Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

chrupek 

Wysłany: 2007-11-18, 21:43   Co to za filmy? Proszę o pomoc.

Witam, poszukuję tytułów dwóch filmów. Pamiętam z nich tylko nieliczne szczegóły.

1 film s-f opowiada o świecie, w którym podajże półkula północna została zamrożona (kataklizm?). Część ludzi się poprzekręcała, a część uciekła na półkulę południową, korzystając z gościnności krajów południa. Ludzie opowiadając o zdarzeniach sprzed kataklizmu używają określenia "w poprzednim życiu...".
Po paru latach ludzie zabawiający na południu odkryli, że uaktywniła się broń masowego zniszczenia któregoś z krajów Europy (Europa w znacznej części skuta lodem). Ktoś żartuje, że pewnie niedźwiedzie polarne buszują po centrum dowodzenia kraju X (chyba chodziło o Niemcy) i bawią się przyciskami... W każdym wysyła się grupę ludzi, którzy mają sprawdzić co się dzieje (podejrzewa się, że jednak dostali się tam jacyś ludzie i chcą bruździć) którzy docierają, jak dobrze pamiętam, do skutego lodem Berlina, gdzie są ostrzeliwani przed tubylców. Okazuje się, że w Europie wciąż żyją ludzie, którzy są wściekli, że zostawiono ich samemu sobie, nie podjęto akcji ratunkowych etc. W każdym razie jakoś ci ludzie przeżyli, gdzieś tam wegetując. Końca filmu nie znam, w każdym razie potem ci tubylcy zaprowadzili naszych bohaterów do jakiegoś ogromnego budynku (możliwe, że parlamentu), gdzie urzędował ich "przywódca". Ci ludzie sami go wybrali na przywódcę, bo on im pokazał jak mogą przetrwać, urządził w tym dużym budynku szklarnię, gdzie udaje się wyprodukować trochę żarcia, takie tam. No i dalej oczywiście nie wiem.
Ktoś może wie, co to za film?

2 film to horror. Jego akcja, zdaje się, toczyła się wokół snów, ale co to dokładnie było, to nie wiem. Możliwe że prowadzono jakieś badania nad snami. Pamiętam tylko sceny z jakimś podziemnym zbiornikiem wodnym i jakąś dużą rzeźbą (?) No tego się nie da opisać, praktycznie tylko tyle pamiętam z tego filmu, a zależy mi na nim. Jakby się komuś chciało, to mógłby wypisać horrory których akcja opiera się na snach, bo w googlach jakkolwiek bym nie wpisał, to nic nie wychodzi sensownego.

Oba filmy "leciały" na TVN.

Bardzo proszę o podanie mi tytułów tych filmów, jeśli ktoś kojarzy.
Z góry bardzo dziękuję.

fazi  

Wysłany: 2007-11-19, 00:16   

1.
???
http://pojutrze.filmweb.pl/
Tutaj uciekali na południe ale do Meksyku z Nowego Jorku. :)

2.
???
Wczoraj był na TVN Freddy vs. Jason.
Filmy o Freddym Kruegerze opierają się na snach. Koszmar z Ulicy Wiązów i te sprawy.

chrupek 

Wysłany: 2007-11-21, 16:31   

Niestety filmem nr 1 nie jest "Pojutrze". W filmie o którym myślę, akcja toczy się w głównej mierze po katastrofie (zamrożeniu połowy świata).

Jeśli chodzi o film nr 2, to nie jestem pewny... Wydaje mi się, że filmy o których myślę opierały się na badaniach nad snami, ale trudno być pewnym, mając zachowane tylko 2-3 sceny. Obejrzę te filmy i przekonam się, czy chodzi o któryś z nich.

Tak czy inaczej - dzięki za te tytuły w "2", a jakby komuś jeszcze zaświtał tytuł pierwszego filmu, to niech napisze :)

Odpowiedz do tematu