Czy są wśród was miłośnicy ksiązek Agathe Christie-jeśli tak która książka waszym zdaniem jest najlepsza ? Czy komuś czytając którąś książkę udało się zgadnąć kto był mordercą.........?
Wysłany: 2006-12-25, 21:27
Polecający: google
Czytałam jedną jej ksiazkę 'Morderstwo odbędzie się...'. Bardzo mi się spodobała
Więcej nie czytałam (sama nie wiem, dlaczego )
_________________ Uwaga!!
Człowiek wolno myślący! Mogą być problemy ;]]
Jedyna godna rzecz na świecie: twórczość, a szczyt twórczości to tworzenie siebie...
Wysłany: 2006-12-25, 22:30
Polecający: google
Przeczytaj. Bardzo fajna
_________________ Uwaga!!
Człowiek wolno myślący! Mogą być problemy ;]]
Jedyna godna rzecz na świecie: twórczość, a szczyt twórczości to tworzenie siebie...
Ja[size=7] dość dużo czytałam jej książek np.
-I NIKOGO JUŻ NIE BYŁO...
-MORDERSTWO ODBĘDZIE SIĘ...
-NIEMY ŚWIADEK
-MORDERSTWO NA PLEBANII
i wiele innych
Pozdrawiam [/size]
_________________ Ach, cóż za oszczędność czasu zakochac się od pierwszego wejrzenia!
Przeczytała całkiem sporo jej książek. Są lepsze i gorsze.
"Morderstwo odbędzie się..." nie podobało mi się za bardzo.
Ale z tych, które uważam za najlepsze to zdecydowanie "pięć małych świnek" "Dziesięciu murzynków" - zupelnie niesamowita i trochę nie w jej stylu, ale świetna. i "Kurtyna"- uwieńczenie jej twórczości.
_________________ Czas jest wspaniałym nauczycielem. Niestety zabija swoich uczniów...
/H.Berlioz/
Mnie sie udalo skompletowac wszystkie ksiazki Agaty Christie wydawnictwa "Hachette". Kazda ksiazka byla wydawana raz na dwa tygodnie - w sumie bylo tych ksiazek 80 czyli prawie 3 lata.
czytam ją nałogowo, chociaż doskonale znam już schemat jakim się zazwyczaj posługuje.
"Morderstwo odbędzie się..." wg mnie było jedną z tych gorszych za to podobały mi się ostatnio przeczytane "Słonie mają dobrą pamięć".
_________________ 'odsprzedałam krnąbrną duszę,
a kupiłam, jaką chciałam.
nową duszę, bez ambicji,
dobrze spasowaną z ciałem.'
Ja przeczytałam wiele jej książek, tytułów nie pamiętam, bo to było dawno, ale jedna jej powieść utkwiła mi w pamięci: "I nie było już nikogo", znana też jako "10 murzynków". Zgadzam się, że to jest nietypowa, jak na jej styl, powieść, ale moim zdaniem - jest to chyba jedna z jej najlepszych książek, jeśli nie najlepsza. Bardzo rozbudowana zagadka, której do końca nie można być pewnym rozwiązania. Nie tylko mnie zaskoczyła, ale utwierdziła w przekonaniu, że kto, jak kto, ale Agatha Christie zasługuje na miejsce w historii dobrego kryminału.
Pomimo starań, nigdy mi się nie udało odgadnąć, kto jest tak naprawdę mordercą. Jednak to jest raczej na plus - dowodzi klasy, bo książki, w których da się przewidzieć dalsze wydarzenia i końcówkę są beznadziejne.
Pomimo starań, nigdy mi się nie udało odgadnąć, kto jest tak naprawdę mordercą. Jednak to jest raczej na plus - dowodzi klasy, bo książki, w których da się przewidzieć dalsze wydarzenia i końcówkę są beznadziejne.
przecież tam pisze kto jest mordercą
na samym końcu w liście, podpisano Lawrence Wargrave
_________________ 'odsprzedałam krnąbrną duszę,
a kupiłam, jaką chciałam.
nową duszę, bez ambicji,
dobrze spasowaną z ciałem.'
No właśnie... Tylko, że ja nawet pomimo tego listu nie byłam do końca pewna, czy to naprawdę on - coś mi się nie zgadzało, ale już nie pamiętam, co... możliwe też, że ta książka była - jak na mój wiek - za bardzo rozbudowana pod względem logicznej zagadki i dlatego miałam jakieś wątpliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum