Nie proś świata aby się zmienił -
- to Ty zmień się pierwszy.
Nie zmienisz się ani trochę, jeśli ograniczysz się tylko do zmiany swojego zewnętrznego świata. Jeśli podejmiesz nową pracę, zwiążesz się z nowym małżonkiem, sprawisz sobie nowy dom, to tego rodzaju zmiany ciebie samego nie zmienią.
Paulo Coelho jes ogólnie bardzo dobrym pisarzem a cytatów z jego książek jest mnóstwo; wręcz on pisze cytaty w formacie książek Dowód? Otwieram jego książkę na pierwszej lepszej stronie i już mam cytat:
,,Na początku świata mało było niesprawiedliwości. Każde kolejne pokolenie dokładało maleńką cegiełkę od siebie, sądząc, że nie ma to znaczenia i sami widzicie, jaki świat jest teraz."
Książka:
"Konkwista"
Autor:
Valdemar Baldhead
Cytat:
"Dwadzieścia dolców sztuka-oznajmił Calyton-Zwariowałeś skurw..lu!-ryknął Frost-Dwadzieścia dolców za jedną gumę?!-To sobie owiń fiuta dwudolarówką, będziesz miał tańszy konnik" Ta ksiązka pełna jest świetnych tekstów i wogóle jest cała świetna. POLECAM POLECAM POLECAM>
_________________ -Spokój Grabarza--Wszystko będzie dobrze!-(możexD)
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich.
Andzrzej Sapkowski - Krew Elfów - Saga o Wiedźminie
Sam nie wiem co o tym myśleć , jak powiedział król Dezmod gdy przyłapano go na oszukiwaniu w karty.
Andrzej Sapkowski - Pani Jeziora - Saga o Wiedźminie
Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąłwszy po skończonej potrzebie do nocnika: "Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć".
Andrzej Sapkowski - Pani Jeziora - Saga o Wiedźminie
Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna -a kilka prawdziwych wojen widziałem - pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Andrzej Sapkowski - Krew Elfów - Saga o wiedzminie (Jaskier - Pół wieku poezji )
Pomyliłeś niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu.
Andrzej Sapkowski - Saga o Wiedźminie - Czesto powtarzany (głownie Vielefortz)
Wielu ludzi jest wewnątrz zwierzętami. Wiele zwierząt jest wewnątrz ludźmi.
Terry Pratchett - Wyprawa Czarownic - Świat Dysku
_________________ ...Nadchodzi Czas Białego Zimna i Białego Światła, Czas Szaleństwa i Czas Pogardy, Tedd Deireádh, Czas Końca. Świat umrze wśród mrozu, a odrodzi się wraz z nowym słońcem...
"Bo dorosłemu nikt nie powie: 'Wynoś się', a dziecku często się tak mówi. Zawsze jak dorosły się krząta, to dziecko się plącze, dorosły żartuje, a dziecko błaznuje, dorosły płacze, a dziecko się maże i beczy, dorosły jest ruchliwy, dziecko wiercipięta, dorosły smutny, a dziecko skrzywione, dorosły roztargniony, dziecko gawron, fujara. Dorosły się zamyślił, dziecko zagapiło. Dorosły robi coś powoli, a dziecko się guzdrze. Niby żartobliwy język, a przecież niedelikatny. Pędrak, brzdąc, malec, rak - nawet kiedy się nie gniewają, kiedy chcą być dobrzy. Trudno, przyzwyczailiśmy się, ale czasem przykro i gniewa takie lekceważenie."
Wysłany: 2006-10-16, 18:03
Polecający: yyy...
Egoizm jest określeniem odnoszącym się nie tylko do mojego zachowania, ale również charakteru. Bycie egoistą oznacza, że pragnę wszystkiego dla siebie, że przyjemność osiągam nie dzieląc się, lecz posiadając, że muszę stać się chciwy, bowiem przy założeniu, iż celem moim jest posiadanie, tym bardziej jestem, im więcej mam, oznacza dalej, iż muszę sytuować się na pozycji anta-gonistycznej względem wszystkich innych, względem moich klientów, których chcę oszukać, moich konkurentów, których chcę pokonać, moich pracowników, których pragnę wykorzystać. Satysfakcja jest niemożliwa, gdyż nie istnieje ani spełnienie, ani koniec pragnień, skazany jestem na zazdrość wobec tych, którzy mają więcej i obawę przed tymi, którzy mają mniej. Jednocześnie jednak muszę tłumić wszystkie te uczucia, aby prezentować się (tak przed innymi, jak i sobą) jako uśmiechnięty, racjonalny, szczery i uprzejmy człowiek, jakim każdy stara się okazać.
"Znam planetę na której mieszka pan o czerwonej twarzy. On nigdy nie wąhał kwiatów. Nigdy nie patrzył na gwaizdy. Niczego w życiu nie robił poza rachunkami. I cały dzień powtarza tak jak ty: "jestem człowiekiem poważnym, jestem człowiekiem poważnym". nadyma się dumą. Ale to nie jest człowiek, to jest grzyb"
"Poznaje się tylko to co się oswoi - powiedział lis. - Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół"
_________________ "I nic nie wiem, i nic nie rozumiem,
I wciąż wierzę biednymi zmysłami,
Że Ci ludzie na drugiej półkuli
Muszą chodzić do góry nogami..."
- Co tu robisz? - zapytał Pijaka, którego zastał siedzącego przed baterią pustych i baterią pełnych butelek.
-Piję. - odparł Pijak ponurym tonem.
-Dlaczego piszesz?- spytał go Mały Książę.
-żeby zapomnieć-odrzekł Pijak, schylając głowę.
-Zeby zapomnieć co?- zaniepokoił się Mały Książę, któremu zrobiło się go żal.
-Zeby zapomnieć, że mi wstyd-przyznał się Pijak schylając głowę.
-Wstyd z jakiego powodu?-chciał wiedzieć Mały Książę, gdyż pragnął mu pomóc.
-Wstyd, że piję!"
Mały Książę....
_________________ Ga&Bi Rebaten Latin Lady
..wyobrazcie sobie te cisze, gdyby ludzie mowili tylko to co wiedza..
Wysłany: 2007-05-15, 17:54
- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata.
Kot poczuł się dotknięty i aż podskoczył na krześle.
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać kobiecie wódki? To czysty spirytus.
Mistrz i Małgorzata
...Więc kimże w końcu jesteś?
- Jam częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
Faust
_________________ Gość, czy widzisz to co ja ?? Coraz wiecej na tym świecie zła...
Lekarze twierdzą podobno, że stan ducha zwany zakochaniem przypomina pewne formu obłędu. Jeżeli tak im się kojarzy stan zakochania z wzajemnością, to cóż by powiedzieli o miłości nieszczęśliwej, zawiedzionej, odepchniętej, pozbawionej nawet ociupinki nadziei? Nic człowieka nie cieszy. Nic. Każda myśl, od czego by nie wyszła, maniacko nawrócić musi do tego samego wciąż obiektu i tematu. Tragiczna, doprawdy, mania. Człowiek nią owładnięty godzien jest naprawdę głębokiego współczucia, tym głębszego im mniej ma szans na uzyskanie jedynego porzebnego mu lekarstwa, to jest - wzajemności. Idzie się, na przykład, ulicą i nagle gest przypadkowego przechodnia albo brzmienie czyjegoś głosu nawodzą na pamięć - jakżeby inaczej - tę jedną, jedyną osobę - i naprawdę można by umrzeć z tęsknoty wprost na zakurzonym chodniku.
Albo siedzi się w klasie i niespodziewanie na cyfry w zeszycie nakłada się - jak żywy - obraz czyjejś ręki z długopisem, pochylonej głowy, cieni pod rzęsami... słyszy się ten niepowtarzalny głos, objaśniający, jakże cierpliwie, zawiłości geometrii - i gotowe. Ból w sercu, łzy w oczach, człowiekowi robi się wszystko jedno. Dwója nie dwója, nagana, obniżone sprawowanie - jakież to może mieć znaczenie? Świat widzi się w odcieniach mrocznych i posępnych, przyszłość maluje się przed człowiekiem pesymistycznie. Wspomnienia i wizje pojawiają się coraz bardziej natrętnie, zupełnie jakby kierowane były przez tajemniczy mechanizm o wciąż większej szybkości obrotów. Ponieważ żyć z tym nie można, chciałoby się wymazać te wspomnienia z pamięci - co do jednego - a równocześnie nie chce się stracić żadnej z nich, bo są już ostatnim skarbem jaki się ma.
M. Musierowicz - Opium w rosole
Jestem po prostu do niczego - myślała właśnie Natalia, siedząc teraz na samym brzegu i słuchając jak za jej plecami, w namiocie ustawionym tuż pod lasem, cichną tłumione prychnięcia i rozchichotane pogawędki, których - jak mogła podejrzewać - była głównym tematem. - Nawet dzieci ze mnie kpią. Jestem dziwolągiem, który nigdzie nie może znaleźć swojego miejsca. I który zapewne nigdy w życiu nie znajdzie sobie pary. To jest takie dziwne: przecież nikomu się nie sprzeciwiam, nie mam żadnych żądań, z nikim się nie kłócę, nikomu nie odmawiam pomocy. I co? I nikomu nie jestem potrzebna. I nigdy, nigdy, nie będę dla nikogo autorytetem. Może mnie po prostu nie ma? Przecież nawet sama nie wiem, czego ja właściwie pragnę. Głowę mam pełną pytań i nie umiem znaleźć ani jednej odpowiedzi. To pewnie dlatego, że nie żyję naprawdę. Żyję we śnie.
M. Musierowicz - Nutria i Nerwus
_________________ przy nadpalonych mostach,
gdzieś pomiędzy wierszami,
na skrzyżowaniu słów niewypowiedzianych.
No to teraz ja ;]. Bardzo dużo czytam, więc wszystkiego nie przepiszę, ale kilka na dobry początek .
Oczekiwać wzajemności w kochaniu jest stratą czasu.
Paulo Coelho, "Demon i panna Prym"
Słowa są największym oszustwem, na jakie faceci nas nabierają. Myślałaś, że poznałaś anioła, bo mówi do ciebie wszystkie te cholernie ważne słowa? Głupia. Anioły po prostu są, nie muszą nic mówić, nie udają, że cię znają. Nie muszą. Są, gdy ich potrzebujesz. Anioły są tylko dla ciebie.
J. L. Wiśniewski, "Martyna"
A potem potłukł jej duszę.
Zawsze, gdy telefon nie dzwoni, wiem, że to Ty...
Z pewnością nie wie, jak bardzo jego zachwyt nad życiem pomógł mi znaleźć nowy sens w moim.
I proszę, uważaj na słowa. Nawet tęsknota może być nieodwzajemniona.
Bo 'tęsknić' i 'czekać' to prawie to samo. Pod warunkiem, że czekając się tęskni, a tęskniąc czeka.
Żeby przestać, trzeba wiedzieć po co. A ja tego nie wiem.
Christiane F., "My, dzieci z dworca ZOO"
Nie kocham nikogo i obijam się, nie usiłuję ganiać za rozrywkami ani ukrywać prawdy, życie to jedno wielkie bagno, a każdy przebłysk świadomości jest katorgą.
Lolita Pille, "Hell"
To, co nazywamy miłością, jest tylko alibi dla związku zboczeńca z dziwką, różowym woalem skrywającym przerażającą twarz nieuniknionej Samotności.
Lolita Pille, "Hell"
Kocham cię, to nic i wszystko zarazem.
Lolita Pille, "Hell"
My... Gdzieś, ktoś żyje beze mnie.
Lolita Pille, "Hell"
Szczęście jest optyczną iluzją. Dwa lustra, które wysyłają sobie ten sam obraz w nieskończoność. Nie próbuj dotrzeć do początkowego obrazu, nie ma go tam.
Nie mów, że szczęście jest ulotne. Ono nie jest ulotne. Uczucie odczuwane i brane za szczęście, kiedy jest się zakochanym, kiedy coś się udało, to odroczenie przed zrozumieniem pomyłki: istota kochana jest nic niewarta, to, co ci się udało, nie ma sensu. To nie czyni cię nieszczęśliwym, lecz świadomym. Szczęście się nie kończy, ono ulega zmianom.
Lolita Pille, "Hell"
Szczęście zakłada, że nie chcemy widzieć świata takim, jaki jest.
Eric-Emmanuel Schmitt, "Moje Ewangelie"
Bo najgorsze w nieszczęściu jest nie tyle samo bycie nieszczęśliwym, lecz to, że człowiek zostaje pozbawiony podstawowego minimum beztroski, ucieczki w śmiech, co więcej, w śmiech dobroczynny, który przepala zwoje, aż człowiek z trudem łapie oddech, wydając z siebie westchnienie z tych, co rozładowują najgorsze napięcia. Nieszczęście jest beznadziejnie poważne.
Benoite Groult, "Słony smak miłości"
Powiedziałaś: 'kocham cię'. Dlaczego stale tęsknimy do tych najbardziej nieoryginalnych słów, jakie ludzie do siebie mówią?
Jeanette Winterson, "Zapisane na ciele"
Najtrudniejsze do zniesienia były noce - puste, zimne, samotne. Dni bez niej też raniły do krwi, nie pozwalały normalnie funkcjonować, swobodnie oddychać. Nie mogłam pogodzić się ze świadomością, że musimy żyć osobno, bez szans na codzienne widzenie, bez szans na budzenie się w jednym łóżku, bez szans na miłość, którą można karmić się otwarcie, na oczach wszystkich, bez krat, bez granic, bez zakazów, bez ram, bez oburzenia, bez napiętnowania i pogardy świata. Bez opamiętania...
J. L. Wiśniewski, "Los powtórzony"
Jak łatwo zniszczyć przeszłość i jak trudno o niej zapomnieć...
Jeanette Winterson, "Zapisane na ciele"
Faceci od razu chcą iść do łóżka, a potem, być może, zechcą z tobą pogadać. Kobiety najpierw pragną porozmawiać, a potem, ewentualnie, chcą się z kimś przespać; to cała prawda, jakiej się nauczyłam. Skoro świat rządzi się tą zasadą, to w porządku, będę używać jej dla swoich celów.
Jonathan Carroll, "Na pastwę Aniołów"
Najważniejsze, to uważać. Brać, co się chce i nie pozwalać mężczyźnie, by zdobył nad tobą przewagę. Nigdy. Nawet jeżeli kochasz go każdą komórką swego ciała, to może skończyć się bardzo szybko. Nawet jeśli wasze życie toczy się pomyślnie. Nawet gdy znasz wszystkie jego tajemnice i słabostki.
Jonathan Carroll, "Na pastwę Aniołów"
Nie, niczego się nie boję, kiedy jestem w jego ramionach... niczego.
Lolita Pille, "Hell"
Wiesz, serce może pęknąć, ale i tak bije dalej.
Fannie Flagg, "Smażone zielone pomidory"
Ci, którzy cierpią, mówią najmniej.
Fannie Flagg, "Smażone zielone pomidory"
Miłość jest głosem doskonałego dystansu wobec tego, co umiłowane. Zawiera więc doświadczenie separacji nieznośnej i potrzebę zniszczenia siebie, jej, całego świata.
Jolanta Stefko, "Możliwe sny"
To ty się będziesz musiał ze mnie spowiadać.
Marta Dzido, "Małż"
Boli mnie, boli mnie jak cholera. Boli mnie brak ciebie. Nie sądziłam, że aż tak. Że aż tak bardzo i bez wyjścia.
Marta Dzido, "Małż"
Mój głos czasami bywa obcy, ludzie różnie reagują na samotność, chciałabym do ciebie zadzwonić, powiedzieć tak po prostu, że tęsknię. Nie wiem, czy to coś znaczy, nigdy nie chciałam niczego ci niszczyć, chciałam ci tylko powiedzieć, że tęsknię. Że k*rwa tęsknię.
Marta Dzido, "Małż"
Dzisiaj kocham cię bardziej niż wczoraj i mniej niż jutro.
Paulo Coelho, "Zahir"
Na razie dość, bo mnie palce bolą xD.
_________________ Rób to, co chcesz. Czego naprawdę chcesz.
Każdy umie zabić, ale tylko prawdziwi ludzie umieją darować życie.
Marek Hłasko ,,sowa córka piekaża"
Cytat:
Świat dzieli się na dwie połowy, w jednej z nich jest nie do życia, w drugiej nie do wytrzymania.
Znów Hłasko, ,,piekni, dwudziestoletni"
i mój ulubiony...
Cytat:
Z każdej kobiety można zrobić prostytutkę, jeśli się użyje tego rodzaju argumentów jak ukończenie studiów muzycznych czy lekarskich, kupno małego domku poza miastem i rozpoczęcie nowego życia połączonego z odrodzeniem moralnym.
Autor ten sam... ,,piekni..."
_________________ Wszystko wydaje się takie samo, a jednak inne jest wszystko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum