• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Venity 

Wysłany: 2007-06-29, 19:48   Anne Rice "Kroniki Wampirów"

Ktoś czytał książki tej autorki i zechce się podzielić wrażeniami? :) Chodzi mi przede wszsytkim o jej powieści "wampiryczne". Lubicie te klimaty? Proszę o opinie! :]

woda1  

Wysłany: 2007-06-30, 21:50   

Venity napisał/a:
powieści "wampiryczne". Lubicie te klimaty?
miasteczko salem to chyba jedyna książka o wampirach jaka czytałem i mogę polecić a "kroniki" nie czytałem

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-06-30, 23:18   

Akurat książek Ann Rice nie czytałam, choć zamierzam to nadrobić. A z opowieści "wampirycznych" czytałam "Drakulę" Brama Stokera, wspomniane "Miasteczko Salem" Kinga iiii... nie pamiętam czy coś jeszcze. Ale te dwie książki mogę z czystym sumieniem polecić.

need a hug.
anyone?

Colorblind  

Wysłany: 2007-07-01, 00:32   

Czytałam "Wywiad z wampirem" autorstwa właśnie Ann Rice, jest to jedna z jej najbardziej znanych książek, pewnie dzięki filmowi. Książka mi się podobała, warta przeczytania, ponieważ zupełnie inaczej ukazuje wampira - przełamuje pewne konwenanse, ukazuje go z innej strony, autorka nadaje wampirom cechy dotąd nieprzepisywane tym istotom, otóż wrażliwość, targanie się z różnymi sprzecznościami, emocjami, wampiry charakteryzują się tutaj ludzkimi odczuciami. Poza tym panuje w tej powieści pewna magia, tajemnica.

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

charon  

Wysłany: 2008-05-24, 01:23   
   Polecający: Colorblind

Czytałem "Wywiad..." i "Wampira Lestata" i uważam, że warto. Tematyka zdawałaby się zniechęcać, bo nie jest niczym nowym, ale o dziwo udało się napisać coś ortginalnego i ciekawego.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

czarna-kalia  

Wysłany: 2008-05-25, 21:10   

dla mnie książki Ann Rice to mistrzostwo w tej tematyce ;) filmy nie umywają sie niestety do tej trylogii. o ile "wywiad.." jest jeszcze w miarę dobry,tak "wampir lestat" i "królowa potępionych" połączone w jedno to już kicz i żenada. książki czyta sie dobrze, są dość wciągające,jeśli ktoś lubi tę tematykę i ukazują wampiry z różnych stron. polifoniczność postaci jest tutaj duużym atutem autorki no i ciekawy sposób narracji. dla mnie są majstersztykiem.

charon  

Wysłany: 2008-05-25, 21:23   
   Polecający: Colorblind

czarna-kalia napisał/a:
dla mnie książki Ann Rice to mistrzostwo w tej tematyce

Pierwsze części "Kronik" są dobre, ale o dalszych słyszałem, ze już coraz słabsze. Poza tym czytałem jedno opowiadania spoza serii i było tragiczne. Nie wszystko tej autorki jest udane.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

czarna-kalia  

Wysłany: 2008-05-25, 21:31   

wybacz,żle skonstruowałam wypowiedź :zdegustowany: wybacz mi :padam:

miałam na myśli "kroniki" : wywiad z wampirem, wampira lestata i królową potępionych.

Alucard  

Wysłany: 2008-05-25, 21:31   
   Polecający: Fantasmagoria

Czytałem "Wywiad...". Film też widziałem. I to i to - wysoki poziom. "Królowa..." tylko filmowo, faktycznie beznadzieja.

Ale choćby sam Wywiad jest pozycją obowiązkową dla kogoś, kto gra i prowadzi Świat Mroku (do czego z nieukrywaną radością się przyznaję :D ), gdyż to głównie na tych książkach opiera się ten RPG.

czarna-kalia  

Wysłany: 2008-05-25, 21:34   

fakt,fakt. polecam do przeczytania "wampira lestata" ciekawiej ukazana postać niż w skrótowej formie w "królowej potępionych" - filmowo oczywiście...

Amisz_26  

Wysłany: 2008-06-13, 23:58   

fajny temat! uwielbiam książki w których występują wampiry, przeczytałem np wspaniałą książkę "Pragnienie" autora już dobrze nie pamiętam chyba jakiś McCammond

Drakulę Brama stokera, światło w tunelu(nierpamietam autora), miasteczko salem Kinga, matamorfoza krwi... i jeszcze parę książek

Anny Rice czytałem wywiad z wampiorem i niedługo będę czytał "wampir Armand" mam już wypożyczoną

też czytałęm książkę "Nekroskop" też o wampirach ale dużo było części i w końcu nie wiem ile przeczytałem

sam próbowałem coś pisać ale raczej mi nie wyszło

Jóga  

Wysłany: 2008-06-14, 00:14   

Amisz_26 napisał/a:
wampir Armand"
e? A napisała to w ogóle?

I ogólnie, to może lepiej chronologicznie czytać?

Amisz_26  

Wysłany: 2008-06-14, 06:59   

Jóga napisał/a:
Amisz_26 napisał/a:
wampir Armand"
e? A napisała to w ogóle?

czemu poddajesz to pod wątpliość? - mam przes sobą książkę pisze "Anna Rice" """wampir Armand"

Jóga  

Wysłany: 2008-06-14, 18:45   

przez pomyłkę

ale nadal - niechronologicznie

Odpowiedz do tematu