Zawsze pasjonowała mnie tematyka starożytnej Grecji i Spartan. Mam nawet zdjęcie zrobione pod pomnikiem Leonidasa w miejscu bitwy i słynną tablicą upamiętniającą. Tak więc do kina poszedłem chętnie.
Zaczynając od tego, że filmowi zarzuca się, iż jest mało realistyczny - do kina chodzę głównie po emocje, gdyż film uważam za sztukę. Jeśli chcę się dowiedzieć faktów to po prostu wezmę do ręki naukowe opracowanie. A tych w filmie niemało. "300" jest nakręcone na podstawie komiksu, więc zawiera elementy fantastyczne - słonie przypominajce tolkienowskie olifanty, szarżujące nosorożce, człekopodobne monstra itp. Koniec końców taka sceneria w połączeniu z fabułą i formą kręcenia "na niebieskim tle" daje wspaniały rezultat. Efekt szarż, lecących strzał i mas ludzi wbija niekiedy w fotel. Do tego smaczku dodaje piękna muzyka wychwytująca to co dzieje się na ekranie.
Minusem jest gra aktorska. Niekiedy można wręcz powiedzieć, że jej nie ma. Bohaterowie wypowiadają swe patetyczne słowa jakby byli kłodami drewna. Można przyczepić się do niektórych kwestii realizmu, choć tutaj twórcy byli ograniczeni przez komiks. Kserkses wygląda jak gej z Parady Miłości w Berlinie a słynni "Nieśmiertelni" prezentują się jak żółwie nija. Film jest dosyć krwawy, więc dla ludzi nie lubiących posoki na ekranie raczej nie wskazany. Jednakże taki miał być - pokazać spartańskie realia bez upiększeń.
_________________ Człowiek nie ma przyjaciół. Przyjaciół ma tylko powodzenie. - Napoleon Bonaparte
Akurat wczoraj w kinie byłem, więc na świeżo mogę ocenić.
Film mi się bardzo podobał, takich dobrych scen walk dawno nie widziałem. Do tego jeszcze naprawde fantastyczne ujęcia, krajobrazy, choć sztuczne to cieszą oczy.
Co do realizmu, to nie można tego wymagać od filmu będącego adaptacją komiksu, może troche raził mnie ten wielki Pers, którego trzymali na łańcuchach, ale ogólnie fajnie wyglądało połączenie fantasy z historią.
Do gry nie mam szczegolnych zastrzeżeń, to mieli być wojownicy, a nie mwcy. A mowy są takie jak powinny być- patetyczne i pełne ognia.
Kserkses? No, wygląda jak transwestyta, ale to dodaje mu uroku
Jestem cąłkowicie pod wrażeniem filmu... uff, się rozpisałem.
Polecam
dokładnie zgadzam sie z przedmówcami. Przed chwilą obejrzałam i jestem pod wielkim wrażeniem , wg mnie świetny film , ciekawa kompozycja ogolnie wszystko fajnie zrobione choć mnie tez te słonie jakoś nie pasowały. Leonidasa znam z historii a nie z komiksu, więc troche to razi. Ale to mały szczegoł. Tak więc polecam bo warto obejrzeć.
Ehm, czy Matrix był genialny? No ja bym nie powiedział. Dla niektórych to może jakieś niezwykłe kino, ale dla mnie pare bejrków graficznych i pseudo-ambitna fabuła. To już wole 300.
THIS IS SPARTAAAAA !!!!!!!!!!!
*Łojej, toż to mój post numer 300 ! Heh i to w jakim temacie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum