"Pozycja to paradoks świata mego ludu,
ograniczenie naszej potęgi wynikające
z głodu tej właśnie potęgi. Osiaga się ją
przez zdradę, a ona czyni podatnymi na
zdradę tych, którzy zdradzili wcześniej. Ci
najpotężniejsi w Menzoberranzan spędzają
całe dnie na oglądaniu się przez ramię, by
ochronić się przed sztyletami, które mogłyby
wbić się w ich plecy. A śmierć zwykle czeka
z przodu..."
_________________ "Sznuruja mi usta paragrafami
Wiaza mi rece ustawami
Zaslaniaja oczy kodeksami
Demokracja w czarnych okularach
Ciagle ktos stoi za moimi drzwiami"
Każdy potrzebuje zwierciadła,
W którym mógłby się przejrzeć,
Pewnie dlatego jedna połowa świata,
rozgląda się za swoją drugą połową.
Miłość, która zasneła, budzi się powoli,
pośród wątpliwości i obaw przed porażką,
aby uwierzyć w drugiego człowieka,
należy najpierw uwierzyć w siebie.
Żyć w harmonii ze światem widzialnym i niewidzialnym
Odnaleść prawdziwe oblicze Boga..
Ale czy miłość jest w stanie uchronić przed samotnością?
Nie zapomnijmy, że "Bóg ukrył piekło w samym sercu raju".
Paulo Coelho
Miłość jest jak narkotyk. Na początku odczuwasz euforię, poddajesz się całkowicie nowemu uczuciu. A następnego dnia chcesz więcej. I choć jeszcze nie wpadłeś w nałóg, to jednak poczułeś już jej smak i wierzysz, że będziesz mógł nad nią panować. Myślisz o ukochanej osobie przez dwie minuty, a zapominasz o niej na trzy godziny. Ale z wolna przyzwyczajasz się do niej i stajesz się całkowicie zależny. Wtedy myślisz o niej przez trzy godziny, a zapominasz na dwie minuty. Gdy nie ma jej w pobliżu - czujesz to samo co narkomani, kiedy nie mogą zdobyć narkotyku. . Oni kradną i poniżają się, by za wszelką cenę dostać to, czego tak bardzo im brak. A ty jesteś gotów na wszystko, by zdobyć miłość."
Paulo Coelho " Usiadłam nad brzegiem rzeki Piedry i płakałam"
świetna książka dużo lepsza od okrzyczanego 'Alchemika'
[ Dodano: 2006-08-09, 16:18 ]
chociaż ja czytałem w wresji "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam" bo nawet dokładnie takim zdaniem zaczyna się opowieść
pozdro
_________________ " Wszystko nam się śni - ja Tobie, a Ty mi... "
Wysłany: 2006-08-12, 11:30
Polecający: bierdonka
Coelho to ogolnie geniusz jesli chodzi o pisanie ksiązek z nuta filozofii zyciowej , wskazówek dotyczących zycia , miłosci , marzen itd uwielbiam jego ksiązki !!
Lubię Coelho, ale uważam, że o wiele bardziej wartościowe ksążki wyszły spod pióra Gaardera. ['Świat Zofii', 'Dziewczyna z pomarańczami', 'Maja', 'W Zwierciadle niejasno.']. Bardzo ciekawe przemyślenia i przedstawione w interesujący sposób.
A żeby offa nie było, to przytoczę.
"Życie to gigantyczna loteria, w której widoczne są tylko wygrane losy."
Jostein Gaarder
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
Wysłany: 2006-08-13, 18:14
Polecający: link na gronie
A mnie się Świat Zofii nie podobał, zupełnie.
"Ludzie zamykają się przed innymi ludźmi. Jakby nie rozumieli, że bez tych innych nie da się żyć po ludzku. Drugi człowiek jest nam potrzebny ! - właśnie dlatego, że jest inny. 'Im bardziej inny, tym bardziej ciekawy'. A tymczasem ta inność właśnie najbardziej dziś ludzi odpycha i straszy".
_________________ Always look on the life side of life...
"Mój świat jest czarno-biały, czasem się zastanawiam, czy tak go nie widzę. Są jeszcze odcienie szarości, bogata paleta rozświetlonych cieni i zamazanych konturów..."
"Bywają takie dni i noce, które zmieniają wszystko. Bywają takie rozmowy, własne lub zasłyszane, które są w stanie wywrócić do góry nogami cały nasz świat. Nie możemy ich przewidzieć. Nie możemy się na nie przygotować. Czyhają gdzieś na nas, zapisane w łańcuchu pozornych przypadków, nieuchronne jak świt po ciemności."
„Kiedyś, myśląc o czarnych dziurach, przedstawiałem je sobie jako symetryczne jednorodne czarne walce. Wpadało się do nich gwałtowanie i niespodziewanie, a potem był długi lot w pustce i ciemności.
Kto nigdy nie był w takiej dziurze, nie wie nic. Ani o życiu, ani o śmierci, ani o istocie szwajcarskiego sera.
Rzadko kto wskakuje do takiej dziury jak mysz do norki. Bo czarna dziura nie jest schronieniem, ale wbrew pozorom jego przeciwieństwem. Ciemność nie chroni tu przed światłem, ale rozjarza je do blasku, od którego najkrótsza droga prowadzi do ślepoty. A więc wychodzi na to samo.
Znakomita Większość (wielka litera użyta jest tu celowo, dla podkreślenia ilości owej Większości) wsuwa się do dziury stopniowo i – rzec by można – mimochodem. O ile jednak wsunięcie się mimochodem nie dostarcza żadnych trudności, o wysunięciu się Większość może jedynie pomarzyć. Bo dziura wciąga. Jej siła grawitacji przekracza wielokrotnie siłę przyciągania ziemskiego.
Czarne dziury nie mając nic wspólnego z ciszą i spokojem. Pełne są wrzasków i jęków, szeptów i dudniącej muzyki. (...)
Najgorsze w dziurach jest to, że nie ma się w nich gdzie schronić. Na próżno byście tam szukali azyli i ciemnych zakątków. Z samej swojej istoty dziura jest schronieniem. Ale szybko można się do niego przyzwyczaić i już czymś takim być przestaje, a nie ma czerni czarniejszej i głębszej. Dlatego ci odważniejsi i ci, którzy boją się najbardziej, wolą już oślepnąć i ryzykują zetknięcie ze światłem.
W dziurach czas jest pojęciem jeszcze bardziej abstrakcyjnym, niż jest nim w istocie. Nie ma dni ani nocy, ani pór roku. Mieszkańcom dziur wydaje się, że panują nad czasem, podporządkowując go bez reszty swoim potrzebom, jest to jednak pozorne, jak pozorne jest ich poczucie wolności. Nie ma bowiem ciaśniejszego więzienia jak to, które sobie sami zbudowali.
Ich związki z tym, co na górze, słabną, stąd też potrzeba wydostania się z więzienia stopniowo maleje. (...)"
Eric-Emmanuel Schmitt 'Oskar i Pani Róża':
"-Wydaje mi się, ciociu, że oni chcieliby widzieć ten szpital innym, niż naprawdę jest. Jakby człowiek przychodził do szpitala tylko po to, żeby wyzdrowieć. A przecież przychodzi się tutaj także po to, żeby umrzeć.
-Masz rację, Oskarze. Myślą zresztą, że popełnia się ten sam błąd w stosunku do życia w ogóle. Zapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni."
"Myśli, których się nie zdradza ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz."
"Jeżeli będę zajmował się tym, co myślą głupcy, nie będę miał czasu na to, o czym myślą ludzie inteligentni."
Jeszcze pewnie coś tu dopiszę... Tylko skończę czytać 'Ptaśka'
_________________ Kiedy wrócę tu - jeśli wrócę kiedyś,
Kiedy znajdę to, po co szedłem wtedy,
Jeśli zapytacie, to odpowiem Wam:
Żyję, kocham, ufam i prawdę i już znam...
Wysłany: 2006-08-25, 16:28
Polecający: Sam dotarłem...
Moj ulubiony cytat ktory zawsze bede pamietał --->>>>
Pochodzi z "Romeo i Julia"
"Pójdź tam, gdzie wielka gwiazda upadła
Tam znajdziesz dziecko przy mandragorze
Powiedz, gdzie młodość cała przepadła
I kto diabłu stopę wiecznie orze...."
_________________ "the music you believe in is important...
invent your traditions....
equate machines with funkiness...
keep it as fresh as you fucking like....
there is no future......"
Wysłany: 2006-09-12, 12:57
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Moje wlasne i w miare wierne (...) tlumaczenie kawalka ksiazki Illuminati Dana Browna:
"- A teraz... przyjmuje, ze chcialbys dostac twoja nagrode.
- Ja... co prosze?
- Jestesmy dorosli, Robert. Mozesz spokojnie sie zgodzic. Widze to w twoich oczach. W tobie ukrywa sie ten straszny glod - usmiechnela sie. - Ze mna jest tak samo. A teraz zaspokoje twoj glod.
- Zaspokoisz go? - Langdon przelkanl sline gry poczul podniecenie, po czym zblizyl sie do niej o krok.
- Tak, w calosci - w rece trzymala karte dan hotelu - Zamowilam wszystko, co mieli."
Jakos mi to tlumaczenie nie wyszlo W niemieckiej wersji wspolczulem Langdonowi
"Uznałem, że skoro taki już mój los, daremnie bym próbował być jak inni. Moim przeznaczeniem było łgarstwo. Trudno wytłumaczyć to wszystko, co przemykało mi przez głowę. Powiadałem sobie: póki zmyślałeś, zmyślałes rzeczy, które nie były prawdą, ale się nią stawały. Sprawiłeś, że pojawił się święty Baudolino, stworzyłeś bibliotekę u Świętego Wiktora, kazałeś magom krążyć po świecie, ocaliłeś miasto, tucząc wychudzoną krowinę, jeśli w Bolonii są doktorowei, to także twoja zasługa, dałeś Rzymianom mirabilia, o których rzymianie ani myśleli, szachrowałeś z szachrajstwem owego Hugona z Gabali i stworzyłeś królestwo niezrównanej piękności, aż sam pokochałeś swe urojenie, pisałeś listy, których nikt nie napisał, czytający rozpływali się w zachwycie, nawet ta, za którą je pisałeś, a przecież była cesarzową. A kiedyś zapragnął jeden jedyny raz uczynić coś prawdziwego i z niewiastą najszczerszą, jaka może chodzić po tej ziemi, spotkała cię klęska: stworzyłes coś nie do wiary, czego nikt by nie chciał. Lepiej więc, byś zamknął się w świecie swoich dziwów, tam bowiem będziesz mógł przynajmniej decydować, jak dalece będą właśnie dziwami".
"- o Panie, oto umieram naprawdę, widzę bowiem raj. Och, jaki piękny...
- Co widzisz, ojcze mój?- załkał Baudolino
- Zupełnie jakby nasza obora, ale czyściutko wysprzątana, i jest też Rosina... I twoja matka, ta święta niewiasta, gadajżde niegodziwa, gdzie zapodziałaś moje widły do gnoju..."
"- Które zwierzę jest najokrutniejsze?- zapytał wówczas Poeta.
- Człowiek
- Czemu?
- Zapytaj samego siebie. Także ty jesteś zwierzem, który ma przy sobie inne zwierzęta i z żądzy władzy chce je wszystkie pozbawić życia.
Rzekł wtedy Poeta:
- Gdyby wszyscy byli jak wy, nikt nie żeglowałby po morzu, nikt nie uprawiał ziemi, nie rodziłyby się wielkie królestwa, które wnoszą ład i wielkość w małość i nieład spraw spraw ziemskich.
Odparł na to starzec.
- Każda z tych rzeczy jest z pewnością szczęściem, lecz zbudowanym na nieszczęściu innych, a my tego nie chcemy."
/Umberto Eco, "Baudolino"/
_________________ "Spadam
pomiędzy zdania
w niedorzeczności
bez wahania"
Ostatnio zmieniony przez trusiak 2006-09-15, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
ja ma taki jak ktoś czytal tą ksiazkę to zauważy podtekst
"Bo jeśli zrobileś któremu jakąś przykrosć, jeśliś coś któremu zawinił, idż,
przeproś, niech ci nie pamięta tego. Jakze? Jest kto taki?
-Nie nie ma!
No to mi żegnaj! - rzekł ojciec glosem wzruszonym obejmując ostatnim spojzeniem
A mama też spojżała i powtórzyla:
-Żegnaj!
Ja tylko nie mogłem przemówic slowa."
Edmund de Amecis "Serce"
Ostatnio zmieniony przez Zjawa 2006-09-13, 09:48, w całości zmieniany 2 razy
Forum dla mnie;] mhmm... to od razu pare cytatow:)
"Korzystaj z kazdej okazji, jaka ci sie trafia na tym swiecie, chocby mialo byc ich chwilami za wiele,bo pewnego dnia okazje sie koncza" J.Irving 'Hotel New Hampshire'
Nie mozemy zrobic ani kroku w strone nieba. Taka podroz w pionie przekracza nasze mozliwosci. Jesli jednak przez dlugi czas patrzymy w niebo, przychodzi Bog i zabiera nas do gory. Podnosi nas z latwoscia" simone weil ( znalazlam to na poczatku ktorejs z ksiazek J.Carrolla)
"Zawsze o czyms takim marzylam i to wlasnie mam z Toba: milczenie, ktore jest wartoscia i poezja, i balsamem, i kompresem z rumianku. Milczenie, w ktorym slow nie trzeba, bo wystarcza oczy i ta wiara, ktora z nich patrzy" M.Fox 'wielkie ciezarowki wyjezdzaja z morza'
"Nie trzeba wcale byc heroinista czy wrazliwym poeta,aby doswiadczac rzeczy bolesnych. Wystarczy,ze sie kogos kocha" N.Hornby 'Jak byc dobrym'
"Kazdy dzien bedzie jak wino, kazdy poranek jak wieczor,a swit- nasz wspolny swit- pomysl o tym. dla takiego switu, jedynego w zyciu, mozna umrzec, mozna zyc, mozna spalic wszystkie mosty, mozna frunac, mozna pracowac, mozna sie nie dawac, mozna przestac tesknic, mozna przestac sie bac, tego jedynego switu strach nie bedzie mial do nas dostepu. Wszystko zalezy od Ciebie..." K.Grochola "Upoważnienie do szczescia"
to na poczatek, bo musze robic obiad;] ale teraz czytam "samotność w sieci", wiec pewnie jeszcze tu zawitam:)
[ Dodano: 2006-09-19, 15:25 ]
"Milosc napadla na nas tak, jak napada w zaulku wyrastajacy spod ziemi morderca, i porazila nas oboje od razu. Tak wlasnie razi grom lub noz bandyty"
"Sytuacja jest powazna, ale bynajmniej nie beznadziejna - oswiadczyl Behemot. - Co wiecej, nia mam zadnych watpliwosci co do ostatecznego zwyciestwa. Wystarczy wlasciwie pzeanalizowac sytuacje."
"- Bo nie zycze ci dobrze, wcale nie chce, zeby ci sie dobrze wiodlo - hardo odpowiedzial mu przybysz.
- Bedziesz sie musial jednak z tym pogodzic - odparl na to Woland i usmiech wykrzywil mu twarz. - Zaledwies sie zjawil na dachu, a juz palnales glupstwo. Chcesz wiedziec, na czym ono polega? Na intonacji twojego glosu. To, co powiedzilales, powiedziales w sposob zdajacy sie swiadczyc,ze nie uznajesz cieni ani zla. Badz tak uprzejmy i sprobuj przemyslec nastepujacy problem - na co by sie zdalo twoje dobro, gdyby nie istnialo zlo, i jak by wygladala ziemia, gdyby z niej zniknely cienie? Przeciez cienie rzucaja przedmioty i ludzie. Oto cien mojej szpady. Ale sa rowniez cienie drzew i cienie istot zywych. A moze chcesz zlupic cala kule ziemska, usuwajac z jej powierzchni wszystkie drzewa i wszystko, co zyje, poniewaz masz taka fantazje,zeby sie napawac niezmacona swiatloscia? Jestes glupi."
"Ach, messer, moja zona, gdybym ja tylko mial, dwadziescia razy mogla zostac wdowa! Ale, na szczescie, messer, nie mam zony i, szczerze mowiac, szczescliwy jestem, ze jej nie mam. Ach, messer, ktozby zamienil kawalerska wolnosc na nieznosne jarzmo!..."
Wszystkie powyzsze cytaty z "Mistrza i Małgorzaty"
P.s. zjedli mi caly obiad;( no i po co sie meczylam?? ;]
[ Dodano: 2006-09-20, 13:41 ]
"...wokol byla ciemnoesc. I wody. Geste, cieple, sluzowate. Dziecko tanczylo wsrod nich spokojne i bezpieczne, lekkie i zwinne. Chcialo tak wiecznie tanczyc. Na zewnatrz czyhaly liczne niebezpieczenstwa: potezna grawitacja, wielkookie i obce spojrzenia, obojetnosc lub nadmiar wspolczucia. Dziecko wiedzialo o tym, zanim wyplynelo na suchy, bezlitosny swiat. Lecz bylo Darem Pana i nie moglo zostac tam, gdzie chcialo. Pan rozdaje swoje dary, nawet te nie chciane. Nic nie zostawia dla siebie."
To z 'poczwarki' terakowskiej. wlasnie sie za nia biore:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum