę do gimnazjum w małym mieście i u nas jest tylko jedno, więc o zmianie szkoły nie ma mowy (musiałabym dojeżdżać 50 km. a na to z moimi rodzicami nie ma szans.)
wczoraj mama się ekhem... zdenerwowała (xD) i próbowała mi jednego dreada rozczesać grzebieniem, ale nie wiedziała jak więc dała sobie spokój.
Nikt nie jest po mojej stronie więc już sama się poddałam... Trudno pójdę do liceum i zrobię dready on nowa. Już nie mam siły dalej walczyć jak wszyscy się mnie czepiają, a trwa to od początku roku. Szumu w okół tej sprawy nie zrobie, do programu "Uwaga" też nie zadzwonie bo jeszcze bardziej mnie z nienawidzą. Miałam włosy bardzo gęste (w sumie nadal mam :] ) i mam nadzieje, że jak mi powypadają to nie będzie tak źle, ale jakoś sobie nie wyobrażam próbować ich rozczesać... Jakies rady?

[ Dodano: 2007-11-04, 11:21 ]
moniatychy napisał/a:
Ja swoje tez rozczesac musiałam... wiem ze boli na serduchu:(
ja rozczesywałam na takie srednio mokre złamanym szydełkiem
włos po włosku....
włosów straciłam duzo.. teraz mija drugi miesiąc kiedy dredow nie mam i stan moich włosó odżył... moja rada to po rozczesaniu uzywaj duzo odzywek i roznych pierduł odżywczych

na serduchu to boli... ciesze sie, ze ktos przezywal to samo co ja bede musiala teraz
a ile czasu mialas dready i do jakies dlugosci rozplatalas wlosy?

Klaudik  

Wysłany: 2007-11-04, 11:24   

Momo masz tu jakieś zdjęcie dreadków swoich?:)

HeartcoreMadame 

Wysłany: 2007-11-04, 11:25   

Skąd pewność, że w liceum się nie doczepią? Małe miasteczko... kijowo. nieco inna mentalność u ludzi.
Hmm... poprzedni rozmowca racje ma-stosuj odzywki, płukanki ziołowe itp. kosmetyki, powinno pomóc.
z jakiego jestes miasta konkretnie? moze pomogę.
swoją drogą, to ja jak byłam w gimn. chcialam zrobic sobie dredy,ale stwierdziłam, że lepiej dojrzeć z tą decyzją, poza tym wiedziałam jaka byłaby reakcja nauczycieli, tymbardziej, że juz wtedy mnie nie lubili ;)
a kto Ci robil baty? jaką metodą? miasto jakie?

dżodżo  

Wysłany: 2007-11-04, 11:27   

Momo napisał/a:
jakoś sobie nie wyobrażam próbować ich rozczesać... Jakies rady?

Tak, poczytaj ten temat kilka postów powyżej.

Momo napisał/a:

na serduchu to boli... ciesze sie, ze ktos przezywal to samo co ja bede musiala teraz
a ile czasu mialas dready i do jakies dlugosci rozplatalas wlosy?

Szczerze współczuję, bo nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mi teraz kazał ścinać moje dready. Fakt, faktem, że wiedziałem w gimnazjum, że by mnie to czekało, więc poczekałem i dopiero na wakacjach po zakończeniu gimnazjum robiłem.

Klaudik  

Wysłany: 2007-11-04, 11:30   

po rozczesaniu dreadków kup sobie może jedwab do włosów, to przynajmniej będziesz je miała miękkie, bo tak czy siak będziesz je miała megaa zniszczone

sandrea  

Wysłany: 2008-01-21, 23:19   

hym w mojej szkole panuje dyskryminacja na maxa.... w dodatku jak człowiek chce coś powiedzieć to mu przerywają, a jak się uda np. wytłumaczyć, że dready myje sie tak samo jak dupe to mówią Ci,że to nie możliwe i kropka. Ja na początku miałam wylecieć ze szkoły, po tygodniu zrobili narade w mojej sprawie, i ustanowili, iż mam chodzić do tydzień do higienistki! chodziłam, chodziłam no i chodziłam... ostatnio mi wypalają, że dziecko zetnij to bo bedziesz miec zachowanie najnizsze! normalnie ja juz nie mam sily do tych ludzi, osoby ktore powinny miec jakis zasob wiedzy zyja w sredniowieczu hym a moze starozytnosci... Maze zeby zdc maturę i nasrac na tą bude!

Panna_Nikt  

Wysłany: 2008-01-23, 21:22   
   Polecający: google

Szczerze mówiąc to mi się w głowie nie mieści,że szkoła nie pozwala na Ci na dredy.

Przecież to Twoja głowa,Twoje włosy.
Oni mają tu za przeproszeniem gó*** do gadania.

A próbowałaś pogadać z dyrektorem ?
Albo niech Twoja mama pójdzie na rozmowę z nim :oczami:

Jak już tego próbowałaś,to szczerze mówiąc nie mam pojęcia,ale ja bym się chyba nie poddała.

U mnie w szkole[liceum] panuje wielka tolerancja,a do dredów absolutnie NIKT się nie czepia.
Oczywiście bluzki do połowy brzucha odpadają,ale fryzury?

I w liceum na pewno nikt Ci nic nie powie i nie zrobi,bo będziesz mieć w końcu 18 lat i będą mogli Cię cmoknąc w pupcie.

Trzymaj się ;)
Sennego dnia w królestwie mroku...''

End3r  

Wysłany: 2008-01-23, 21:47   

Panna_Nikt - ale co tutaj ma wlasciwie do rzeczy wiek? masz 18 lat, co z tego? a wczesniej moga ingerowac w Twoj wyglad? a konkretnie fryzure? rozumiem ze rozne przegiecia typu podarte spodnie kraciaki, pieszczochy na rekach, agrafki w nosie - no spoko, moga sie czepiac bo to jednak szkola. ale dready? fryzura jak kazda inna, wiec czy masz czy nie masz 18 lat nie maja prawa Ci tego zakazac. i tego sie trzymaj, nie moga Cie straszyc zadnym "kodeksem" szkolny, zadnymi prawami bo takowe zwyczajnie nie istnieja. bezprawnie ingeruja w Twoja wolnosc wyrazania siebie, w Twoje "ja" i ograniczaja tym samym Twoje prawa ucznia. ostatecznie mozesz im wyjechac ze jak beda Cie dyskryminowac z powodu wlosow to to naglosnisz.
Above us only sky

Panna_Nikt  

Wysłany: 2008-01-24, 22:38   
   Polecający: google

End3r napisał/a:
Panna_Nikt - ale co tutaj ma wlasciwie do rzeczy wiek? masz 18 lat, co z tego? a wczesniej moga ingerowac w Twoj wyglad? a konkretnie fryzure? rozumiem ze rozne przegiecia typu podarte spodnie kraciaki, pieszczochy na rekach, agrafki w nosie - no spoko, moga sie czepiac bo to jednak szkola. ale dready? fryzura jak kazda inna, wiec czy masz czy nie masz 18 lat nie maja prawa Ci tego zakazac. i tego sie trzymaj, nie moga Cie straszyc zadnym "kodeksem" szkolny, zadnymi prawami bo takowe zwyczajnie nie istnieja. bezprawnie ingeruja w Twoja wolnosc wyrazania siebie, w Twoje "ja" i ograniczaja tym samym Twoje prawa ucznia. ostatecznie mozesz im wyjechac ze jak beda Cie dyskryminowac z powodu wlosow to to naglosnisz.

Uwierz,że wiek ma coś do gadania i w tych czasach nauczyciele mogą ingerować w wygląd ucznia.

Widzisz,z tego co wiadome nauczyciel ma większą władze i przywileje.Gdy mu się ktoś/coś w Tobie nie spodoba,to uwaga,zwracanie uwagi.Nie poskutkuje? Uweźmie się.Pyta,odpytuje,wiecznie ma pretensje.Uczeń już nie wytrzymuje i się poddaje,albo idzie z nią na jakiś kompromis.

Ileż było takich przypaków!

Uczniowie nie chcą się kłócić,zależy im na oceniach/zachowaniu/zdaniu czy czymś tam jeszcze nauczyciela. Mało jest przypadków co się postawią murem i powiedzą "nie". Jeśli tak to bravo,ale ile w tym wytrwają?
Ja mówię teraz o konflikcie nauczyciel&uczeń,i chyba każdy z Nas wie jak to się kończy.

Najlepiej by wpłynął na to dyrektor,albo ktoś z "wyższej półki"

Oczywiście zgadzam się z Tobą,uwazam tak samo.Nikt i nic nie powinien oceniać ludzi, oraz nakazywać im zmieniac siebie i swój wygląd.
Niestety w dzisiejszych czasach mało kto na to patrzy i liczy sie z swoimi intencjami.
Nie pasuje mu kolczyk w języku?Dredy?Agrafka w uszach? On będzie wystawiał pazury aż zadrapie.

Boli Nas to,ale coż można zrobić?

Osoba,która ma 18 lat; inaczej na nią patrzą,można powiedzieć,że niektórzy czują troszkę strachu i wiedzą,że jest w świetle prawa dojrzała ite de.
A dziewczyna ,która ma 15 lat?
Wiadomo ,że walczy o swoje racje,ale często może nie wiedzieć jak i się poddać.

Uważam ,że to błąd.

Nikt nigdy w życiu nie powinien czepić się Twojego ubioru[chyba ze za bardzo ordynarny] oraz fryzury.

Jak to mówią
"Najlepszą obroną,jest atak"

Pozdrawiam :)
Sennego dnia w królestwie mroku...''

Boruch  

Wysłany: 2008-01-25, 18:19   
   Polecający: god bless google

no i pamiętajmy, że juz nie mamy ministra, który stanowczo poparłby wszystkich dyrektorów zakazujących nosić dready w szkołach. swoją drogą, na tym właśnie polega problem, że w szkole nauczyciele jeszcze mają tendencje do myślenia, że to oni rządzą uczniami i nie dopuszczają myśli, że jakiś uczeń ma (faktycznie ma i to o wiele) większe prawa w szkole niż oni. wiem, że może to tylko ładnie brzmieć i być dość trudne do zrealizowania, aczkolwiek nie mają absolutnie żadnego prawa ingerować w twoja fruzurę póki będzie zadbana i higieniczna. takie bowiem mamy prawo. a wiec wszscy prześladowani w szkołach za dready - nie dajcie sie... a jak nie, to przyjedziemy wam z odsieczą!! :D

Odpowiedz do tematu